dinsdag 1 september 2015

Alle peuters naar de opvang

Het kabinet trekt 60 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat alle peuters twee dagdelen per week naar de kinderopvang kunnen, of de ouders nu werken of niet.

Momenteel gaan 37.500 peuters niet naar de opvang. De ouders van deze kinderen hebben geen recht op kinderopvangtoeslag omdat ze niet allebei werken en ook geen recht hebben op geld uit een ander 'potje' omdat hun kind geen achterstand heeft.

De gemeente zal gaan bepalen hoe dit geld word besteed: kindjes kunnen naar de peuteropvang of naar de peuterspeelzaal.

Het hele stuk kun je lezen op de site van de Telegraaf.


Zelf ben ik hier uiteraard erg blij mee! :) We waren al druk aan het sparen en zullen ook blijven sparen, want er kan natuurlijk altijd nog vanalles veranderen. Maar het doet me wel goed dat het kabinet zich er in elk geval over buigt en dat het ontwikkelingsrecht van álle kinderen belangrijk word gevonden. 

8 opmerkingen:

  1. Fijn dat je er blij mee bent! Toch even een kanttekening: het is op geen enkele manier aangetoond dat de gemiddelde peuter zich beter ontwikkelt door een peuterspeelzaal. Voor peuters met een taalachterstand lijken er op korte termijn wat voordelen, maar na een aantal jaren zijn die niet meer terug te vinden. Als het kabinet toch geld in de ontwikkeling van kinderen wil stoppen zou ik het fijn vinden als ze meer evidence based dachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben 18 jaar werkzaam binnen de sector en zie iedere dag weer dat kinderen enorm veel spelenderwijs leren. De nadruk wordt vaak gelegd op taalstimulering maar het kind leert op verschillende ontwikkelingsgebieden. Wat we ook vergeten is dat kinderen "blij" worden om naast en met andere kinderen te spelen, zich fijn voelen en het algehele welbevinden hier enorm belangrijk bij is. We kunnen natuurlijk precies proberen af te wegen in hoeverre de impact hiervan in verhouding staat tov het geld wat er nu ingepompt wordt (met een droog woord de effectiviteit)...Van invloed is op z'n minst dat wanneer de gemeentes die zgn potjes met geld krijgen het belangrijk is hoe ze het organiseren, welke voorwaarden er worden gesteld en de mogelijkheden voor de sector om kwaliteit te bieden. Dus ja .....een gedegen plan is zeer zeker een must. Maar Ik geloof er echt in dat als de kwaliteit van begeleiden optimaal is het rendement voor kinderen zeer waardevol kan zijn. Het is mooi om te zien, dat wanneer je kinderen die (extra) begeleiding (op maat) nodig hebben, enorme stappen letterlijk en figuurlijk) vooruit ziet zetten en ze daardoor zelfverzekerder de volgende uitdaging durven aangaan.

      Verwijderen
  2. Hier is er ook weleens discussie tussen ouders omdat ouders die niet werken (zoals ik) hun kind toch naar de opvang laten gaan en zo plaats 'inpikken'.
    Ons Fee (vijftien maanden) gaat ook naar de opvang terwijl ik niet werk. Maar ik heb bewust gekozen voor een privécrèche (dure crèche die niet door de overheid gesponsord wordt en die dus eigen prijzen hanteren en ik kan dit ook niet inbrengen in onze belastingaangifte). Dat ons Fee soms kan gaan is gewoon veel beter voor haar en ze is er ook graag.
    Ik heb twee kinderen die totaal niet naar de opvang zijn geweest door omstandigheden en zelf zie ik totaal geen verschil eerlijk gezegd. Esther die nu vijftien is en Liesje die nu vijf is. Beiden zijn erg sociaal en taalvaardig en nooit naar de opvang geweest. De rest wel en waren daar niet beter of slechter mee. Het kwam gewoon beter voor me uit.
    Toch denk ik dat het inderdaad in sommige gezinnen beter is dat hun kinderen af en toe eens naar de opvang gaan....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn dochter ging met 1,5 half naar de peuterspeelzaal, vond het wel goed voor haar. Ze speelde wel met andere kinderen in park maar die waren vaker ouder. Ik ben toen 1 dag in de week gaan werken (zwart).

    Ik kan me goed herinneren dat ik toen ik haar de eerste keer wegbracht voor 2 uur al die tijd heb gefietst, terwijl ik daar helemaal niet van hou,wist met mezelf geen raad zo moeilijk vond ik het.
    .
    Als ik me goed kan herinneren ging de bijdrage naar inkomen, dat was in 1979,andere tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Opzich is het goed dat het mogelijk gemaakt wordt, als het maar niet op de lange duur soort van verplicht gaat worden. Ik vind het echt een eigen keus van ouders.
    En idd het hoeft echt niet beter te zijn. Bij ons zijn er drie 1 jaar geweest en 1 kind niet. Ik bekeek het per kind. Doeg Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eerlijk gezegd begrijp ik dit niet helemaal. Er zijn plekken waar de 60 miljoen harder nodig is, bij ouderen bijvoorbeeld. Ik begrijp dat je er blij mee bent maar helemaal volgen doe ik het niet in tijden waar op zoveel essentie bezuinigd wordt. En voor alle duidelijkheid: ik ben geen oudere. ;)
    Wellicht wat bezuinigen op kinderbijslag voor hoge inkomens en kinderen in het buitenland en het daaruit financieren? Dan is het budgetneutraal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik vind het verplichten van opvang juist niet goed.. een ouder kan net zo goed een kind ontwikkelen.. ik ben voor vrije keus van opvang.. kinderen zijn nog zo jong... in belgie moeten ze ook al met 2,5 naar school :(
    ik ben enorme voorstander van psz hoor, begrijp me niet verkeerd, maar dan wel als vrije keus!
    en ben benieuwd hoe ik als gastouder in dit verhaal pas.. maar goed, dat is weer wat anders...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ze het ook niet gaan verplichten, hoor... Maar ik vind het wel een goede ontwikkeling, want momenteel word de PSZ steeds meer iets wat alleen voor kindjes met een achterstand is en aan wie moeten die zich dan nog optrekken, behalve aan de leidster? Ik denk dat een gemengde PSZ met kindjes met en zonder achterstand altijd beter is.

      Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)