Gisteren zijn we naar het consultatiebureau geweest. Ik keek er best wel tegenop, want Tobias had een nare plek op zijn wang zitten. Vorige maand was zijn huid heel erg droog en toen hadden ze gezegd dat ik naar de dokter moest gaan als het erger werd, maar het was eigenlijk alleen maar beter gegaan sindsdien, tot afgelopen zaterdag dat ie opeens die nare plek had. Dus ik was bang dat ik op mijn vingers zou worden getikt.
Gelukkig viel dit heel erg mee. Maar ze hadden wel een heel andere theorie over de reden waarom Tobias zo'n onrustige huid had dan ik. Volgens hen zou het kunnen komen doordat we een weekje geleden zijn begonnen met bijvoeding. Zelf hebben we meer het idee dat zijn huid geïrriteerd raakt door schurende kleding en hebben we dus een aantal kledingstukken op de zwarte lijst gezet.
Hoe dan ook: sinds we zaterdag de zwarte lijst hebben ingevoerd gaat het eigenlijk steeds beter met zijn huid. Zelfs zijn hoofdhuid, waar we dachten dat hij nog last had van berg, knapt zienderogen op sinds we hem geen capuchon meer opdoen tijdens het wandelen.
Mijn moedergevoel zegt dus dat het helemaal niet nodig is om te gaan smeren met hormoonzalfjes en te stoppen met de bijvoeding… Maar het is wel lastig… Waar luister je in zo'n geval dan naar? Ik ga tenslotte niet voor niks naar het consultatie-bureau!!
Iemand anders nog ideeën hierover?? ;)
Ik kan je alleen vertellen dat mijn dochters koemelkallergie zichtbaar was op haar wangen. Wij smeerden vaselinecetamacrogol. Bij mijn weten zonder hormonen. Maar ze heeft ook wel . Eens een hormoon crème gehad, als ze niet kon stoppen met krabben. Volg je gevoel.
BeantwoordenVerwijderenIk zou denk ik ook zoveel mogelijk mijn gevoel volgen, maar alles wel goed in de gaten houden. Je gevoel zit er meestal niet naast, maar je moet wel voor jezelf duidelijk hebben of je gevoel zegt dat het b.v. kleding is, of dat je gevoel vooral zegt dat je geen hormooncrèmepjes wilt.
BeantwoordenVerwijderenBijvoeding? Hoe oud is hij?
BeantwoordenVerwijderenBijvoeden zou ik pas doen na zes maanden. Je kunt hier goede informatie over vinden in het boek Eten voor de kleintjes van Stefan Kleintjes. Ook de Groene Vrouw heeft een goede blog geschreven waarom je borstvoeding moet geven tot zes maanden.
BeantwoordenVerwijderenIk ben met 3 weken gestopt met borstvoeding. Gelukkig moeten we hier helemaal niks, anders was Tobias nu waarschijnlijk niet meer in leven, want het lukte hier gewoon echt niet.
VerwijderenOnze zoon heeft geen drup borstvoeding gehad want geen melkklieren. Vanaf 3 maanden was hij zo hongerig dat hij groente mocht en vanaf 4 maanden kreeg hij rijstepap en fruit. Hij is nu een gezonde puber van 14. Nooit kramp uitslag of andere ellende. Niks moeten dus,
VerwijderenIlse
Bijvoeding echt pas na 6 maanden of veel later, wij zijn pas met 9 maanden volgens de Rapley methode begonnen. Het is tot een JAAR BIJvoeding, groeien doen ze op melk, borst of fles beiden zijn goed.
BeantwoordenVerwijderenDaarbij noem ik het consultatie buro altijd het consternatie buro goed om iedereen onzeker te krijgen. En soms zo onnozel. Loopt een kind met een bakje met stukjes mandarijn naar binnen. Komen de vragen: loopt het al? Eet het al stukjes, kind zat inmiddels op tafel die mandarijn weg te werken.
Ach consternatieburo: goed voor meten en wegen en de vaccinaties op zijn tijd. Nooit een vragenlijst invullen je hebt zo een kruisje bij je naam als risico gezin.
Smeer eerst maar eens met simpele kokosolie - te koop in pot bij toko - ken je dat? Hormooncremetjes zou ik vermijden, vaak van kwaad tot erger.
BeantwoordenVerwijderenErg goed voor de huid, iets desinfecterend en beschermt tegen schuren.
Bedankt voor de tip, ik heb vandaag een pot gehaald bij de toko :)
VerwijderenIk begon bij 5 maanden met het laten proeven van brood en groenten. Dus bijvoeden vanaf 6 maanden of nog later? Dat is een mening, geen wet. Ik heb een andere mening en laat hem daarom even horen hier: even een tegengeluid...!
BeantwoordenVerwijderenVerder doe je er denk ik goed aan om het consultatiebureau te zien als een sparringspartner met verstand van zaken. Wat dus zéker niet wil zeggen dat ze altijd gelijk hebben (en jij ook niet ;-) .
Ik herken het beeld ook niet dat men betweterig zou zijn bij het consultatiebureau of zo. Ik ben altijd eerlijk geweest over het al dan niet opvolgen van hun adviezen en werd daarin gewoon gerespecteerd.
Mijn tip? Volg je eigen gevoel....! Goed om te weten dat het wellicht een allergische reactie zou kunnen zijn, toch? Als de kleertjes niet helpen kan je altijd nog bedenken wat je verder nog kunt doen.
Ik smeer bij plekjes altijd met een Lanettecreme: een basiscreme zonder toevoegingen, om het vet te houden. Mijn meisje kreeg er last van rond haar eerste verjaardag. En verder had mijn meisje tot ver na haar 2e verjaardag nog wat berg, hier en daar. Dus ach... wat maakt het uit...! Zo lang ze er zelf geen last van hebben toch?
Eens met deze reactie, bijvoeding vanaf 6 maanden is een mening... Wij begonnen al iets na 4 maanden omdat onze kleine man continu verstopt zat. Dan is het kiezen tussen elke keer medicijnen of groenten/ fruit, dan is de keuze snel gemaakt!
VerwijderenMoedergevoel volgen. Mijn beide kinderen kregen vanaf 4 maanden bijvoeding niks mis mee. Kijk goed naar je kind jij kent hem het beste. Wij hadden gelukkig een superfijn consultatiebureau. Daar zat een wat oudere dame die ook altijd zei moeders weten het het beste. Zij kennen hun kind doe wat voor jou goed voelt. Daarbij ook altijd gesteund door de huisarts die helemaal niks met zulke instanties had. Ze veranderen om de vijf jaar hun advies. Wat 5 jaar geleden helemaal goed was mag nu absoluut niet meer etc etc.
BeantwoordenVerwijderenIk zou het nog even aankijken. Mocht het erger worden kun je altijd nog naar de dokter gaan. Mijn dochter had ook toen ze baby was rare vlekken, maar die gingen eigenlijk altijd weer vanzelf weg. Blijft altijd lastig, maar meestal ging ik toch op mijn eigen gevoel af.
BeantwoordenVerwijderenEn zie het consultatiebureau vooral als extra informatie, het zijn geen regels die je moet volgen. Jij ziet je kindje elke dag, zij maar af en toe.
Bijvoeding kan wel een huidreactie geven. Maar dat is niks ergs en dat gaat over.
BeantwoordenVerwijderenMaar als schurende kleding of bepaalde materialen vermijden helpt, dan is de kans groot dat dat een groot deel is van het probleem. Gewoon naar jezelf luisteren.
Dochterlief is gevoelig voor koemelk. Bij teveel krijgt ze droge plekken. Hier dus prima op te lossen.
mijn ervaring is dat consultatiebureau er vaak naast zit.
BeantwoordenVerwijderenHet klinkt alsof het probleem zichzelf al aardig heeft opgelost. Ik zou niet te snel in de weer gaan met allerlei middeltjes.
BeantwoordenVerwijderenIk volg altijd mijn eigen gevoel. Je kent je kind zelf het beste dus je ziet ook waar het wel of niet goed op reageert. Ik zou ook niet te veel smeren want dan raakt het huidje daar weer aan gewend. Het beste is dat het zich uit zichzelf hersteld. Uitzonderingen daargelaten want soms heb je echt even hulp van een zalfje nodig.
BeantwoordenVerwijderenQua bijvoeding: wat bedoel je daar precies mee? geef je hem een extra flesje pap omdat de BV niet voldoende is? Of geef je hem al wat te eten? Zelf zijn wij met 5,5 maand begonnen. DL kreeg een stuk brood en ze was gek op yoghurt. Advies is om op 6 maanden te beginnen. Alleen wat is wijsheid? Vroeger adviseerde ze om met fruithappen te beginnen met 4 maanden. Kijk een beetje naar je kind en ook in deze volg je instinct dan doe je het altijd goed.
Ik ging niet naar het consultatie bureau. Ik werd er echt niet goed en te onzeker van. De huisarts regelde een wijkverpleegster die thuiskwam om al die testjes en metingen te doen. Misschien kan zoiets nu ook nog?
BeantwoordenVerwijderenGroet,Greet
Kan het kwaad te stoppen met de bijvoeding en kijken of het zijn huidproblemen ten goede komt? Hij heeft nu nog niets anders nodig dan melk, dus als het helpt lijkt het me de moeite om nog even te wachten met bijvoeden.
BeantwoordenVerwijderenDat is waar :) Alleen leek hij de bijvoeding wel echt leuk te vinden. Hij hapte al direct hartstikke goed van het lepeltje af… Ik vind het dus wel jammer dat het niet mag, maar het is geen ramp
VerwijderenHet mag juist wel als jullie vinden dat hij er goed op reageert de huidproblemen kunnen nog zoveel andere oorzaken hebben en vaak groeien ze er over heen. Het consultatiebureau ziet je kind maar een keer in de zoveel tijd en dan nog maar heel kort en die krijgen steeds nieuwe richtlijnen vanuit de overheid. die elke keer weer veranderd kunnen zijn. Jullie zien je kind elke dag en weten best wat goed voor hem is als je twijfelt aan een medische oorzaak dan kan je altijd een goede homeopathische arts bezoeken. Ik was onzeker bij mijn eerste mede door hun bij de 2e dacht ik jullie zoeken het maar uit ik doe wat goed is voor mijn kind en ben ik alleen voor de prikjes en metingen gegaan dat geeft een rust vooral in je hoofd. Ze zijn nu inmiddels 30 en 27 en hebben zelf kinderen :) groet oma Marjolein :)
BeantwoordenVerwijderenHet consternatiebureau, haha ik vind het zelf een lachertje. Bij ons allemaal oude vrijsters die wel even uit een boekje je vertellen hoe het moet. Ga er alleen heen voor de prikken en voor de rest antwoord ik altijd dat het goed gaat. Ook de tip van mijn kraamverzorgster trouwens. Al je vragen hebt lekker in de familie en vriendenkring stellen. Dit samen met je gevoel en indien nodig je huisarts. Onze dochter is nu een half jaar en slaapt als sinds drie maanden van s avonds 19.00 uur tot s morgens 7.00 uur. Dan even de fles en dan nog lekker tot half tien. Haar zus was nog rustiger, die slipe na 6 nachten gewoon de klok rond. Zodra de luiers lekker nat zijn en ze de voeding gewoon tot zich nemen geen enkel probleem. Zelf heb ik enorme last van huisallergie. Als je kind veel jeuk heeft niet te warm aankleden, gewoon lekker katoen laten dragen, een niet al te warm bad en evt zemelen in bad doen, dit bevochtigt de huid. Straks ook een aanrader mocht ie mazelen krijgen. Losse zemelen kopen, in een washandje, washandje dichtbinden en die in bad leggen.Echt super, jeuk wordt stukken minder en ze drogen snel uit.
BeantwoordenVerwijderen