Voor mensen die niet weten wat de salderingsregeling inhoudt zal ik het proberen uit te leggen. Dit is een zeer versimpelde versie waarbij ik even de netbeeerderskosten, overproductie van de zonnepanelen en dergelijke zaken buiten beschouwing laat:
Verschillende manieren van stroom gebruiken
Als je zonnepanelen hebt zijn er 3 situaties mogelijk:- Je verbruikt de stroom die je opwekt met zonnepanelen zélf
- Je verbruikt de stroom die je opwekt níet zelf, in dit geval wordt de opgewekte stroom teruggeleverd aan het stroomnet en kan iemand anders er gebruik van maken
- Je verbruikt stroom uit het stroomnet
Momenteel worden de stroom die je teruglevert en de stroom die je uit het elektriciteitsnet haalt tegen elkaar weggestreept. Als je bijvoorbeeld 1000 kWh terug hebt geleverd op zonnige dagen en 1000 kWh uit het stroomnet hebt gehaald in de winter, dan betaal je voor 0 kWh.
Overheid loopt inkomsten mis
Je zou denken: goed geregeld zo! Maar de overheid is hier natuurlijk niet zo blij mee, want die lopen hierdoor een hoop inkomsten mis. Een groot gedeelte van de energierekening bestaat namelijk uit belasting die wordt geheven op de kWh die je verbruikt. Door de salderingsregeling mist de overheid deze inkomsten.
Deze gemiste inkomsten van de overheid zijn er de oorzaak van dat de salderingsregeling regelmatig op de agenda staat bij de overheid. Als deze regeling wordt afgeschaft, dan ga je gewoon betalen voor de kWh die je uit het stroomnet haalt en krijg je een (lagere) vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde stroom. Dit zorgt er dan voor dat de terugverdientijd van zonnepanelen een stuk langer wordt.
De toekomst van de salderingsregeling
Tot nu toe is elke keer besloten om de salderingsregeling in stand te houden. Of dit zo blijft is natuurlijk maar de vraag. Het heeft ons in elk geval niet tegengehouden om een jaar geleden zonnepanelen te kopen, en dankzij dit besluit van minister Kamp zijn wij er in elk geval van verzekerd dat we deze zonnepanelen terugverdienen.
Ouderwetse terugdraai-meters
Een oplossing die ik vaak hoor voor dit 'probleem' is om de oude ferrarismeter te houden; deze draait letterlijk terug als je teruglevert en er is nooit te achterhalen op welke dagen de meter de ene kant opdraaide en welke dag de andere kant op. Echter moet ik hier als ex-medewerker bij een netbeheerder wel bijzeggen dat deze meters niet zijn gemaakt en geijkt voor teruglevering en dat het dus ook zo kan zijn dat de meter 'op hol gaat slaan' door de teruglevering, waardoor je dus niet optimaal gebruik maakt van de zonnepanelen. Just saying ;)
Mooi voor alle zonnepaneel-houders!
BeantwoordenVerwijderenWat bedoel je precies met op hol slaan? Wij hebben bijn 3 jaar zonnepanele en een Ferraris meter. Elk jaar is ons verbruik gewoon nul. Olga
BeantwoordenVerwijderenHi Olga, er zijn gevallen bekend van meters die het verbruik niet meer goed konden meten. Die dus harder gingen draaien dan het daadwerkelijke verbruik was. Fijn dat het bij jullie wel goed werkt. In de meeste gevallen gaat het ook goed, hoor. :)
Verwijderen