zaterdag 5 november 2011

confession of a veggie

Sinds een week heb ik echt een enorme behoefte aan vlees. Het begon vorige week toen ik met Sander langs de Kentucky Fried Chicken reed. Ik besefte me opeens dat ik nooit meer zo'n pittige Zinger burger kan nemen. Opeens liep mijn mond vol met water en had ik er echt zó'n enorme trek in. Ik heb toen maar even extra hard getrapt, zodat we de KFC snel voorbij waren...

Maar sindsdien overvalt het me vaker. Opeens smaken de vegetarische gehaktballetjes helemaal niet meer zo lekker als de Mexicaanse gehaktballetjes die mijn moeder regelmatig maakt. Ik mis een stukje kip in mijn roerbakgerechten... En een broodje kruidenkaas dat ik bij La Place had gekocht smaakte me ook totaal niet en bevredigde mijn behoefte aan iets lekker pittigs nauwelijks. :(

Ik baal als een stekker. Ik wéét waarom ik geen vlees meer wil eten en ik wíl het eigenlijk ook helemaal niet, maar tegelijkertijd heb ik dus sinds vorige week een constante craving , die ervoor zorgt dat elke maaltijd weer teleurstellend is, omdat het niet zo smaakt als met vlees erin. (Overigens tot vorige week had ik hier totaal geen last van, en miste ik het vlees dus totaal niet.)

Bovendien heb ik ook nog eens een aft. Dit is een soort wondje in de mond wat kan worden veroorzaakt door (onder andere) vitamine B12 tekort. Ik vraag me af of mijn lichaam me iets probeert te vertellen... In elk geval zit ik door de pijn van deze aft ook niet echt lekker in mijn vel, wat er nog eens extra voor zorgt dat niets me echt lekker smaakt... :(

Hoe hou je vast aan je vegetarische principes als op elke hoek een fastfood keten te vinden is en je hele lichaam schreeuwt om vlees? Alle tips / ervaringen op dit gebied zijn van harte welkom. 

11 opmerkingen:

 1. Van vit B12 maakt je lichaam een voorraad voor 1-2 jaar (soms nog langer) een tekort loop je dus niet snel op. Kun je geen compromis sluiten door af en toe eko vlees te nemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Daantje, mss zijn het afkickverschijnselen of zit het tussen je oren..Je weet wat je mist en dat ga je ophemelen wss als je het eet dan krijg je er spijt van en smaakt het helemaal niet zoals je dacht dat het smaakte...
  Ook het feit dat je niet zo lekker bent zal meespelen in je behoefte..
  En zoals Vlasje zei mss helpt een compromis..
  Veel wijsheid van Marjoleintje..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben voor het compromis gegaan. Wij eten hier ca. 3 dagen per week bio vlees. En op brood lukt het niet om altijd bio-vlees te kopen. Ik kreeg na 15 jaar vegetarisch te zijn geweest (vooral tijdens zwangerschappen) ook weer trek in vlees. Ik dacht toen maar. Mijn lichaam (of eigenlijk dacht ik baby) wil het dus eet ik het maar. Ik heb ook geen superweerstand vooral mbt schimmels.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vegetarisch eten is meestal een bewuste keuze. Doe je die keuze in een opwelling of onder druk dan is de kans groot dat je niet genoeg gemotiveerd bent om het vol te houden.
  Ik heb eens een jaar vegetarisch gegeten maar hield het niet vol. Vind vlees ook lekker maar kan het 4 x per week gerust missen. Dus eten we een enkele keer per week biovlees. Ik geloof in: alles met mate en: overdaad schaadt. Dat is zo'n beetje mijn leidraad.
  Fastfood eten wij niet meer, daar is echt teveel mis mee naar mijn mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben sinds een jaar of 6 vegetariër en vlees is totaal geen onderdeel meer van mijn belevingswereld. Moet erbij zeggen dat ik nooit zo'n enorme vleesliefhebber ben geweest, dus het viel me niet zwaar. Ik vond het een ontdekkingsreis op culinair gebied. Tip voor momenten dat je toch zin hebt in vlees: de vleesvervangers van de vegetarische slager. Erg lekker. (ik heb geen aandelen ofzo, hoor ;) )
  Succes met je overwegingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben ook geen echte vleesliefhebber. Ik eet doorgaans ook vlees- en zuivelloos. Maar soms heb ik ook wel trek in een stukje vlees of kaas. Meestal eet ik zoiets dan als we bij iemand eten (gewoon, als het over dreigt te blijven neem ik wat odat het anders in de kliko belandt).

  De vega slager is echt super inderdaad! Zeker een aanrader om daar te bestellen!

  Zou zeggen... maak liever een echt lekker stukje biologisch vlees klaar waar je echt van kan genieten en dat een relatief goed leven heeft gehad, dan een kippenleedburger waar je je, garandeer ik je, vreselijk slecht over voelt als ie op is na vijf minuten.

  Mensen kunnen in theorie zonder vlees, maar het zit ook al 200.000 jaar in onze hersens ingebakken dat we graag vlees eten, omdat het heel snel veel calorieën oplevert enzo. De kunst is om daartussen een balans te vinden. Maar dat moet zeker lukken. Je bent gemotiveerd genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou ook voor het compromis gaan, af en toe eens biovlees. Misschien valt het de eerste keer zo tegen dat je gelijk weer van het idee af bent.
  Aften ontstaan vooral bij een gebrek aan weerstand, ik weet niet of het nu zo direct aan vitamine B-12 gekoppeld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kunnen Quornstukjes je kipbehoefte opheffen? Met kipkruiden kruiden en het is bijna hetzelfde,toch? Hee wacht eens even, zit je soms voor je menstruatie? Had ik ook last van aften toen ik nog wel vlees at, dus daar ligt t niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou willen dat ik wat kon zeggen, maar herken het ook wel. Op een bepaald moment ga je er bij stil staan en dan lijkt alles te wijzen op dat je vlees MOET eten. Niet waar natuurlijk, maar zo lijkt het. Ik eet liever geen vlees. Het is niet gezond en het is sneu voor dieren. Bovendien wil ik de vraag niet stimuleren. Maar nooit vlees eten doe ik niet. Dat lukt me gewoon niet. Ik probeer daarom gewoon niet geforceerd weinig te eten en bedenk me regelmatig hoeveel dat al scheelt ten opzichte van wat ik deed.

  Misschien dat je idd een compromis kunt sluiten met jezelf, of anders even googlen op dat verhaal waarbij iemand bij KFC een gefrituurde, complete kippenkop tussen zijn nuggets oid had. Dat verhaal heeft KFC voor mij voorgoed van de klantenlijst gehaald en daar hoef ik niet eens moeite voor te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. niet stiekem je konijntjes oppeuzelen hoor!;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik eet vlees, bewust en niet elke dag. Soms krijg ik van een (vaak erg jonge) die-hard-vegetariër het leed van al de arme kippen,varkens en koeien over me heen en wordt mij uitgelegd hoe slecht mijn keus wel niet is.

  Jammer, want ik eet heel bewust heel weinig vlees, en mijn visie is dat "als heel veel mensen dat zouden doen" er meer bereikt kan worden, dan wanneer die die-hard-vegetariërs iedereen die een bewuste bijdrage aan minder dierenleed doen, aanvallen en demotiveren.

  Met andere woorden, eet af en toe, als de craving toeslaat, een stukje vlees van de vegetarische slager of bio-slager.
  Met plezier en zonder schuldgevoel, al de andere dagen eet je vleesloos. Daar mag je trots op zijn.

  Daarnaast vraag ik me serieus af of de hormonenhuishouding bij vrouwen ook niet voor craving zorgt. Naar vlees, chocolade, en andere voeding. Zelf drink ik bv altijd melk in de menstruatieweek terwijl ik het anders niet weg kan krijgen.

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...