vrijdag 14 april 2017

Leven op 1 salaris

Omdat we willen sparen voor een auto zetten we sinds deze maand mijn uitkering helemaal op de spaarrekening. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: we sparen dus voor die auto, maar daarnaast kunnen we ook direct zien hoe het gaat met het leven van één salaris.

Helaas valt dat erg tegen. Hoe dat komt weet ik eigenlijk niet precies,want voordat ik aan de slag ging hebben we het toch ook anderhalf jaar op één salaris gered. Binnenkort zal ik dus maar eens de inkomsten en uitgaven van toentertijd met elkaar vergelijken. Misschien dat ik er dan wel achter kom welke kostenposten zijn verandert. Ik heb zelf trouwens wel een aantal ideetjes waar het aan kan liggen:

 • Boodschappen - toen Tobias net was geboren dronk hij alleen maar melk, en omdat hij koemelk-allergie had was dit ook nog eens op recept van de diëtiste en kregen we dit dus vergoed. Inmiddels eet Tobias met de pot mee en het is een flinke eter, dus er gaat bijvoorbeeld veel meer brood doorheen dan 'vroegah'. 
 • Sportschool: twee jaar geleden moest ik (nog) niet denken aan sporten. Nu hebben we beiden een abonnement dat maandelijks wordt afgeschreven.
 • Uitstapjes gaven we het eerste jaar na de geboorte van Tobias véél minder aan uit. Hij had er nog weinig aan en daarnaast was ik zelf ook vaak erg moe. Nu gaan we juist heel regelmatig even ergens heen, waar dan toch minstens even een ijsje wordt gehaald. Ook proberen we weer vaker tijd te maken voor tijd met zijn tweetjes, dus daar geven we ook meer aan uit. 
Maargoed, als mijn uitkering straks wegvalt dan móet het toch echt wel op één salaris. Dus we doen ons uiterste best om de kosten naar beneden te werken. Alleen is het momenteel lastiger dan voorheen, merk ik. Maar waar een wil is, is een weg. Dus we zullen er vast wel weer aan wennen op één salaris. En daarnaast blijf ik ook gewoon solliciteren, dus wie weet valt het allemaal reuze mee. 

19 opmerkingen:

 1. Als je moet, lukt het denk ik sowieso wel. Toen ik nog werkte als gastouder, zag ik ook wel op tegen het alleen rondkomen van het salaris van ml. Maar nu we er in zitten, gaat het eigenlijk wel prima. :-)

  Trouwens, Tobias gaat nu naar kdv/psz? Ook extra kostenpost.

  Hoe gaat het met solliciteren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, klopt, hij gaat nu nog 3 ochtenden naar de peuterspeelzaal. Dat hoeft straks natuurlijk niet meer. Daar komt dan alleen wel weer de zwemles voor in de plaats, maar dat is wel minder duur, geloof ik.

   Qua solliciteren gaat het niet echt goed. Ik word nergens uitgenodigd helaas. Waarschijnlijk voor veel dingen te oud / te hoog opgeleid etc.

   Verwijderen
  2. Bah, dat is rot zeg.

   Verwijderen
  3. Zwemlessen kunnen aardig in de papieren lopen. Vergelijken loont zich hierbij echt.

   Verwijderen
 2. Interessant dat het nu lastiger is om van 1 inkomen rond te komen. Maar de redenen die je noemt klinken wel heel logisch.

  Het simpelst is inderdaad om gewoon te proberen weer twee inkomens te hebben. Dus hopelijk lukt het met een baan zoeken.

  Je zou ook nog kunnen proberen van je blogs je werk te maken en zo jullie inkomen aan te vullen? Ik weet uit eigen ervaring dat dit kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij moesten destijds ook van een inkomen rondkomen. Beide kinderen hadden koemelkallergie. Officieel vastgesteld en geen enkele financiele tegemoetkoming precies in die jaren. Op een inkomen van 2100 gulden, was ik 350 gulden kwijt aan dieetvoeding (pepti en soja)! Het was extreem schrapen in die jaren, ook omdat mijn man toen een opleiding deed die we ook helemaal zelf betaalden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wat een geld he?! Tegenwoordig mag je dieetvoeding zelfs nog als aftrekpost bij de belasting gebruiken... Maar Tobias is er gelukkig overheen gegroeid, dus dat scheelt echt enorm!

   Verwijderen
 4. Een stapje terug doen is altijd een stuk lastiger! Je went snel aan de wat ruimere keuzes die je gemaakt hebt. Naar de sport school lijkt me ook heerlijk! En het is nog gezond ook, je bent bezig, je hoofd leeg maken en even iets voor jezelf. Daar zou ik in jou geval niet zo snel op bezuinigen. Het eten word alleen maar meer. Hier een zoontje van 5 die ontbijt met 4 boterhammen en luncht met 6 boterhammen, bij het avond eten eet hij meer dan mij. De tussendoortjes hebben wij aangepast voor hem inplaats van een biscuitje krijgt hij een plak ontbijtkoek of een gekookt eitje daar doet hij het langer op. Ze zijn in de groei en hebben het gewoon nodig. Ik ben heel benieuwd hoe je aan de slag gaat met het veranderen van jullie uitgaves.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de sportschool is echt heerlijk en wil ik ook zeker niet laten schieten. Ik zie het ook maar als een investering in onze gezondheid en daarnaast schijnt het ook te helpen tegen de PMDD. Ik merk daar nog niet veel van, maar ik vind het soiweso een heerlijke uitlaatklep.

   Dat belooft nog wat, 10 boterhammen op een dag ;) Tobias eet er nu 6.

   Verwijderen
 5. Slim om nu al uit te proberen hoe het is om van 1 salaris te leven! Nu kun je nog fouten maken en puzzelen hoe je straks uitkomt. Het is altijd winst, want als je wel weer een baan zou vinden, hou je meer geld over!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb je straks op 1 inkomen niet nog recht op zorgtoeslag bijv? Of kindgebonden budget? Of is daar t inkomen te hoog voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier leven we ook van 1 salaris, ik merk dat ik veel geld bespaar door met weekmenu,s te werken, je koopt precies wat je nodig hebt en niets meer en gooit geen eten weg. Als er goede aanbiedingen zijn van brood zoals 1 en 1 gratis, koop ik er altijd meerdere voor in de diepvries.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Succes met downsizen!
  Hoe lang heb je nog uitkering?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat zal zeker wennen zijn. Misschien als je alles goed doorspit kom je sluipmoordenaars tegen. Weet je toen nog, toen je dat ook ging proberen? Je sluipmoordenaar was de koffie en andere kleine dingen op het station. Het scheelde je toen veel geld.
  Succes met zoeken en het gaat je vast weer lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Houd er ook rekening mee dat als je straks de auto bij elkaar gespaard hebt, er een flinke maandelijkse kostenpost bijkomt...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh dit is echt wel interessant! Want wij willen ook terug naar 1 inkomen gaan binnenkort.
  Intussen is alles ook duurder geworden natuurlijk, maar de redenen van hierboven klinken idd erg logisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan me voorstellen dat het even wennen is. Wel slim om het dan nu al te proberen, dan kun je nog bijschaven zonder dat je direct in de financiële problemen komt. En hopelijk lukt het je gewoon nog om een baan te vinden die bij je past!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn zo'n proeftijd, alleen wel jammer dat het tegenvalt. Wij leven ook van 1 inkomen maar het scheelt echt dat we nauwelijks kosten maken voor sport of hobby's.
  Hopelijk lukt het om een leuke baan tvinden Ga!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier doen we het sinds een kleine 3 jaar; leven van 1 salaris. Vooraf dacht ik dat het echt niet kon, maar besloot te gaan kijken hoe het ging. Inmiddels is het leven met minder m'n levensstijl geworden en kunnen we zelfs maandelijks sparen voor onszelf en de kinderen. Ik gebruik nu 50 euro per week voor ons gezin voor boodschappen, verzorgingsartikelen, cadeautjes, kapper, babyspullen en autowassen. En het lukt al 14/15 weken. Houd ik fijn aan het eind van het jaar nog meer over om extra af te lossen op de hypotheek :)...

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)