woensdag 2 april 2025

Zomertijd en jetlag-gevoelens

Elk jaar opnieuw merk ik hoe de wisselingen van winter- naar zomertijd en andersom me raken. Mijn slaapritme ligt overhoop, ik voel me moe en uit balans, en het kost me dagen om me weer een beetje normaal te voelen. Als ik zie hoeveel impact dat ene uurtje verschil al op me heeft, maak ik me best wel zorgen over de jetlag die me te wachten staat als we straks naar Japan vliegen.

Japan is natuurlijk niet bepaald om de hoek. Met een tijdsverschil van acht uur (in de zomer gelukkig 'maar' 7) betekent dat mijn biologische klok een flinke klap krijgt. En dat terwijl ik thuis al moeite heb om me aan te passen aan een simpele klokverschuiving van één uur. Hoe ga ik hier straks mee om?

Ik heb al veel gelezen over manieren om een jetlag te minimaliseren: langzaam je slaapritme aanpassen in de dagen voor vertrek, tijdens de vlucht direct het Japanse ritme aanhouden, veel daglicht opzoeken bij aankomst en alcohol vermijden. Maar ondanks alle tips blijft het knagende gevoel: wat als mijn lichaam gewoon compleet op hol slaat?

Toch probeer ik mezelf op dat soort momenten juist eraan te herinneren waarom we deze reis maken. We hebben hier lang voor gespaard, en Tobias kijkt er enorm naar uit. Ik probeer me te focusen op de leuke kanten en niet op de mogelijke jetlag - meestal lukt dat ook wel, maar nu met de zomertijd word ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. 


Ach, wie weet valt het allemaal wel mee? Wat zijn jullie ervaringen met een échte jetlag? Mijn eigen gekste was dat ik naar Jordanië ging, waar het op dat moment 2 uur later was, om vervolgens terug te komen en dat weekend daarna ging de tijd een uur vooruit. Toen was ik ook wel even flink in de war met de tijd door zoveel wisselingen in een korte tijd 😅


4 opmerkingen:

  1. Ik vlieg regelmatig naar mijn kinderen Australië, al ruim 25 jaar! De eerste keer was ik 50 en heb praktisch geen last gehad van een jetlag. Dat is pas begonnen na mijn 70ste. Ik volgde alle adviezen op en dat raad ik jou ook aan. Drink alleen water, beweeg ieder uur, zelfs in een stoel je kun oefeningen doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik woon in Amerika en het tijdsverschil met NL is 7u. Als we op bezoek zijn in Europa is dat altijd even wennen, het duurt voor ons meestal een week voordat we helemaal aangepast zijn. Gelukkig gaat het iedere dag een beetje beter en zeker als je op bezoek of op reis bent, blijf je bezig en/of focus je op andere zaken dan de jet lag. Het voordeel vind ik ook dat je ineens langere dagen hebt (uitslapen en meer aan de avond hebben). We staan er vooral niet te veel bij stil en doen “wat goed voelt”.
    Ik hoor ook wel dat men melatonine neemt om de nacht goed door te slapen, dat heb ik niet eerder geprobeerd nog

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de meeste last van jetlag als ik weer terug ben in Nederland...soms echt ziek van de jetlag. Wakker snachts, moe overdag, honger op tijden dat het geen etenstijd is en geen honger tijdens etenstijd. Maar goed, dan ben je wel weer in je eigen omgeving. Met mooie herinneringen aan de vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geen aandacht aan schenken. Het komt of niet. Ik heb erge last, mijn man totaal niet. Ik ben 1 dag misselijk en niet lekker. Zowel heen als terug. Neem dat op de koop toe en laat je voorpret niet bederven door je nu al zo druk te maken. Je ondervindt het op dat moment wel, of niet, en je weet dat het overgaat. Gewoon niet over piekeren bij dit geweldige avontuur . Gewoon genieten nu . Groet en sterkte, Ien

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)