1. Zonnepanelen - 39,7%
De aanbetaling voor de zonnepanelen was een flink bedrag. Dat is ook wel te zien aan het percentage dat we hieraan hebben uitgegeven. Omdat dit de rest vertekend heb ik bij de 4 andere hoogste kostenposten twee percentages gezet: eentje als we de zonnepanelen meerekenen, en eentje zonder de zonnepanelen.
2. Hypotheek - 13,4% of 22,3%
De hypotheek blijft natuurlijk ook altijd een hoge kostenpost. Op dit moment gaat het spaargeld even naar de zonnepanelen, maar als dat betaald is gaan we weer vol in aflos-modus om ervoor te zorgen dat het percentage dat naar de hypotheek gaat steeds verder zakt.
3. Reserveringen - 8% of 13,3%
Deze maand hebben we ook nog gespaard / gereserveerd. In totaal 8% van de inkomsten ging naar verschillende reserveringen:
- 4,5% reservering voor de zonnepanelen
- 2,3% reservering voor reparaties aan het huis
- 0,8% reservering voor een weekendje weg
- 0,3% reservering voor Disneyland
- 0,1% reservering voor een aflossing aan de hypotheek
4. Boodschappen - 6,5% of 10,8%
Deze maand had ik het idee dat we heel goed bezig waren met de boodschappen. Maar toch staat ie nog hoog in onze lijst met uitgaves.
5. Kinderopvang - 5,9% of 9,8%
De kinderopvang blijft natuurlijk ook een grote uitgave, dit verandert voorlopig ook niet. Doordat ik meer ben gaan werken en nu dus 16 uur kinderopvang gebruik in plaats van 11 uur is het zelfs nog iets omhoog gegaan. Gelukkig krijgen we een deel terug via de kinderopvangtoeslag.
Conclusie
De top 5 bestaat toch wel vaak uit een aantal vaste kostenposten en heel af en toe een uitschieter. Toch vind ik het voor mezelf wel leuk om bij te houden.
Dat het veelal dezelfde posten zijn, is ook niet zo gek. Immers, de meeste vaste lasten komen elke maand terug. Goed om er bewust mee bezig te blijven, zo blijf je scherp. Misschien volgende maand eens de blog eens anders insteken, wat je meest bijzondere uitgave was die maand :-)
BeantwoordenVerwijderenHeb je al een keer uitgerekend wat je netto betaald voor de kinderopvang?
BeantwoordenVerwijderenOm mij heen hoor ik geluiden dat het momenteel wel meevalt. Maar nog niet veel harde cijfers.
Ik ken iemand die netto 110€ betaald voor 16u opvang pw.
Is dat percentage het percentage van jullie totale inkomen?
BeantwoordenVerwijderenIk vind het ook een interessant overzicht. En op de lange termijn zie je misschien wel verschuivingen.
BeantwoordenVerwijderenBij mij is hypotheek 13%. Vervoer 10% (auto inclusief afschrijving benzine en onderhoud). Boodschappen 9%. Daarna energie 2,7% en dan sporten 2,5%. Ik heb weinig hoge lasten. Financiën als alleenstaande is ook overzichtelijker. Maar 1 inkomstenbron. Mascha
BeantwoordenVerwijderen