zaterdag 15 april 2017

Ik sla je helemaal kapot!

Het zal je maar gebeuren: je zegt nee tegen je kind en opeens krijg je als reactie "Ik sla je helemaal kapot!". Dit gebeurde ons dus gister. En eerlijk? Ik schrok er behoorlijk van om zo'n zin uit de mond van mijn schattige ventje te horen. Dit soort taal komt hij thuis namelijk niet mee in aanraking.

Vanmorgen kwam er wéér zo'n rare zin uit: "ik snij je helemaal open!" zei hij. What?! Uiteraard heb ik hem direct duidelijk laten merken dat dit soort zinnen héél lelijk zijn en dat wij dat soort woorden en zinnen hier niet gebruiken.

De enige reden die ik kan bedenken is dat er op de peuterspeelzaal misschien een kindje is die dit soort taal gebruikt. Ik ben er in elk geval absoluut niet blij mee dat hij dit soort dingen leert, maarja, het zat er natuurlijk wel aan te komen dat er een moment komt dat hij beïnvloed gaat worden door mensen waar wij geen controle over hebben.

Nu twijfel ik een beetje: ben ik een overbezorgde moeder als ik dit ga bespreken op de peuterspeelzaal? Ik denk dat ik het sowieso wel ga doen, hoor.... Maar ik ben ergens wel bang dat ik straks als die zeurmoeder wordt gezien. Maar dit is toch echt niet normaal?!? Eerlijk gezegd heb ik ook wat medelijden als deze teksten daadwerkelijk bij een ander kindje vandaan komt. Want blijkbaar zijn dit dan de zinnen waar hij in zijn dagelijks leven mee geconfronteerd wordt.Edit: even voor de duidelijkheid: het verhaal over de kinderopvang is een hypothese. Wij weten niet of hij dit van een ander kindje heeft geleerd, maar op het moment van schrijven was dit de enige reden die ik kon bedenken. Wij hadden dus ook geen specifiek kindje in gedachten die deze woorden zou zeggen, maar blijkbaar zijn er een aantal lezers die dachten dat dit wel het geval was. Sorry voor de onduidelijkheid. Om dit te voorkomen heb ik de tekst aangepast.

20 opmerkingen:

 1. Kan hij niet filmpjes kijken waar dit in voor komt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thuis in elk geval niet. Ik kijk niet altijd meer mee, maar als hij iets nieuws gaat kijken dan wel, dus ik ben er zeker van dat hij alleen onschuldig kindervermaak kijkt.

   Verwijderen
 2. Daar zou ik ook echt van schrikken. En ja, ik zou het zeker even aankaarten. Op latere leeftijd horen ze dit soort dingen ook wel, je kunt ze niet overal tegen beschermen. Maar hij is pas drie toch? Dat is wel wat jong voor dit soort dingen lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schrikken inderdaad! Helaas voorkom je dit soort invloeden van buitenaf niet. Als hij op de basisschool zit, dan wordt het nog erger. We hebben er helaas ook ervaring mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewoon gaan hoor,
  Als zouden ze je een zeur moeder vinden, dan is het toch nog steeds jou kind,
  Helaas kun je nietn voorkomen dat ze bepaald gedrag van elkaar kopieëren , maar je kan het zeker weten even aankaarten daar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je kind naar de peuterspeel zaal gaat, gebeuren dit soort dingen. Waarschijnlijk beseft hij de impact van deze woorden niet. Het is aan de leidster van zijn groepje om hier op te letten en in te grijpen. Het lijkt mij ook iets uit van die vreselijke tekenfilms.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit ik op deze leeftijd wel aankaarten bij de peuterspeelzaal. Als hij nu al een jaar of acht was, had ik hem op zijn kop gegeven. Maar dit heeft hij of van tv of van een ander kindje.

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het ook echt niet normaal. Ik denk wel dat het normaal is als een kind zich wat gaat afzetten, daar zou ik me niet erg druk om maken, maar deze taal?! Die zou mij ook veel en veel te ver gaan. Hij begrijpt duidelijk niet wat hij zegt, maar ik zou me ook zeker afvragen hoe hij hieraan komt en ik denk ook niet dat het raar of zeurderig overkomt als je dit aankaart hoor, zeker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, dit is echt niet normaal op deze leeftijd!
  Echt wat van zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, dat is helemaal niet ok! Zeker aankaarten op die peuterspeelzaal hoor! Ik heb twee dochters van 9 en 7 en mn zoontje is 2. Ik zou het ook helemaal niet dulden als mn meisjes met zo een taal van school zouden komen, dus als je zoontje zoiets leert van zo n peuterspeelzaal is het al helemaal fout.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, ik kan me voorstellen dat je schrok. Je kunt naar de psz gaan, waarom niet. Maar misschien eerst nagaan of het elders vandaan kan komen. Kijkt hij bijvoorbeeld weleens filmpjes? Ik keek bijv. laatst een simpele 'buurman en buurman' toen dochterlief erom vroeg en heb het uitgezet, de vloeken vlogen om m'n oren, weg met die rommel, bah ik houd er niet van als ze dat leren... Peppa Big heb ik nog nooit gekeken, maar ik heb daar ook weleens zorgelijke ontwikkelingen in gehoord. Kijk deze link bijvoorbeeld: https://wijalamama.nl/mamas-opgelet-laat-je-kind-niet-zonder-toezicht-op-youtube/ In de reacties zie ik nog meer ouders met herkenning, ook van andere filmpjes... Onze dochter is bijna 4 en kikt nog steeds op heeeeeeel af en toe een filmpje van Nijntje (hooguit 1x per week ofzo) en als ik zelf iets wil kijken, bijv. Opsporing Verzocht, doe ik dat als zij er niet bij is. kVind het niet geschikt voor die kleine kinderoogjes... Heel veel succes ermee, kindjes opvoeden is een hele klus ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is al geen normale taal voor volwassenen, laat staan kinderen. ik zou zeker even vragen op de peuterspeelzaal.
  Gelukkig komt onze dochter (nog) niet thuis met dit soort zaken. overigens kijken wij altijd mee met filmpjes en heb ik dit nog nooit gehoord bij de hierboven genoemde titels.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Of het van/via de psz komt weet ik niet, kan.
  De teksten komen uit een tekenfilm

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Onze 4 jarige zegt dit soort dingen ook sinds hij op school zit. Hij leert het van klasgenootjes met oudere broers en kindjes die wel bepaalde tekenfilms komen kijken. Lastig want hier kan ik niks aan sturen. Nog lastiger dat broertje van 2.5 het kopieert en dus misschien ook wel eens zal zeggen op de psz. Ik leg mijn kinderen uit dat het geen fijne uitspraken zijn en dit remt ze wel gelukkig maar helemaal voorkomen kan ik het niet.

  Ik snap je zorg heel goed maar denk dat je voorzichtig moet zijn met oordelen over andere kindjes en ouders. Want hoezeer ik ook bepaalde tv buiten de deur houd en zelf nooit vloek, dit heb ik niet volledig in de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als Tobias op jullie NEE (= verbod of weigering) met dergelijke uitspraken komt dan begrijpt hij wel de context en lijkt een gesprek op de PSZ en met Tobias zeker een gied idee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hij weet ook zeker wel de context waarin hij dit soort opmerkingen hoort te maken. We proberen Tobias er nu wel heel bewust van te maken dat dit soort opmerkingen echt niet kunnen.

   Verwijderen
 15. de meeste zgn kinderfilms zijn geen normale kinderfilms!
  de agresiviteit,vloeken , en grof gedrag vliegt om de (kinder) oren ....! wat is het dan heerlijk om je kind zelf voor te lezen !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wacht maar tot die groter wordt, dan komen de moppen over de Joden en Hitler, Marokkanen, Wilders en zijn hoofddoekjes. It's a war en het mag van mij ook wel want minder, maar dat ga je alleen niet veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit vind ik echt een heel generaliserende opmerking mijn zoon kwam destijds ook weleens thuis met vervelende aangeleerd gedrag of opmerkingen maar zolang hij gecorrigeerd wordt en je er niet om gaat lachen, gaat het ook weer weg.

   Verwijderen
  2. Misschien eens je eigen milieu ter discussie stellen dan. Hier gebeurt dat gelukkig niet. Niet bij groot en niet bij klein.

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...