dinsdag 1 maart 2016

Belastingaangifte 2015 en internetinkomsten

Vanaf vandaag kunnen we de belastingaangifte voor 2015 invullen. Ik denk dat ik er vanavond maar even voor ga zitten. Het is altijd best nog wel een werkje, omdat ik veel kleine inkomstenbronnen heb via internet. Bij elkaar is het nog wel een leuk bedragje, maar al die kleine, losse inkomsten leveren me vanavond dus ook een hoop extra werk op. Ik vul ze allemaal in onder 'inkomsten uit overig werk'.

Internetinkomsten: doorgeven of niet?

Ik weet dat sommige mensen de inkomsten via internet niet doorgeven. Het zijn tenslotte maar kleine bedragen en bovendien zou de Belastingdienst er toch niet achterkomen. Maargoed, ik vind het zelf wel belangrijk om het door te geven. Het is eerlijk en bovendien zou ik geen oog dichtdoen als ik wist dat ik heb gesjoemeld. Als ze er ooit achterkomen kun je volgens mij een flinke boete krijgen.

Toch betaal ik over dit bedrag eigenlijk nooit belasting. Je mag namelijk ook weer bepaalde kosten aftrekken. In mijn geval: kosten voor (mobiel) internet en hostingkosten. Uiteindelijk kom ik dan ongeveer quitte te staan.

Het is een hoop werk zo voor die paar tientjes die ik per maand bijverdien, maar ik vind het ook gewoon een leuke manier om wat extra´s te verdienen om de hypotheek mee af te lossen. Dus tsja, dat eenmalig invullen dat nemen we er dan maar bij.

Meer over dit onderwerp kun je lezen op de site van de Belastingdienst.


Vul jij je internetinkomsten in bij de belastingopgave? :)

22 opmerkingen:

  1. Ik geef ook alles op. Wil niet zwart 'werken'.
    Ik wist alleen niet dat je ook kosten ervan af mag trekken. Moet je daarvoor geen kvk nummer hebben dan? (Als een echt bedrijf)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nee, je mag kosten die je hebt gemaakt aftrekken van je overige inkomsten. Je moet wel bonnen bewaren, want belastingdienst kan erom vragen

      Verwijderen
    2. en had je die kosten ook gehad zonder de bijbaan? Dan verdien je met die bijbaan deze kosten, dus internet je "gratis". Anders is de opbrengst wel een beetje weinig, dat zou jammer zijn.

      Verwijderen
  2. Zo doe ik het ook. Heb best aardige inkomsten via textbroker en een heel klein beetje van Roamler. Aftrekbare kosten zijn afschrijving laptop, abbo mobiele telefoon, deel internetabbo en zo speel ik quitte. Niet opgeven is wat mij betreft geen optie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas is dat niet hoe het werkt.alleen zakelijke kosten mag je aftrekken. Gebruik je ze zowel zakelijke als privé, dan moet je het naar gebruik splitsen.
      Afschrijvingskosten laptop vallen hier sowieso niet onder

      Verwijderen
    2. Hoe kan je nou bepalen hoeveel uur je zit te bloggen tov ander internetgebruik? Ik begrijp niet hoe de belastingdienst zoiets zou kunnen controleren.

      Verwijderen
    3. Het moet voor de belastingdienst (als ze al zouden controleren, kleine kans) een beetje realistisch overkomen. Ik doe de helft prive en de helft zakelijk: ook van die laptop die ik in drie jaar afschrijf. Oja en voor een roamlerbezoekje reken ik zakelijke reiskosten, ook al ga ik op de fiets ;-P

      Verwijderen
    4. Maar als ze wel komen controleren, moet je het wel aan kunnen tonen, bv. met een agenda wanneer je je laptop zakelijk hebt gebruikt. En moet je bv. ook benzine-bonnetjes kunnen overleggen. De kans is klein, maar niet nul.
      Groet, Jolanda

      Verwijderen
    5. Uiteraard! Alle bonnen bewaren en een logboek maken. Voor textbroker is dat heel simpel: alle schermtijd dient ter inspiratie als je teksten schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen.

      Verwijderen
  3. HAha ik ben benieuwd of iemand durft te zeggen dat 'ie belasting ontduikt....

    (ik denk aan een bepaalde koningin M die hierdoor een hoop over zich heen kreeg...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag het ja. Haar blog trekt zo wel veel bezoekers :)

      Verwijderen
    2. Joehoe! Ik verdien wel eens wat bij zonder een factuur op te maken... -Lis- 😉

      Verwijderen
  4. Als ik inkomsten zou hebben, dan zou ik het opgeven. Ik zou al blij zijn als ik de kosten van het domein er uit haal :-) Daarvan is nu nog geen sprake.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb behoorlijk wat inkomsten via Roamler. Maar als ik het goed begrijp kan ik internetkosten die ik daarvoor heb ook opgeven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een deel kun je aftrekken. Ik neem dat je het internet ook privé gebruikt?

      Verwijderen
    2. Jazeker, maar vooral voor het versturen van opdrachten. En Roamler kost helaas een hoop MB, dus ik ga denk toch maar een deel opgeven..

      Verwijderen
  6. Ik heb geen internetinkomsten, gelukkig. Wel belastingrecht gehad voor een paar maanden met bijbehorende toetsingen... Man, wat een gedoe. Ik ben blij dat ik dat allemaal niet hoef te doen. Ik heb er echt een hekel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens mij, ook als ik naar die link van de BD kijk, moet je ondernemer zijn om je kosten af te kunnen trekken. En ook dan geldt idd een bepaalde verrekening qua privé en zakelijk gebruik. Als particulier ligt dat volgens mij wel iets anders. Dan moet je je inkomsten wel opgeven, maar mag je volgens mij niet automatisch je kosten aftrekken. Anders zou je immers ook alle kosten kunnen aftrekken die gepaard gaan met je 'gewone' werk, zoals reiskosten, kantinekosten, e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hmmm.. de tekst van de BD is toch wel multi-interpretabel, misschien kan het dan toch wel... In dat geval is het ook zinvol om te checken of je ondernemer voor de btw bent. Dat mag je namelijk tot een bedrag van ong. €1300 per jaar zelf houden. (Als je bv factureert voor een advertorial).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik snapte de uitleg van de BD ook niet helemaal...tweeslachtig. makkelijker kan het blijkbaar niet.

      Verwijderen
    2. Wellicht dat ik te simpel denk, maar ik kan hier maar één interpretatie uit halen.

      "Uw resultaat wordt berekend alsof u ondernemer bent. Maar u hebt geen recht op bepaalde faciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek." - dus kleine neven-inkomsten worden berekend alsof je ondernemer bent, alleen heb je NIET de mogelijkheid om van alle aftrekposten die ondernemerschap biedt gebruik te maken (zoals de genoemde zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek).

      Daarna vervolgen ze met mededeling dat je kosten die je voor deze werkzaamheden maakt expliciet WEL mag aftrekken ("U kunt de kosten die u maakt voor deze werkzaamheden aftrekken.").

      Verwijderen
  9. Ik heb nog geen 25 euro per jaar. Niet de moeite waard. Ik stop er dan ook mee. Veel te veel mails die ik ontvang.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)