woensdag 10 juli 2013

zwanger en solliciteren

Vandaag kreeg ik een telefoontje van randstad dat ze een leuke functie voor me hadden. En warempel: het wás inderdaad ook echt een leuke functie, bij een bedrijf waar ik inderdaad wel zou passen... Maar helaas: één van de eisen die ze stellen is dat je minstens de eerste 3 maanden niet met vakantie gaat... En aangezien ik over zo'n 11 weken alweer met verlof zou gaan, hadden ze dus niks aan me.

Zo gaat het nu al 3 maanden lang, eigenlijk. Ik kom (bijna) overal door de gesprekken heen, ze willen me graag voor een tweede gesprek hebben of me voorstellen bij het bedrijf, maar zodra dat ze horen dat ik zwanger ben is het direct over. En ja, ik weet dat ik erover kan en mag liegen, maar dat vind ik gewoon geen stijl. Bovendien komt dat de verstandhouding met de werkgever ook niet echt ten goede en hou ik uitzendbureaus liever te vriend dan dat ik daar te boek sta als 'de vrouw die loog over haar zwangerschap'.

Ik probeer er de moed in te houden en bedenk me dat ik er meer mee win door vriendelijk te blijven en te laten merken dat ik enthousiast en gemotiveerd ben, dan om bij de pakken neer te gaan zitten. Maargoed, frustrerend is het wel... En erg motiverend om op deze manier naar werk te zoeken, dat is het dan juist weer niet...

En weet je wat ook zo dubbel is? Ik krijg nu 70% van mijn salaris, de komende 11 weken nog. Maar zodra ik met zwangerschapsverlof-uitkering ga, dan wordt dat weer 100% (voor 16 weken). Maar stel dat ik nu zou gaan werken, en met dat werk bijvoorbeeld 85% van mijn vorige salaris zou verdienen, dan krijg ik ook maar die 85% tijdens mijn verlof....

Er werd me dus door de klantenservice van je-weet-wel gewoon aangeraden om vooral geen werk aan te nemen dat minder verdient dan bij mijn vorige baan, want dan gooi ik alleen mijn eigen glazen in... Hoe dubbel is dat?! (Niet dat ik nog ergens word aangenomen momenteel, maar toch!)

7 opmerkingen:

 1. Jammer dat je door je zwangerschap nergens verder wordt uitgenodigd. Ik kan me van de werkgevers kant wel voorstellen, maar jij schiet er niets mee op.
  Ik vind het onfatsoenlijk als een zwangere het niet zegt bij een sollicitatie. Je bent toch enkele maanden uit de running en daar moet een toekomstige werkgever toch rekening mee moeten kunnen houden.

  Met het geld werken ze het in de hand dat je niet gaat werken voor je met zwangerschapsverlof gaat. Hetzelfde was dat met de alphahulp. De drie weken ziek waren voor de hulp zelf, daarna kregen ze tot 6 weken betaald. Heel wat hulp die langer dan 3 weken ziek waren, zag je 6 weken niet, omdat ze dan gewoon geld kregen. Snap het van de kant van de hulp, maar naar de cliënt en de werkgevers toe is het niet aardig. Ik weet niet of het nog zo is.

  Succes, ik hoop dat er toch een leuke baan voor je te vinden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het jammer voor je maar wel logisch. Welke werkgever zit nu te wachten op iemand die zo meteen weer voor vier maanden verdwijnt.
  Ik denk dat je de situatie moet aanvaarden zoals die nu is en straks weer gewoon solliciteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens... Alleen van het uwv moet ik wel blijven solliciteren... En dat begrijp ik ook wel weer, maar het voelt steeds nuttelozer; hoe langer ik zwanger ben, hoe kleiner de kans dat ik word aangenomen natuurlijk...

   Verwijderen
 3. Ik heb tijdens mijn zwangerschap maar gewoon niet gesolliciteerd. Ik had geen last van UWV. Dat scheelt.
  Nu meisje bijna 10 maanden is, ga ik weer kijken voor werk. Die luxe heb ik gelukkig gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zwanger zijn is inderdaad geen voordeel bij sollicitaties. Eén van mijn bazen zei ooit dat wanneer hij het laatste woord had hij zelfs geen vrouwen zou aannemen want die werden toch altijd weer zwanger. Tja.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, ik ben 50 en solliciteer me ook suf. Ook niet erg kansrijk. Er bestaan uitzendburo's voor 45 plussers, maar mijn ervaring daarmee is niet best. Je krijgt minimumloon uitbetaald, er worden fouten gemaakt met uitbetaling van gewerkte uren en als je aangeeft vanwege gezondheidsklachten geen staand werk te mogen doen, word je rustig opgebeld voor een dagje staand werk, zonder de mogelijkheid van pauzes of een stoel te mogen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap je frustratie, knap dat je zo positief blijft.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...