zaterdag 2 januari 2016

Uitdaging: alles zonder tillen!

Komende weken heb ik een leuke uitdaging: ik ga Tobias én mezelf zoveel mogelijk aanleren om alles zonder optillen te doen. Ongemerkt til ik hem toch best vaak op. Bij het trap aflopen. Bij het in de wandelwagen zetten. Als hij in zijn eetstoel word gezet. Bij het verschonen....

Al deze dingen wil ik gaan proberen te doen zonder hem op te hoeven tillen. Als ik straks namelijk ben geopereerd, mag ik 6 weken lang niks tillen. Nog geen pak suiker! Dus al helemaal geen bewegelijk jongetje van een kilo of 13. Dit geeft onnodig veel druk op de littekens en zorgt voor een slechtere genezing en lelijke littekens. Hier wil ik me dus wel heel graag aan houden.

Gelukkig is Sander sowieso de eerste 3 weken na de operatie vrij, maar hoe we het daarna aan gaan pakken weet ik nog niet. Het zal vast wel goedkomen, maar een goede voorbereiding zal ook zeker helpen dus ik ga veel oefenen met niet meer tillen, zodat het tegen die tijd al een beetje een gewoonte is geworden (hoop ik!)

Trap op en af...

Dit gaat eigenlijk hardstikke goed! Tobias kan prima zelf de trap op en af met een klein beetje supervisie. Alleen soms vind ik het makkelijker of sneller om hem op te tillen. Dit is dus vooral een kwestie van mijn eigen mindset veranderen.

In de wandelwagen klimmen

Tobias luistert prima als ik hem vraag om zelf in de wandelwagen te klimmen. Ook hier is het dus een kwestie van geduld. Ik vrees dat ik gewoon vrij weinig geduld heb wat dat betreft... (Normaal gesproken wandel ik trouwens ook vrij veel met hem, maar aangezien hij wel eens op de grond wil gaan liggen zal ik dat tijdens die 6 weken niet gaan doen; althans niet in mijn eentje!)

Tijdens het eten...

Tobias zal tijdens die 6 weken in een laag stoeltje eten waar hij zelf op kan klimmen. Niet ideaal en niet zo gezellig als samen aan tafel eten, maar het is even niet anders.

Verschonen

Komende weken ga ik oefenen met zindelijkheid en luierbroekjes. Zodat Tobias niet meer hoeft te liggen tijdens het verschonen, maar ik hem staand kan verschonen. Alleen voor poepbroeken heb ik nog niet echt een oplossing gevonden, maar misschien dat dit ook wel staand lukt. 


Volgens mij heb ik met deze 4 handelingen wel ongeveer 90% van het til-verkeer teruggebracht. Komende weken maar veel oefenen, uitproberen en heel bewust bekijken welke momenten er nog meer veel getild wordt..... Zoals ik al zei: een leuke uitdaging!

13 opmerkingen:

 1. Misschien een idee om de poepbroeken op de grond of op de bank te verschonen? Hij kan denk ik zelf prima op de bank klimmen. Grote handdoek er onder en klaar is kees👍🏻
  Succes met je uitdagingen en je mentaal voorbereiden op de operatie. Heel goed om die 6 weken rust in acht te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is inderdaad een uitdaging! Nu zal je het de eerste weken door pijn vanzelf wel laten, en dan went het ook wel al grotendeels om niet meer te tillen. Gelukkig kun je Tobias al heel veel duidelijk maken, dat scheelt. Wat verschonen betreft, dat gaat ook prima op een handdoekje op de grond, ligt misschien wat minder fijn, maar dat went ook wel. Succes! En verder super dat je operatie vergoed wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verschonen gaat heel makkelijk op de grond of op de bank. Dus dat probleem is getackeld:-) Op de grond doe ik zelf namelijk ook geregeld, vooral als ik bij anderen ben.
  Wandelen met Tobias hoeft ook geen probleem te zijn afhankelijk waar je woont. Ik liep gewoon weg als 1 van de kinderen dwars werd bij de wandeling. Wij wonen alleen erg rustig, vrijwel geen verkeer dus mss ook wat makkelijker. En als je ook echt weg loopt komen ze je wel achterna.
  Qua zitten aan de eettafel, wij hebben de T.riptrap dus daar kunnen ze zelf op klimmen. Maar met een handdoek op de gewone eetstoel en hij op de knietjes erop kan hij toch gezellig mee eten aan tafel. En misschien zijn er op MP verhogingkjes te koop zoals je die in de bioscoop en theater ook wel hebt. Of zelf iets maken. Maar voor deze paar weken voldoet een handdoek op de stoel denk ik ook wel.
  En succes met alles uit te vogelen en of het wil zoals je het in je hoofd hebt. Alles noteren wanneer je op een dag getild hebt, kun je daar meer op letten. Vooral als het geschreven staat, vergeet je het minder.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom leg je het aankleedkussen niet op tafel en laat je jullie grote kleine man niet via een stoel op de tafel klimmen? Veel beter voor jouw lichaam dan bijvoorbeeld op de grond verschonen.
  Succes in ieder geval.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Idd beneden op de eettafel verschonen, en er zelf op laten klimmen via de stoelen of een 2 treden krukje. Deed ik ook bij dochterlief na mn keizersnee van de tweeling! Optrekbroekjes vond ik ellende, ze ging aan me hangen om 1 been op te tillen..
  En zo klom ze ook zelf in dr eetstoel!

  Wandelen evt met zon tuigje? Niet leuk, maar hij kan er niet vandoor elk geval..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het valt allemaal naar wel mee. De doktoren geven aan dat je heel lang niet mag tillen. Ik zelf heb 1,5 jaar geleden een borstverkleining gehad. Ik had zeer weinig pijn en na een week was ik alweer aan het werk en volop aan het sporten. En dat tillen heb ik gewoon gedaan, natuurlijk geen piano's verhuisd, geen complicaties gehad en de littekens zijn erg mooi geworden. Luister maar je eigen lichaam, je voelt zelf het beste wat je wel of niet kunt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sporten ging ook, maar ik merkte heel duidelijk t effect v toch tillen. En n pak suiker of n gecontroleerde beweging die je kan stoppen, zoal op de sportschool hebt, is heel anders dan n bewegend jochie v 13 kg dat je niet kan laten vallen. Ik geef Daan groot gelijk, en vind haar heel slim dat ze nu al begint met dit proberen en regelen.

   Verwijderen
 7. Ik heb pasgeleden een tweede keizersnee gehad en mocht mijn dochtertje van anderhalf ook niet tillen. Een krukje in haar ledikant en aan de andere kant een stoel en dan alleen begeleiden. Verschonen zelf op de bank klimmen, of aankleedkussen op de eettafel en met een klein krukje voor een stoel, dan op de stoel klimmen en dan op de tafel. En ook op de zelfde manier naast haar eetstoel. Gaat prima en ze vind het ook erg leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat slim van je om dit nu alvast in te voeren zeg! Zeker met het oog op de operatie. Want dat lijkt me echt een crime en superlastig met een klein kind in huis.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O, dat is lastig! Pas als je het niet meer mag besef je hoezeer je een bepaalde beweging maakt of een lichaamsdeel/spier gebruikt... Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik kon einde zwangerschap ook bijna niet meer tillen, en liet ze echt álles zelf doen. ze waren 18-20 mnd toen, en dat ging echt prima

  als je tobias via een gewone stoel op tafel laat klimmen kan hij zo in de kinderstoel stappen...
  verschonen kan ook op tafel (al zou ik m gewoon zindelijk maken in de komende weken, ben je er helemaal vanaf :D)
  zorg dat je een lichte stoel of krukje hebt dat je niet hoeft te tillen maar gewoon kan schuiven, dan kan hij overal bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen mijn zoon in 1990 geboren werd verschoonde ik hem op de bank met een aankleedkussen, eten gaf ik ook toen hij baby was op de bank in de hoek met een kussen in zijn rug.Ging allemaal prima en toen hij wat groter was aten we met zijn allen aan de salon tafel, wij op de grond en hij in een klein plastic stoeltje,tot hij eindelijk bij de eettafel kon zitten...dus jou moet het ook wel lukken voor die 6 tot 8 weken.En trouwens nog gefeliciteerd met je borst verkleining je hebt mazzel gehad en een goede verzekeraar,,,groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik mocht lang geleden na een operatie ook niet tillen. De jongste was toen 3 jaar. Ik heb het als volgt opgelost, ik zakte door mijn hurken en zoon klom op mijn rug en zo kon ik hem overal naar toe dragen en opzetten. Zoon vond het wel spannend.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...