vrijdag 19 juli 2024

Eerste bezoek aan de orthodontist

Dinsdag was een spannende middag, want ik ging met Tobias voor zijn eerste consult bij de orthodontist. De tandarts had een half jaar geleden aangegeven dat hij dacht dat Tobias wel een beugel nodig zou hebben, en het was hoog tijd om eens te kijken wat de orthodontist ervan vond. We werden vriendelijk ontvangen en na een korte wachtperiode was het onze beurt. De orthodontist heeft Tobias' tanden bekeken en gaf aan dat hij eigenlijk maar voor twee tanden een beugel nodig heeft. Dit was natuurlijk wel fijn om te horen, want ik had al verwacht dat hij een hele mond vol met slotjes zou moeten hebben. 


De orthodontist legde ook uit dat er cosmetisch meer mogelijk is om Tobias' tanden te verbeteren. Tobias luisterde hier aandachtig naar, maar maakte wel meteen duidelijk dat hij graag het spleetje tussen zijn tanden wil behouden. "Dat hoort bij mij en maakt mij mezelf," zei hij. Ik vind het mooi om te zien hoe sterk hij in zijn schoenen staat wat dat betreft. Hij wist precies wat hij wilde en was niet van plan om zijn unieke uitstraling zomaar te laten veranderen.


Ik heb nog wel aan de orthodontist gevraagd of het op latere leeftijd eventueel nog wel mogelijk is om een beugel te nemen, mocht Tobias op dat moment toch een Prodent smile willen krijgen. De orthodontist gaf aan dat kinderen dit eigenlijk vaak wel heel goed in kunnen schatten voor zichzelf en dat Tobias zeker niet de enige is die zijn eigen unieke tanden wil houden in plaats van een strakke rij. 


We verlieten de praktijk met een gevoel van opluchting - het wordt geen jarenlang traject en er hoeft niks groots te worden verandert. Sterker nog: we hadden dit jaar een extra verzekering voor de ortho genomen, maar het lijkt erop dat we die niet eens gaan nodig hebben, want de kosten van die extra verzekering zijn hoger dan de kosten om die twee tanden recht te krijgen. 😅


Hebben jullie wel eens een beugel overwogen, of juist niet? 


9 opmerkingen:

  1. Ik moest op 38 jarige leeftijd nog aan de beugel. Mijn onderkaak was zo’n 7mm te kort. Voor de operatie moesten eerst alle tanden en kiezen naar de nieuwe positie verplaatst worden. Dus na ruim 2,5 jaar beugelen werd ik geopereerd aan mijn onderkaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dochter heeft hoog lopende ruzie gehad met de ortho, zelfs zo dat ik erbij moest komen. Na de noodzakelijke correctie probeerde de orto cosmetische correctie door te duwen en daar is dochter echt niet van. Dat had ze al in het begin van het traject aangegeven. Ortho dacht dat wij ouders het cosmetische deel wel door zouden duwen bij ons kind. Maar helaas, wij stonden en staan geheel achter ons kind en die correctie is er niet gekomen.

    Dus ik lees dit verhaal van jullie ortho met veel blijdschap dat er toch ortho's zijn die gewoon goed luisteren naar de client, hoe jong de meesten ook zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf heb ik drie jaar gebeugeld.
    Mijn oudste twee jaar en de jongste twee.komen ongetwijfeld ook aan de beurt. Ze hebben een kaakstand die de ondertanden over de achterkant van de voortanden laat schutren. Kans op tand beschadiging is dan groot.

    Ik wou dat ik zoveel inspraak had gehad toendertijd als Tobias nu heeft. Ik moest een rechte rij, omdat mijn moeder vind dat t heurt....
    Uit protest heb ik de inmiddels weer scheef staande tanden nooit meer recht laten zetten🤪

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had ook een spleetje tussen voortanden maar dat is geknipt toen ik nog heel jong was, dat was standaard toen.
    Mijn dochter is wel een beugel aangeraden omdat ze, net als ik , een overbeet heeft en daar zou ze over 40-50 jaar waarschijnlijk wel last van krijgen. Vond dat veel te vaag en het was ook een ingrijpende behandeling. Voorlopig is ze 46 zonder gaatjes en een prachtig gebied. Heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen zonder melk te drinken in zwangerschap zoals met klem werd aangeraden. Ik heb een jeugdtrauma van de schoolmelk, lustte het al niet en dan de ene dag heel heet en stinkend en de andere keer ijskoud, brrrr.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb gedurende mijn kinderjaren een spleetje tussen mijn tanden gehad, ik kon er bijna een dubbeltje tussen klemmen. Het is vanzelf verdwenen, nooit een beugel gedragen en al sinds de middelbare school een mooi recht gebit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb bij Tobias ook het idee dat het spleetje steeds smaller word, zou me niks verbazen als het inderdaad vanzelf weggaat.

      Verwijderen
  6. Hier met beide zoons al jaren een traject inclusief meerdere operatieve ingrepen. Beide zoons wel een andere aanpak/ correctie nodig, van de oudste is het pakket via de verzekering al lang op maar het einde van de behandeling nog niet in zicht. Inmiddels is er al een ruime 4k richting de ortho verdwenen.

    Hier wil onze jongste ook beslist zn spleetje behouden, de ortho daarin tegen…. Wij maken dit ook elke keer duidelijk dat zoon dit zelf voor het zeggen heeft. Het is immers Zijn gebit en dus zijn keuze.

    Ik ben blij dat jullie ortho wel zo begrip vol is en niet perse een eenheidsworst wil creëren zoals wij dat noemen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door de reacties hier besef ik me wel dat we echt geluk hebben dan met onze ortho die hier totaal niet over pushte

      Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)