zondag 1 december 2013

Sparen voor Tobias

Al voordat Tobias was geboren hebben Sander en ik verschillende spaar-mogelijkheden op een rijtje gezet, maar we komen er niet echt uit… Eigenlijk zien we door de bomen het bos niet echt meer: gaan we voor een speciale kinderspaarrekening, maken we gebruik van het zilvervloot sparen of zetten we geld op een 10jarig deposito voor 1% meer rente per jaar?? Geen idee wat de juiste keuze is, om eerlijk te zijn….

Hoe sparen jullie voor jullie kind(eren)? En waar zou je voor kiezen als je nu die keuze zou moeten maken?? Tips zijn erg welkom!

22 opmerkingen:

  1. Sparen voor 1 kind op een kinderrekening bij ing. De andere heeft een moneyou rekening en een lege zilvervloot rekening. Ing incasseerd elke maand naar die van moneyou maak ik het elk kwartaal over.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij spaarden voor alle kinderen een vast bedrag op een soort Invest Plan. Wanneer ze 24 zijn kunnen we wel vrij beschikken over dit bedrag. Wanneer ik sterf wordt er doorgestort: datzelfde bedrag dat ik nu vast maandelijks spaar. Dan krijgen ze het op hun 24 jaar uitbetaald. We vragen ons nu af of dat wel zo verstandig was. Momenteel gaat er iedere maand 390 Euro naar die spaarrekeningen. Geld dat we nu voor iets anders zouden kunnen gebruiken. We zouden ook zelf kunnen sparen en ons kinderen later gewoon een bedrag geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij sparen voor elk kind 50 euro per maand. Dit gaat naar de SNS Maxisparen. Was het vier jaar geleden nog bijna 5% rente, nu nog maar 1,90%. In ieder geval zijn haast alle kinderspaarrekeningen met nog minder rente, dus daar zou ik niet meteen naar kijken. Overigens hebben onze kinderen ook nog alle drie een zilvervloot rekening, daar sparen we op tot we het maximum per jaar hebben bereikt. De rest gaat dus naar de Maxispaarrekening.

    Onze kinderen krijgen dat geld zodra ze eindexamen hebben gedaan op de middelbare school. Ze mogen dan zelf weten wat ze ermee doen: een wereldreis maken of gebruiken voor de studie, of een eigen bedrijf opzetten....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij sparen voor de kinderen bij NIBC Direct. De kinder spaarrekeningen hebben vaak een hele lage rente. Bij NIBC kon je een internet spaarrekening openen op naam van je kind met gewoon de rente die een volwassene ook zou krijgen. Verder sparen we vanaf dat ze geboren zijn de kinderbijslag voor ze. Deze spaarrekeningen staan op onze naam. Hiervan willen we eventuele studie / rijbewijs van betalen of ze dat geld geven als start om op zichzelf te gaan wonen (denk aan inrichting of eigen inbreng hypotheek). Het staat op onze naam dus mocht de situatie hier veranderen dan kunnen we dat geld eventueel ook voor andere doeleinden gebruiken. Verder hebben ze allebei een jongerenrekening bij de abn. Daar stort ik hun zakgeld op. Over het saldo krijgen ze 1,4% rente (de laatste keer dat ik keek dan, kan inmiddels anders zijn) bij die rekening zit ook een pinpas. Maar dat is voor jullie kleine nog iets te vroeg ;-)
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou gewoon een aparte spaarrekening openen op jullie naam en dan maar hetzelfde doen als wat je voor jezelf zou doen. Zo hou je het in eigen beheer en kan je makkelijker kiezen wanneer je uit betaald en waarvoor. Je weet dat je dit geld niet nodig zal hebben, dus kan ook op een deposito.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Opa en oma hebben voor onze dochter bij haar geboorte een zilvervlootrekening geopend waar ze op storten bij haar verjaardag en kerst. Er mag maximaal 600 euro op worden gestort per jaar. Daarnaast heb ik bij onze bank een 'doelspaarrekening' geopend, waarbij het geld 15 jaar vaststaat, maar er onbeperkt mag worden gestort. Het idee is dat ze het bedrag van beide rekeningen voor haar 16e verjaardag krijgt, om eerst 2 jaar onder begeleiding en daarna volledig zelf te kunnen besteden aan een studie, stage in het buitenland of het opzetten van een eigen bedrijf of iets dergelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dela spaarplan is ook een optie, goede rente.
    Wij hebben een combi van gewone spaarrekening en een stuk dela, idee is dat ze alle vier rond hun 18de minimaal 6000 euro hebben, voor studie, huisaankoop oid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. We hebben voor de kinderen elk een jeugdsparen rekening bij de asnbank. De rente is hoger dan van gewone spaarrekeningen. Elke maand gaat er standaard een bedrag op. Je voelt er weinig van en straks hebben de kinderen er profijt van

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deposito's hebben pas zin als je al een aardig bedrag hebt. Ik heb per kind een bepaald bedrag voor 10 jaar vast gezet bij NIBC direct. Rente tussen de 4 en 6 procent, heel fijn. Nu krijg je daar nog max. 3.4 procent, dus ook niet verkeerd. Alles staat wel op mijn naam, ik blijf de baas. Ze hebben ook hun eigen rekening bij de ing, daarop gaat verjaardaggeld en bijbaantjes geld e.d. hiervan moeten ze sparen voor hun rijbewijs, verder in overleg zelf te besteden. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij begonnen met de jeugspaarrekening bij ASN. Alleen: als S 18 is wordt dat geld van hem en het drong tot ons door dat hij er dan ook een motor van kan kopen of een wereldreis maken. Als ouder kan je er niet meer bij en heb je er geen zeggenschap meer over. En dat is net niet de bedoeling van dat toch wel enorme bedrag zo rond 2019. Dus staat er nog wel geld op die rekening maar storten we nog maar 25 per maand daarop en de rest op een aparte spaarrekening die gewoon op onze naam staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben ook een ASN jeugdspaarrekening voor zoontje. De rente is niet héél erg hoog, maar ik vind het wel een fijne gedachte dat de bank goede dingen met het geld doet. We storten 30 euro per maand en extra's van opa's en oma's e.d. Ik hoop dat we deze rekening niet hoeven aan te spreken voor zijn studie, maar als het nodig is kan dat wel, want het blijft het vrij opneembaar. Anders wordt het van hem als hij 18 jaar is en afhankelijk van de situatie dan zou ik het dan nog een aantal jaar vastzetten totdat hij een huis wil kopen of er een andere mooie bestemming voor heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even ter aanvulling dat vrij opneembaar is dus alleen voor aantoonbare studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs. Maar hoop dat we het daarvoor niet nodig gaan hebben.

      Verwijderen
  12. Wij hebben voor een GroeiGroter rekening gekozen bij de ING die gekoppeld is aan onze rekeningen. Dat betekent dat wij zelf ten alle tijde geld kunnen opnemen, ook als we tegen haar 18e jaar misschien twijfels hebben of het wel goed besteed wordt ;-). Hoewel dit natuurlijk nadrukkelijk niet de bedoeling is, zien we het ook als een heel stukje van onze buffer. Mocht er echt iets goed mis gaan, dan is er daar nog geld wat uiteindelijk ook door ons zelf bij elkaar gespaard is. Het kán in noodsituaties gebruikt worden en daarna weer terugbetaald, uiteraard. Dikke kans dat het nooit gebeurd maar het idee vinden we wel fijn. De rente, ach, is hier nu 1,8 procent. Geen wereldrente maar om ons voor die ene procent helemaal vast te zetten? Dan toch maar zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. wij hebben ook de grotergroeirekening bij ing. vind het erg handig dat het gekoppeld is aan onze rekening en dus ook te zien als ik inlog. geen aparte inlog oid. altijd inzicht en makkelijk te wijzigen. we sparen 150 per kwartaal (vond ik makkelijker dan per maand, gewoon de maanden dat de kinderbijslag binnenkomt, gaan die bedragen naar de 2 spaarrekeningen) kleding enz kopen we gewoon van de betaalrekening, niet specifiek dus van de kbs

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij zetten de kinderbijslag op een ing groeirekening. Rente is nu 1,8%. Maar overal is het laag. Deposito is voor ons niet heel handig, aangezien we niet perse alles opzij willen houden voor later, maar ook al tijdens zijn jeugd al wat grotere uitgaven hieruit doen (bijv brommer, computer, duurdere sportuitgaven

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij hebben rekeningen oo de naam van de kinderen geopend. Ze konden niet aan het geld komen want de tegenrekening was onze rekening. En als zij heel andere plannen hadden gehad, dan wisten ze donders goed dat ze dan hun opleiding zelf moesten betalen.

    Wij spaarden ieder kwartaal een deel van de kinderbijslag. We maakten ook deposito's. Was heel lucratief want de rente was in die jaren best hoog.
    Het kan best handig zijn om de rekening op naam van je kind te zetten. Wij hoefden vanaf hun 18e geen belasting meer te betalen over hun spaargeld. Wij zaten met het gezamenlijke spaargeld boven de belastingvrije drempel.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik spaar voor DL via ABN met een soort Zilvervlootrekening. Elke maand spaar ik EUR50. Nu na 4 jaar is dat al best een aardig bedrag. Ik overweeg als ik mijn schulden heb afgelost om nog een rekening te openen voor haar. Die rekening wil ik dan gebruiken zodat we later hiervan rijbewijs, inrichting eerste huisje kunnen betalen, studie in het buitenland etc kan betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je kan bv. bij Moneyou een spaarrekeningopenen op jullie naam en daar kan je vijf rekeningen 'onder hangen'. Bijvoorbeeld eentje voor jullie en dan een voor Tobias. Rente op kinderspaarrekeningen zijn vaak bar laag en zo krijg je toch een volwassen rente, terwijl het geld wel apart staat voor je zoon.

    Er zijn meer banken die deze constructie hebben, ASN heeft dat ook. Je moet kijken wat bij jullie past.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wij storten op een internetspaarrekening 50 euro per maand. Daar zijn ook altijd de extra's op gestort en sinds een paar jaar ook de schenkingen. Van dat geld is het de bedoeling dat ze kunnen studeren indien ze dat willen. Ook worden daarvan de gsm, laptop en fiets (de volwassen fiets niet de kinderfietsjes) gekocht.
    Daarnaast wordt er jaarlijks 600 op een zilvervlootrekening gestort. Die 10% bonus is heel aantrekkelijk in deze tijd.
    Tegen de tijd dat ze 18 jaar zijn moeten wij bekijken of ze het in handen krijgen of dat wij dit omzetten op onze naam. Dat zien we dan wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Vanaf de geboorte van de kinderen hebben wij voor hen gespaard : de geboortepremie hebben we bij elk kind integraal vastgezet op een kasbon van 12 jaar. De rente waren toen, in vergelijking met tegenwoordig, nog torenhoog (11.5 %) We spaarden dan ook nog elke maand op een spaarrekening en van 't moment dat het saldo hoog genoeg was, kochten we een nieuwe kasbon. De studies van de kinderen hebben we volledig zelf bekostigd. Eens ze vakantiejobs deden, geld verdienden door babysitten, openden we een nieuwe rekening waar ze dat zelfverdiende geld opzetten en waarover ze vrij mochten beschikken.
    Het 'andere' geld dat wij voor hen gespaard hadden (kasbons, spaarrekening, tak 21) daar moesten ze afblijven, zelfs toen ze meerderjarig werden. Ze hebben zich aan die afspraak gehouden en toen ze het huis uitgingen, kregen ze het spaargeld dat wij voor hen opzij gezet hadden mee als startkapitaal. We hebben ervoor gezorgd dat elk kind evenveel meekreeg bij het zelfstandig gaan wonen en ik ben er trots op dat we hen dat en hun studies hebben kunnen geven ondanks dat we altijd me één gemiddeld inkomen hebben moeten leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wij zouden graag gaan sparen voor de kinderen, maar hebben het geld er nog niet voor. De kinderspaarplannen hier in België beginnen vaak met een verplichte maandelijkse inleg van 50 euro, en dat tegen een lage rente, en je kunt het er in geval van nood niet afhalen. Zolang we nog een autolening en een lening bij mijn ouders hebben, is er geen cent over voor het sparen voor de kinderen.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wij hebben voor onze zoon een regenboogrekening bij de Rabobank geopend, deze is gekoppeld aan onze eigen rekeningen. Oma stort voor ieder kleinkind 11,34 (was 25 gulden) maandelijks. Daarnaast stoppen we de extraatjes in de spaarpot, die jaarlijks geleegd wordt. Na 2 jaar hadden we de 500 euro bereikt en een doelspaarrekening op naam zoon geopend voor 15 jaar a 4%. De rente wordt jaarlijks op de regenboogrekening bijgeschreven. Elke 500 euro wordt op het doelsparen gezet, mits de rente niet gedaald is, dat laatste is bij doelsparen wel om rekening mee te houden.
    We sparen op onze eigen rekening voor onvoorziene uitgaven, tzt waarschijnlijk de studie voor ons lieverdje.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)