vrijdag 23 juni 2023

Zonnebril: hulpmiddel of mode-assecoire?

Laatst las ik online een discussie over mensen die tijdens een gesprek hun zonnebril ophouden en hoe asociaal dit zou zijn. Degene die deze stelling plaatste vond dat je door een zonnebril de ander niet kan aankijken en dus was degene met de zonnebril asociaal. Hier was ik het niet mee eens. Ik begrijp dat het voor sommigen misschien vreemd overkomt, maar voor mij is die zonnebril veel meer dan een modieus accessoire. In deze blogpost wil ik graag uitleggen waarom ik mijn zonnebril draag en waarom het voor mij een onmisbaar hulpmiddel is op zonnige dagen, dat ik niet afzet puur omdat de ander mij in de ogen wil kijken. 

Waarom draag ik mijn zonnebril? De reden dat ik mijn zonnebril draag is vrij simpel: het helpt me om overprikkeling te voorkomen. Fel zonlicht kan behoorlijk intens zijn voor mij, wat ervoor zorgt dat ik heel erg met mijn ogen ga knijpen en eigenlijk niet meer kan concentreren op wat de ander zegt. Het dragen van mijn zonnebril helpt me om de intensiteit van het licht te verminderen en daardoor voel ik me comfortabeler en meer ontspannen tijdens gesprekken of als ik gewoon een wandelingetje maak.

Overprikkeling door fel licht schijnt een veelvoorkomend probleem bij mensen met autisme te zijn. Onze zintuigen kunnen soms extra gevoelig zijn, waardoor zelfs alledaagse prikkels zoals fel licht pijnlijk kunnen worden. Fel licht kan de concentratie verstoren, je hoofd laten bonzen en het energieniveau uitputten. Het dragen van een zonnebril kan dit allemaal voorkomen. Pas vanaf het moment dat ik mijn zonnebril veel frequenter ben gaan gebruiken kwam ik erachter hoeveel last ik ervan heb gehad in het verleden.


Dus de volgende keer dat je me ziet met mijn zonnebril op, weet dan dat het veel meer is dan alleen een accessoire, maar dat het voor mij een hulpmiddel is en dat ik dit dus ophou. Niet omdat ik asociaal ben, maar omdat ik er echt last van heb als ik hem afdoe tijdens een gesprek.  Mijn zonnebril is mijn trouwe metgezel in de zomer, mijn hulpmiddel om overprikkeling door fel licht te voorkomen. Het helpt me om me beter te concentreren, meer ontspannen te voelen en mijn energie op een gezond niveau te houden. Laten we samen streven naar begrip en acceptatie voor de verschillende manieren waarop mensen voor zichzelf zorgen, en niet oordelen voordat we het verhaal ergens achter weten. 💙

13 opmerkingen:

 1. Eigenlijk zou je jezelf niet moeten verdedigen. Iedereen zou geaccepteerd moeten worden zoals hij is.
  Maar draag gewoon jouw bril. Merk je dat anderen er moeite mee hebben, kan je het aangeven.
  En blijven ze er moeite mee hebben, wordt het een kort gesprek. Zo simpel kan het zijn.
  Kies voor jezelf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nooit bij nagedacht dat je je zonnebril af zou moeten doen als je buiten in de zon staat en ik hem op heb. Ik heb mijn zonnebril ook al vrij snel op, ik heb een hekel aan het felle zonlicht. Hoewel ik wel blij met het zonlicht zelf ben, want energie. In de auto heb ik hem ook bijna altijd op, zeker als ik rij. Dus ja, als ik met iemand in de zon praat dan laat ik hem ook op en heb daar dus nooit bij nagedacht en ook nooit iets over gehoord dat dat niet kan. Maar als ik in de schaduw sta en ik kijk niet in de zon en ben in gesprek dan doe ik hem vaak wel af, zoals van de week bracht ik kind naar een feestje en dan zet ik hem bij de deur wel af om wat te bespreken met de ouder.
  groet Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zodra ik in de schaduw sta zet ik hem ook vaak wel even af inderdaad, maar in de zon blijft ie mooi op

   Verwijderen
 3. Ik draag een zonnebril op sterkte en heb vorig jaar een hele mooie gekocht. Die ik afwissel met mijn gewone, ook mooie, bril. Het kan me echt niets schelen wat mensen zeggen overmijn zonnebril, die ik vaak draag, ook in winkels bv. Lekker rustig aan mijn ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het geeft heel veel rust aan je ogen inderdaad :)

   Verwijderen
 4. Ik heb ook altijd mijn zonnebril op, ik heb een pupilverlamming en zonder zonnebril gaat mijn oog letterlijk pijn doen. Ik kan zelfs soms in huis het zonlicht niet verdragen en doe hem op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij zonnig weer heb ik de zonnebril (op sterkte) altijd op als ik buiten ben en blijft ook op als er een praatje gemaakt wordt met iemand. Binnen wordt de zonnebril meteen gewisseld voor de 'gewone' bril.
  Tijdens autorijden uiteraard ook de zonnebril op bij zonnig weer, maar als er getankt is wissel ik niet van bril, alleen bij betalen gaat de bril even af, want dat geeft de caissière een veiliger gevoel heeft eens iemand me verteld. Zie ook vaak bordjes bij de ingang van tankstations staan dat motorrijders hun helm binnen af moeten doen. Gebeurt om dezelfde reden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ken je ook al de voordelen van gele en oranje/rode brillenglazen? Ik leerde dat ooit van een slechtziende. Geel glas is geschikt voor de hele dag: 's ochtends, 's middags en 's avonds bij schemering. De glazen filteren blauw licht waardoor je meer scherpte en contrast ziet. Met oranje glazen zou je beter kunnen gaan slapen.
  Zelf vind ik Polaroid in een zonnebril belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap je helemaal. Ik vind het een soort 'schild' waardoor ik de wereld rustiger waarneem. Heel prettig. Daarnaast heb ik rosacea in m'n ogen, waar ze heel lichtgevoelig van zijn geworden. Dus het is ook echt nodig voor/tegen de zon.

  Ik heb altijd gepolariseerde glazen, die geven een fijn contrast en helpen goed tegen de zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik spreek eigenlijk zelden mensen met een zonnebril op, maar ik ken de theorie dat, doordat je hun ogen niet kunt zien, het niet prettig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het wel prettiger om met iemand te praten die geen zonnebril op heeft. Met een zonnebril op is het "plaatje" toch anders, ik herken mensen ook veel moeilijker als ze een zonnebril dragen. Hierdoor is mijn gevoel bij het contact gewoon anders en voel ik mij onzekerder in het contact. Dit betekent natuurlijk niet dat je hem niet op zou mogen houden als je last van het licht hebt, en het is ook niet onbeleefd als je om die reden je zonnebril ophoudt. Maar ik lieg als ik zeg dat het mij in het contact niet uitmaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het ook aso als mensen hun zonnebril ophouden!

  Daarom zet ik mn bril een paar seconden af, bij het begroeten. En dan leg ik even uit dat mn bril op sterkte is, of dat mn hoofd moe ie, ik zet de bril weer op. Mensen begrijpen het en we gaan weer verder. Mensen kunnen niet ruiken dat ik een zonnebril op heb vanwege overprikkeling. Ook doen ik het op deze manier omdat ik dat van mn ouders zo heb geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)