woensdag 5 oktober 2016

Buitenbeentjes

Afgelopen week bestelde ik boodschappen bij Albert Heijn. Een van de producten op mijn lijst was een doos met buitenbeentjes. Dit zijn groentes en fruit in een afwijkende vorm of grootte, waardoor ze normaal gesproken niet zouden worden verkocht. Ik was heel benieuwd hoe het zou bevallen, en omdat ik eerder over buitenbeentjes en bonkies schreef: bij deze mijn ervaring.

In de doos zat deze week:
* 3 appels
* 3 peren
* Een halve kilo aardappels
* Een courgette
* 2 sinaasappels
* Een rode en een groene paprika

We hebben het even uitgerekend en als we het allemaal los hadden gekocht waren we zo'n €1,50 meer kwijt geweest, oftewel: de korting was zo'n 20%. Niet echt een schrikbarend bedrag, maar toch vond ik het wel de moeite waard. Maar dat is vooral omdat ik nu van mezelf heb ontdekt dat ik veel meer fruit eet als ik kan afwisselen. Normaal koop ik vaak voordeelverpakkingen, maar dan blijft het vaak liggen. Maar nu ik de ene dag een appel kon nemen en de volgende dag een peer en dan weer eens een banaan (los gekocht), begon ik er veel meer van te snoepen.

Bovendien is zo'n grote doos vol fruit ook erg vrolijk op het aanrecht :)

7 opmerkingen:

 1. Leuk, wij hebben er ook positieve ervaringen mee. Ik kocht bijvoorbeeld paprika buitenbeentjes. Volgens mij hebben ze verschillende soorten groenten en fruit? Ik ga het even bekijken als i kan boodschappen online bestel want ik vind het een leuk initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij scoren tegenwoordig "restjes" op de markt. Maar dan gaat het wel om meer: een doos mango's (6 of 12 stuks), 6 paprika's en 4 paksoi.
  Gelukkig ben ik creatief met recepten, dus een week paksoi redden we hier met plezier.
  Dat scheelt trowuens wel meer: bovenstaande "buit" was 4 euro....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij onze AH zijn er ook gewoon zakken met buitenbeentjes zoals je normaal een zak van dezelfde groente hebt Ik kocht een grote zak wortelen voor 99 ct en ... ze zagen er helemaal niet zo bijzonder uit. Geen idee waarom de meesten bij de buitenbeentje zaten.

  Ik vind het zo'n goed initiatief. Het zou natuurlijk ook gewoon naar de voedselbank kunnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het feit dat groente en fruit, welke niet aan de hoge standaard van de afnemers (dus ook consumenten!) voldoen, als gevolg daarvan niet wordt verkocht is eigenlijk absurd. De groente en/of het fruit wordt er niet minder van. Punt is dat wij het normaal zijn gaan vinden. Zonde dat al dit eten wordt weggegooid. In het gunstigste geval wordt het verwerkt tot veevoer. Of nu aangeboden als buitenbeentjes, ook nog eens tegen een lagere prijs. Dat impliceert dat het tweederangs groente en/of fruit is. Ik ben er voorstander van om deze groente en/of fruit gelijkwaardig te behandelen. Het valt mij nog mee dat er in Nederland niet al een actiegroep is hiervoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dit soort groentes en fruit ook vaak eindigen in salades en voorgesneden fruit / groentes. Dan merk je er als consument niets van.

   Verwijderen
  2. Die is er wel en heet kromkommer.

   Verwijderen
 5. Mij stoort het uitzicht van groenten of fruit niet zolang het maar goede kwaliteit is. Mensen zijn kieskeurig en kopen geen groenten of fruit met een afwijkend model of uitzicht.
  Daantje, je hebt misschien wel 1.5 euro voordeel gedaan door buitenbeentjes te kopen tov gewone groenten, fruit maar als je bij AH buitenbeentjes bestelt en laat thuisleveren, ben je je 'winst' wellicht kwijt door de leveringskosten....

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...