donderdag 9 juli 2015

De oneerlijke financiëring van de Peuterspeelzaal

Een paar maanden geleden schreef ik al eens over de keuze voor een peuterspeelzaal. Even kort samengevat: we kunnen hier kiezen voor twee types peuterspeelzaal:

 • Een goedkope die vanaf 2,5 jaar is en €40 per 2 dagdelen kost
 • Een duurdere, die aan een grote organisatie gekoppeld zit, die vanaf 2 jaar is en €120 kost per 2 dagdelen
Uiteindelijk gaat mijn voorkeur eigenlijk toch uit naar de duurdere peuterspeelzaal. Dit heeft vooral te maken met de leeftijd waarop Tobias welkom is. Ik vind nog meer dan een half jaar wachten tot hij naar de peuterspeelzaal gaat best een lange tijd. Ik merk dat Tobias momenteel net een spons is. Hij neemt alles in zich op. En niet alleen dat: hij wíl ook constant nieuwe informatie. Liefst wil hij de hele dag voorgelezen worden om maar zoveel mogelijk woordjes te leren. Maria Montesori zou zeggen dat hij in een gevoelige periode zit voor het leren praten, en ik denk dat ze gelijk heeft. Dus het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van de peuterspeelzaal, terwijl hij nu juist zo leergierig is. 

Op dit moment probeer ik hem natuurlijk zelf zoveel mogelijk te helpen met ontwikkelen. Zo heb ik een paar dagen geleden het kaartspelletje Mijn 100 eerste woordjes voor hem gekocht, dat hij nu het liefst de hele dag wil spelen. Maar af en toe moet ik toch ook echt even koken, schoonmaken, etc. Dus ik denk dat een peuterspeelzaal echt wel wenselijk voor hem is. Maargoed.... Ik ging dus even kijken wat er mogelijk is qua kosten, want vaak zijn er wel tegemoetkomingen. Maar waar ik dus achterkwam vandaag: het is dus echt héél oneerlijk geregeld met de financiële kant van de peuterspeelzaal hier! Er zijn dus 3 opties op basis waarvan bepaald word hoeveel je betaalt:
 • Als beide ouders werken dan betaal je €120 voor twee dagdelen en krijg je tot €60 terug van de belasting via kinderopvangtoeslag. (Ja, echt waar! Zo werkt dat in onze gemeente!! Ze geven het nu de naam "peuteropvang", maar het ís eigenlijk een peuterspeelzaal!)
 • Als je kindje een taalachterstand heeft krijg je een indicatie van het CJG en kun je voor een gereduceerd tarief naar de peuterspeelzaal
 • Als je maar één werkende ouder hebt en geen taalachterstand, pas dan betaal je het volle pond!
Ik vind dit stom! Peuterspeelzaal is eigenlijk helemaal niet bedoelt als een vorm van kinderopvang, maar als een manier om peuters alvast te laten wennen aan het samen spelen en de school-structuur van in de kring zitten en zulke dingen. En nu wordt er dus eigenlijk soort van "misbruik" gemaakt van de kinderopvang-toeslag regeling, waardoor de kosten voor een-verdieners veel hoger liggen dan voor twee-verdieners. 

Dit is de eerste keer dat ik me echt even een beetje achtergesteld voel omdat wij ervoor hebben gekozen dat ik thuis ben en Sander werkt. 


44 opmerkingen:

 1. Heel oneerlijk! Kun je niet een half jaartje die dure doen en daarna over op de goedkopere? (Er zijn trouwens vaak wachtlijsten...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is inderdaad ook nog een optie :)

   Verwijderen
  2. Dacht ik ook gelijk aan.. :-p

   Tineke

   Verwijderen
  3. Na een half jaar psz is Tobias gewend dan moet je hem niet naar een ander psz overplaatsen.

   Verwijderen
 2. Bedragen per maand neem ik aan.
  Waarom schrijf je Tobias niet op de goedkope in en tot die tijd een speelkring met 3 of 4 andere ouders. Zo heb ik dat vroeger ook gedaan. Alle ouders (we waren met 4 moeders en 1 vader) bleven het eerste kwartiertje, gingen dan een uurtje weg en kwamen dan terug om nog even te blijven en tegen half 12 ging iedereen weg. Druk uurtje maar er stonden 4 rustige uren tegenover. We woonden allemaal in dezelfde straat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas ken ik niet zoveel (thuisblijf)moeders hier in de omgeving. Zou wel een heel leuk idee zijn. Er is hier wel een ouder en peuterspeelgroep, maar daar ben ik een paar keer heengegaan, maar vond er geen aansluiting. Was een vrij grote groep Poolse dames en een groepje Marokaanse dames die vooral in een andere taal tegen elkaar praatten. Helaas.

   Verwijderen
 3. Wat een bijzondere regeling!
  Ook nog nooit van gehoord zo...
  Best lastig. Ik zou ook zeggen: zsm naar peuterspeelzaal...

  Hou wel rekening met een eventuele wachttijd. Bij ons kon dochter alsnog bij 2,5 pas naar de peuterspeelzaal. Ik weet niet of er bij allebei een wachttijd is? Anders zou je misschien net zo goed bij de goedkope terecht kunnen...

  Ga je die € 120,= wel kunnen betalen? Ik vind het echt wel een enorm bedrag!
  Ter vergelijk: wij betalen € 26 per MAAND voor één ochtend per week. € 6,50 voor een ochtend dus...

  Succes met keuzes maken... Lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tot 60 euro terug wil niet zeggen dat die ouders 60 euro terug krijgen. Met twee inkomens komt er normaal gesproken ook meer binnen dus minder belastingvoordeel.

  120 euro per maand is een (flink) bedrag, maar wat je ervoor terug krijgt is ook wel erg fijn. Twee momenten per week je handen vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik herken het. Ben zelf ook thuisblijfmoeder en de hele maatschappij is eigenlijk ingesteld op tweeverdieners tegenwoordig. Omdat mijn man ook kostwinnaar is, betalen wij in verhouding tot tweeverdieners die samen hetzelfde jaarinkomen hebben, twee tot drie keer zoveel belasting over hetzelfde jaarinkomen. Ook huizenprijzen etc. zijn daarom tegenwoordig zo hoog. Ik zelf zou Tobias nu op de dure peuterspeelzaal zetten en zodra er plaats is op de goedkopere. Volgens mij is hij er wel aan toe en is het goed voor zijn ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De oplossing is dus beiden een lager inkomen hebben..... Het is toch logisch dat een lager inkomen minder belasting betaald gezien de belastingvrije voet enzo. Ze mogen dan mss minder belasting betalen dan de veelverdiener maar moeten er met zijn tweeen ook twee keer zo lang voor werken, dat wordt wel eens vergeten. Ik vind bovenstaande redenatie een beetje omgekeerde wereld eerlijk gezegd. En nee hoor hier geen tweeverdiender maar gewoon alleenstaande met een laag inkomen dus blij dat de lagere inkomens minder belast worden anders zou ik zeker niet rond kunnen komen wat nu overigens prima gaat.

   Verwijderen
 6. Het is een keuze om je kind naar de psz te laten gaan. Ondanks het feit dat ze er aan toe zijn... Bij tweeverdieners hebben ze toch opvang nodig. Of dit nu op psz, opa en oma of kdv is. De kinderopvangtoeslag is destijds in het leven geroepen om het werken te stimuleren. Dus als je niet werkt heb je daar geen recht op... klinkt logisch naar mijn mening...

  Niet vervelend bedoeld hoor... Wij zijn er ook tegenaan gelopen. Maar ja... Zo is het nu eenmaal geregeld en vind het op zich wel logisch. Ik zou niet willen dat een andere belastingbetaler voor mijn kinderen de psz betaalt.

  Wij betalen 50 per 2 dagdelen, Laura gaat er 4 dus 100 euro. Eigenlijk te veel voor onze portemonnee maar toen we merkte dat ze er aan toe was, was de keuze makkelijk gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Opzich heb je daar gelijk in, alleen wat dit kinderdagverblijf dus heeft gedaan is de tarieven 2 keer zo hoog gemaakt als een paar jaar geleden en vervolgens dus dat de mensen die samen werken HETZELFDE betalen als voorheen, terwijl mensen waarvan er 1 werkt dus nu 1 keer zoveel betalen. Als het hetzelfde was gebleven en die mensen korting kregen zou ik er niet over klagen, maar dit vind ik niet netjes gegaan zo.

   Verwijderen
  2. het kinderdagverblijf krijgt geen subsidie van de gemeente, maar moet het doen met de ouderbijdrage. niet hun schuld, maar gekozen door de gemeente. er zijn gemeentes die een overgangsregeling hebben (in 2018 verandert sowieso de financiering), jouw gemeente blijkbaar niet.
   Het verschil zit in wie betaalt: de gemeente (subsidie voor peuterspeelzaalwerk) of de overheid (kinderopvangtoeslag). Alleen worden ouders daar nu de dupe van.

   Verwijderen
 7. 120 euro is echt veel geld voor een peuterspeelzaal. Voor dat bedrag zou je hem Tobias ook naar een reguliere kinderopvang kunnen laten gaan. Wij wonen in een klein dorpje en hier gaat het ook qua inkomen. sommige ouders betalen niks, en sommige nog geen 10 euro per maand en volgens mij is de max, voor echte grootverdieners 70 euro. Mijn zoon had/heeft door slechthorendheid ook een taalachterstand, wij kregen dus ook de "korting"wij betaalden 9.47 per maand. voor 3 dagdelen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter heeft ook een taalachterstand. Ze mocht voor 129 euro per jaar 4 dagdelen naar het peuterspeelzaalwerk (van 9.00 tot 11.30 uur). Dat lukt dus niet omdat wij beiden werken. Wij hebben ervoor gekozen om haar ipv naar een gastouder naar een kinderdagverblijf met vve te laten gaan. Kosten: 1200 euro per maand voor 3,5 dag, waarvan we 275 euro kinderopvangtoeslag krijgen. En we voor heel veel uren betalen (van 7.30 tot 18.15 uur) terwijl we haar om 8.30 brengen en om uiterlijk 16.30 uur halen. We kunnen het betalen maar het voelt niet eerlijk.

   Verwijderen
  2. tuurlijk, even niet aan gedacht, hier is de kinderopvang echt voor de uren die je afneemt. Kan me voorstellen dat het niet eerlijk voelt, waarom moet je zoveel uren extra betalen?

   Verwijderen
  3. bij de gastouder betaal je de afgenomen uren. bij het kinderdagverblijf de hele dag...helaas niets aan te doen, bij ons in het dorp is er geen andere keus

   Verwijderen
 8. Even zonder gekkigheid; kun je hem ook ergens anders onderbrengen? Een goed georganiseerde gastouder of normale kinderopvang met kindjes in dezelfde leeftijdscategorie bijvoorbeeld? Sebas gaat niet naar een psz, omdat we een gastouder hebben die gediplomeerd is en thuis praktisch hetzelfde pakket biedt als een psz (inclusief woordkaarten en thema's) maar dan met kindjes van 0-4 jaar. Ik zie de meerwaarde van het label PSZ dan gewoon niet meer. Als ik zie hoeveel hij daar leert en met andere kinderen speelt, vind ik het wel prima. Een psz is geen heilige graal; het is niet verplicht en sommige kinderen vinden er ook nog eens geen snars aan... Misschien zijn er wel alternatieven???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee hoeveel dat kost, een gastouder. Misschien inderdaad ook een idee :)

   Verwijderen
  2. gemiddeld 5 euro per uur en tussen de 40 en 90 euro bureaukosten per maand (of een x bedrag per uur bij sommige !)

   Verwijderen
  3. hier kosten een gastouder tussen de 6 en 7 euro per uur

   Verwijderen
 9. Ehh... even een misverstand uit de weg ruimen: peuterspeelzaalwerk is welzeker in eerste instantie bedoeld geweest als kinderopvang. Zie bijv. de geschiedenis van de eerste peuterspeelzalen in Wageningen en Arnhem (via google kun je bijv. de eerste statuten vinden).

  Geschiedenis en ontwikkeling Peuterspeelzaalwerk

  Midden in de jaren zestig zijn op initiatief van vooral moeders op diverse plaatsen in het land speelzalen van de grond gekomen. Aanvankelijk werden deze door de moeders zelf gerund en waren meer bedoeld als een vorm van kinderopvang. Door de sterke toename van o.a. het aantal tweeverdieners groeiden zowel het aantal peuterspeelzalen als de groep van betaalde peuterspeelzaalleidsters. Uit ervaring en onderzoek bleek steeds vaker dat het op jonge leeftijd beginnen met sociale (spel)vaardigheden en creatieve bezigheden leidt tot een goed fundament voor het verdere leven. Mede daarom is de peuterspeelzaal nu een gedegen organisatie waarin op professionele wijze gewerkt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weer wat geleerd :) Maar dat het in eerste instantie zo is opgesteld betekent in mijn ogen niet dat het nu nog zo is / zou moeten zijn. Er was altijd een tweedeling (in onze stad tenminste!) tussen opvang en peuterspeelzaal. Nu is dat dus niet meer zo en dat vind ik wel zuur.

   Verwijderen
 10. Het is aan de ene kant wel zuur, aan de andere kant: als je ervoor kiest om niet te werken, dan kan ik me voorstellen dat geacht wordt dat je zelf dingen onderneemt om de ontwikkeling van je kind te stimuleren, op wat voor manier dan ook. Wat je terugkrijgt is immers ook maximaal de helft van wat je zelf eerder al aan belasting hebt betaald. Betaal je geen belasting, dan krijg je dus ook niets terug. Nu betaalt Sander natuurlijk wel belasting, maar ik denk dat je dan weer terug komt op het eerste: er is iemand thuis voor de 'kinderzaken'. Om eerlijk te zijn ben ik sowieso niet zo'n fan van kinderbijslag of kinderopvangtoeslag, omdat ik niet helemaal inzie waarom de maatschappij daar een bijdrage aan moet leveren. Aan de andere kant realiseer ik me ook heel goed dat mensen dat ook zullen zeggen over bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Het blijft dan toch een beetje dubbel. En als ik kinderen had, dan zou ik ook zeker gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn en me waarschijnlijk net als jij een beetje genept voelen als die regelingen oneerlijk leken te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het goed is om peuters te laten spelen met andere kinderen en hun ontwikkeling te stimuleren. Ik kan dit betalen. Het is toch raad dat mijn buurmeisje niet heen kan omdat mijn buren niet willen/kunnen betalen? Waarom onderscheid tussen kinderen al op zo'n jonge leeftijd.

   Ook vind ik het niet eerlijk dat als 2 ouders werken en bijv. 40.000 euro per jaar verdienen en dat als 1 ouder 40.000 euro verdient dat de eersten wel recht op kinderopvangtoeslag hebben en de tweede niet. Kunnen we recht op kinderopvangtoeslag niet helemaal inkomsten afhankelijk maken?

   Verwijderen
  2. helemaal met je eens! al zie ik niet in waarom je kinderopvang nodig hebt als je niet werkt ? aan de andere kant kan je dan wel vrijwilligerswerk gaan doen of mantelzorg wat vaak niet lukt met kinderen erbij...;) maar voor psz zou er een of andere toeslag moeten zijn idd wat het weer rechttrekt..

   Verwijderen
  3. Kinderen laten spelen met andere kinderen kan toch ook gewoon buiten? Ik heb nog nooit op een PSZ gezeten, wij gingen gewoon naar buiten en belden aan bij kinderen in de buurt om te kijken of ze kwamen spelen. Maar goed, ik ben wel voor een eerlijk systeem, als er dan toch toeslagen zijn, dan wel op een manier die voor iedereen fair is.

   Verwijderen
  4. En je kunt dus jouw kind ook met andere kinderen laten spelen zonder dat er een psz aan te pas komt. Maar ja dat is minder gemakkelijk dat het kind ergens af te kunnen geven, of klink ik nu erg negatief? ;)

   Verwijderen
 11. heel herkenbaar.. is hier ook zo.. is 3 jr geleden verandert toen dochter daar zat. (kinderopvangtoeslag is wel afhankelijk van je inkomen dus niet voor iedereen 60 euro) maar erg krom dat er 0,0 tegemoetkoming is als maar 1 ouder werkt ?? vervelend !! :(

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij ons is de peuterspeelzaal "voorschools". Zo worden ze een beetje klaargemaakt om met 4 naar school te gaan en om te leren gaan met andere kinderen ( als je je kind naar de opvang brengt heeft die dat al geleerd) Voor de rest heb je verschillende soorten opvang. Mijn kids gingen beiden met 2,5 naar de peuterspeelzaal en dat was prima. Voor die tijd deed ik veel thuis; voorlezen, educatieve spelletjes, educatieve tv enzo. Hier is de regel dat ze minimaal 2,5 jr zijn als ze nd peuterspeelzaal gaan en dan gaan ze 1 ochtend en 1 middag. Daar hebben we geen keuze in. Dat vond ik jammer want mijn meiden sliepen vaak smiddags nog. Maar al met al heb ik dat als een leuke tijd ervaren, ze gingen er ook graag heen. De kosten waren per maand en afhankelijk van je inkomen, wij kregen geen vergoeding.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had een heel verhaal getypt maar toen crashte de site..
  Maar wat een änstellerij zeg. Je bent thuis om boor je kind te zorgen, dus ga dan niet miepen over dat je ook moet schoonmaken. Hoe denk je dat werkende ouders dat doen? Je kan prima s avonds schoonmaken.
  Of je kiest ervoor vrijheid te kopen, daar hangt een prijskaartje aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vergeet niet dat je voor het eerste kind in de opvang vaak een groot deel zelf moet betalen. De eigen bijdrage is dan vaak meer dan 50%
  Wij betalen voor 3 dagen opvangen (Bso en dagopvang) per maand aan de opvang 1420 bruto. We ontvangen van de belastingdienst 500 euro. Dit betekent dat we 920 zelf betalen. Per kind 150 euro per dag! Het is dus per definitie niet zo dat twee verdieners voordeliger opvang krijgen. Daarnaast krijgen veel gezinnen waar een ouder thuis is nog zorgtoeslag etc. Ook de schuld bij de ib groep wordt bij de thuisblijvende partner vaak kwijt geschonden. Iedere situatie heeft dus voor en nadelen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In de tijd dat onze kinderen naar de psz gingen was er geen sprake van tegemoetkoming in de kosten, voor niemand. Dit was van 1996 2000 en van 2005-2007. Op de psz zaten geen kinderen die ook naar het kinderdagverblijf gingen. Ik heb het zelf nooit als oneerlijk ervaren eigenlijk, de kinderen hadden het daar naar hun zin en ik had een paar uurtjes de handen vrij. Win win :) Zelf vond ik 2.5 jaar op zich vroeg genoeg om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar de kosten waren toen wel anders.. wij betaalden eerst 65 per maand en nu 112 en krijgen 71 terug.. dus zijn er zelfs op vooruit gegaan

   Verwijderen
  2. Weet niet goed met welke reden je dit zegt over dat de kosten toen anders waren, maar als je bedoelt dat het toen veel goedkoper was, klopt, maar in relatie tot het salaris denk ik zelf dat het niet veel verschil maakt. Ik vond het destijds een behoorlijk bedrag iedere maand. Maar heb nooit bedacht dat ik een deel vergoed zou willen hebben, dat was alleen voor mensen in de bijstand e.d.Was in elk geval blij als ze vier werden en die kosten weg vielen :)

   Verwijderen
 16. Ik vind de kosten voor de psz altijd enorm weinig, omdat ik het altijd vergelijk met de kosten voor het kdv, dat is pas echt duur! ;)

  Ik zou kiezen voor je gevoel, als je bij de duurdere een beter gevoel hebt en je dat kunt betalen, zou ik dat doen. Het is niet voor eeuwig en ik ga meestal op mijn gevoel af, dat laat me (bijna) nooit in de steek.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jammer dat het verschil in tarieven zo groot is, maar ik weet dat dat bij ons ook zo is. De gewone psz is goedkoper dan de peuterspeelzaal-groep van de Montessorischool. Misschien krijgt de gewone psz toch subsidie van de gemeente? Zelf vond ik 2 1/2 jaar vroeg genoeg, maar dat het je zo onmogelijk wordt gemaakt om zelf een keuze te maken is wel heel erg jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Toen dochter naar de speelzaal ging, was het nog echt een speelzaal. Aan de gemeente moest een ouderbijdrage betaald worden naar je inkomen (in mijn geval 25 euro per maand voor 2 dagdelen). Het jaar dat dochter 4 werd is het kinderopvang gaan heten, met dezelfde regels als jij beschrijft.
  Dochter vond vooral het laatste jaar niks meer aan de speelzaal, ze wilde leren en naar de 'grote' school. Ze heeft wat tranen gelaten dat ze met 3 jaar nog niet groot genoeg was.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Volgens mij betalen gezinnen met 1 verdienende persoon en gezinnen met twee verdienende personen hetzelfde bedrag nl. 120 euro.

  Beide werkende ouders dragen geld af aan de gemeenschap, een klein deel hiervan vloeit weer naar hen terug in de vorm van kinderopvangtoeslag.

  Snap wel dat het vervelend voelt.
  Ik denk trouwens dat je geen slechte keuze kunt maken. De vraag is is de meerwaarde van de duurdere peuterspeelzaal je 80 euro waard. Ik vind dat best een boel geld, kun je toch een week de boodschappen van doen. Ik vind 2,5 een mooie leeftijd om te beginnen met de peuterspeelzaal. Hier kan het ook vanaf 2 jaar maar de meesten beginnen iets later.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als ik dit zo lees, dan heb ik kapitalen in m'n zak gehouden ;-). Van onze 10 kinderen is er nooit één naar opvang of speelzaal geweest. Ik vond het veel leuker om ze die vier eerste jaren fijn om me heen te hebben. Ze hebben er volgens mij niets aan overgehouden ;-) en van een achterstand heb ik ook niets gemerkt.
  Misschien is het een overweging, om Tobias toch gewoon bij je te houden, al lijkt dat 'tegen de stroom in' omdat 'iedereen' zijn/haar kind naar de opvang doet?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. In Amsterdam zijn er spelinlopen voor ouders en jonge kinderen bij het Ouder en kindcentrum. Met elkaar eten en spelen en knutselen soms. Lijkt me best een goed alternatief voor peuterspeelzaal. Ik begrijp dat je het veel geld vindt, en dat het oneerlijk voelt. Hier is het vooral zo dat kinderen met een VVE indicatie vier dagdelen komen. Voor zover ik weet is dat gratis. Maar zeker weten doe ik het niet. Ik denk wel dat het goed is voor Tobias om lekker met andere kinderen te spelen en zodoende zijn taal kan ontwikkelen, omdat hij dat duidelijk aangeeft. Misschien is er een alternatief totdat hij 2,5 jaar is?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi, ik vind zelf 20 mnd ook wel heel jong om al richting psz op peuteropvang te gaan. Wij hebben vier kids, de oudste drie zijn vanaf een jaar of drie gegaan en de jongste is thuisgebleven. Idd net zoals bovenstaand geschreven wordt kan dat ook prima.
  Ik vind zelf het leren samen spelen juist heel belangrijk aan een psz, woordenschat leren ze thuis ook wel, zeker als je daar heel bewust mee bezig bent, mee bezig gaat.
  Een kind hoeft niet perce alles snel te leren, dat hoofdje blijft een spons, tenminste bij die van ons wel. Groet Annelies

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)