Omdat ik via het uitzendbureau werk verdien ik mijn salaris per week in plaats van per maand. Soms is dat best handig, want dit betekent dat je nooit langer dan een week zonder geld kan zitten. De uitspraak 'aan het eind van mijn salaris hou ik altijd een stukje maand over' is voor mij dus niet van toepassing.
Maar vandaag ben ik wél tegen een ander probleempje aangelopen. Zo aan het eind van de maand komen natuurlijk alle vaste lasten weer binnendruppelen; huur, zorgverzekering, televisie enz. en het viel me op dat ik deze maand krapper zat dan vorige maand; terwijl ik niet veel meer heb uitgegeven. Wel moest ik twee weken geleden een half dagje vrij nemen omdat ik naar de dokter moest en vorige week ben ik een dag ziek geweest, maar dat zou toch niet zóveel invloed moeten hebben?!
Maar toen opeens begon er bij mijn een lichtje te branden. De ene maand heeft 5 dinsdagen, en de andere maand heeft er 4! Dit betekent dus dat ik de ene maand een hele week extra salaris te besteden heb ten opzichte van de andere maand. Dat is tóch iets om rekening mee te gaan houden in mijn begroting.
Hoe gaan jullie hiermee om?
Ik werk vanuit huis, en mijn verdiensten komen meestal alleen aan het eind van de maand binnen.
BeantwoordenVerwijderenAls timmermens krijgt Knieperman ook per week betaald. Voor ons werkte altijd: loon x 13weken : 3maanden, dan heb je het bedrag wat je per maand kan uitgeven.
BeantwoordenVerwijderenOf 1 keer per 3 maanden een weekloon naar de spaarrekening ;-)
Suc6
alle bekende lasten per jaar berekenen en in jouw geval delen door 52. Elke week moet dat opgetelde bedrag zo gauw je je salaris krijgt in het "potje" voor de volgende week gestopt/gestort worden (op zij zetten, noemden we dat, zodat het geld voor de kolenboer klaar lag en het ziekenfonds, de bode kwam elke maand langs!). Zo heb ik een vriendin geholpen om de dure weken door te komen en de goedkope weken niet als een soort bonus voor extra's te beschouwen. Ook je abonnementen, verjaardagen e.d. meerekenen natuurlijk of zoals in haar geval de hondenbelasting, bleek toch elke maand op 10 gulden uit te komen. Dat is maar 2,50 per week, maar in de dure weken stond ze altijd rood, nu nooit meer. Het is een heel lieve vriendin met een rekendisfunctie, die op school niet herkend werd. 20% korting uitrekenen is er voor haar niet bij, maar dan ben ik er ook nog om op te steunen en zij om mij te ondersteunen als het nodig is.
BeantwoordenVerwijderen@Kniepertje: goed idee dat weeksalaris sparen... Ga ik komende maand zeker proberen!
BeantwoordenVerwijderen@Anoniem: alle vaste lasten door 52 delen is ook zeker een goed idee! ik ben al druk bezig om alles in kaart te brengen :)
Ik keer mezelf maandelijks salaris uit, maar krijg via een payrollbedrijf ook vaak wekelijks nog wat. Dat vind ik wel heel prettig, dan heb je altijd wat. Aan de andere kant is het wel lastiger, want je moet meer vooruit denken en plannen. Ik draag bv het grootste deel van mijn salaris af aan de vaste lasten, kreeg ik dat verdeeld over vier weken, dan moest ik heel goed in de gaten houden dat ik niet te veel uitgaf.
BeantwoordenVerwijderenik krijg elke maand salaris, mijn man om de 4 weken.
BeantwoordenVerwijderenik probeer dit als een maandloon te houden .
zo hou ik in augustus (waar hij 2x een salaris krijg) de vakantie te compenseren.
gr jenny