dinsdag 23 juli 2024

Baby-vogeltje gevonden

Vanmiddag maakten Sander en ik onze vaste wandeling door de wijk. Terwijl we door de straten liepen, viel onze blik plotseling op een klein, donkerbruin bolletje vlak naast het fietspad. Het bleek een baby mereltje te zijn, die er nogal hulpeloos en kwetsbaar uitzag. Hij ademde heel snel en leek behoorlijk gestrest. We stopten direct om te zien of we iets konden doen om het kleine diertje te helpen.

Het mereltje zat daar maar, trillend en duidelijk van slag. Het leek erop dat ie uit het nest was gevallen. Omdat we niet zo goed wisten wat we ermee moesten hebben we even gebeld met de dierenambulance om advies te vragen wat we het beste konden doen.

Het was belangrijk om niet meteen in te grijpen, omdat de ouders vaak in de buurt zijn en zelf voor hun jongen zorgen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken leren veel vogels vliegen vanaf de grond en niet vanuit het nest. Als je het jong oppakt en ergens anders neerzet kan het zijn dat de ouders hun jong daarna niet meer kunnen vinden en er dus niet meer voor kunnen zorgen. Het is dus beter om zo'n jong met rust te laten en de natuur zijn gang te laten doen.

Voor de zekerheid ben ik vanavond toch nog even teruggelopen om te kijken of het jonge mereltje er nog zat, en dat was niet het geval. We hopen dat zijn ouders zich over het kuiken hebben ontfermd en dat ie niet is gevonden door een kat die er wel een lekker hapje in zag. 

Wisten jullie dat je een kuiken beter niet op kan pakken en dat de ouders vaak wel in de buurt zijn? 

2 opmerkingen:

  1. Ja, wij hadden bij de boerderij altijd veel nestjes en er belandde regelmatig een merel, een musje, een meesje op de grond. We hielden het wel in de gaten en het is altijd goed gekomen (we hadden geen kat of hond meer en de geiten taalden er niet naar)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat wist ik inderdaad. Hopelijk hebben de ouders het vogeltje opgehaald!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)