donderdag 10 november 2011

dag 5: elektriciteit

Vandaag is het thema ‘elektriciteit besparen’. Dit is mijn favoriete dag van deze week. Dit komt doordat ik zelf in de energie-branche werk. Ik krijg dagelijks mensen aan de telefoon met een te hoge jaarnota, die ik dan van tips voorzie om zo’n hoge jaarnota in de toekomst te voorkomen. Het is vast beroepsdeformatie dat ik zo ontzettend geïnteresseerd ben in ons eigen verbruik; het wordt wekelijks bijgehouden en alle ‘zware’ dingen doen wij zoveel mogelijk op het nachttarief.

Nachttarief gebruiken is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Dankzij het nachttarief wordt het stroomverbruik beter verdeeld over de dag en de nacht, waardoor er ’s nachts geen stroomcentrales ongebruikt hoeven te blijven, terwijl ze overdag veel te hard hoeven te werken… En er dus mogelijk minder stroomcentrales bij hoeven te worden gebouwd. Mooi vooruitzicht, vind ik :)

Verder hebben wij al standaard LED-lampen, doen altijd het korte wasprogramma (en de kleding is gewoon schoon!) en drogen de was zoveel mogelijk aan een wasrekje….

Maar deze week, en vandaag nog wat extra, proberen we verder te gaan dan de ‘dagelijkse’ besparingen. Vandaag gebruiken we het kooktoestel niet. We eten ’s avonds een broodmaaltijd. Ook het modem is uit het stopcontact. Daarnaast gebruiken we geen waterkoker, geen wake-up light, geen laptop (vandaar dat ik deze blog even tijdens mijn pauze op het werk heb geschreven en gepost, want ik wil jullie wel op de hoogte houden), niet meer dan één licht tegelijkertijd, geen opladers… en dat is het zo’n beetje. Hopelijk leidt dit tot een zichtbare besparing aan het eind van deze week.

Vanavond gaan we verder ook naar een wijk-avond. Dus we zijn eigenlijk ook niet echt thuis. Dit maakt het natuurlijk wel wat makkelijker om de sroom thuis uit te laten.

Voor de andere zaken van deze week:

Niet consumeren: lukt tot nu toe prima. Maar ik weet niet of Sander vanavond opeens ergens mee thuiskomt… Ik heb het vermoeden dat hij ergens deze week nog wel gaat ‘breken’ :p

Afval: vandaag weinig afval, omdat we niet opruimen, niet koken en alle verpakkingen die bijna leeg waren zijn nu ook wel zo’n beetje al helemaal leeg en begin van de week al weggegooid.

Vervoer: dit gaat nog steeds prima. Eitje.

Eten: vanavond broodje gezond met biologische groentes, brood van de ambachtelijke bakker (geen idee of dat iets zegt, maar het klinkt goed!) en kaas van de Lidl.

Vanavond ga ik dus geen blogjes doorlezen, maar ik wens jullie allemaal heel veel succes en een fijne dag en avond! En voor de No Impacters natuurlijk veel bijzondere gesprekken, zo zonder de televisie ;)

2 opmerkingen:

  1. Wat goed zeg! En leuk om te horen van die stroomcentrales, dat wist ik helemaal niet. Qua elektriciteit zou ik ook wel eens een paar keer per jaar zo'n dagje mogen houden, want hier staat de hele dag de computer aan (ben ik wel aan het werk, maar zoals nu dus ook blogjes aan het lezen), ik drink regelmatig thee (waterkoker) en voor de computer staan ook een paar dingen aan, zoals mijn Time Capsule en de modem natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen tv enz hier (wel ff bloggen), wel wennen, ik merk dat ik internet heel veel gebruik. Voor recepten en als naslagwerk enzo... Helaas..

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...