dinsdag 14 mei 2024

Fysiotherapie voor Tobias

Sinds februari lopen we bij de fysiotherapeut met Tobias, zij gaat Tobias helpen om beter te leren schrijven (fijne motoriek). 


Slecht handschrift

Tobias heeft helaas een heel slecht handschrift. Dit heeft eigenlijk meerdere redenen:
  • Hij heeft leren schrijven in coronatijd, waardoor er weinig toezicht en feedback was op zijn handschrift, en van ons nam hij (koppig) niet echt tips aan, ondanks dat we het echt wel hebben geprobeerd destijds. 
  • Vervolgens is besloten dat hij, omdat het cursief schrijven echt niet lukte, losse letters mocht gaan schrijven, maar hier kreeg hij weinig (geen) begeleiding bij of feedback op. Hierdoor heeft hij zichzelf een handschrift aangeleerd wat slordig en slecht leesbaar is. 
  • Hij schrijft met zijn linkerhand, waardoor hij niet goed ziet wat hij schrijft omdat zijn hand ervoor zit
  • Hij is een jongen - die schijnen gemiddeld genomen sowieso slechter te schrijven. 

Opnieuw leren schrijven

Tobias had zichzelf dus een handschrift aangeleerd dat bestaat uit een mengelmoesje van cursief en losse letters, en dan ook nog eens kleine letters en hoofdletters door elkaar heen. We maakten ons best zorgen hierover, omdat hij over anderhalf jaar naar de middelbare school gaat en ze daar waarschijnlijk minder vergevingsgezind zullen zijn dan op de basisschool. Daarom klopten we in januari aan bij de huisarts die ons heeft verwezen naar een kinderfysiotherapeut om met Tobias te gaan oefenen. 

Onze ervaring met de kinderfysiotherapeut

Ik moet zeggen dat het me echt verbaast hoe snel Tobias vooruit gaat met schrijven sinds hij bij deze fysiotherapeut loopt. We oefenen natuurlijk thuis ook wel veel, maar zij weet hem wel elke week gemotiveerd te houden. En ik heb er ook veel bewondering voor hoe zij omgaat met Tobias' pre-puber streken. Hij is echt niet altijd blij dat hij weer moet gaan schrijven, maar toch lukt het haar iedere keer om zijn gemopper om te buigen en hem toch aan het werk te krijgen. 

De toekomst van het schrijven

Ik denk niet dat Tobias ooit een prachtig handschrift krijgt of kalligrafie als hobby zal gaan beoefenen, maar ik heb er inmiddels wel vertrouwen in gekregen dat we, met hulp van een professional, zijn handschrift dusdanig kunnen opkrikken dat het goed leesbaar zal zijn tegen de tijd dat Tobias naar de middelbare school gaat. Dat is een hele geruststelling. 


Hebben jullie een mooi handschrift of valt daar ook nog wel wat in te verbeteren? 

18 opmerkingen:

  1. Voor het voortgezet zou ik me niet te druk maken mbt schrijven. Huiswerk, werkstukken, presentaties maar ook de meeste toetsen worden via de computer gemaakt heb ik gemerkt bij zoon. Die zit nu in het tweede leerjaar.

    Maar wel fijn dat de fysio Tobias zo weet te motiveren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei als Tobias dat hoort is zijn motivatie gelijk weg ben ik bang... Maar het zou wel een hele geruststelling zijn tegelijkertijd :)

      Verwijderen
    2. Dat van die toetsen ligt echt aan de school. Mijn oudste heeft alle toetsen nog met de hand moeten schrijven en zit nu in havo vijf.

      Verwijderen
    3. Dat hangt toch helemaal van de school af, bij mijn zoon op school doen ze veel op de laptop maar toetsen worden op papier gemaakt en de aantekeningen in schriften. Gelukkig is mijn zoon daardoor wel veel beter gaan schrijven. Hij heeft ook fysio gehad, dat was ook een leuke vrouw die ook dwars door hem heen keek. En dat heeft hem gelukkig ook goed geholpen, hoewel hij nooit een talent met een bal zal worden.

      Groetjes Janneke

      Verwijderen
    4. Zoon doet vwo en alles gaat daar digitaal. Het verschilt echt per school zo te lezen. Misschien ook per opleidingsniveau?

      Verwijderen
  2. Ik denk dat ik een redelijk mooi handschrift heb. Ik vond het altijd leuk om te schrijven en doordat ik in het voortgezet onderwijs werkte (nu niet meer door longcovid😢) moest ik ook veel op bord schrijven. Ik kon wel veel netter schrijven op een krijtbord dan op een digibord merkte ik.

    Overigens zijn er in het voortgezet onderwijs ook leerlingen die een wat minder goed handschrift hebben. Die werden bij ons op school extra begeleid en eventueel aanpassingen gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De mannen in dit gezin hebben allemaal een onleesbaar handschrift, maar ze schrijven nooit meer, doen alles op de pc of telefoon. Ik heb ze wel hun typediploma laten halen. En een goede cursus tekstverwerking.
    Fijne motoriek oefenen is trouwens heel goed voor je hersens.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel een heel goed idee eigenlijk zo'n typ diploma :)

      Verwijderen
  4. Onze zoon had hetzelfde. Zijn juffrouw heeft een paar keer meegekeken zodat ze er in de klas ook wat mee zou kunnen. Hij heeft er veel baat bij gehad. Op het voortgezet onderwijs werd hij weer lakser en kreeg daar wel een paar keer toetsen terug met de opmerking dat het niet goed te lezen was en dat het de volgende keer een onvoldoende zou worden als hij niet beter zou schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik heb ook het idee dat ze op de middelbare wat minder vergevingsgezind zijn wat een slecht handschrift betreft

      Verwijderen
  5. Ooit had ik best wel een mooi handschrift, we leerden het door tussen 2 lijntjes te schijven en mooie hoofdletters te maken.. Maar door problemen met vingers is dat steeds slechter geworden en soms kan ik mijn boodschappenlijstje niet meer lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gek om.dit van mijzelf te zeggen maar ik heb een heel mooi handschrift in blokletters. In die tijd schreef je met een vulpen. Die heb ik trouwens nog. Lagere school van 1951-1957. Mijn dochters zijn rond de 50 en hun handschrift is niet fraai
      Wat fijn dat Tobias er baat bij heeft..gr Lidy

      Verwijderen
  6. Zelf heb ik een mooi handschrift, maar ik wilde dan ook juf worden. Mijn jongste heeft ook een mooi handschrift, hij wil dan ook meester worden. Mijn man, oudste en middelste hebben exact dezelfde hanenpoten. Een combinatie van adhd en weinig feeling met fijne motoriek. Middelste krijgt sinds zijn vierde therapie. Hij is geboren met een te lage basale spierspanning. Zowel de grove als fijne motoriek als de hand/voet-oog coördinatie zijn een uitdaging voor hem . Wij zitten ook een keer per week bij een therapeute die ik op handen draag. Hoe zij mijn zoon kan motiveren en oppeppen. Dat is goud waard.

    Overigens krijgt mijn oudste, nu examenkandidaat, wèl veel commentaar op het handschrift. Dus jullie investering is niet voor niets. Vooral doorgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind dat ik zelf het mooiste handschrift in ons gezin heb. Heb ze ook altijd voor de gek kunnen houden met Sinterklaas, want ik heb mijzelf verschillende stijlen aangeleerd. Mijn man zijn handschrift is bijna niet te lezen, hij is bijna een dokter zeg ik wel eens. Hij kan het meestal zelf ook niet meer lezen. En mijn dochter is voor een meisje ook niet echt om naar huis te schrijven. Oefenen met mij heeft ze geen zin in, en het is goed leesbaar maar niet netjes dus fysio is niet nodig. Je merkt wel dat ik veel type op de computer want mijn handschrift moet ik wel echt blijven oefenen, het is wel iets wat niet netjes blijft als je het niet onderhoudt.

    groetjes Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De beste motivatie is als er iemand anders ( leerkracht/medeleerling) wat van zegt. Als moeder zijnde schoppen ze alleen maar tegen je aan/kom je in conflict. Niets werkt zo goed ( motiverend tot verandering) als een aftrek voor niet leesbaar. Soms moet je als moeder dingen loslaten ipv overal bovenop te zitten ( snap dat dit mogelijk vanuit fixatie vanuit je ASS is). Dat maakt je eigen leven ( en dat van anderen) een stuk leuker/makkelijker. Dit is niet vervelend of negatief bedoelt! Als je iets zwart op wit op schrijft komt het mogelijk anders over dan verbaal met de juiste intonatie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik had als kind ook moeite met schrijven. Heb er vroeger ook bijles in gehad door een daarin gespecialiseerde juf. Mijn handschrift is nog altijd slecht, maar als ik me goed concentreer kan het ermee door. Dus ik ben blij met de extra aandacht die eraan gegeven is. Ik bleek later in mijn leven a.s.s. te hebben trouwens wat bij mij waarschijnlijk de verklaring is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb niet bepaald een mooi handschrift, maar dat maakt me niet (meer) zo uit. Ik krijg soms wel eens complimenten dat het juist leuk is en het niet zo'n dertien in een dozijn-handschrift is.
    Wat ik wel grappig vind is hoe het handschrift per land zo kan verschillen. Sinds we niet meer in NL wonen merk ik dat erg, bij ons is het gemiddelde Latijnse handschrift (want de lokale taal heeft een ander alfabet) nogal anders. Bepaalde letters worden erg "op z'n Frans" geschreven. Heel anders dan hoe een gemiddeld Nederlands handschrift eruit ziet dus.

    Eigenlijk nooit bij stilgestaan dat hier hulp voor te krijgen is, achteraf gezien was dit wel handig geweest voor mij als tiener. Ik heb soms trouwens wel pijn met schrijven, maar dat is volgens mij meer vanwege carpaal tunnel syndroom.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)