maandag 19 januari 2015

Aardappel-verantwoording ;)

Hoe krijg je 20 kilo aardappels in 2,5 week op? Vroeg iemand.... Goede vraag!! Ik heb er zelf ook over nagedacht, ook al voordat we deze vraag kregen. Dus ik heb er even onderzoek naar gedaan:

Ten eerste: we hebben nog 1,2 kilo aardappels over, dus de vraag is eigenlijk: hoe krijgen we 18,8 kilo aardappels op in 2,5 week?! ;)

Nou, laten we beginnen met dat ik niet zo'n schilwonder ben. Ik heb vorige week een paar aardappels voor en na het schillen gewogen en er gaat 20 tot 30% per aardappel op aan het schillen. Oefening baart kunst, hoop ik, maar aangezien we niet zo vaak aardappels eten oefen ik heb schillen dus ook niet zoveel. Maargoed, daar verlies je dus al 4,7 kilo aardappels mee :O Dus dan blijft de vraag: hoe krijgen we 14,1 kilo aardappels op in 2,5 week tijd?!

Is dat dan teveel?! Het voedingscentrum omschrijft zo'n 200 tot 250 gram aardappels per volwassen persoon, per dag. Daar komt dan nog 80 gram voor een baby bij. Oftewel: die 14,1 kilo aardappels, daar zouden we met zijn drietjes 24 dagen mee "moeten" doen; wij deden er 18 dagen mee, dus hebben we "teveel" aardappels gegeten.  Dat ligt aan ons. Tobias krijgt geen grotere porties dan gemiddeld, dus wíj eten teveel...

Maar nu komt de ontknoping: het is helemaal niet zo raar dat wij wat meer aardappels eten! 200 tot 250 gram is misschien leuk voor de gemiddelde persoon, maar zowel Sander als ik zijn niet gemiddeld. We zijn beiden langer dan gemiddeld en hebben dus ook meer calorieën nodig dan gemiddeld. En die haal ik liever uit aardappel dan uit chocolade! (Ok, eigenlijk niet, maargoed ;) )

Als voorbeeld: een vrouw van 1.60 en 65 kilo heeft 1960 kcal nodig om op gewicht te blijven. Een vrouw van 1.92 en * piep * kilo (haha, jullie dachten toch niet echt dat ik mijn gewicht hierop zou zetten? :P Ga zelf maak berekenen aan de hand van mijn calorieën als je het zo nodig wilt weten ;) ) heeft 2409 kcal nodig om op gewicht te blijven. Oftewel: dat scheelt 450 kcal! 100 gram gekookte aardappels bevat 80 kcal, dus in principe mag ik wel 500 gram extra aardappels ten opzichte van de dame van 1.60 ;)


Hoeveel gram aardappels eten jullie bij een maaltijd? En zijn jullie wél schilwonders? ;)

24 opmerkingen:

 1. Hihi leuke rekensom.
  Maar logische toch dat je meer eet als je langer bent.
  Ik kan ook niet schillen maar heb zo'n aardappelschillertje waar ik aardappels heel dun mee kan schillen, en mango, kiwi, etc.
  Want zoveel aardappelen weggooien is wel zonde.
  Wist je trouwens dat je van aardappelschillen ook chips kunt maken, is met de hoeveelheden die jij weggooit wel het overwegen waard (grijns).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je nog over, of ben je er doorheen inmiddels? Je kan eventueel ook aardappelpuree maken (ook lekker om aardappe/knolselderij puree te maken als je daar nog een restje van hebt) en dan met de ijsbolletjes tang bolletjes maken om in te vriezen. Makkelijke porties voor later! Dan eet je je nu niet ongans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan heel dun schillen met een tourneer mesje (rond mesje) maar schil het liefst met een dunschiller. Niet dat ik nou zo op de schillen let verder hoor. Wij eten twee keer van 1 1/2 kilo en we zijn met 4 personen waarvan er 3 aardappels eten. Man en zoon van 15 eten het meest. Ik koop nooit grote zakken aardappels. Ik vind zelf alleen de bijzondere rassen lekker. Meestal koop ik Goumandines. Voor de stamppot koop ik wel gewone kruimige aardappels.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. schillen lukt wel, oefening idd (en een goed mesje).
  Hoeveel gram we verbruiken weet ik niet, maar met onze fietsgewoontes is het in ieder meer dan gemiddeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn schilwonder heet 'dunschiller'..best handig, dat gedoe met een los mesje is aan mij ook niet zo besteed.
  Ik eet vrijwel nooit gewoon gekookte aardappels (daar vind ik dus echt net totaal niks aan..) en vooral het koken van die ene aardappel in je eentje, aangezien ik regelmatig alleen eet, vind ik een zeer trieste en nutteloze actie. In dat geval kies ik vaak voor van die aardappelproducten uit de vriezer die je in de oven klaar kan maken, daar gaar ik ook meestal het vlees (dus zonder toevoeging van vet) en dat vind ik wel heel makkelijk en snel.
  Maar eet ik gekookte aardappels..dan weeg ik ze niet.. Ik neem gewoon 1 middelgrote en de rest verdwijnt in mijn vriend (vraag niet waar hij het laat, het valt niet aan hem te zien, daarnaast ik heb nooit 'last' van restjes..hij noemt dat 'geen slachtoffers achterlaten').
  Ik ben wel dol op stamppot (daar gaan dan ook de meeste aardappels in) maar dat is natuurlijk een heel ander verhaal.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha leuk al die tips hierboven over schillen.

  Hier komt er nog ééntje: niet schillen!!! Je gooit een deel van de aardappel weg immers. Plus vezels. Wel effe goed wassen en checken op groene plekjes. Die snijd ik er wel uit... Oude aardappelen kun je overigens wel beter schillen, las ik zojuist ergens...

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ideaal hoor ;)
  http://www.schilmesje.nl/dunschiller-zena-11002-p-263.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk blogje. Het schillen gebeurd hier ook met het nodige verlies. Ik zou niet weten hoeveel wij per dag eten aan grammen. Bij ons moeten de aardappelen ook op (ook AH bonus) en dus voor het eerst eigen gemaakte friet uit oven gemaakt. Lekker! Daarvoor hadden we niet erg veel aardappelen nodig maar was toch weer wat anders dan de gewone aardappel. En ik haal wat ideetjes van diverse blogs zoals bij jou ;-)Wij moeten nog even dooreten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met een gewoon mesje. Vroeger geleerd, dan mocht ik op zondag de krieltjes schillen voor het diner. Heerlijk om te eten maar het schillen wat minder, maar dan leer je het wel. Hier eten we zo'n 4-5x per week aardappels en doen we ongeveer een week tot anderhalf met vijf kg. Ik vind het eerlijk gezegd niet handig dat je in de reclame 20kg aardappels koopt en die in een dikke twee weken opeet. Ze blijven echt wel lang goed. Maar ja, dat was je in het desbetreffende blog ook al verteld:-) en zo gaat het ook snl vervelen natuurlijk.
  Ik weeg trouwens mijn aardappels nooit.

  Groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat weet ik ;) Maar bij ons geldt: van uitstel komt afstel ;) Dus liever direct op dan dat ik de helft moet weggooien :) Dat was de deal die ik met Sander maakte, en zo heb ik het ook gedaan. :)

   Verwijderen
 10. Mooie rekensom! Hier idd ook een dunschiller, ideaal! ;)
  Ik koop eigenlijk altijd een grote zak aardappels en wij doen er weken mee, ze blijven over het algemeen wel goed... En anders eten we vaak stamppot, puree of aardappels uit de oven. Gewoon gekookte aardappels eten we bijna nooit, alhoewel onze kleine man ze dan wel heel lekker vindt, dus misschien moeten wij daar ook maar vaker aan geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier ook een dunschiller en een mesje om ze door te snijden. Ik eet één aardappel, de kinderen elk 2 en manlief een stuk of 6. Weeg nooit iets maar altijd op de gok.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow, ik heb eigenlijk geen idee hoeveel aardappelen wij eten per maaltijd/dag/week. We eten wel graag stamppotjes (lekker makkelijk). Een dunschiller is een goed idee hoor! Dan hou je toch net iets meer van je aardappelen over.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben nogal nieuwsgierig naar die rekensom over de hoeveelheid calorieen. Ik eet trouwens meer dan mijn, terwijl hij langer is. Maar hij heeft een beroep waarbij hij vooral zit en ik verbruik nogal wat calorieen met het huishouden doen in een groot huis en boodschappen doen op de fiets. Verder voel ik altijd heel warm aan en mijn man niet. Ik grap soms dat ik een heel onrendabel kacheltje ben :-)
  Ik kan trouwens heel dun aardappelen schillen. En als ik biologische aardappelen heb dan schil ik ze liever helemaal niet. Helaas krijg ik dan moppers van de mannen hier. Ik kom er dan alleen mee weg als ik die aardappelen opbak :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahaha, geniaal!

  Wij eten best vaak aardappels. Minstens op twee dagen in de week (1 dag gekookt, 1 dag de rest opgebakken of uit de oven). Ik schil dan altijd een hele pan vol omdat het voor twee dagen is.

  Vandaag nog 1,5 kilo geschild voor een pan boerenkool :).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Haha, wat grappig dat je het helemaal bent gaan uitrekenen. Ik schil gewoon met een aardappelschilmesje, redelijk dun volgens mij. Vandaar dus die 20 kilo, je wilde gewoon oefenen ;-)
  Heb het me trouwens helemaal niet afgevraagd van die 20 kilo, joh! Dat moet je toch lekker zelf weten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wij eten graag aardappelen en dan met schil uit de oven. Per keer gaat er 600 gram doorheen voor 2 personen. Heerlijk met olijfolie, kruiden, rode ui, knoflook in stukjes.
  Groet,
  Ellie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik heb altijd roodschillige aardappelen (ook van de ah) 3kg per zak. In mijn eerste zwangerschap kon ik niet tegen de lucht van bruinschillige aardappels (gewoon de aardappel zelf, na aanschaf, voor gebruik) de roodschillige stonken niet. ik kwam erachter dat je die dus helemaal niet hoeft te schillen (behalve bij puree) omdat de schil niet grof is en goed schoon te wassen.
  Als we aardappelen eten is het meestal in een ovenschotel, dan 2grote per volwassene en 1 kleine per kind. voor puree ook 2grote per volwassene en 2 kleine per kind. opgebakken/gekookt/gepoft 1 grote voor mij 2 grote voor de man, 1 kleine per kind.
  met een zak van 3 kg doen we meestal een week of drie, dus bij 1+1 gratis haal ik twee zakken, anders gewoon 1. verlepte aardappelen wordt hier altijd aardappel-knoflooksoep :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Biologische aardappelen kun je in de schil koken. Is iets duurder, maar je gooit dan ook niets weg! En veul lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ha ha, het aardappelvervolgverhaal. Geweldig ;-)
  Wij eten weinig aardappelen. De kinderen een halve, ik een hele en manlief 2 of 3. De jongste 2 houden helemaal niet van aardappel, die eten hooguit een hap aardappel. Dus ik schil per dag zo'n 4 a 5 aardappels. Middelgrote. Als het grote aardappels zijn hooguit 4 aardappels.
  Ik schil ze met een dunschiller, dat gaat prima. En met een gewoon mesje doorsnijden en ontpitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het schilwerk tijdens iets leuks op rtl gemist offe zoals tussen de reacties ergens al stond: niet schillen (A) (we hebben altijd bio aardappels)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik let er echt niet op ;-) Maar qua schillen: met een dunschiller gooi je niet zoveel weg. Tenminste, ik niet. En als het moet kan ik het ook wel met een mesje, maar dan kost het idd iets meer aardappel. Nog niet 30-40% volgens mij, maar toch. Overigens help je me nu wel weer uit de droom hoor, ik mooi denken dat ik 2000 per dag kan eten, maar met mijn 1.68 en bijbehorend niet hoog gewicht zal dat dan wel een stuk minder zijn :(

  BeantwoordenVerwijderen
 22. 200 tot 250 gram aardappels pp vind ik echt wel heel weinig. Wij eten met zijn drietjes (waaronder 1 kleuter) toch wel een krappe kilo weg.

  Nou houden wij alledrie ook wel van aardappels en eten we daarbij weinig vlees. Want dat scheelt natuurlijk ook in wat je op kunt / welke hoeveelheden gezond zijn om te eten.

  Schillen met een mesje kan ik niet goed. Met de dunschiller (eentje van de ikea-fantastisch ding!) schil ik snel en dun.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...