vrijdag 10 mei 2024

Het sparen voor Disneyworld

 Hoe gaat het sparen voor Disneyworld? vroeg Schrijver als reactie op onze blogpost over het aflossen van de hypotheek. En als tweede vraag: is het mentaal ook haalbaar?


Sparen voor Disney world

Ons plan was 8,5 jaar geleden om maandelijks een bedrag opzij te zetten zodat we als Tobias van de basisschool naar de middelbare gaat een reis naar o.a Disney world in Florida kunnen maken. Hiervoor zetten we maandelijks een bedrag op een spaarrekening, zodat we hopelijk genoeg hebben gespaard tegen die tijd. 

Gelukkig liggen we qua sparen momenteel goed op schema om over anderhalf jaar een mooie reis te kunnen gaan maken. Het spaarbedrag wordt altijd direct van de rekening afgehaald als Sanders salaris binnenkomt, dus hier hebben we eigenlijk geen omkijken naar en het doet ook geen 'pijn' om dit bedrag te sparen, dus dat is hartstikke fijn natuurlijk. 


Mentale haalbaarheid

Dan de tweede vraag: is het mentaal haalbaar? Ik heb hier eerlijk gezegd heel erg mijn twijfels over. Dit heeft vooral met mijn autisme diagnose te maken. 8 jaar geleden wist ik natuurlijk nog niets van mijn autisme en vaak kwam de overprikkeling niet tijdens de pretpark-dagen, maar soms zelfs pas dagen later. Hierdoor had ik nooit de link gelegd tussen mijn 'buien' en het bezoeken van pretparken. Het voelde destijds dus wel als een haalbare reis.

Inmiddels heb ik wat dat betreft een stuk meer zelfkennis en hierdoor ben ik gaan twijfelen. Ik weet inmiddels van mezelf dat:
  • Ik geen fan ben van lange tijd opgesloten zitten in een vervoersmiddel met het risico dat er huilende baby's of dreinende peuters in zo'n toestel zitten. Dit hou ik een paar uurtjes vol, maar als ik dit 12 uur moet volhouden dan lig ik er sowieso de eerste dagen compleet af. 
  • Ik erg gevoelig ben voor tijdsverschillen. Als een wisseling van zomertijd naar wintertijd al zoveel impact heeft, hoe heftig zal die impact dan zijn met een tijdsverschil van 6 uur?
  • Ik ben in staat om compleet over mijn eigen grenzen heen te gaan als ik in een pretpark ben. Ik wil dan alles doen en kan mezelf hier niet goed in begrenzen. Ik weet ook zeker dat ik dan alle pretparken wil doen en alle achtbanen. Een park overslaan zou voor mij geen optie zijn. Hierin zou ik mezelf dan compleet uitputten. 
  • Ik heb na elke dag pretpark minstens 1 dag nodig om uit te rusten. Dit zou de reistijd dus 2 keer zo lang maken dan wanneer ik elke dag naar een pretpark zou kunnen gaan. 

Sander en ik zijn hier dus nog erg over aan het twijfelen en aan het bedenken wat wél mogelijk is. Dat we een gave reis willen gaan maken staat vast, maar of het een pretparkreis naar Florida gaat worden, dat weten we dus nog niet zeker. 

We zijn nog heel erg onze opties aan het overwegen, maar het is allemaal best lastig, ook omdat Tobias al helemaal enthousiast is om naar Universal Studios parken te gaan, waar o.a ook een Super Mario themagebied is. Overigens weet hij ook wel van onze overwegingen af en weet dus ook dat het nog niet vaststaat of we dit ook daadwerkelijk gaan doen. 


Ik ben dus wel erg benieuwd: wat voor reizen zouden jullie maken als je een flink bedrag hebt gespaard voor een gave, onvergetelijke reis? 

5 opmerkingen:

  1. Kijk eerst of er in Europa of Afrika dingen zijn waar je heen wilt. Dan blijf je in dezelfde tijdzone.
    Wil je per se een pretpark of zou je een safari ook leuk vinden? Dat laatste geeft veel minder prikkels.
    Misschien is een cruise tof.
    Ik begrijp heel goed dat je wel die grote reis wilt maken, maar probeer dus andersom te plannen, op basis van wat je nodig hebt: zelfde tijdzone, prikkelarme activiteit, ontspanning tussendoor.
    Misschien keertje naar reisbureau?

    Overigens: wij gaan treinrondreis doen, ook tof.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat ze lekker met zijn tweetjes gaan..Kunnen ze helemaal los en super voor de vader / zoon binding. Dan kunnen jullie daarna mischien nog wat rustigers en prikkelarms gaan doen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik zou vader en zoon samen laten gaan. Mijn man en ik gingen (en gaan nog) ook wel apart van elkaar met een kind een aantal dagen op reis. De een houdt van natuur, cultuur en steden, de ander van natuur, landschappen en lange wandelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vrienden van ons hebben een hele zomervakantie rondgetrokken in een camper in amerika. Alle highlights die ze wilden zien hebben ze gezien, waaronder ook Disney world. Het was onvergetelijk. Het thuisfront werd op de hoogte gehouden dmv een reisblog.
    Ik zou het zelf nooit willen. Niet mijn ding.
    De optie hier boven om de mannen alleen te laten gaan is nog niet zo gek.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De optie van er een vader-zoon reis van te maken zou ik begrijpen als Tobias knetter-idolaat is van pretparken. Maar is hij dat ook? Of gaat het bij deze reis veel meer om de gezinservaring (de binding in het gezin) van het samen een tijdperk afsluiten en aan een nieuw tijdsperk beginnen?

    Mij lijkt het alleen maar heel goed als jullie niet blind aan een ooit gemaakt plan vasthouden maar nog eens goed kijken: is dit echt wat we (nu) willen? Dan maak je in elk geval een zeer goed overwogen keuze.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)