zondag 21 juni 2015

Flesvoeding tag

Er zijn meerdere borstvoedingstags op internet te vinden, maar nog geen enkele over flesvoeding / kunstvoeding. Dus bij deze heb ik mijn allereerste eigen tag gemaakt, speciaal voor moeders die noodgedwongen of juist uit vrije keuze de fles geven. Eerst zal ik de vragen onder elkaar neerzetten, zodat het makkelijk is om het over te nemen, en daarna zal ik zelf antwoord geven op de vragen... Als je de vragenlijst over wilt nemen is dat natuurlijk prima. Het zou leuk zijn als je terug zou willen linken naar mij en/of de hashtag #flesvoedingstag wilt gebruiken, maar dat hoeft niet persé :)

Waarom deze tag?
Als "flesvoedingsmoeder" kom je er maar bekaaid af in blogland. Er zijn verschillende tags over borstvoeding, maar voor zover ik weet nog geen enkele over flesvoeding. Bovendien worden er ook veeeeeeel blogs geschreven over borstvoeding en kom ik bijna nooit wat tegen over de fles. En als het al over de fles gaat, dan is het vaak niet al te positief. Ik vind dat jammer en wil op deze manier flesvoeding een beetje uit het verdomhoekje halen.Overigens vind ik die mommy war echt heel erg kwalijk en heel erg irritant. Ik maak me er zelf af en toe ook schuldig aan, hoor, maar ik merk dat ik gewoon ergens bang ben om dit blogje te plaatsen. Bang voor veroordeling. Bang dat mensen gaan zeuren dat flesvoeding geen goede term is omdat je ook melk kan afkolven en in een flesje kan geven. Maar zelf vind ik kunstvoeding geen prettige term. Dus ja, dilemma... Er worden over en weer echt lelijke dingen gezegd en soms heb ik het gevoel dat ik in een mijnenveld ben beland. Wat ik ook zeg, het is nooit goed. Maargoed.

Ik vind dit gedichtje wat dat betreft echt prachtig:

"Bottle or breast
It’s all second best
When it becomes our identity
And we start making enemies
On how we feed our babies"
Vertaling:
Fles of borst is allebei niet goed als het onze hele identiteit gaat bepalen en we vijanden gaan maken over hoe we onze baby's voeden.


De flesvoedingstag:
 1. Ben je direct na de geboorte begonnen met flesvoeding geven of ben je overgestapt van borstvoeding op flesvoeding?
 2. Gebruik jij liever de term kunstvoeding of flesvoeding?
 3. Waarom heb je de keuze gemaakt voor / ben je overgestapt op flesvoeding?
 4. Wat is jouw mooiste flesvoedings-foto? 
 5. Voor welk merk kunstvoeding heb je gekozen en waarom? 
 6. Welke fles gebruik je, en waarom heb je voor deze fles gekozen? 
 7. Doe je wel eens iets met de verhouding van water en poeder?
 8. Ben je wel eens tegen (voor)oordelen aangelopen omdat je een fles geeft? Zo ja: welke?
 9. Veel moeders die borstvoeding geven omschrijven dat als "het meest bijzondere van het moederschap". Wat is voor jou het bijzonderste aan het moederschap?
 10. Borstvoeding schijnt te helpen om je zwangerschapskilo's snel kwijt te raken. Hoe lang heb jij daarover gedaan als "flesvoedingsmoeder"? 
 11. Wat vind je het prettigste en het minst prettige aan het geven van flesvoeding? 
 12. Wat vind jij de fijnste manier om de fles te geven?
 13. Hoe regel jij het met flesjes als je onderweg bent? 
 14. Hoe vaak geef je het flesjes uit handen aan andere mensen? 
 15. Wat wil je nog meer kwijt over flesvoeding?

En dan nu mijn antwoorden:

Ben je direct na de geboorte begonnen met flesvoeding geven of ben je overgestapt van borstvoeding op flesvoeding?
Ik ben begonnen met borstvoeding, maar Tobias kreeg al vrij snel zijn eerste kunstvoeding naast de borstvoeding. Hij bleef 's nachts maar gillen van de honger en wilde niet uit een cupje drinken. Middenin de nacht heb ik huilend de verloskundige gebeld die me zei dat ik een flesje moest geven. Na dat flesje viel hij direct in slaap, helemaal verzadigd en tevreden. Ik heb uiteindelijk anderhalve maand deels kunstvoeding en deels borstvoeding gegeven voor ik helemaal ben overgestapt op de fles. 

Gebruik jij liever de term kunstvoeding of flesvoeding?
Ik gebruik ze door elkaar heen. Ik begrijp het argument dat sommige mensen hebben dat afgekolfde melk óók in een fles kan worden gegeven, maar ik denk dat iedereen wel begrijpt waar ik het over heb als ik de termen door elkaar gebruik ;) Ik vind kunstvoeding namelijk net zo klinken alsof het nepvoeding is. En dat is het niet, want Tobias groeit er prima op!

Waarom heb je de keuze gemaakt voor / ben je overgestapt op flesvoeding?
Borstvoeding gaf mij persoonlijk erg veel stress. Ik voelde me er niet prettig bij en was constant bang dat Tobias niet voldoende binnenkreeg. Het maakte me heel erg aan het twijfelen of Tobias wel verzadigd was. Op het moment dat hij kunstvoeding kreeg vond ik dit eigenlijk een verademing, omdat ik dan in elk geval wist hoeveel hij had gedronken. 

Wat is jouw mooiste flesvoedingsfoto?
Ik heb twee favoriete foto's van flesvoedingsmomenten:


Deze foto is genomen tijdens de kraamweek. Ik ben er niet zeker van of het kunstvoeding of afgekolfde melk is, maar ik vind dit gewoon een heel lieve foto en herinner me deze eerste flesjes nog heel goed. Die lieve oogjes die je zo vol dankbaarheid en tevredenheid aankijken....  Priceless <3


Deze foto is vorige week genomen. Tobias drinkt tegenwoordig nog maar één flesje per dag en die wordt vaak door Sander gegeven. Opeens besefte ik me dat ik heel graag toch nog een laatste flesvoedingsfoto wilde hebben. Dus vandaar heb ik deze foto genomen.

Voor welk merk flesvoeding heb je gekozen en waarom?
Ik koos voor Albert Heijn voeding. In principe moet alle kunstvoeding in Nederland aan dezelfde eisen voldoen en ik ga niet het dubbele betalen omdat het van een merk is dat meer reclame maakt. Uiteindelijk bleek Tobias koemelk-allergie te hebben en nu gebruiken we alweer een jaar Nutramigen.

Welke fles gebruik je en waarom heb je voor deze fles gekozen?
In de loop van de tijd hebben we veel verschillende flessen gehad. Eerst de Philips Avent. Deze beviel erg goed, maar vond ik erg duur. Daarna de kruidvat-flesjes. Deze bevielen ook goed, maar na een poosje kreeg Tobias zoveel zuigkracht dat hij hem vacuüm zoog. Daarna hebben we de S-bottle van Difrax nog gebruikt. Deze beviel slecht, want hij lekte heel erg. Nu gebruiken we alweer een half jaar grotere flesjes van de Kruidvat met een driestandenspeen. Dit bevalt ons erg goed!

Doe je wel eens iets met de verhouding van water en poeder?
Ja. Als het warm is doe ik wel eens wat meer water dan poeder in de fles. Dus in plaats van 210cc met 7 schepjes doe ik dan 240cc met 7 schepjes. En als Tobias opeens een extra flesje wil terwijl dat eigenlijk niet hoeft fop ik hem ook wel eens met een troostflesje dat gewoon veel verdunder is dan zijn gewone flesjes.

Ben je wel eens tegen (voor)oordelen aangelopen omdat je een fles geeft? Zo ja: welke?
Pffh, heb je een half uurtje?! Mijn ervaring is dat er constant over en weer word gezeurd. Iedereen vind zichzelf heel zielig en dat ze worden bevooroordeeld en achtergesteld, maar vind het tegelijk wel nodig om keihard over anderen te oordelen. Enkele van de dingen die ik heb gehoord:
 • Vrouwen die de fles geven zijn lui en gemakzuchtig
 • Vrouwen die de fles geven hebben niet het beste met hun kindje voor
 • En ze bouwen geen goede band op met hun kindje.
 • En als je beter je best had gedaan dat was het wél gelukt met de borstvoeding.
Als iedereen nou eens gewoon naar zichzelf zou kijken, dan zou de wereld een veel leukere plek zijn voor moeders. 

Veel moeders die borstvoeding geven omschrijven dat als "het meest bijzondere van het moederschap". Wat is voor jou het bijzonderste aan het moederschap?
Zowel toen ik borstvoeding gaf als toen ik overging op de fles vond ik toch wel het allerbijzonderste dat ik al direct zo'n band had met Tobias. Niemand kon hem zo snel troosten als dat ik dat kon. En niemand begreep zijn behoeftes beter dan ik. Die band was er vanaf het allereerste begin en was direct heel erg sterk. En dat is hij ook altijd gebleven.

Borstvoeding schijnt te helpen om je zwangerschapskilo's snel kwijt te raken. Hoe lang heb jij daarover gedaan als "flesvoedingsmoeder"? 
19 maanden om weer exact op het gewicht te zitten van voor de bevalling. Maar ik deed er ook niet echt iets voor om terug op mijn oude gewicht te komen, dus het had wel veel sneller gekund!

Wat vind je het prettigste en het minst prettige aan het geven van flesvoeding?
Het prettigste vind ik dat het sociaal geaccepteerd is om op veel plaatsen de fles te geven. Je wordt nergens weggestuurd en mensen kijken nooit raar op als ze iemand een flesje zien geven. (Overigens vind ik dat dit ook voor borstvoeding zou moeten gelden, maar helaas is de werkelijkheid anders!)
Het vervelendste vond ik, vooral in het begin, dat je niet goed duidelijk kan maken waarom je kindje even moet wachten voor hij eten krijgt. Als Tobias wakker werd wilde hij direct een flesje en dan moest ik het nog gaan maken terwijl hij lag te huilen. Dat vond ik moeilijk. 

Wat vind jij de fijnste manier om de fles te geven?
Gezellig op schoot in de schommelstoel. En dan het liefste terwijl hij lekker tegen me aan ligt, al helemaal soezerig van het badderen nog even een flesje drinken terwijl ik aan zijn haartjes ruik en met hem knuffel. Heerlijk!

Hoe regel jij het met flesjes als je onderweg bent? 
Tegenwoordig drinkt Tobias alleen nog 's avonds een flesje en is het erg makkelijk; we zorgen gewoon dat we rond die tijd thuis zijn! Maar "vroeger" namen we heet water mee in een flesje dat we dan in een hydrofieldoek wikkelden. En poeder namen we los in een speciale voedingstoren mee. En als we meerdere voedingen buiten de deur moesten geven dan haalde ik warm water op het station of bij een eetgelegenheid. Heel makkelijk! :)

Hoe vaak geef je het flesje uit handen aan andere mensen?
In het begin gaf ik bijna alle flesjes zelf. Tegenwoordig geeft Sander het ook vaak. Verder heb ik tijdens de eerste weken ook wel eens flesjes laten geven door anderen, omdat ze dat zo leuk vonden.

Wat wil je nog meer kwijt over flesvoeding? 
Niet persé over flesvoeding, maar over de discussie tussen borstvoeding en kunstvoeding in het algemeen: ik vind dat iedere moeder support zou moeten krijgen, of ze nou de borst geeft of de fles! Als vrouwen zouden we solidair met elkaar moeten zijn, en in mijn ogen moet dat van beide kanten komen. We gebruiken constant dezelfde argumenten en verwachten dan tóch om tot een andere uitkomst te komen. Dat gaat gewoon niet werken! Laten we elkaar in de waarde laten, ondersteunen en supporten. Het ouderschap is keihard werken voor iedereen en we hebben veel meer met elkaar gemeen dan dat we van elkaar verschillen. Dus laten we vooral lief blijven voor elkaar.Dat gezegd hebbend: ik zal niet alle reacties posten. Alleen support graag, geen propaganda-gezeur!! In ruil daarvoor zal ik ook alle vrouwen supporten; of ze er nou voor kiezen om vanaf het eerste moment de fles te geven of dat ze na 4 jaar nog borstvoeding geven. Want, weet je, we hebben het gewoon allemaal wel eens even nodig dat iemand gewoon naast je staat, ondanks dat ze het zelf misschien anders zouden doen! Ik weet in elk geval dat ik wel wat support kan gebruiken.... 18 maanden nadat ik ben gestopt met borstvoeding ben ik nog steeds wel eens verdrietig en voel me alleen staan!!Hoe dan ook, iedereen is vrij om deze tag over te nemen!! Graag zelfs! Maar ik tag in elk geval Le Petit Favorite, Lippenstift en Luiers , Prinses Leila, Robust Posch, Pink Press en Compleet geluk, omdat die hebben gereageerd op een oproepje dat ik plaatste op een Facebookgroep voor Mamabloggers :)

Daarnaast tag ik Dertiger

23 opmerkingen:

 1. Mijn oudste 2 kinderen raakten bijna uitgedroogd, omdat ik te weinig voeding had. Bij mijn jongste ben ik meteen aan flesvoeding begonnen en daar werd inderdaad kritisch op gereageerd. Heeft wel zijn leven gered, want ik zag hoe hij steeds minder dronk. Hij moest 2 weken na zijn geboorte geopereerd worden aangezien zijn maag afgesloten was. Ik was zo blij dat ik flesvoeding gaf!
  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heftig, Saskia! Kan me goed voorstellen dat je dan heel blij bent dat je er zo vroeg bij was.

   Verwijderen
 2. Wat een ontzettend lief verhaal. Prachtig hoe die kleintjes je kunnen aankijken als je ze voedt (borst of fles). En ik vind flesmama's ook echt geen ontaarde moeders. De keuze voor de fles zal echt niet lichtzinnig zijn gemaakt.
  Ik ben zelf een borstvoedingsmama, maar ik weet nog goed hoe spannend ik het in het begin vond omdat onze oudste maar 5 pond was bij de geboorte. Ik mocht ook vanaf het begin gewoon bijvoeden met kunstvoeding of gekolfde melk nadat de productie op gang was gekomen. Daar werd toen heel makkelijk over gedaan. Eerst uit een cupje daarna uit een fles. Op een gegeven moment (na een maand of drie) bliefde meneer alleen nog maar borstvoeding uit de borst en heb ik de flesjes niet meer gebruikt.
  Bij de tweede was de productie meteen goed en heb ik ook niet hoeven bijvoeden. Toch was ik blij dat als het net lekker zou lopen er altijd nog een goed alternatief was. Uiteindelijk gaat het erom dat er een situatie ontstaat waarbij moeder en kind zich prettig voelen. Of dat nou met borstvoeding (al dan niet uit de fles) of kunstvoeding is maakt toch niet uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed tag zeg! Nooit begrepen waarom het perse 2 kampen moeten zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb zelf geen kinderen maar heb van dichtbij meegemaakt hoe het is als de moeder niet genoeg borstvoeding heeft. Mijn nichtje ging afvallen en toen is mijn zusje rap overgegaan op flesvoeding. Ze ging toen groeien als kool. Ik kan me de voordelen van borst wel voorstellen maar kan me ook voorstellen dat iemand voor fles kiest. Dat is heel persoonlijk en moet het ook blijven, geen reden om oorlog te voeren denk ik, als je je kindje maar goed voedt. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je zoals ik veel te weinig melkklieren (zit in de familie) hebt dan ben je mooi in de aap gelogeerd zonder flesvoeding.
  Heb het altijd zonder naar gevoel gebruikt. Ben er ook nooit op aangesproken of in de hoek gezet gelukkig.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ....oudste dochter huilde dag en nacht: bleek van de honger te zijn, veel te weinig borstvoeding. Bij de geboorte woog ze 3600 gram, na 2 weken 2400 gram! Meteen overgegaan op flesvoeding en hoewel ze de eerste maanden bleef huilen was het niet meer van de honger. ...jongste dochter meteen flesvoeding gegeven en vanaf de eerste dag een heerlijk, tevreden kind!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb vanaf het begin meteen de fles geven, kruitvat eigen merk en daar doet ze het prima op. Ik heb vanaf het begin de fles van dr Brown gebruikt te koop bij prenatal super fijne fles! Ook scheelt het veel tegen kraampjes. De tweede is op komst en ga het weer net zo doen. Warm water nam ik mee in een mini thermoskan en bleef heel lang warm! Poeder in een 4 vakkenbakje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb van in het begin flesvoeding gegeven. Ik had bloedarmoede en had niet het gevoel dat ik sterk of gezond genoeg was om borstvoeding te geven. Het mooie aan flesvoeding is dat je het kan delen met iedereen. Ik had familieleden die op voorhand vroegen wanneer ze de fles kreeg omdat ze wisten dat ze het zelf mochten doen.
  Ik heb dat ganse gedoe tegen flesvoeding nooit ervaren in mijn omgeving, gelukkig maar, die mensen zou ik pardoes buiten gezet hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het jammer dat je mijn reactie niet plaatst. Zelf vind ik hem niet veroordelend. Ieder maakt gewoon zijn eigen keuze en blijft respect hebben voor elkaar. Dat ik erg PRO borstvoeding ben wil niet zeggen dat ik ANTI flesvoeding ben. Maar het is ook jouw keuze om mijn reactie niet te plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sandra, Ik wil toch even uitleggen waarom ik je vorige reactie niet heb geplaatst. Je begon hierin over dat je niet kan begrijpen dat sommige vrouwen geen borstvoeding willen geven zonder dat ze hier een goede reden voor hebben. Dit vind ik niet supportend. In mijn ogen is niemand verplicht om überhaupt uit te moeten leggen waarom ze borstvoeding of flesvoeding geven. Het is een persoonlijke keuze die nu opeens een maatschappelijke keuze is geworden waarbij je jezelf bij jan en alleman moet verantwoorden en blijkbaar ook nog eens alleen met écht goede reden. Dat vind ik niet fijn en ook niet respectvol.

   Verwijderen
 10. Ik heb bij alle twee flesvoeding gegeven en wilde ook niet anders. Deze discussie heb ik ook nooit gesnapt en in mijn eigen omgeving ook nooit meegemaakt. Iedereen mag voor zichzelf bepalen wat ze doen, borst of fles. En de kinderen worden in beide gevallen groot als het goed gast.
  Jammer dat jij dat zo ervaren hebt en nog steeds.

  Groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb bij mijn zoon 13maand borstvoeding gegeven ,bij mijn dochter 3weken en ik voel me nergens schuldig over ik kon het gewoon niet meer opbrengen en mijn dochter had altijd honger ze hong soms 22u per dag aan de borst ik was op ,ieder moet zijn keuze knn maken ongeacht wat anderen er van denken

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb beide kinderen meteen flesvoeding gegeven. Ik slik medicijnen die in de melk komen en erg schadelijk zijn. Dus ik had geen keuze. Heb t daar wel moeilijk nee gehad. Ook leek mij borst voeding erg makkelijk. Trui omhoog en huppakee en ik loop nog met een huilend kind een fles je warm te maken en daarna weer af te wassen. Zag wel dat mijn vriendinnen sneller klaar waren. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er valt nog wel wat meer te zeggen over de merken voeding. Tig jaar geleden is er een formule voor (kunst)voeding ontwikkeld door twee bedrijven. Deze twee vroegen patent aan op hun samenstelling. Na een X aantal jaar verviel het patent en was het vrij aan anderen om dit na te maken, daarom waren er vroeger ook minder merken beschikbaar. De namaak bedrijven steken over het algemeen geen geld in onderzoek naar verbeterde voeding. een duurder merk hoeft dus niet te betekenen dat al het geld naar reclame gaat. De bedrijven die verder zijn gegaan met het ontwikkelen van de (verbeterde) voeding steken geld in onderzoek en duurdere grondstoffen en dat vind je dus ook gedeeltelijk terug in de prijs. Of dit per se beter voor je kind is weet ik niet. Zoals je zegt zijn er richtlijnen vanuit de overheid, maar die zijn ook al jaren oud. Misschien heeft iemand hier nog meer info over? Vind het zelf wel interessant, maar ikzelf was verdoemd tot borstvoeding in den treure. Jongste telg weigerde de fles met wat dan ook er in. Tja, het kan verkeren.
  Ik vind je tag trouwens heel erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik geef ze borstvoeding, tot een maand of 7 en dan afbouwen met flesvoeding tot een maand of 9. Dat komt hier het beste uit, dus zo doen we het. Ik zou het veel langer kunnen doen, maar daar heb ik geen ene poot zin in, na al die maanden ben ik het onderhand wel helemaal zat. (misschien is te horen dat ik weer 7 maanden onderweg ben met deze baby, en het inderdaad tijd wordt voor flessen :p )
  Ik zie niet in waarom het een beter of slechter is dan het ander, heeft vooral met je eigen keuzes/lijf/leven/werk/enz. te maken. Ik hoop dat mensen kiezen wat het beste bij hen past (moeder, kind én vader), ipv wat ze zich verplicht voelen te moeten doen of zich voor te schamen.
  Overigens heb ik zelf eigenlijk geen slechte ervaringen met reacties op borstvoeding of flesvoeding. Niet weggestuurd met de bv, niet ge-shamed om een flesje... Mijn omgeving is ook gemengd flessen/borstvoeding, zonder echte die hards ;)
  Ik heb die ervaring trouwens wel op bevallingsgebied, daar heb ik toch wel het nodige gehoord over mijn keuze voor ziekenhuis bevalling (te klinisch, toch onnodig, idioot om te gaan verkassen in een bevalling) en pijnstillingsbehoefte (zwak, gevaarlijk, zwa-hak, onverantwoord, ZWAK, onnatuurlijk, enz.), maar ook dat weerhoud me er niet van om bij de eerste wee in de auto te springen en mijn verdiende dikke dosis drugs te gaan halen ;) ! vriendinnetje was hierin wel echt té erg, die had een foldertje voor mij meegenomen net voor bevalling #3, over dat de 1e bevalling niet alles zegt over de volgende bevallingen en dat je opnieuw 'mag' kiezen voor geen of 'andere' pijnbestrijdingsmethoden... da fuck? heeft ze mooi weer mee naar huis mogen nemen :D

  En op mijn thuisblijfmoederschap... natuurlijk. Maar laat ik het kort houden, ahum.<3

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Daantje, volgensmij is mijn reactie een beetje krom geschreven, maar had al op de publiceren knop gedrukt. Sorry! beetje laat voor mij. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind de hele zogenaamde strijd gewoon zulke ontzettende flauwekul. Je kind groeit en het maakt niet uit waarop. Zolang hij/zij groeit en liefdevol wordt opgevoed, maakt het niet uit waarop ze het doen.

  Ik kan me er ook niets bij voorstellen van het 'veroordelen' en ik ben daar eerlijk gezegd blij mee. Ik heb me er nooit mee bezig gehouden en was helemaal into de liefde voor mijn kind, dat de gehele discussie mij glad voorbij is gegaan. Eventuele kritiek die ik had kunnen hebben is ongetwijfeld glad voorbij gegaan. Ene oor in, andere oor uit. Volgens mij moeten de vrouwen die een ander fel veroordelen maar eens gewoon even zelf in de hoek gaan staan afkoelen met dat arrogante gedoe. Maakt niet uit van welk 'kamp' ze zijn.

  Volgens mij is er maar één kamp; kamp moederschap. En zouden moeders meer een eenheid moeten vormen in plaats van elkaar afkraken over welke voeding je je kind geeft of welke deken je al dan niet in de wieg hebt liggen en of deze deken van Koeka is of van Jolein of van de Wibra.

  Er is niet één manier van 'het goed doen met je kind'. Enne Daan, ik merk dat het je nog steeds raakt omdat je er telkens opnieuw over begint, maar laat het als olie van je afglijden. Je hebt wel iets beters te doen dan die stomme discussie te voeren. Jij hebt het zo op die manier gedaan en dat was voor jou op dat moment onder die omstandigheden in die tijd met Tobias de beste manier. Klaar dan toch? Dan heb je met eer en geweten en liefde voor je kind gehandeld en whoppa, klaar. Einde v/d discussie. Iedereen die daar een oordeel over heeft telt niet, die was er niet bij, weet er niet van, stond niet in jouw schoenen, roept maar wat van de zijlijn, heeft andere omstandigheden/ander kind/ander leven/ander karakter/andere persoonlijkheid/andere borsten/andere portemonnee etc. Laat het je niet zo raken - het is de frustratie en de emotie niet waard.

  p.s. borstvoeding lukte hier ook niet, jammer dan - maar dan niet. Langer dan dat heb ik er niet over nagedacht. Get over it.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Borstvoeding lukte hier trouwens ook niet. Fulltime kolven werd na ongeveer 2 maanden gewoon veel te zwaar, dus daar ben ik mee gestopt. Flesvoeding ging een stuk prettiger. Maar ook lang niet altijd.

  Mijn kereltje wilde vanaf 6/7 maanden geen fles meer. Hij wilde zijn flesvoeding gewoon niet meer. Hij kreeg fruithapjes, gepureerde babyvoeding, broodkorstjes, etc. anders at hij gewoon niet. Na mondjesmaat doorzetten ben ik er met 10/11 maanden gewoon mee gestopt. Gewone melk wilde hij daarna ook niet. Nou, dan niet. Zolang hij groeit en het goed doet met andere voeding en geen tekorten opbouwt, moet je gewoon blij zijn met je kind en verder niet miepen.

  Als vrouwen al die energie van die nutteloze discussies over en weer met het verdedigen van 'hun standpunt' nou eens in hun kind of hobby steken; is dat een hele hoop positieve energie waar iedereen gelukkiger van wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb geen kinderen en kan eigen lijk niet zo goed meepraten over dit onderwerp.
  Toch herken ik een deel van jou in mij. Namelijk dat je van slag raak van wat anderen zeggen/vinden/denken.
  Dat kan gewoon heel veel pijn doen.
  Mijn tip : zorg dat je 5 pittige standaard reacties uit je hoofd leert die je kunt gebruiken.
  Iets in de trant van :
  Ik kan me niet heugen dat ik heb gevraag dom jouw oordeel / advies ?
  Wat geeft je de indruk dat ik daar interesse in heb ?
  Dus niet verdedigen maar de ander een beetje "de wapens"uit handen nemen.
  Als je je gaat verdedigen geef je de ander alleen maar ruimte voor meer kritiek.
  Hoe meer onzekerheid je uitstraalt hoe meer rotopmerkingen je krijgt.
  sorry ! maar als jij uitstraalt ik geeft Tobias fles voeding en dat oke en het kan me niet schelen wat jij er van vind, zul zien dat je ook minder opmerkingen krijgt.

  Ik bedoel het niet gemeen ik heb dit zelf moeten ervaren maar dan met een ander onderwerp ( overgewicht)
  zolang ik onzekerheid uitstraalde kreeg ik rot opmerkingen en daar werd ik onzekerder van.
  nu ben ik nog steeds te zwaar maar ik geef iedereen lik op stuk beleid met "goedbedoelde"rotmerkingen. in het kader van bezorgdheid om je gezondheid denken mensen dat ze alles kunnen zeggen zonder sociale filter.
  Ik doe dat nu een maand met behulp van een psycholoog en echt sinds ik dat uitstraal is het aantal rotopmerkingen gedaald met 75%
  Niet dat ik nu nooit meer onzeker ben hoor, ik heb nog steeds mn kwetsbare momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuke tag! Ik heb net een blog over flesvoeding geschreven, maar ik zet 'm in m'n ideetjeslijst voor over een paar weken. Dan neem ik de tag graag van je over!
  Heb ook net met veel interesse de reacties gelezen. Je hebt leuke volgers Dana! Ik weet natuurlijk niet hoeveel reacties je niet hebt gemodereerd, maar in de hier geplaatste reacties kan ik me allemaal vinden! Ook ik moest na 4 dagen overstappen naar de fles. Kolven lukte niet, productie kwam niet op gang en m'n kleintje hapte niet goed waardoor ik alleen maar de hele tijd pijn had (er is me verteld dat de eerste keer aanhappen en zuigen veel pijn doet maar dat het dan daarna als de melk stroomt geen pijn meer doet, maar bij mij bleef het dus pijn doen, omdat m'n kleintje niet goed hapte en onvoldoende zuigkracht had) Ah fijn, hoe het ook precies kwam, ik zat de eerste 4 dagen van Hummeltjes leven te huilen van de pijn en Hummeltje van de honger. Ik heb me overigens vrij snel over het schuldgevoel heengezet omdat ik zag hoe tevreden Hummeltje was na z'n eerste flesje. En, ook niet geheel onbelangrijk, ik heb heel veel moedervriendinnen die moesten stoppen met bv waardoor ik me niet alleen voelde. Ik heb dan ook nooit nare opmerkingen gehad gelukkig. Bottom line is: voel je niet schuldig of rot, je hebt gedaan wat het beste is voor jou en Tobias (mooie naam trouwens!).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi, ik heb jouw TAG ook ingevuld. Ik ben erg blij dat de andere kant, om het zo maar even te zeggen, ook eens belicht wordt. Ik heb beide gegeven, maar vind persoonlijk dat er echt té negatief over flesvoeding gedaan wordt. BV is lang niet altijd voor iedere moeder én ieder kind de juiste keuze. Ik vind het erg vervelend dat er té snel geoordeeld wordt over een moeder die gaat voor flesvoeding, zonder dat eerst echt gekeken wordt naar het waarom. Dank je voor deze TAG.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo! Wij zijn het helemaal eens dat voeding een vrije keuze moet zijn, waar ouders zich ook goed bij voelen!

  Ik doe daarom een bachelorproef over de beleving bij moeders die voor een flesje kiezen. We zoeken nog moeders die onze enquête willen invullen, en hopelijk kunnen we met onze resultaten ook iets aantonen!

  Concreet zoek ik mama's die kozen voor een flesje vanaf de geboorte en dit tot 2 jaar terug. De vragenlijst is bovendien ook anoniem.

  https://www.survio.com/survey/d/P5G7D5B3B2O4D2D7V

  Vriendelijke groetjes

  Kaat Revyn, vroedkunde studente

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...