woensdag 1 mei 2024

30% van de hypotheek afgelost

Vandaag was het zo ver: de maandelijkse aflossing van de hypotheek. Ik zet het bedrag dan altijd in een excel bestandje en bereken hoeveel procent van de hypotheek op dat moment is afgelost. Dit keer bereikten we een mijlpaal: we hebben 30% van de hypotheek afgelost. Dit deden we in ongeveer 11,5 jaar tijd. Dat gaat minder snel dan verwacht, maar dat geeft niet. Eraf is eraf! 


Waarom niet sneller aflossen?

Wie ons al langer volgt weet dat we 11 jaar geleden vol idealen zaten om de hypotheek versneld af te lossen. We waren vooral heel erg gemotiveerd door het boek van Gerhard Hormans. We hebben destijds ook 8.600 euro extra afgelost. Maar door omstandigheden zijn we daar niet mee verder gegaan. 
  • We werden ouders en een kind kost aardig wat extra geld
  • Ik bleek ASS te hebben en beter te gedijen op minder werken
  • Er gaat altijd wel weer iets kapot in een koophuis, dus elke keer als we een buffer hebben gespaard gaat die ook weer op aan reparaties aan het huis.

Hoe zien wij dit in de toekomst?

In de toekomst hopen we nog wel weer versneld af te kunnen gaan lossen. Het zou leuk zijn als we hierdoor eerder de hyptoheek hebben afgelost. Aan de andere kant komen er nog dure jaren aan qua scholing van Tobias, dus of het haalbaar is weet ik niet.  Gelukkig is de hypotheek over 19 jaar ook vanzelf afgelost, dus ook al we niet extra aflossen zit er wel een einddatum aan de hypotheek.


Lossen jullie nog extra af? 

4 opmerkingen:

  1. Ik had 40 jaar in mijn vorige huis gewoond dat was dus behoorlijk in waarde gestegen, 25 jaar geleden ook no 50.000 gulden nieuwe keuken en overal kozijnen gefinanceerd maar had toch vrij lage hypotheek. Toen ik met 64 afgekeurd werd kon ik verhuizen en met de opbrengst ander huis kopen in goedkope regio.
    Ga ook maar vast sparen voor rijles voor Tobias, dat kan je maar beter meteen halen als hij de leeftijd ervoor heeft.
    Mijn dochter is nu 46 dus lessen waren al lang geleden en ik was net gescheiden. We hadden met spelletjes (nog met ex) een spaarpotje gemaakt van 1000 gulden en gelukkig slaagde ze in een keer en was het daarmee bekostigd
    Geen idee wat het nu kost

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een rijles van 1,5 uur kost rond de € 100, het theorie-examen € 48, de tussentijdse toets € 240 en het praktijkexamen € 136,50, dus je bent in totaal al heel snel € 3500 kwijt en dan mag je nog in je handjes knijpen.

      Verwijderen
  2. Wij hebben jarenlang extra afgelost maar zijn daar vorig jaar mee gestopt omdat we nog slechts een kleine hypotheekschuld hebben. In totaal losten we zo’n 75000 euro extra af.
    Ik had hiervoor een aparte spaarrekening waar niet alleen het maandelijkse verschil op gestort werd maar ook statiegeld, voordeel/korting bij de supermarkt en meevallers zoals bv geld wat we terug kregen van het energiebedrijf e.d.
    Zodra in dit potje een bepaald bedrag zat (in het begin 100 euro, later 500 euro) deed ik een extra aflossing.
    Op deze manier ging het niet ten koste van onze spaarrekening.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben eigenlijk nooit versneld afgelost. Door overwaarde uit ons vorige huis hebben we op dit huis een hypotheek van ongeveer 66% van de verkoopwaarde. Er zit voor ons eigenlijk geen druk op. Op termijn wil ik de maandlasten nog wel iets later hebben, voor 'later'.

    Gezien jullie vele voornemens van afgelopen jaren, die hier en daar zijn ingehaald door het leven en de realiteit, ben ik wel benieuwd hoe het staat met jullie plannen voor Disney World. Zijn jullie daarvoor nog bezig met sparen? En is dat voor jou mentaal haalbaar?

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)