Iemand vroeg laatst op haar blog hoe anderen budgetteerden. Zij noemde de o.a 'de spaarcentje methode'. En vroeg ook hoe anderen dat deden. Vandaag ben ik ermee bezig, dus ik dacht: ik zet het gelijk even op papier. :)
Aan het eind van de maand maakt ik altijd een plannetje voor de komende maand. Ik kijk dan hoeveel inkomsten er binnenkomen en verdeel dit vervolgens over verschillende potjes. Sommige potjes liggen vast; hypotheek, verzekeringen, belasting... Andere potjes heb ik wat meer invloed op: 'leuke dingen-budget', boodschappen, budget voor inrichting en meubels, baby-budget... Ik budgetteer echt al het geld; als mijn plan af is weet ik van elke euro waar ik hem aan uit wil geven. Een klein gedeelte noemen we 'flexgeld'. Dit is geld dat de ene maand aan kleding op kan gaan, maar ook aan een onverwachte rekening.... Op die manier hebben we altijd wat geld achter de hand voor onverwachte uitgaves.
Nu had ik deze maand al flink wat uitgegeven aan de babykamer en was het baby-budget dus (bijna) op. Ik had nog wel wat spulletjes besteld bij de Hema, maar dat zou nog 5 werkdagen duren voor het zou klaarliggen in de winkel. Pas dan hoefde ik het te betalen.
Toen kreeg ik vandaag opeens een email dat ik het al kon gaan ophalen... 5 minuten nadat ik net thuis was van het winkelcentrum... Dus dan ga ik sowieso niet direct terug. Ach, relativeerde ik, ik had er nu toch geen budget voor... Waarop mijn moeder zei: waarom zo streng? Je kan het toch nu alvast pakken? Of je nu dat geld uitgeeft, of over een paar dagen....
Toch voelde het niet goed voor mij. Het voelt alsof ik dan van mijn 'toekomstige zelf' aan het lenen ben. Als ik nu al geld ga uitgeven dat ik eigenlijk pas in september uit wil geven, wie zegt dan niet dat ik halverwege september ook alweer wat wil kopen met het geld van oktober??
Juist door me zo streng aan mijn budgetten te houden heb ik het idee dat ik controle blijf houden over het geld en dat het allemaal heel lekker loopt, ondanks de terugvallende inkomsten....
Hoe gaan jullie daarmee om?
Ik vind het heel goed dat je het zo doet. Als ik zou lenen van mijn toekomstige zelf zou ik snel afglijden denk ik, daarom doe ik het ook niet.
BeantwoordenVerwijderenIk las het op dat blog, de spaarcentje-methode. Ik moest wel lachten toen ik dat zo zag....
Wel een heel mooi compliment als iemand een methode naar je noemt ;)
VerwijderenIk heb ook overal potjes voor. Voor de dierenarts, een nieuwe laptop, rekeningen, lang termijn sparen en nog een paar. Echt veel. Vaste laten zijn bijna altijd hetzelfde, inkomen ook. Voor een paar potjes spaar ik maandelijks een vast bedrag, andere wisselt het. Of ze krijgen om de maand of eens in het kwartaal een groter bedrag.
BeantwoordenVerwijderenIk ga liever strak en streng met mijn budget om. Ook omdat mijn budget laag is. Als ik vooraf leen van een potje weet ik niet of ik het de volgende maand wel kan 'terug sparen'.
Ik stel me die potjes altijd letterlijk voor. Potjes op de schouw.
BeantwoordenVerwijderenMaar zijn dat bij jullie dan potjes of aparte rekeningen. Hoe hou je dat uit elkaar?
Bij ons is dat gewoon één rekening waar alles afgaat.
Bij ons is het ook 1 rekening. We maken gebruik van afas personal, een computerprogrammaatje, daarin kunnen we uitgaves categoriseren en budgetten per categorie aanmaken :)
VerwijderenIk heb eigenlijk (door zuinigheid?) in al mijn potjes wel wat reserve bij elkaar gesprokkeld. Daaruit zou ik het nu dan (mits ik dus in dat specifieke potje niet door de bodem hoef) nu al bekostigen. Dan slinkt de reserve dus misschien iets maar daar is die reserve ook een beetje voor. Op een ander moment had ik het blijkbaar niet nodig en nu kan ik daar dan van profiteren. Ik zou absoluut niet uit een ander potje 'lenen' of alvast een voorschot nemen met het idee 'ach binnen een paar dagen is er nieuw budget'. Zo strikt ben ik dan wel weer. Het moet van de reserve in het specifieke potje kunnen en anders niet. Anders vrees ik het overzicht te verliezen en inderdaad waar leg je dan de grens?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Lily
Wij deden dat voorheen ook geld uitgeven van geld wat er aan zat te komen, soms wel pas een half jaar later. Dit was een van de punten die ik direct hard heb afgeschaft, je kunt je geld pas uitgeven als je het ook daadwerkelijk hebt. En ook ik heb de Spaarcentje methode van harte aangenomen ;-) Geweldig toch?
BeantwoordenVerwijderenGroet, Johanna
Ik zou me bij mijn eigen gevoel houden! Dus doorgaan zoals je nu prettig vindt.
BeantwoordenVerwijderenik geef geen geld uit als het niet in mijn planning ligt of het zou een fantastische aanbieding moeten zijn van iets wat ik toch al wilde aanschaffen,maar dan moet ik het geld wel over hebben of ik laat een andere aankoop voorlopig even liggen ,ook werk ik niet met potjes ,maar maak ik aan het begin van het jaar een soort draaiboek over wat ik dat jaar wil gaan aanschaffen , dat verdeel ik dan over de 12 maanden, zodat ik elke maand weer wat van mijn lijstje kan schrappen, dat geeft elke maand weer een tevreden gevoel omdat ik dan het doel van die maand gehaald heb, wel zorg ik ervoor dat ik die maand genoeg geld heb om aan mijn aankoop te besteden , zo komt het wel eens voor dat ik een maand omdraai omdat het bedrag wat ik die maand wilde uitgeven te laag of juist te hoog was. tevens geeft het een enorme kick als aan het eind van het jaar blijkt dat ik al mijn doelen gehaald heb,maar voor een veel lager bedrag dan gepland
BeantwoordenVerwijderen