zondag 10 mei 2015

Redenen waarom wij de hypotheek versneld aflossen

Vorige maand losten we €350 extra af aan de hypotheek. Begin van deze maand werd het nieuwe maandbedrag afgeschreven: nog geen euro lager dan de maand ervoor!! Soms overvalt me dan wel de gedachte: waar doen we het eigenlijk voor?! Die ene euro per maand is natuurlijk best leuk, maar wat willen we nou eigenlijk?? Maar als ik dan weer ga nadenken dan kan ik zo wel een paar redenen geven waarom wij toch doorgaan met versneld aflossen:

 1. Omdat we het geld nu kunnen missen en in de toekomst misschien niet meer. Stel dat er ooit een tweede kindje komt. Of we krijgen opeens hogere kosten vanwege omstandigheden. Dan is het toch fijn dat we nu alvast wat extra hebben afgelost, zodat we de rest van de looptijd kunnen genieten van lagere maandlasten.
 2. Omdat we niet weten wat de rente gaat doen. Nu hebben we een vrij lage rente, maar over 8 jaar als de looptijd van die rente is afgelopen weten we niet of dat zo blijft. Stel dat de rente opeens twee keer zo hoog is, dan zijn we toch wel blij dat we extra hebben afgelost!
 3. Omdat geld op de spaarrekening minder oplevert. We betalen meer rente over de hypotheek dan dat we verdienen aan rente op de spaarrekening. 
 4. Omdat je vrijer en onafhankelijker wordt door af te lossen. Hoe meer je hebt afgelost, hoe makkelijker je kunt kiezen om te gaan verhuizen zonder een restschuld over te houden. Of voor de zwartkijkers onder ons: bij scheiding hou je ook geen restschuld over ;) 
 5. Omdat die ene euro op maandbasis na 30 jaar toch mooi €360 heeft uitgespaard aan rente!! 

10 opmerkingen:

 1. Ja en wat iedereen in dit soort berekeningen over het hoofd lijkt te zien is dat je schuld nu lager is. Dus eerder klaar met afbetalen. Iedereen heeft altijd teveel de focus op wat ze per maand minder betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kiezen momenteel elke keer voor een lastenverlichting in plaats van de looptijdverkorting, maar je hebt gelijk. Als je maar lang genoeg volhoudt om extra af te lossen dan ben je ook nog eens eerder klaar!!

   Verwijderen
  2. in principe verkorten jullie de looptijd al.. jullie romen het bedrag toch af en sparen dat voor extra aflossingen ? oftewel jullie maandlasten aan de hypotheek blijven gelijk ;) uiteindelijk zal je dan sowieso eerder klaar zijn toch ??

   iig goed bezig!! ooit hoop ik ook een hypotheek te hebben :D

   Verwijderen
  3. Ineke: Precies! Ik snap die focus ook niet zo, men lijkt liever IETS te betalen met de helft terug van de belasting, dan NIETS te betalen. En dan blijft er nog een schuld over ook aan het eind van de rit.
   Als men eens zou uitrekenen wat ze over 30 jaar betalen, als je rente 7/8/9/10% is, en je geen recht meer hebt op hypotheekrente-aftrek. En je nog steeds een schuld hebt van €200.000. Of €300.000.
   Ga er maar aan staan

   Verwijderen
 2. Jullie hebben groot gelijk om, indien de financiële mogelijkheid, vervroegd af te lossen. Wij hebben dat destijds niet gedaan omdat vervroegd aflossen toen eigenlijk niet gedaan werd en er ook vrij grote sancties aan verbonden waren. Ik denk dat vervroegde terugbetalingen voor ons dan ook niet echt mogelijk zouden geweest zijn aangezien wij met het inkomen van mijn man moesten rondkomen en we graag spaargeld opzij wilden zetten voor als de kinderen later zouden gaan studeren en om hen toch spaargeld te kunnen meegeven eens ze zelfstandig gingen wonen. We spaarden voor onszelf ook en toen waren de intresten op spaarrekeningen, kasbons, termijnrekeningen nog veel hoger. Natuurlijk lagen de rentevoeten voor hypothecaire leningen toen ook een pak hoger of nu. Wij leenden 34 jaar geleden aan een 'voordeelintrestvoet' van 7.25 % voor een periode van 25 jaar, intrest was voor de ganse periode vast......
  Onze lening is al een aantal jaren volledig afbetaald en dat geeft extra financiële ruimte.
  Onze jongste kocht een 6 tal jaren geleden een kleine rijwoning met heel wat kluswerk aan. Hij heeft de woning renoveerd en doet elk jaar een vervroegde afbetaling. Hij kan max 10 % van het openstaande kapitaal vervroegd terugbetalen zonder sancties. Hij opteerde ook voor behoud van de looptijd maar verlaging van de maandelijkse afbetaling. Ondertussen is zijn huisje gerenoveerd, heeft hij een partner en denken ze eraan om, eens de partner afgestudeerd is en ook een inkomen heeft, zijn huisje te verkopen om dat geld te investeren in een grotere woning met het oog op gezinsuitbreiding.
  In elk geval zijn jullie goed en verstandig bezig..... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet natuurlijk niet wat jullie hypotheekrente momenteel is, maar zou het geen goed idee kunnen zijn om jullie hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek die je voor een nieuwe (heel lange looptijd) zou vastzetten tegen de extreem lage rente van dit moment. Dit lijkt mij vooral voordelig als je de hypotheek ook zou kunnen meenemen als je zou willen verhuizen. Misschien een idee om eens te laten uit rekenen wat het voordeligste zou zijn in jullie geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip!! We hebben hier al eens naar gekeken, maar voor ons zou het niet veel schelen, we hebben gelukkig al een vrij lage rente tegen een lange looptijd :D

   Verwijderen
 4. Het beginbedrag tegenover het huidige bedrag zetten. Dan scheelt het vast meer dan die ene euro :-)
  En meer onafhankelijk zijn is in elk opzicht mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij lossen sinds 3 jaar extra af en onze maandelijkse hypotheekbetaling is inmiddels 65 euro per maand lager. Dit bedrag sparen we natuurlijk weer om extra af te lossen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons in België kan je bij hypotheken niet maandelijks een aflossing doen , maar maar één keer per jaar. Dus je moet het eigenlijk eerst sparen en dan een keer aflossen. Pas een jaar later kan het dan weer.
  In september gaan wij voor het eerst een bedrag aflossen, maar door de herziening van onze hypotheek gaan we al de helft minder betalen.
  Dit bedrag gaan we ook gewoon sparen is de bedoeling.
  Maar eerder aflossen is altijd beter denk ik als je het kan.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...