dinsdag 23 april 2019

Nooit meer oud brood weggooien - 5 recepten

Gooi jij ook wel eens brood weg omdat het te oud is geworden? Zelf vind ik oud brood erg vies; het is veel te droog en daardoor krijg ik het niet goed doorgeslikt. Maar met deze recepten hoef je oud brood niet meer weg te gooien en kun je het nog gewoon opeten!

Eten verspillen...

Wist je dat iedereen gemiddeld 50 kilo voeding weggooit? Dit komt neer op €155 per persoon per jaar. En dat terwijl het in veel gevallen niet nodig is; vaak kun je nog wel iets maken met restjes die je overhoudt en hoef je helemaal geen voeding weg te gooien.

1. Wentelteefjes

Een heerlijk recept dat een beetje te vergelijken is met pannenkoeken. Om wentelteefjes te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
 • Oud brood
 • Ei
 • Melk
 • Kaneel
 • Suiker
En zo maak je het:
 • Maak een mengsel van ei en melk. Per 250 ml melk voeg je 1 ei toe.
 • Doop het brood in dit mengsel. Draai het brood om, zodat het brood aan beide kanten bedekt is door ei en melk.
 • Bak dit in de koekenpan. Tussendoor draaien, net als bij een pannenkoek
 • Vervolgens bestrooi je het met suiker en kaneel. Daarna kun je het lekker opeten!

2. Croutons van oud brood

Oud brood is ook erg geschikt om croutons van te maken! In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe je dat kunt doen:

3. Parneermeel maken van oud brood

Een andere mogelijkheid met oud brood is om er parneermeel van te maken. Hiervoor laat je brood een half uur in een voorverwarmde oven (150 graden) uitdrogen. Vervolgens kun je het brood tot parneermeel verkruimelen. Dit kan met een keukenmachine, vijzel of een deegroller. Zelfgemaakt parneermeel kun je vrij lang bewaren, als je er maar voor zorgt dat het brood wel écht goed droog is voordat je er parneermeel van maakt. Anders kan het gaan schimmelen.

4. Pizza gemaakt van oud brood

Van oud brood kun je ook lekkere pizza's maken. Als basis gebruik je gezeefde tomaten en kaas. Verder kun je hem beleggen met alle soorten groentes en eventueel vleeswaren die je ook lekker vindt op een gewone pizza. Een pizzabroodje is ook lekker als je het maakt met andere soorten brood dan alleen boterhammen! Bijvoorbeeld overgebleven stokbrood of pita-broodjes zijn hier ook geschikt voor!

5. Broodpudding

Broodpudding staat al een hele poos op mijn verlanglijstje om eens zelf te maken! Helaas is het er nog niet van gekomen, maar ik wil het wel graag als mogelijkheid doorgeven, omdat het me zo lekker lijkt! Op internet zijn erg veel recepten voor broodpudding te vinden. Zelf lijkt deze me erg lekker.


Wat doe jij met oud brood?

6 opmerkingen:

 1. Als het brood oudbakken is dan maak ik er meestal een tosti van. Of wentelteefjes inderdaad. Dankjewel voor je tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik eet elke dag 2 geroosterde boterhammen en dat zijn altijd de oudste!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik bewaar al het brood in de vriezer dus heb nooit oud brood

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ook, een vriezer is enorm handig tegen allerlei vormen van voedselverspilling.

   Verwijderen
 4. Oud brood komt bij ons vrijwel nooit voor. Ik haal de sneetjes uit de vriezer die nodig zijn.Mocht het wel voorkomen maak ik er tostist of wentelteefjes van.😊

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heb nooit oud brood, haal uit de vriezer wat ik nodig heb en de kapjes laat ik drogen en maak ik paneermeel van. groetjes Lidy

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...