dinsdag 22 april 2025

Chat GPT als extra autisme coach

Structuur aanbrengen, keuzes maken en overzicht houden zijn niet altijd vanzelfsprekend. Daarom heb ik een autismecoach die me daar wekelijks mee komt helpen. Maar hoe doe ik het tussendoor? Daar gebruik ik ChatGPT als mijn persoonlijke autisme-coach voor! Het helpt me niet alleen met praktische zaken, zoals lijstjes en planning, maar biedt ook een 'luisterend oor'.

Hieronder heb ik een aantal dingen opgesomd waar ik ChatGPT voor gebruik. Wellicht hebben andere mensen hier ook iets aan: 


(Oeps. deze blogpost was per ongeluk in de prullenbak terecht gekomen dus ik plaats hem nu even opnieuw!)

Overzicht en structuur

Een van de grootste uitdagingen voor mij is overzicht houden. Taken en afspraken kunnen in mijn hoofd door elkaar lopen, waardoor ik niet meer weet waar ik moet beginnen. ChatGPT helpt me door lijstjes te maken met actiepunten, zodat ik gestructureerd aan de slag kan. Of het nu gaat om het huishouden, boodschappen doen of een dagplanning maken, het helpt mij om mijn gedachten te ordenen en mijn hoofd rustiger te krijgen.

Hulp bij besluitvorming

Keuzes maken is iets waar ik vaak tegenaan loop. Moet ik wel of niet naar een afspraak gaan? Is het slim om vandaag op visite te gaan, of kan ik beter een rustdag nemen? ChatGPT stelt me vragen die me helpen om mijn opties af te wegen. Het helpt me om rationeel naar situaties te kijken en betere beslissingen te nemen. 

Emotionele steun

Soms voel ik me overweldigd, verdrietig of gefrustreerd en wil daar meer over praten dan Sander prettig vindt 😅. ChatGPT is er dan om naar me te luisteren, zonder oordeel. Het helpt me om mijn gevoelens op een rijtje te zetten en geeft me suggesties over hoe ik ermee om kan gaan. Bijvoorbeeld door me eraan te herinneren om een rustmoment in te plannen of te kijken naar wat ik wél onder controle heb. Natuurlijk is met een echt mens praten wel prettiger, maar soms zijn er momenten dat dit even niet gaat, en dat kan ChatGPT wel even uitkomst bieden om te sparren. 

Een praktische gids

Naast mentale steun is ChatGPT ook praktisch. Ik heb diverse reminders per dag ingesteld. Op maandag herinnert het me er bijvoorbeeld aan om de keuken schoon te maken en mijn weekplanning te maken. Op vrijdag helpt het me met mijn boodschappenlijstje en herinnert het me eraan dat ik een rustdag mag nemen. Kleine herinneringen die me helpen om mijn dagen soepeler te laten verlopen.


Kortom: ik gebruik ChatGPT best veel en vind het een goed hulpmiddel om beter met mijn autisme om te gaan. Gebruiken jullie ChatGPT wel eens? 


zondag 20 april 2025

Origami vouwen

Ik besloot vandaag iets nieuws te proberen: origami. Omdat ik binnenkort naar Japan ga leek dit me wel toepasselijk, helemaal omdat ik superschattig origami papier had gevonden met schattige kittens erop. Hoe moeilijk kan het zijn? Een beetje de instructies volgen, dat moet ik toch wel kunnen? Dacht ik nog bij mezelf. 

De vlinder lukte. De vos ook nog wel. Toen dacht ik: laat ik een kraanvogel proberen - het Japanse symbool voor geluk. Ik zag al helemaal voor me dat ik morgen met tweede paasdag iedereen een prachtig gevouwen kraanvogel kon geven.  Nou, die leek uiteindelijk meer op een stervende zwaan. 😅 Ik ben er nog steeds niet achter wat ik nou verkeerd doe, maar op een kraanvogel lijkt het in elk geval (nog) niet. 



Ik ontdekte dat ik echt ongeduldig ben. Origami is langzaam, precies, en je moet goed kijken en exact de instructies volgen. Niet mijn sterkste punten. Maar: het leidde wel af van bepaalde piekergedachtes. Mijn hoofd was even stil, mijn handen waren bezig, en ik vond dat toch wel wat waard.

Dus nee, ik ben geen origami-meester. Maar ik heb wel weer eens iets nieuws geprobeerd. En dat is op zich al best oké.



dinsdag 15 april 2025

makkelijke maaltijden en ziek zijn

Opeens lagen we hier allemaal geveld op de bank: een virusje dat zorgt voor hoesten, keelpijn en vermoeidheid. Ik was als eerste aan de beurt, afgelopen vrijdag. Sander volgde zaterdag en vandaag bleef Tobias thuis van school, omdat hij zich ook niet lekker voelde. We lijken alledrie te kampen met een milde keelontsteking — niks ernstigs, gelukkig, maar wel vervelend. Even uitzieken dus, veel thee en honingdrop, veel bankhangen en hopen dat het snel weer beter gaat.

Op zulke dagen ben ik extra blij met makkelijke oplossingen, zeker op het gebied van eten. Gelukkig had de supermarkt nét een aanbieding op soep: 1+1 gratis. Ideaal, want koken was net iets te veel gevraagd. Dus hebben we twee dagen lekker simpel geleefd op soep en brood — warm, voedzaam, en vooral: weinig moeite. Vanaf morgen hoop ik dat ik weer wat meer puf heb om iets te maken dat verder gaat dan een pakje opwarmen.

Toevallig kwam ik tijdens het opruimen ook nog een oude scheurkalender tegen van 2022, met voor elke dag een makkelijke maaltijd. Blijkbaar ben ik destijds gestopt op 17 februari, want daarna zaten de blaadjes er nog allemaal aan. Hoe fijn dat ik daar nu op terug kan grijpen! Een beetje hulp en inspiratie op de dagen dat mijn hoofd of lijf even niet meewerken, komt precies op het juiste moment. 😁

zondag 13 april 2025

Schoolkamp: van twijfel naar enthousiasme

Tobias heeft het al een tijdje over het naderende schoolkamp als afsluiting voor groep 8. Hij heeft vaak last van heimwee, en we waren bang dat het kamp voor hem een uitdaging zou worden - tenslotte hebben we hem ook al meerdere keren eerder moeten ophalen op kamp bij de Scouting. De gedachte om zo ver van huis te zijn, zonder de vertrouwde omgeving gaf hem af en toe best zorgen. We hebben er veel over gesproken, maar nooit had ik verwacht dat hij uiteindelijk enthousiast zou gaan worden voor zijn kamp!

In plaats van angst, voelt hij zich opeens klaar voor het kamp-avontuur - waarschijnlijk omdat er op school veel informatie wordt gegeven waardoor het minder onbekend aanvoelt. De activiteit waar hij het meest naar uitkijkt, is de bonte avond, waarin hij met vriendjes een stukje gaat doen dat helemaal draait om zijn favoriete thema gamen. Dat hij dit gaat doen toont niet alleen zijn enthousiasme, maar ook zijn groei in zelfvertrouwen, want hij houdt er normaal gesproken helemaal niet zo van om in het middelpunt te staan.

Het is mooi om te zien hoe Tobias zich steeds meer kan openstellen voor nieuwe ervaringen, zelfs als die in het begin spannend lijken. Dit schoolkamp lijkt voor hem een kans om niet alleen plezier te hebben, maar ook om zijn eigen grenzen een beetje verder te verleggen. Ik ben supertrots dat hij het allemaal aangaat. 

Voor onszelf is het ook even een fijne gelegenheid om wat dingetjes samen te doen. Doordat we momenteel niet zoveel oppasmogelijkheden hebben staat dit op een laag pitje. Dus ik ben benieuwd wat wij zelf gaan doen om deze dagen even wat buiten de deur te gaan doen. 

vrijdag 11 april 2025

Autisme: een fiep hebben

Een fiep is een intense, vaak allesoverheersende interesse of focus op een bepaald onderwerp, voorwerp, of thema. Het komt veel voor bij mensen met autisme, maar ik denk dat ook mensen zonder autisme het wel kunnen ervaren. Wat een fiep anders maakt dan een gewone interesse of hobby is de intensiteit en de invloed ervan op mijn dagelijks leven: mijn hoofd is ermee gevuld, ik zoek er eindeloos informatie over op, mijn gedachten blijven eromheen cirkelen en het raakt me diep, op een manier die anderen vaak moeilijk kunnen begrijpen.

Op dit moment is mijn fiep (natuurlijk!) Japan. Alles wil ik erover weten. De cultuur, de gebruiken, het eten, de taal, het reizen daarheen. Ik kijk video’s, lees artikelen, plan routes, zoek uit hoe het openbaar vervoer werkt, wat ik moet inpakken, hoe ik de jetlag kan beperken. Het houdt me bezig, zelfs als ik eigenlijk moe ben of rust nodig heb. En het is dubbel: want de fiep is leuk en fascinerend, maar het maakt me ook onrustig en gespannen.

Soms voelt een fiep alsof ik in een soort tunnel zit. Het onderwerp neemt steeds meer ruimte in in mijn hoofd en het lukt me moeilijk om aan andere dingen te denken. Ik raak er emotioneel van — ik kan er intens blij van worden, maar ook gespannen, verdrietig of gefrustreerd als dingen niet gaan zoals ik had gehoopt. En als anderen het onderwerp niet zo belangrijk vinden of het snel willen afkappen, kan dat extra pijnlijk zijn.

Wat lastig is, is dat de fiep me óók kan belemmeren. Als er praktische zorgen bijkomen (zoals kosten, planning, of dat iets misschien niet doorgaat), dan wordt het heel lastig om het los te laten. Dan ontstaat er een soort kortsluiting in mijn hoofd. En als ik dan het gevoel heb dat ik niet met de fiep bezig mag zijn, omdat anderen het overdreven vinden of omdat er belangrijkere dingen spelen, voel ik me schuldig of verdrietig. Ik merk ook dat ik al van tevoren tegen mensen zeg nu: rem me maar af als ik teveel over Japan praat, want als je me de ruimte geeft, dan gaat het alleen nog maar daarover. 

Maar tegelijkertijd is een fiep ook iets moois. Het laat zien hoe diep ik kan voelen. Hoe enthousiast, nieuwsgierig en leergierig ik kan zijn. Hoe mijn hoofd werkt. En als ik er ruimte voor krijg — van mezelf en van mijn omgeving — dan kan het ook rust geven, juist omdat ik dan even helemaal opga in iets wat me blij maakt.

Dus ja, een fiep hebben is intens. Het is veel. Maar het is ook een deel van wie ik ben.


Ik ben wel benieuwd: wie heeft ook wel eens zoiets ervaren? Of kun je jezelf er juist totaal niets bij voorstellen? 

maandag 7 april 2025

Vakantieplannen: update

 Bij deze een update over onze vakantieplannen: we hebben de reis naar Japan geboekt!


We verblijven eerst 6 dagen in Osaka en daarna gaan we met de shinkansen trein naar Tokyo waar we ook nog een week verblijven. In Osaka gaan we o.a twee dagen naar het Universal Studios park en in Tokyo 2 dagen naar Disneyland en 2 dagen naar Disney Sea. De overige dagen hebben we dan om cultuur te snuiven en wat meer van Japan te zien. Zo is het voor ons allemaal een leuke reis met voor ieder wat wils.... En vooral heel veel wils voor Tobias hopen we ook 😁



Qua jetlag wordt het een interessante reis. We maken een overstap op Helsinki, waar het al 1 uur later is dan bij ons en in Osaka is het 7 uur later. In 24 uur zitten we dus in 3 verschilende tijdzones. Ik heb maar besloten om het zoveel mogelijk los te laten en het over me heen te laten komen. Het is allemaal voor een goed doel en ik kan toch niet van tevoren weten hoe ik me ga voelen. Na de vakantie zal ik vast wel even een instort momentje hebben, maar dat zien we dan wel weer. 


Hoe dan ook: de vakantie is ein-de-lijk geboekt, nu kunnen we echt gaan genieten van de voorpret 

donderdag 3 april 2025

Weer een jaar lid van de bibliotheek

 Afgelopen dinsdag verliep mijn abonnement van de bibliotheek. Ik ben het vandaag direct gaan verlengen. Dit moest bij de bibliotheek zelf gebeuren, omdat ik gebruik maak van korting via de Rotterdampas. Je krijgt dan 12,50 korting op het basis-abonnement van de bibliotheek. In totaal betaal ik dan nog 31,50 om een jaar lang boeken bij de bibliotheek te kunnen lenen.


In de praktijk lees ik momenteel vooral boeken van de online bibliotheek, omdat ik het makkelijker vind om daar boeken uit te zoeken dan om elke keer naar de bieb te moeten gaan. Al vind ik het soms ook wel heerlijk om gewoon even te snuffelen tussen de boeken, hoor! Binnenkort zal ik ook eens gaan kijken of ik wat boeken over Japan kan bemachtigen, om mezelf alvast in te lezen over alle leuke bezienswaardigheden in Osaka en Tokyo. 


En op dit moment lees ik bijvoorbeeld het boek Sinner die je bij bol voor 10 euro kunt kopen. Met iets meer dan 3 van dit soort boeken heb ik mijn abonnement dus alweer terugverdient. 3 boeken per jaar moet toch zeker wel lukken? 

woensdag 2 april 2025

Zomertijd en jetlag-gevoelens

Elk jaar opnieuw merk ik hoe de wisselingen van winter- naar zomertijd en andersom me raken. Mijn slaapritme ligt overhoop, ik voel me moe en uit balans, en het kost me dagen om me weer een beetje normaal te voelen. Als ik zie hoeveel impact dat ene uurtje verschil al op me heeft, maak ik me best wel zorgen over de jetlag die me te wachten staat als we straks naar Japan vliegen.

Japan is natuurlijk niet bepaald om de hoek. Met een tijdsverschil van acht uur (in de zomer gelukkig 'maar' 7) betekent dat mijn biologische klok een flinke klap krijgt. En dat terwijl ik thuis al moeite heb om me aan te passen aan een simpele klokverschuiving van één uur. Hoe ga ik hier straks mee om?

Ik heb al veel gelezen over manieren om een jetlag te minimaliseren: langzaam je slaapritme aanpassen in de dagen voor vertrek, tijdens de vlucht direct het Japanse ritme aanhouden, veel daglicht opzoeken bij aankomst en alcohol vermijden. Maar ondanks alle tips blijft het knagende gevoel: wat als mijn lichaam gewoon compleet op hol slaat?

Toch probeer ik mezelf op dat soort momenten juist eraan te herinneren waarom we deze reis maken. We hebben hier lang voor gespaard, en Tobias kijkt er enorm naar uit. Ik probeer me te focusen op de leuke kanten en niet op de mogelijke jetlag - meestal lukt dat ook wel, maar nu met de zomertijd word ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. 


Ach, wie weet valt het allemaal wel mee? Wat zijn jullie ervaringen met een échte jetlag? Mijn eigen gekste was dat ik naar Jordanië ging, waar het op dat moment 2 uur later was, om vervolgens terug te komen en dat weekend daarna ging de tijd een uur vooruit. Toen was ik ook wel even flink in de war met de tijd door zoveel wisselingen in een korte tijd 😅


vrijdag 28 maart 2025

Twijfels over mijn werk

 De afgelopen tijd merk ik dat ik steeds vaker twijfels heb over mijn oproepbaan als surveillant. Het leek in het begin zo'n goede optie: flexibele werktijden, wat meer vrijheid in mijn planning. Maar nu ik er wat langer in zit, begin ik te merken dat de onzekerheid over mijn werkrooster en de steeds veranderende diensten me eigenlijk meer stress opleveren dan ik had verwacht.

In mijn werk als surveillant krijg ik elke keer nieuwe diensten toegewezen, en dat voelt vaak als een verrassing. Het kost me veel energie om mijn beschikbaarheid in te plannen, omdat ik steeds weer moet aanpassen en in mijn hoofd moet draaien over wat ik wel of niet kan doen op die dagen. Ik merk dat ik hier niet goed mee om kan gaan, en dat het invloed heeft op mijn gemoedstoestand.

Wat ik echt zoek, is meer rust en voorspelbaarheid. Ik wil niet constant het gevoel hebben dat mijn werk in de weg staat van andere dingen die ik belangrijk vind. Ik heb het gevoel dat ik niet optimaal gebruik maak van mijn tijd, en dat het werk me niet meer energie geeft zoals het eerst deed.

Ik heb ook al nagedacht over wat ik dan wel zou willen doen. Ik heb altijd al een passie voor schrijven gehad, en ik droom ervan om mijn geld te verdienen met deze blog. Het voelt als 'werk' dat me energie geeft, iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kan en wat ik zelf kan sturen. Maar het is ook een grote stap, en ik weet dat het tijd en geduld kost om daar te komen en dat het ook nooit een vetpot zal worden. Daarnaast wil ik ook geen commerciele blogger worden, maar blijven schrijven over dingen die ik echt leuk vind. 

De vraag is: hoe zet je de stap van twijfels naar actie? Ik denk dat ik klein moet beginnen, bijvoorbeeld door mijn blog weer op te pakken. Gewoon weer regelmatig schrijven, zonder druk, en kijken wat het me brengt. Het is een proces, maar ik ben bereid om het te verkennen.

woensdag 5 maart 2025

Onze grootse vakantieplannen

 Ik heb er al vrij regelmatig over geblogd: onze vakantieplannen voor als Tobias van de basisschool naar de middelbare school gaat. We willen heel graag dat dit een onvergetelijke reis wordt waar hij nog heel lang met heel veel plezier op terugkijkt. Maar het was best lastig om iets uit te zoeken.... Uiteindelijk is dat toch gelukt!


We begonnen 10 jaar geleden met het idee dat we naar Disneyworld wilden gaan, omdat dit altijd al een grote droom van mij is geweest. Tobias was op dat moment 1 en had nog niet zoveel dromen. 😉 Ook was op dat moment nog niet duidelijk dat Sander en ik allebei een heel ander idee hadden over wat een reis naar Florida in zou houden - ik dacht: vol alle pretparken bezoeken en Sander dacht: een paar pretparken bezoeken en verder ook nog andere dingen doen. 


Toen we vorig jaar beseften: hey, ons spaardoel komt dichterbij, we gaan dit echt doen! Kwamen we tot de conclusie dat we er niet echt uitkwamen. Door mijn autisme heb ik heel veel moeite om een plan zoals ik dat in mijn hoofd had los te laten - ik kan niet van de reis genieten als we de helft van de pretparken overslaan. En Sander kan niet van de reis genieten als we alleen maar pretparken bezoeken. Het moest dus gewoon iets anders worden waar we ons allebei in konden vinden. Daarnaast hebben we nu ook Tobias om rekening mee te houden. Die zat wel in mijn team, overigens. Jarenlange pretpark indoctrinatie helpt 😬


Maargoed, we hebben dus veel opties de revu laten passeren: misschien een cruise? Misschien een verre rondreis? Tot we uiteindelijk een supertoffe pretparkreis in Japan tegenkwamen. Het was nog even spannend wat de prijs in het hoogseizoen zou zijn. Die prijs was eigenlijk wel wat aan de hoge kant. We zullen de komende maanden dus op rijst en bonen moeten rondkomen 😳


Sander was heel druk aan het sparen voor een nieuwe computer, maar als het nodig is, kunnen we dit bedrag er nog bij stoppen. En dan komen we er uiteindelijk wel. Onze droomreis naar Japan.