woensdag 28 januari 2015

Een "bloederig" blogje ;)

Sinds enkele maanden ben ik aan het overwegen om wasbaar maandverband / een mooncup te gaan gebruiken. Het is beter voor het milieu, en daarnaast is het (denk ik) ook beter voor mijn eigen lichaam. Maandverband begint namelijk steeds meer te irriteren op mijn huid, en tampons vind ik alleen prettig op de zwaardere dagen.

Nu ben ik me dus een beetje aan het inlezen over het onderwerp, maar het blijft lastig om een keuze te maken. Op dit moment gaat mijn voorkeur toch uit naar wasbaar maandverband, omdat dit me gemakkelijker lijkt in het gebruik dan een cupje. Ik zou dit dan vooral thuis gebruiken, en voor buiten de deur dan toch maar af en toe een tampon.

Nu dan nog het merk uitkiezen.... Ik merk dat ik het net zo lastig vind als toen ik voor wasbare luiers voor Tobias ging kijken. En we weten allemaal wel hoe dat is afgelopen ;) (uiteindelijk geen wasbare luiers gebruikt!) Gelukkig gebruik ik nog een stuk langer wasbaar maandverband dan dat Tobias in de luiers zit, dus ik kan het nog wel even uitstellen.... * twijfel twijfel *

Wat gebruiken jullie?! En hebben jullie wel eens wasbaar maandverband of een cupje geprobeerd, en hoe beviel dat??

22 opmerkingen:

 1. Hallo Daantje,

  ik gebruik nu ongeveer 2,5 jaar een mooncup, en vind het helemaal fantastisch. Het is eerst wennen, maar ik zou niet anders meer willen. Waar ik juist aan moet wennen is het wasbaar maandverband. Het gaat er te gemakkelijk doorheen, en het is zo'n gedoe met wassen. Mocht iemand hier tips voor hebben dan hoor ik het graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb vanaf 1964 tot ca 1969 wasbaar maandverband gebruikt. Badstof verbanden. Op een gegeven moment heb ik van mijn zakgeld wegwerpverband gekocht en wilde nooit weer anders. De afgelopen 14 jaar ben ik maandverbandloos, ik heb het niet meer nodig en dat is toch wel het allerfijnste, hoewel de ouderdom nieuwe problemen geeft door afname van hormoonproductie. Zo'n mooncup lijkt me daarom wel prettig. Die draag je inwendig, zodat het gevoelige weefsel niet helemaal droog en geïrriteerd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ooit 1x eens zo'n cup gebruikt, maar dat vond ik toch niet echt prettig. Voelde me altijd net zo'n mijnwerker met erin en eruit krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik draag alweer jaren zo'n cupje, ik schreef er 5 jr geleden al eens een blogje over:http://silliesullie.blogspot.nl/2010/02/waarom-wist-ik-hier-niks-van.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik inmiddels 6 jaar de cup en wilde dat ik er eerder aan begonnen was, ook s nachts en buiten de deur. Meer kan ik er niet van zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik draag nu ongeveer een jaar de cup. Erg fijn! Ik zou niet anders meer willen. Al heeft het bij mij wel een poos geduurd voor ik er echt vertrouwen in had. Maar nu heb ik gewoon niets anders meer in huis! (scheelt ook een hoop geld)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook een cupje. Een Femmecup. Bevalt prima. Alleen als ik moet werken op de eerste dag/dagen van mijn menstruatie gebruik in nog tampons. Zit er nu over te denken om er wasbare inlegkruisjes bij te gaan gebruiken ipv wegwerp. gr. Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruikte vroeger wasbaar maandverband van badstof omdat mijn moeder die nog had liggen. Ik vond het niet prettig want het lekte regelmatig door en als ik niet thuis was dan was het heel onhandig om te verschonen (loop je met zo'n bebloede lap in je tas). Toen was ik nog erg jong dus dan vind je het sowieso een heel gehannes. Ik ben op tampons overgestapt en voor de nacht maandverband. Zo'n cupje lijkt me ook wel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb de wasbare verbanden van charlie banana. Groot, medium en inlegkruisjes. Voldoet mij prima. Blijven goed zitten en hebben niet gelekt. Ik gebruikt de grote voor de nacht en de eerste dagen. Het enige is, dat ik er wat bij moet kopen, mijn voorraad is aan de krappe kant. Ik was ze echter wel op 60 graden ipv de geadviseerde 40 graden. Ik heb er nu een femme cup bijgekocht, alleen nog niet kunnen gebruiken omdat ik zwanger werd :).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ....ik krijg nog braakneigingen als ik aan wasbaar maandverband denk! Mijn moeder en 2 oudste zussen menstrueerden vaak tegelijk en de deksel van de emmer ging regelmatig open om er 'n verband in te doen. Als ik dan naar de wc ging rook ik de lucht van soda en bloed, bah! Mijn moeder spoelde alle verbanden elke avond uit en verschoonde het sodawater maar ik gruwde ervan.......Koop 'n cup, veel gemakkelijker en milieuvriendelijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aan de prikpil. Niet meer ongesteld.
  Super. Aanrader. Geen hoofdpijn meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik gebruik ook al een jaar of drie wasbaar maandverband. Cup of tampons vind ik niet prettig. Wasbaar is zoveel fijner dan gewoon. Zit prettiger. Niet zweten/schuren. Je ruikt niets (zal aan mij liggen maar ik vind wegwerp na 1 uur al stinken). Ik gebruik Charlie Banana en Momiji natural. Ik zou de Charlie Banana adviseren. Lekker zacht, wordt perfect wit en is snel droog. Ik was ze -s avonds en gebruik ze dan volgende dag rond de middag weer. Neem ze ook mee naar mijn werk. Je vouwt ze heel gemakkelijk dicht en stopt ze in zijvakje of bijpassend tasje. Opgevouwen zie je aan de buitenkant ook geen bloed. Je loopt echt niet met bloederige lappen te slepen. Is kleiner dan wegwerp opgevouwen. Nooit door lekken. Ik zet ze in een tupperware emmer met deksel met koud water en schepje soda. Water iedere dag verversen en je ruikt niets. Gaan altijd mee met de eerstvolgende was. Ik was drie machines per week dus staan nooit lang. Ik heb alles gekocht bij katoen en ko. Als je je alvast in schrijft voor de nieuwsbrief kun je ook kortingsode af wachten. Laatste was 5% korting. Ook wel code gratis verzenden gehad. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb een cup maar geen plezier mee. Ik overweeg ook om wasbaar maandverband te kopen. Ik heb nu wasbare inlegkruisjes van Charlie Banana en die bevallen erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik gebruik al jaren wasbaar maandverband. Beland bij mij gewoon in de luieremmer met Biotex. Ik spoel het daarna eenmaal met heet water in de wasmachine en dan gaan de handdoeken erbij.

  Ik heb verschillende soorten omdat ik onregelmatig vloei. De ene keer nauwelijks iets en de andere keer alsof ik net bevallen ben. Ik heb geen idee meer waar ik het gekocht heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Misschien dat je het blogje al kent, maar als de Verdubbeldame heb ik er eens over geschreven. Onlangs heeft 3Teen een heel uitgebreide recensie geplaatst als reactie op mijn blogje (zie featured comment). Misschien heb je er wat aan. Ik was eerst het meest fan van charlie banana, nu grijp ik altijd als eerste naar de verbanden met de badstof toplaag (little gumnut en justfussy), die zijn heel fijn voor de eerste twee dagen. De charlie banana vind ik dan een beetje te kort.

  http://verdubbeldame.blogspot.nl/2013/01/de-verdubbeldame-test-wasbaar.html

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb voor de eerste dag en de laatste dag (lichte dagen) wasbaar maandverband. De rest van de tijd doe ik toch wegwerpmaandverband. Ik vraag me af, of je misschien maandverband hebt met een geurtje? Ik ben van een bepaald merk afgestapt omdat ze ineens naar chemische bloemetjes gingen ruiken. Sindsdien overgegaan op merkloze en geurloze verbanden en die zitten prima zonder huidirritatie. Misschien is voor jou wisselen naar een merk waar geen extra geur- of kleurstoffen aan toe zijn gevoegd ook wel voldoende?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik gebruik sinds 6 maanden wasbaar maandverband. Erg blij mee. Vind het niet stinken, was vaak genoeg. Inlegkruisjes en nachtverband van ecofemme. Medium verband van momiji maar die vind ik wat stug.. Trouwens nog nooit doorgelekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kunt soms ook een test setje kopen, met 3 soorten erin zodat je kunt kijken wat jij fijn vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar zal het ook niet gaan gebruiken lijkt me persoonlijk maar een smerige bende haha

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik had ook een soortgelijke moment van zelfrealisatie toen ik het bestaan ontdekte van katoenen inlegkruisjes jarenlang had ik last van uitslag door het gebruik van doorsnee maandverband. Ik voel me nu veel beter in mn vel.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...