dinsdag 10 september 2024

Nieuwe buren en kluslawaai

 Afgelopen vrijdag was het zo ver: er werd een verkoopbord geplaatst in de tuin van mijn overleden buurman. Het huis staat nu officieel te koop voor een flink bedrag. 


Op vrijdag was er ook gelijk een bezichtigingsronde. Elk half uur stonden er weer nieuwe mensen in de tuin van de buurman. Omdat het zo warm was had ik de tuindeur openstaan en kon dus letterlijk meeluisteren wat onze potentiele nieuwe buren te zeggen hadden.... Laten we het erop houden dat de meeste mensen grootse plannen hebben met het huis: vloerverwarming, een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer, een hek van 1.80 plaatsen, nieuwe kozijnen..... Ik werd er een beetje nerveus van. Dus heb ik op een gegeven moment maar de deur dichtgedaan en de gordijnen dicht. Ik sluit me er voorlopig even voor af. 


Eigenlijk waren we van plan om in de herfstvakantie nog een weekje weg te gaan, maar we hebben nu besloten dat we dat budget even op de spaarrekening laten staan, zodat we als de buren beginnen met klussen nog wat budget over hebben om een paar daagjes in een hotel het lawaai te ontvluchten. Natuurlijk hopen we dat het meevalt, maar vorige zomer hebben de buren aan de andere kant ook alles laten verbouwen, dus we weten dat het dan heel fijn is om af en toe eventjes de deur achter je dicht te kunnen trekken. 


Hoe doen jullie dat als er veel lawaai thuis is? Ontvlucht je dan ook het huis? En waar ga je dan heen? 

8 opmerkingen:

  1. Sinds afgelopen week zijn er in ons straatje op de hoek (5 woningen, wij wonen in het midden) nieuwe buren gekomen. Het is een jong stel. Ze zijn begonnen met het maken van een uitbouw. Op zich valt het lawaai tot op heden mee, maar ik maak me geen illusies dat het nog wel wat erger wordt. Ik heb mijn noise canceling koptelefoon klaar liggen. Dat hielp ook goed toen onze directe buren de badkamer hebben vervangen. Als het echt erg wordt ga ik naar het werk en in het weekend overdag naar mijn ouders.
    Wat mij wel stoort is dat ze zicht helemaal niet hebben voorgesteld en wat inzicht hebben gegeven wat ze gaan doen. Ze maken ook veel rommel (nu is er sinds vandaag een container voor het vuil, dus het zal minder worden), nemen drie parkeerplekken in beslag en zetten regelmatig iets (bijv cementmolen) midden op de straat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb oordoppen die veel geluid wegnemen, het enige wat je soms overhoudt zijn dan de trillingen, die kun je helaas niet vermijden. Gelukkig is het nooit meer dan enkele dagen geweest en het helpt natuurlijk dat ik een baan buitenshuis heb, waardoor ik sowieso minstens 3 dagen weg ben.
    Dus oordoppen voor mij, ik heb ze van Loop.
    Een luisterboek op je oren helpt ook gelijk voor afleiding en ontspanning trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ze het laten doen gaan de werkmensen eind vd middag weer weg. Maar als ze veel zelf gaan doen heb je er op meer tijden en ook langer last van waarschijnlijk.
    Hoop voor jullie dat ze goed overleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik hoop dat jullie goede buren krijgen! Geklust zal er zeker worden. We wonen in een klein hofje en soms krijgen we een briefje in de bus wanneer er klusbussen of verhuiswagens verwacht kunnen worden. Er is weinig parkeerruimte, dus als dat gebeurt vind ik het heel sympatiek en bedank ik de buren er ook even voor als ik ze zie (in de tuin of in de winter bij het wegbrengen van de containers)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben een jaar geleden nieuwe buren gekregen, die nog steeds aan het klussen zijn. Alles op de schop. Voortuin en achtertuin alle groen eruit en vol betegeld. En een stenen muur er om heen. Binnen alles op nieuw gestuukt. Nieuwe keuken, nieuwe badkamer met een nieuwe wand die iets van een slaapkamer afsnoepte. Nieuwe betonvloeren gestort en aangekleed. Nieuwe kozijnen, nieuwe dakramen , nieuw tuinhuis, later ook glasschuifwanden toegevoegd, en nog veeel meer. Ik kan me goed afsluiten van alle geluiden. Wij zijn wat ouder en slapen graag uit tot een uur of half 9. Vaak lukt dat niet omdat er al weer werklui staan die bijv zonnepanelen gaan leggen, of een vrachtwagen met nieuwe tegels, of een betonwagen. Mijn man stoort er zich wel heel erg aan. Daarom snap ik ook dat je graag een keer de herrie ontvlucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoor slecht en soms is dat een voordeel. Ik laat in zo'n geval mijn hoortoestellen uit. Niet dat ik dan helemaal niets meer van de herrie hoor, maar het wordt wel beter te verdragen.
    In de afgelopen 3 jaar vond bij beide buren een verbouwing plaats. De 1 een nieuwe badkamer en de ander vloerverwarming op de begane grond.
    Ik heb er wel last van gehad, maar het was te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. tja , vervelend maar toch liever klus overlast wat vaak maar tijdelijk is dan buren die standaard geluidsoverlast geven. Mijn nu overleden buurvrouw liep de hele dag op hakjes, meerdere keren achter elkaar de houten trap op en af, gooide de achterdeur dicht en kon regelmatig meegenieten als ze tv keek en hoorde zelfs haar wasmachine die waarschijnlijk niet goed geplaatst was. Nu ze overleden is zullen er mettertijd nieuwe buren komen en die zullen ook gaan klussen, maar als het bij af en toe klussen blijft toch liever dat dan dagelijks ergenissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mij kost het geen moeite om me ervoor af te sluiten, tv of radio aan geeft afleiding. Als ik thuis werk, is mijn koptelefoon meteen ook een extra buffer tegen geluid. Onze nieuw buurman (appartement, 3 hoog) heeft de sleutel sinds half juni en is voorlopig nog niet klaar met klussen geloof ik (regelmatig ook met hulp en dan de radio knetterhard aan) maar het meeste doet mij niet veel. Over de radio klagen de onderburen al…dus dat is al onder controle ;). Deels is het ook verwachtingsmanagement, als je jezelf er nu al over gaat lopen opvreten wordt het ook verschrikkelijk. Probeer te accepteren wat is, hou altijd voor ogen dat ook dit weer een keer voorbij is. Het voorgaande ten spijt…na het langdurig boren op zondagochtend tussen 07:30 en 8:00 uur heb ik hem wel even verzocht dit voortaan uit zijn hersens te laten. Er kwam nogal een sullige ‘ohja, sorry’ maar ik denk dat hij er nu wel rekening mee zal houden….hoop ik althans.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)