Zelf snijden vs. kant en klare groentes
Door zelf je groentes te snijden kun je een hoop geld besparen. Kant en klaar gesneden groentepakketten zijn namelijk tot wel zes keer zo duur als zelf gesneden groentes! Er zitten veel goedkope groentes doorheen, zoals prei en ui, maar je betaalt er de hoofdprijs voor! Toch zwichten veel mensen voor de kant en klare groentepakketten. Het is namelijk wél heel makkelijk en snel. En na een dag hard werken heb je niet altijd zin om lang in de keuken te staan om allerlei groentes te snijden....Eigenlijk is het ontzettend paradoxaal, als je er goed over nadenkt! Je werkt om geld te verdienen, maar omdat je zo hard werkt heb je geen energie meer om zelf je groentes te snijden. Door een gebrek aan energie en tijd kies je elke keer voor de duurdere oplossing, en omdat je voor die dure oplossingen kiest, moet je wel veel blijven werken, wat weer energie en tijd kost! Zo beland je in een soort vicueuze cirkel!
Dé oplossing voor drukke mensen? Een vast moment per week instellen om zelf groentenpakketten te maken! We noemen dit 'snij-dag'. Of beter gezegd: een 'snij-uurtje', maar dat rijmt niet zo mooi op vrijdag! ;)
Voordelen van een vast 'snij-uur'
Het instellen van een 'snij-uur' heeft een aantal voordelen:- Je kunt in één keer alle boodschappen doen
- Je hoeft niet elke dag groentes te snijden, waardoor je jezelf minder vaak hoeft te motiveren
- Je hoeft maar één keer alle spulletjes voor het snijden tevoorschijn te halen en je hoeft ze ook maar één keer af te wassen. Dit levert nog eens extra tijdswinst op!
- Als je klaar bent zul je merken dat je er veel voldoening uit hebt gehaald!
Een stappenplan voor het 'snij-uur'
Benodigdheden:- Diverse soorten groentes, zoals prei, uien, wortels, courgette, spitskool enz. (Als je het helemaal goedkoop wilt doen, kies je producten uit de aanbieding!)
- Een aantal afsluitbare diepvriesdozen
- Een snijplank, of liever nog: een aantal snijplanken
- Een goed, scherp mes
- Een keukenweegschaal (optioneel)
- Snij de diverse groentes
- Verdeel de groentes over de verschillende bakjes. Je kunt dit naar eigen smaak doen, maar je kunt ook een aantal van de combinaties die hieronder staan uitproberen. Hier heb je dan de weegschaal voor nodig!
- Sluit de bakjes goed af en zet ze in de vriezer
- Als je gaat koken, doe de groentes dan bevroren in de pan. Als je de groentes eerst laat ontdooien loop je het risico dat ze 'snotterig' worden!
Lekkere combinatie-recepten
Vind je het lastig om zelf combinaties te maken van groentes voor in je zelfgemaakte pakketten? Geen nood! Wij hebben alvast een paar succes-combinaties voor je opgeschreven:Roerbakgroentes met champignons:
- 170 gram (kastanje)champignons
- 130 gram prei
- 90 gram rode ui
- 10 gram peterselie (optioneel)
- 100 gram prei
- 75 gram courgette
- 75 gram rode paprika
- 75 gram ui
- 75 gram wortel
- 120 gram prei
- 80 gram rode paprika
- 80 gram witte kool of spitskool
- 70 gram paksoi
- 50 gram taugé
- 110 gram witte kool of spitskool
- 80 gram prei
- 80 gram rode paprika
- 80 gram sperziebonen
- 50 gram taugé (optioneel)
- 140 gram witte kool of spitskool
- 100 gram prei
- 70 gram groene paprika
- 70 gram rode ui
- 20 gram rode peper (optioneel)
En vries je ze daarna in? Hoe houd je al die gesneden groentes daarna goed?
BeantwoordenVerwijderenDat staat er toch, dat ze ingevroren zijn? En ook de tip dat je ze niet eerst moet ontdooien.
BeantwoordenVerwijderenIk vraag me oprecht af of het uiteindelijk zoveel scheelt. Sowieso gebruik ik niet heel vaak van die gesneden mixen, omdat ik niet van die snotterige roerbakgerechten hou, maar als ik al die groenten los koop om te snijden, dan voel ik die besparing uiteindelijk nauwelijks.
BeantwoordenVerwijderenWat mij betreft voor sommige gerechten ideaal dat die zakken gesneden groente bestaan.
Ik vind de groente niet meer zo lekker als ze bevroren zijn geweest. Ook niet als ik ze bevroren door het gerecht wok. Zelf vind ik het niet erg om groentes even te snijden, eigenlijk is het zo gebeurd en ik word er helemaal zen van :)
BeantwoordenVerwijderenHaha ja dat heb ik tegenwoordig ook hoor. Destijds vond ik snijden niet zo leuk, maar inmiddels wel, maar het blijft wel handig om wat op voorraad te hebben, voor momenten dat het even wat sneller moet.
Verwijderenik hou t bij de makkelijke zakjes soepgroente.. tijdje terug een x zelf gesneden, vond het hopeloos veel werk voor een te kleine besparing tegenover de tijd (t moet op een vrije dag, kost dus tijd van mn gezin of me time die al schaars is) voelde heel goed, maar tgelijkertijd kost het veel te veel tijd (en zoveel vriezer ruimte heb ik niet :p ook al heb ik een megavriezer)
BeantwoordenVerwijderenwat ook mee werkt aan het geheel,
BeantwoordenVerwijderenhele scherpe kwaliteitsmessen! (molenmessen)
in begin neem je af en toe een topje van je vinger mee, dan heb je de aanzet te pakken en oooo dan is het helemaal zen om te werken!
stella.
Vers gesneden groenten zijn zoveel lekkerder dan die ontdooide natte plep uit de vriezer of uitgedroogde klonten in een voorverpakt zakje. Kleine moeite, veel lekkerder eten. En ik vind het ook fijn onthaasten om aandacht aan je maaltijdbereiding te besteden. Gezellig ook, samen met de kinderen of man in de keuken, even kletsen over de dag.
BeantwoordenVerwijderenkan ik me voorstellen idd.. maar hier ook nog opvangkindjes die of mee eten of net opgehaald worden rond 17 u of bijv mee eten en 18u worden opgehaald dus vroeg eten ;) hier begint spitsuur dus om 16.45.. niets onthaasten... ;) dus in de macaroni en de nasi gaat wat soepgroente uit gemak ;) scheelt ook bergen voesel weggooien, want zoveel gaat er niet in (helaas.. ben er zelf dol oip maar de rest niet) niet iedereen heeft al die tijd ;)
Verwijderen