Hypotheek

Op 14 december 2012 hebben we de sleutels van onze koopwoning gekregen. Geïnspireerd door het boek hypotheekvrij besloten we dat we dit versneld wilden aflossen.

De cijfers:

We hebben een lineaire hypotheek van 194.250 euro afgesloten. Inmiddels is de hypotheek flink gedaald, maar hebben we nu wel voor een andere hypotheekvorm gekozen en zijn dus eigenlijk weer opnieuw begonnen, dit keer met een bedrag van €184.146.

Op 14 december 2042 is het huis helemaal van ons, als we het plan van de bank volgen. We zijn eigenlijk van plan om dit sneller weer af te gaan lossen. Op deze pagina kun je onze vorderingen lezen. Op dit moment gaat het niet zo snel met het extra aflossen, maar we sparen elke maand nog een klein bedragje om het sneeuwbal-effect weer op gang te helpen (hopen we!).

Beginschuld: €194.250
Huidige schuld: € 135.517,
Afgelost: € 58.733 (waarvan €8.608,53 extra aflossingen en de rest verplichte aflossingen)

We zitten op 30,24% van het totale hypotheek-bedrag aan aflossing! 

Verder hebben we ook beloningen voor onszelf:

- Bij de eerste 1.000 euro die we extra afgelost hebben houden we een pizza-party (gelukt eind maart 2013)
- Bij de eerst 2.500 euro die we extra afgelost hebben kopen we iets van een bordspel (gelukt, datum weten we niet meer)
- Bij de eerste 5.000 euro extra aflossing gaan we een dagje naar de Efteling een pretpark waar we op dat moment zin in hebben De Efteling! (Behaald op 1 augustus 2015!!)
- Bij de eerste 7.500 euro extra aflossing gaan we uit eten bij ons favoriete restaurant. (Behaald op 1 december 2019)
- Bij de eerste 10.000 euro extra gaan we een verwendagje bij de sauna boeken

Inmiddels hebben we extra afgelost:
€8.608,53. Nog €1.391,47 te gaan voor onze volgende beloning!

En daarna, dat zien we dan wel weer...

Wil je ook bijdragen aan ons doel om de hypotheek versneld af te lossen? Via deze link kun je een kleine bijdrage doen. 

26 opmerkingen:

 1. En mogen wij allemaal mee met die uitjes??
  Héél véél succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog 2 dagfen. Spannend hoor. Hou je ons op de hoogte van hoe je de bedragen gerealiseerd hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog 2 dagfen. Spannend hoor. Hou je ons op de hoogte van hoe je de bedragen gerealiseerd hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk bedacht zo. Het werkt inderdaad goed om de aflossingen te vieren. Als wij een aflossing hebben gedaan vieren we dat met een extra lekkere toet bij het avondeten.
  Verder heb ik een tekening met allemaal blokjes gemaakt, die de schuld symboliseren (was nog een heel rekenwerk). Elk blokje staat voor 500 euro. Bij elke aflossing kunnen we blokjes groen kleuren. Als het huis groen is is het afgelost en van ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed bezig met jullie plannen om extra af te lossen! Wij vieren een extra aflossing met iets lekkers of leuks ter waarde van de rente besparing op de hypotheek. Dus als we 1000 euro aflossen, dan besparen we maandelijks €4,25. Dus trakteren we ons op iets lekkers ter waarde van €4,25. Een kleinigheidje, maar we lossen ook af om te geld te besparen en niet om vervolgens extra uit te geven :-)

  Veel succes met het aflossen van jullie hypotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In drie jaar tijd de volledige hypotheek van 125k afgelost geeft een heerlijk gevoel lekker alles met je geld kunnen doen wat je wilt heerlijk.
  Geen verplichtingen meer maar alleen plezier ga vanavond een lekker wijntje kopen en dan lekker genieten.
  Dit is een hoop minder stress de studie van mijn zoon is betaald nu morgen een nieuwe auto kopen met gewoon gespaarde cash

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat betekent de K achter de 125? staat de k voor duizend

   Verwijderen
  2. Dus jullie hadden sowieso al ruim 40000 euro per jaar over om af te lossen. Bij ons schiet er zo'n 10000 euro per jaar over voor wijn, auto's, onderhoud aan huis tuin en wagenpark,sparen, vakanties, kapotte apparatuur..en extra aflossen.

   Verwijderen
 7. hoop dat we ook ooit een hypotheek hebben en hopelijk gaan we ook extra aflossen als het inkomen het toelaat :D goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooraf proberen te sparen;) elke cent die je niet leent! Betaal je nooit rente over.

   Verwijderen
 8. Leuk om te lezen!
  Zijn jullie nu ook nog extra aan het sparen om af te lossen? Of staat het allemaal even stil?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben in september een nieuwe badkamer laten plaatsen en dat heeft even een flinke krater in onze spaarrekening geslagen door onverwachte extra kosten. Dus we willen eerst weer een buffer opbouwen. Daarna gaan we wel weer sparen voor een extra aflossing :)

   Verwijderen
  2. Daantje hoe is het nu met de aflosplannen?

   Verwijderen
  3. Dat gaat allemaal gestaag door. :) We sparen elke maand sowieso €100 en als het kan nog wat meer. Zodra we dan €300 hebben lossen we dat weer af. Op 1 augustus is het weer zo ver. :)

   Verwijderen
  4. dankzij jouw blog ook 100 euro per maand apart gaan zetten.. man wil nog niet extra aflossen (annuitaire hypotheek, dus aflossen doen we toch wel gelukkig en nog veel wensen voor het huis en bang om buffer op te maken denk ik) maar op een spaarrekening kunnen we er nog bij iig, maar staat t wel apart.. ;) wie weet gaan we dus ook al vrij snel extra aflossen. dit is pas de 2e maand. nadeel isd at ik geen idee heb wat t scheelt aan rente omdat elke maand het aflosdeel iets hoger wordt en het rentedeel iets lager, maar het totale bedrag dus gelijk blijft bij annuitair

   Verwijderen
 9. Ben benieuwd naar een tussenstand ??

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Daantje,

  Een vraagje (kon het niet terugvinden op je blog zelf, dus sorry alvast als het daar wel stond!).
  Gaat jullie maandbedrag automatisch omlaag, met extra aflossen? Of kunnen jullie kiezen voor looptijdverkorting?
  En als jullie kiezen voor de verlaging van jullie maandbedrag, zou je willen zeggen hoeveel minder jullie nu per maand betalen? Ben daar namelijk wel benieuwd naar! Wij zijn namelijk aan het kijken of het handig is om extra af te gaan lossen en vroeg me af hoeveel dat nu scheelt per maand :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lykke,

   We zijn een poosje geleden van hypotheekvorm gewijzigd, dus het is lastig te bepalen hoeveel het nu exact gedaald is, maar qua rente betalen we sowieso maandelijks 25 euro minder dan wanneer we niet extra hadden afgelost.

   Verwijderen
 11. Ok, bedankt voor je antwoord! Dat zie je toch nog best wel terug dus :)
  We hebben inmiddels besloten gewoon eens 1000 af te gaan lossen, om te kijken wat dat doet met ons maandbedrag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha wat leuk. En is het doel inmiddels al behaald? Ik ga dit zelf ook invoeren denk ik. Eerst ga ik mijn adviseur vragen of het überhaupt mogelijk is extra te gaan aflossen. Wie weet kan dit wel helemaal niet. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi hoor! Wij hebben onze hypotheek in 12 jaar afgelost en dat was zo’n fijn gevoel en daarna waren de maandlasten ook erg laag waardoor we nu veel kunnen sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. He Daantje, lossen jullie nog af eigenlijk? Gewoon benieuwd :)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)