- De maanden waarin de seizoenen wisselen geven we elk jaar het meeste geld uit aan kleding voor Tobias, omdat hij dan nieuwe zomer / winterkleding nodig heeft. Ook zit er dan een piek in kleding voor onszelf, vooral voor jassen en schoenen.
- December is op alle gebieden een dure maand, dit komt vooral door boodschappen, reizen en cadeautjes
- Januari en Februari zijn altijd de maanden waarin we het minste uitgeven - waarschijnlijk ook omdat we dan zo zijn geschrokken van de uitgaves in December én natuurlijk vanwege de goede voornemens ;)
- Juli en Augustus zijn de maanden waarin het meeste geld wordt uitgegeven aan vakantie en uitstapjes
- In September zijn we dan juist weer uitstapjes-moe en geven heel weinig uit aan dit soort dingen.
En toen moest ik opeens denken aan een bijbelverhaal dat ik ooit op de basisschool heb gehoord over dunne koeien die de dikke koeien opeten (en hoe dat dan betekende dat je in de 'dikke' jaren moest sparen voor de periode dat er een tekort zou zijn)
Dit (school)jaar wil ik bij wijze van een experiment eens kijken wat er gebeurt als ik de kosten voor bepaalde kostenposten een beetje ga verdelen. Dus niet opeens in Oktober voor €300 aan winterkleding kopen, maar er netjes elke maand een klein bedragje voor opzij zetten. Eens kijken of we dan wat minder pieken en dalen in onze budgetten hebben, en hoe dat bevalt. :)
Waar we nu dan alvast geld voor opzij gaan zetten is:
- Uitstapjes tijdens de vakantie
- Verjaardagsboodschappen
- De decembermaand
- Winterkleding (beter laat dan nooit beginnen!)
Zo doe ik dat al jaren, het bevalt mij heel goed. Ben benieuwd hoe jij dat gaat vinden. Ik noem dat reserveringsuitgaven en zet daar elke maand een vast bedrag voor opzij.
BeantwoordenVerwijderenDat bijbelverhaal herinner ik me ook uit mijn jeugd! Er zit zeker een wijze les in. Door te plannen kun je later problemen voorkomen.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
hier eenzelfde verdeling van pieken in uitgaven, maar ik spreid deze aankopen ipv potjes te maken. ik koop door het jaar heen al wat decembercadeautjes, koop kleding ook wat verspreider over het jaar en liefst net na het seizoen in de uitverkoop. uitjes spreid ik een beetje door vooraf deals of kaartjes te kopen. Ik heb bijv. nu beekse bergen al gekocht voor herfstvakantie van septemberbudget, net als de schoencadeautjes in juni en herfstjassen voor allemaal in februari.
BeantwoordenVerwijdereneigenlijk alles koop ik gespreid en vooruit, behalve schoenen (kan ik de groei absoluut niet van voorspellen).
Ik tel al deze zaken bij elkaar op en deel dat door 12 de uitkomst reserveer ik elke maand het kopje JB (jaarbetaling) zo heb ik eigenlijk geen dure maanden maar is elke maand gelijk.
BeantwoordenVerwijderenPff jazeker en ondanks dat ik extra geld had weggezet viel de rekening voor het boekengeld van mijn dochter naar haar tweede opleiding vet tegen. Nu weet ik dat dus nog meer de broekriem aanhalen en extra wegzetten voor volgend jaar. Het was wel jammer want omdat ik dit dus niet goed had begroot viel de vakantiepot veel lager uit. Jammer maar we hebben genoten van wat we wel hebben gedaan! MIna
BeantwoordenVerwijderenIk doe hetzelfde als Min-of-Meer (ik noem het zelfs hetzelfde) en doe dit ook al jaren. Voor mij werkt het vooral omdat ik het zie als een manier om overzicht te houden zonder al te veel moeite. Op het moment dat de uitgave daar is weet ik dat het 'potje' vol is. Dat 'potje' is er dus niet echt, alle reserveringen staan samen op 1 rekening zonder verdere splitsing. Dit ondanks alle pogingen van mijn bank om mij sparen voor een doel te laten registreren.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Lily
Wij hebben dat ook... Twee weken terug nog 300 uitgegeven aan nieuwe kinderkleding... ze had ALLES nodig. Zucht.
BeantwoordenVerwijderenBlij te lezen dat ik niet de enige ben met die 'pieken'. Missery loves company!
PS: dat verhaal heb ik net vorige week voorgelezen aan Dochter. Die vond het opeten van die koeien heel heftig!! LOL