maandag 24 juni 2024

Kikker-kwaak terreur

Elke zomer, wanneer de temperaturen stijgen en het 's avonds langer licht is, merk ik dat ik slechter slaap. Wij wonen fijn met uitzicht op het groen en een slootje. Maar er is één ding waar ik maar niet aan kan wennen: het gekwaak van de kikkers in de lente / zomer. Vooral op warme of benauwde nachten, wanneer we met het raam open slapen om wat verkoeling binnen te laten, is het alsof die kleine groene beestjes een concert geven speciaal voor ons slaapkamerraam.


Het begint vaak met een enkele kikker, maar voor je het weet, lijkt het alsof de hele sloot zich heeft verzameld voor een nachtelijk concert. Ze kwaken met een volume dat verbazingwekkend luid kan zijn. Soms lijkt het alsof ze zich vlak naast ons raam hebben verzameld. En het lijkt ook net alsof ze het erom doen: ze beginnen altijd met kwaken op het moment dat ik nét wil gaan slapen. Dit zal vast toeval zijn, maar ik vind het erg opvallend!

Ondanks mijn pogingen om het te negeren, is het onmogelijk om de kikkers helemaal buiten te sluiten. Slapen met oordopjes helpt een beetje, maar het geluid komt er toch nog doorheen. Elke keer als ik denk dat ik eindelijk in slaap val, begint er weer een kikker enthousiast te kwaken en ben ik weer klaarwakker. De frisse lucht van de open ramen is heerlijk, maar het gekwaak maakt het een stuk minder prettig. 

Er is maar één oplossing: slapen met het raam dicht. Niet echt prettig in de zomer, vind ik. Het is dan kiezen tussen twee kwaden: wakker liggen van het gekwaak óf wakker liggen van de benauwdheid. Meestal kies ik er dan maar voor om tot een uur of 1 het raam open te houden, in de hoop dat ik toch in slaap val. Lukt dat niet, dan is vaak rond 1 uur de kamer wel genoeg afgekoeld om verder te slapen met het raam dicht. 


Hebben jullie wel eens last van kikkergekwaak? Of vind je het juist wel een gezellig geluid? 

11 opmerkingen:

  1. Kikkers. Honden die een keer aanslaan. Uilen. Alle dierengeluiden gaan aan me voorbij op een prettige manier. Als er alarm geslagen wordt word ik wel wakker, verder slaap ik er heerlijk op. Ook geen last van de haan of schapen.
    Maar auto's. Pratende mensen. Muziek. Rammelende fietsen. Vrachtwagens. Sirenes, vliegtuigen en helicopters.. dat is terreur voor mij.
    Onze nieuwe buren drinken het liefst bier in de voortuin onder het genot van een muziekje. Echt totale achterbuurtvibes. Om 23 uur vind ik het dan de hoogste tijd voor ze om naar binnen te verkassen. Kan ik weer in slaap vallen met zonder bier en sigarettenlucht en mensenherrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij wonen "buiten". We horen van alles, kikkers, vogels, ezels, koeien, vechtende of krolse katten en een heleboel landbouw activiteiten zodra de zon schijnt en een paar nachten per jaar de hele nacht door. Maar dat alles houdt me niet uit mijn slaap, althans ik erger me er niet aan. Er is maar één ding waar ik echt een heel aan heb en dat zijn de geluiden van de stad. Jarenlang net buiten het centrum gewoond met telkens uitgaans verkeer, veel sirenes, en zelfs geweld op straat.

    Dat was ik zo beu. Nu wonen we en mooier en in een frisse lucht en die natuurgeluiden, die neem ik er graag bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ben snel wakker, zeker nu als de vogels rond 5 uur in de ochtend beginnen en ik echt nog mijn uren slaap niet gehad heb. Kwakers en vogels klinkt echt romantisch maar is uiteindelijk ook geluid/lawaai. Kwakende Kikkers in achtertuin van buren kunnen tot burenruzies leiden, t is uiteindelijk geluidsoverlast want meet die decibellen maar eens :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja wij wonen ook aan een brede sloot en natuurgebiedje met slootjes ertussen. En een bosje dus we hebben heel veel geluiden

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoor hier waar wij wonen geen kikkers, wel vogels. Daarnaast ook geluiden van de stad. Ik ben er aan gewend en wordt niet snel wakker van geluiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben een klein vijvertje in de achtertuin. Nooit last gehad maar sinds een paar jaar zitten daar kikkers in en ik herken je irritatie als geen ander. Wat maakt dat een herrie als het er meerdere zijn recht onder je raam. Mijn man die aan 1 kant doof is hoort het zelfs. Dit jaar is het weer raak het irriteert mij mateloos en heb dan ook besloten om de vijver te dempen.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben kikkers in een tuin waar in ieder geval geen 45 jaar iets van water voor kikkers heeft gezeten. Wij hebben minimaal 9 kikkers en 16 padden in de tuin. (Wat we tegelijk hebben geteld)

      Verwijderen
    2. Wij telden 12 kikkers in ons vijvertje. Ik woon in een rijtjes huis met een postzegeltuintje en dito vijvertje. Waarom er zoveel in onze vijver zitten geen idee. We hebben ze gevangen en in de sloot verderop weer uitgezet maar of ze komen terug of we hebben er meer dan we geteld hadden. Ook al meerdere keren gehad dat ze in huis kwamen. Dan sprongen ze opeens uit een plantenpot vandaan en schrok ik mij een hoedje :-). Heb verder niks tegen kikkers maar naar mijn mening zijn het er teveel op een te kleine ruimte die ook nog enorm veel kabaal maken. Wel jammer hoor want ik geniet van het vijvertje met de libelle's, salamandertjes en de visjes.

      Verwijderen
  7. Ik reageer alleen op ongewone geluiden bijvoorbeeld een trein of de autoweg. Deze hoor ik normaal niet, alleen als de wind uit een bepaalde richting komt. En als we met de familie met vakantie gaan, dan wordt ik wakker van het gesnurk van de mannen. Ik woon alleen dan weet je het wel… Maar verder nee. Ik slaap door zwaar onweer heen, sirenes van politie enz moeten al door mijn straat gaan anders reageer ik er tijdens mijn slaap niet op.
    Er is wel een techniek die mij helpt om sneller in slaap te vallen. Deze heet Military Sleep Method. Zoek maar eens op en probeer hem uit. Bij mij werkt hij heel vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik hoor ook vanalles als ik wil gaan slapen. Ik zet eerder op de avond al de ramen boven open, en de ventilator aan(om de warme lucht naar buiten te blazen) Als ik ga slapen gaat het raam dicht en blijft de ventilator nog een tijd aan(er zit een timer op)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoewel ik audiosensitief ben heb ik van het kwaken van kikkers en zingen of fluiten van vogels geen hinder.
    Wel van blaffende honden en krolse katten! Geen idee hoe dat kan.
    Verder kan ik tegen bijna geen enkel geluid, heel vervelend en lastig voor andere mensen en voor mezelf.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)