maandag 3 maart 2014

Thermostaatknoppen - een update

Vorig jaar hebben wij thermostaatknoppen op onze radiatoren laten plaatsen. Bij deze een korte update, nu het grootste gedeelte van de winter erop zit.

In ons gedeelte van Rotterdam wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming. We hoeven dus geen water op te warmen met gas, maar maken gebruik van een restwarmte van de stroomcentrale. De turbines worden gekoeld met water en dit warme water wordt via leidingen naar de huizen gebracht die dan gebruik kunnen maken van dit water om hun huizen te verwarmen.

De warmte wordt gemeten in GJ; er wordt gemeten hoe warm het water is als het je huis ingaat en hoe warm het is als het er weer uitgaat. Het verschil tussen deze twee is het verbruik dat wordt afgerekend.

Vorige winter was de situatie zo dat onze radiator twee standen had: aan of uit. We konden hem niet bijstellen. Het was dus constant heen en weer lopen naar de radiator, want als het warm genoeg was moest je hem uitzetten, maar als het dan weer afkoelde moest je hem weer aanzetten. Je was er dus constant mee bezig. En als je hem een keertje vergat uit te zetten bleef de verwarming de hele dag doorloeien en kwam je 's avonds in tropische sferen terug….

Nu hebben we dus thermostaatknoppen die meten hoe warm de omgevingstemperatuur is en uitslaan zodra het de gewenste warmte is. De verwarming kunnen we nu instellen op 18, 20, 22 en 24 graden. Er wordt alleen warmte gevraagd op het moment dat de temperatuur daalt, anders blijft het dus constant de temperatuur die we hebben ingesteld.

Als we het met vorig jaar vergelijken is er weinig in het verbruik verandert. Toch denk ik dat er wel een winst is behaald dankzij het plaatsen van de thermostaatknoppen… Met onze veranderde situatie (ik hele dagen thuis en een kleintje erbij) zou het verbruik met de oude knoppen waarschijnlijk wél veel hoger zijn geworden…

4 opmerkingen:

  1. Je geeft het zelf aan het verbruik merk je weinig van ook met deze zachte winter is dat natuurlijk vreemd dat komt omdat je de flow niet regelt van de stadswarmte.

    Misschien een punt van aandacht om de hoofdkraan een stuk te knijpen zo komt er minder flow GJ binnen en stook je voordeliger.

    Maar het blijft een dure manier van woning verwarmen :9

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb precies dezelfde situatie(gehad).Ik ben superblij met onze thermostaatknoppen,want alleen aan en uit was echt een heelgedoe, vond ik.Wij hebben ook meteen nieuwe radiatoren laten plaatsen en dat scheelt wel echt een slok op een borrel! De oude radiatoren waren erg oud, dik en verwarmden een stuk minder snel en goed als deze nieuwe. Even een investering,maar absoluut de moeite waard en maar eenmalig de kans omdat bij ons de druk er niet af gehaald kan worden.Nu door het omzetten naar stadswarmte dus wel,gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook belangrijk, vaak wonen mensen in oude woning nemen nieuwe ketel maar vergeten de radiatoren en dat is zeker een punt van aandacht om goed LTV te kunnen stoken.

      Verwijderen
  3. En als zou je rekening niet omlaag zijn gegaan, dan is het alleen al het gebruiksgemak wat flink omhoog is gegaan. Das ook en boel waard, scheelt je in zekere zin ook energie (van heen en weer lopen en ergernis). Goede keuze!

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)