vrijdag 11 oktober 2019

4 goedkopere alternatieven voor de bibliotheek

Als je aan het besparen gaat en van boeken houdt, dan lijkt een abonnement op de bibliotheek onmisbaar! Toch zijn er ook een aantal andere manieren waarop je aan je dagelijkse leesvoer kunt komen, zonder dat je een (duur) abonnement op de bibliotheek hoeft te nemen!
Deze blogpost heeft op Positief Besparen gestaan, de informatie kan dus enigszins verouderd zijn. Ik heb inmiddels bijvoorbeeld wel weer een abonnement op de bieb ;) 

Bibliotheek is goedkoop, maar niet het goedkoopste!

Vergeleken met zelf boeken kopen is de bibliotheek natuurlijk spotgoedkoop! Voor de prijzen van 4 tot 6 boeken kun je een heel jaar lang zoveel boeken lezen als je maar wilt. Het lijkt dus heel logisch om een abonnement op de bieb aan te schaffen. Maar toch zijn er ook nog andere alternatieven die ik graag met jullie wil delen.
Ik heb zelf namelijk sinds Mei geen abonnement op de bibliotheek meer, maar toch heb ik nog regelmatig leuke, spannende boeken gelezen zonder ze zelf te hoeven kopen! Bovendien lees ik hierdoor ook wat vaker boeken die ik normaal in de bieb links had laten liggen. Dit vind ik eigenlijk wel leuk, want op deze manier heb ik een aantal heel aparte boeken gelezen. Zo las ik bijvoorbeeld De Schaakmachine. Dit boek zou ik nooit in de bieb hebben gekozen, maar ik vind het echt een bijzonder verhaal! En het was nog gebaseerd op waargebeurde feiten ook.

1. Bookcrossing

Bookcrossing is een leuke manier om aan nieuwe boeken te komen. Wereldwijd laten mensen boeken ergens achter en geven via de site door waar je deze boeken kunt vinden. Ook zijn er op een aantal plaatsen speciale bookcrossing boekenkasten te vinden. Zo hoef je niet persé op een speurtocht voor een nieuw boek!

2. Kringloopwinkel

Als je regelmatig in de kringloopwinkel komt om spulletjes te brengen die zij kunnen verkopen, dan staan ze er soms wel voor open dat je een boek gratis meeneemt, leest en weer teruggeeft of omruilt voor een ander boek.

3. Lenen van vrienden

Boeken lenen van vrienden kan ook een goede manier zijn om leuke boeken te lezen. Niet iedereen houdt ervan om boeken uit te lenen, maar als je het over en weer doet staan mensen er toch wel regelmatig voor open! Natuurlijk is het wel een kwestie van vertrouwen hebben in elkaar. Dus zorg extra goed voor de spullen die je geleend hebt, want anders staat er binnen de kortste keren niemand meer voor open om boeken aan je uit te lenen!

4. Minibieb

Minibieb is een kast(je) waar mensen boeken in achterlaten en waar je gratis boeken uit kunt lenen. Deze minibiebjes vind je inmiddels door heel Nederland. Veel van de mini-bibliotheken staan op de site, maar er zijn er ook een aantal die niet geregistreerd zijn. Hou je ogen dus goed open... Wie weet kom je wel een minibieb tegen! :D



Kennen jullie nog meer manieren om gratis aan boeken te komen? :)

11 opmerkingen:

  1. Je moet er toch niet aan denken dan de bibliotheken in Nederland zouden verdwijnen. Ze hebben het al best moeilijk, veel en veel minder subsidie. Behalve leuke en spannende boeken lenen kun je er voor van alles terecht.
    Kinderen t/m 18 jaar hebben bovendien een gratis lidmaatschap. Voor hen zijn er ook veel aktiviteiten in de kinderbieb !


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook niet dat het snel zal verdwijnen. Misschien wel steeds meer veranderen richting ebooks, die ontwikkeling zie ik wel gebeuren momenteel

      Verwijderen
  2. Ik ben toch wel erg dol op de bibliotheek. Dat abonnement van een kleine 50 euro heb ik daar graag voor over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook hoor, maar als dat niet haalbaar is, dan zijn er gelukkig ook alternatieven. :)

      Verwijderen
  3. Ik woon in Belgïe en betaal jaarlijks 5 Euro voor een abonnement. Daarvoor kun je dan per drie weken 15 boeken lenen. Je mag ze drie weken houden en 2 keer gratis verlengen. We zijn buurlanden en toch zo'n groot verschil.
    Bernadette

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik maak graag gebruik van ruilen onderling en de minibieb. Soms koop ik nog maar dat is zelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben dol op de bibliotheek. Is er een titel of een film niet dan bestel ik deze in de provincie of buiten de provincie uit een bibliotheek via de computer.
    Heeft niemand het boek dan vraag ik of ze hem willen aanschaffen. Hier is de bibliotheek erg coulant in. Ik betaal graag mijn contributie want ik gebruik voor een veel groter bedrag als ik al de boeken en films zou moeten aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind (en vond ook in mijn ‘minder rijke jaren’) de bibliotheek helemaal niet duur en zou niet zonder een abonnement willen!
    Kranten en tijdschriften lees ik er, leen en lees e-boeken op mijn ipad (gebruik ik als ik in het buitenland ben en ‘s avonds in bed) en papieren boeken!
    Een goed boek in de kringloopwinkel kost tussen de 2 en 5 euro dus zou ik snel door mijn abonnementsgeld heen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een verschil per bibliotheek! Ik betaal 65 euro. Maar goed, ik heb er veel plezier van :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zie hier wel heel verschillende bedragen voorbij komen voor bibliotheek-abonnementen. Ik wist helemaal niet dat hier zo’n groot verschil in zit in Nederland. Ik betaal 36,50 euro per jaar voor een abonnement voor een bieb in een middelgrote provinciestad. Daar kan ik onbeperkt voor lenen en gratis reserveren. Ze hebben ook steeds vaker de allernieuwste boeken liggen. Ik vind dit absoluut niet duur, maar ik zie hier dus veel hogere bedragen voorbij komen. Dan zou ik er ook nog eens over na denken! Jouw tips zijn dan zeker een uitkomst!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik woon in België en heb een gratis biebabonnement in mijn eigen dorp en betaal nog geen 10 euro per jaar voor mijn lidmaatschap van de stad op fietsafstand. En daar is zo veel keus aan boeken in allerlei talen dat ik nooit uitgelezen raak ;). De bibliotheek in het dorp van mijn ouders (in Nederland) kost 32,50 à 70 euro per jaar. En daar is veel minder keuze. Ik ben het ermee eens dat het niet echt duur is als je kijkt wat je ervoor krijgt, maar toch ben ik blij dat het in België zo veel toegankelijker is.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)