vrijdag 6 september 2024

Zoektocht naar een nieuwe bril

 Helaas moet ik op zoektocht naar een nieuwe bril. Ik zeg helaas, omdat ik eigenlijk nog hartstikke blij ben met mijn huidige bril. Maar na een 'botsing' met Tobias achterste staat ie een beetje scheef, en dit was niet meer op te lossen volgens de brillenwinkel. Dus heb ik een tijdje met een licht scheve bril op gelopen, maar sinds gister, na een stoeipartij met Tobias met opnieuw een botsing, dit keer met onze hoofden tegen elkaar, staat ie nog schever. Eigenlijk kan het gewoon niet meer zo!



Daarom gaan Sander en ik vanmiddag even langs de brillenwinkel om te gaan kijken voor een nieuwe bril. Het is elke keer toch weer een rib uit je lijf, maarja, het is wel iets dat ik dagelijks gebruik en waar ik ook niet zonder kan. 


Het irritante vind ik dat, omdat de sterkte vaak toch net weer een beetje verandert, ik dan ook altijd gelijk een nieuwe zonnebril moet kopen. Ik zit er nu aan te denken om toch weer voor een overzet-zonnebril te gaan - dit is een zonnebril die je over je eigen bril draagt. Misschien niet de meest sexy en aantrekkelijke oplossing, maar wel een stuk goedkoper en duurzamer, want als ik dan ooit weer een nieuwe bril moet, dan kan de overzet-bril daar ook weer gewoon overheen. 


Een andere optie is dat ik aangeef dat ik gewoon mijn huidige sterkte wil houden, maar ik weet niet of dat verstandig is eigenlijk. 


toevoeging: zonder zonebril door het leven gaan, dat is geen succes: Deze blogpost gaat daarover. 


Wat zouden jullie doen? (Ik weet eigenlijk niet hoeveel brildragers er onder mijn lezers zijn?) 

17 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Dat is met mijn lichtgevoeligheid absoluut geen optie ;) Ik draag hem bijna 365 dagen per jaar als het zonnetje enigszins schijnt

      Verwijderen
  2. Ik draag altijd een bril en heb een overzet zonnebril. Niet zoals vroeger die je op je eigen bril klemt maar een zonnebril die over je eigen bril past. Die zien er hartstikke mooi uit. Ik heb 2 brillen en bij beide brillen heb ik een passende zonnebril.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gewoon je oude zonnebril blijven gebruiken. Ook al scheelt de sterkte ietsje. Je kunt er nu toch ook goed door kijken? Een andere zonnebril kan altijd nog een keer. Of misschien is er wel een aanbieding voor een 2e (zonne)bril

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een nieuwe bril en ook een nieuwe zonnebril. Kun je weer jaren vooruit. Zie het als een investering. Als je glazen veranderen maar je blijft je oude zonnebril gebruiken dan kun je last krijgen van je ogen. Of hoofdpijn, is mijn ervaring. Soms zijn er aanbiedingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je sterkte hetzelfde blijft en je vindt toevallig een net iets kleiner model mooi. Is het soms een optie om je huidige glazen over te zetten in de nieuwe bril. Succes met uitzoeken groet Elsbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb een hele collectie overzet zonnebrillen, een paar wat duurdere bv een rode en een paarse. Maar ook Kruidvat had ze een keer voor 5 euro en daar heb ik er een paar van, toch zitten die minder lekker dan de duurdere.
    Als je snel last hebt van licht kan je ook een overzet zonnebril met gele glazen eens proberen, dat geeft veel rust en contrasten zijn scherper. Die heb ik vaak met autorijden op. Oorspronkelijk werd het gepromoot als nachtbrillen de gele glazen. Bij Ome Ali zijn ze niet duur om te proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een nieuwe bril en een nieuwe zonnebril, je draagt ze iedere dag daar zou ik niet op bezuinigen. Veel plezier met uitzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij specsavers altijd goede aanbiedingen van 2e bril gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe je het ook wendt of keert, maar een bril kost geld en soms is dat erg veel. Maar de andere kant is ook dat je er dan weer een tijdje 'tegen' kunt.
    Tot ongeveer tien jaar geleden had ik nog een bril met sterkte van omstreeks min 10, maar na een staaroperatie is dat min anderhalf geworden. Maar desondanks is de bril voor mij nog altijd een soort eerste levensbehoefte en heb wel de gewoonte aangehouden altijd een reservebril paraat te hebben.
    Wat de zonnebril aangaat; bij elke nieuwe bril of (minimale) verandering van sterkte komt er ook een nieuwe zonnebril op sterkte. Vooral ingegeven doordat ik bij het ouder worden meer behoefte kreeg om bij zonneschijn het licht te temperen. Volgens mijn opticien was bruin glas effectiever, maar zonnebrillen met bruin glas vind ik een crime en ben overgestapt op groene glazen. Veel prettiger voor mijn ogen en dat is van belang, niet wat de verkoper vindt en misschien zijn winstmarge ziet verkleinen.
    Voor het geval je ermee te maken hebt; neem een aparte leesbril, ook al heb je multifocale glazen. MF is leuk om even snel iets te lezen, maar een boek of vergelijkbaars lees je toch prettiger met een leesbril op sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reactie van 14:36 uur is van mij. Was vergeten mijn naam in te vullen. Kan gebeuren.

      Verwijderen
  10. Ik heb 60 jaar contactlenzen gedragen.
    Na een staaroperatie heb ik nu alleen een gewone zonnebril nodig.
    Succes Daan.

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik was erg toe aan nieuwe glazen en ik heb weer een zogenaamde 'glasbril' gekocht. Zonder monteur om de glazen en vrij dunne, onopvallende pootjes. Ik vind dat prettig maar voor de kosten maakt het niet uit of er wel of geen montuur omheen zit. was ruim 900 euro voor varifocale glazen. Ik hoop er weer lang mee te doen. Mijn vorige bril kostte ook zoiets en is nu mijn sportschoolbril. Dan draag ik namelijk nooit mijn goede bril want al dat zweet is niet zo goed voor een bril. Zonnebril op sterkte heb ik ook, dat is een oudje maar nog goed genoeg voor de fiets en de auto, boek lezen gaat niet meer met deze bril.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Meekleurende glazen kijken echt heel rustig. Ze kleuren zelfs in de winter mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn man heeft een min cilinder en een minsterkte. Hij heeft pasgeleden een nieuw bril gekozen. En in precies hetzelfde montuur een zonnebril laten maken. 4 jaar geleden was ie van -1,25 naar -1,5 gegaan en heeft zijn zonnebril toen gehouden. Minimale verschil en incidentele uurtjes dragen maakten dat prima.
    Nu naar -1,75 en zonnebril ook vervangen.

    Soms kun je prima op je oude sterkte door.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zweer bij zo'n opclipzonnebril! Die is echt niet elegant, wel erg functioneel. Draag hem ook de hele zomer door, bij zo'n of scherp licht.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb een overzetzonnebril...fijne is dat in de zijkanten ook zonnebrilglas zit, het werkt daardoor beter dan een clip-bril of gewone zonnebril op sterkte. Wel even opletten dat je een zonnebril met polaroid glas koopt, dat is "zachter" voor je ogen, haalt meer schitteringen weg.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)