vrijdag 22 april 2016

Financiering van de zonnepanelen

Wat heb ik me geërgerd aan een aantal anonieme zeikreacties over het lenen voor de zonepanelen. Zo erg, dat ik per ongeluk ook een reactie van Lis wegdrukte. Mensen mogen best hun mening geven, maar als je normaal gesproken je mond houdt als er leuke dingen te zeggen zijn, hou dan ook maar gewoon je mond als je iets negatiefs denkt, is mijn motto ;) Dus anonieme negatieve reacties zonder naam erbij plaats ik sowieso niet.

Maargoed, sommige mensen vroegen zich af of het wel zo verstandig is om te gaan lenen voor zonnepanelen. Ja en nee. Natuurlijk is een lening nooit de beste keuze en was het leuker geweest als we het gewoon handje contantje konden afrekenen. Maar dat zit er op dit moment helaas niet in. En als we ervoor moeten gaan sparen dan komt het er gewoon nooit van, want dan zullen er altijd weer andere zaken zijn die voorgaan. Dus kiezen wij ervoor om ervoor  te gaan lenen, zodat we dit project nu eindelijk eens van ons lijstje af kunnen gaan strepen.

Maar gelukkig valt het reuze mee qua lening. Sowieso gaan we een gedeelte wel van het spaargeld betalen. Het restant wordt geleend, maar een groot gedeelte daarvan kunnen we dan direct weer aflossen als we de BTW voor de zonnepanelen terugvragen. Uiteindelijk zal het dus neerkomen op zo'n 3 tot 4 duizend euro wat we moeten lenen voor de zonnepanelen. Dit kost ons zo'n 6 euro rente per maand. Voor zover ik weet leveren zonnepanelen wel wat meer op dan 6 euro per maand (gemiddeld).

En tegelijk houden we dan ook wat spaargeld over om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine mee te bekostigen. Want als die kapot gaat als we geen spaargeld hebben kunnen we alsnog een lening af gaan sluiten en dan zal de rente wel een stuk hoger liggen dan 2,1%.

Of we de zonnepanelen op deze manier helemaal terug zullen verdienen, dat weet ik dan weer niet. Maar het zal onze vaste lasten aan de energiemaatschappij verlagen en of we nou 60 euro per maand sparen tegen een belabberde rente of 60 euro per maand aflossen en een leuk rendement halen uit de zonnepanelen, dat maakt dan ook niet meer zoveel uit.

Ik heb dus het idee dat we hier prima over na hebben gedacht een een goede keuze maken.

29 opmerkingen:

 1. Mijn reactie was niet negatief bedoeld hoor! Iedereen doet het op zijn eigen manier en zo te horen heb je er goed over nagedacht. 👍

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De negatieve reacties heb ik gewoon verwijderd (en die van Lis er per ongeluk bij ;) ) Die van jou vond ik absoluut niet negatief. Kritisch mag zeker wel, alleen sommige mensen gingen wat te ver.

   Verwijderen
 2. Je redenering klopt zo erg, dat zelfs banken leningen aanbieden op die basis, bovenop wat je normaal mag lenen. Omdat je met zonnepanelen netto winst maakt, kun je lenen, terugbetalen en uiteindelijk nog geld overhouden. En jullie doen het echt wel slim: jullie gebruiken spaargeld (dus geen volledige lening), hebben overzicht over je in- en uitgaven en weten wat je kan "mannen" aan lening.
  Lenen kan, als je weet wat je doet (had ik ook n blogje over geschreven). En jullie weten dat prima. Over jullie maak ik me geen zorgen. Wel over mensen die "zomaar" leningen afsluiten. Of die denken dat alles moet kunnen, of dat ze "recht hebben" op een hypotheek of een nieuwe badkamer.
  Bovendien: de lening van de zonnepanelen omvat een uitgebreide kredietcheck. Als je daar niet doorkomt omdat je het niet kan betalen, gaat de lening niet door. Dus die beveiliging is ingebouwd. Weten de kritiekgevers dat ook?
  Ik ga de zeikmeningen eens lezen, want ik snap het niet, hoor. Lekker panelen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de anonieme meningen niet gepost. Zaten er een aantal tussen die ik best wel grof vond. Dat we enorm dom waren en hoe haalden we het in ons hoofd om zoiets te doen enz. Dat soort dingen lees je dus alleen van anonieme reagluurders.... Al ben jij natuurlijk in het dagelijks leven ook geen 'kruidig meisje', maar ik zie regelmatig reacties van je voorbij komen, dus ik 'ken' je wel. Als je snapt wat ik bedoel ;)

   Verwijderen
 3. Uiteindelijk gaat het om jullie eigen idee en gevoel erbij. En als je tips krijgt, kun je daar altijd wat aan hebben, maar het is ook je eigen recht en keuze om ze naast je neer te leggen. Halen jullie dan naar schatting ongeveer €60 per maand uit de zonnepanelen? En hebben jullie dan voor een systeem gekozen voor een bepaald bedrag, of hebben jullie gekeken naar wat er max. op jullie dak kan? Was ik wel even benieuwd naar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superleuk dat jullie zonnepanelen gaan nemen. En ik neem aan dat je die lening er heus wel weer uit krijgt. Jullie zijn financieel verstandige mensen volgens mij, en weten wat jullie doen.

  Dus heel veel succes gewenst. Dat komt vast helemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp jullie niet zo goed. Eerst heb je het over eventueel een auto kopen, dan over zonnepanelen. Je schrijft dat je daar voor gaat lenen. Dan neem ik aan dat je spaargeld niet hoog genoeg is om beide te doen. Zou het niet verstandig zijn om eerst een keuze te maken wat je echt wilt doen en de rest van je geld gewoon bewaren. De rente is wel niets maar het geld verdwijnt in ieder geval niet. Als je iedere maand gewoon je energieleverancier betaalt is het veel simpeler en, eerlijk gezegd, heb ik grote vraagtekens bij zonnepanelen. Onze regering gaat vast iets verzinnen om het voordeel terug te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tot 2020 is de salderingsregeling gewoon van kracht. En de overheid heeft ook nog een duurzaamheidsdoelstelling te halen, minder afhankelijk zijn van kolencentrales en meer duurzame opwekking van energie is dus een speerpunt. Dus de overheid zou wel gek zijn om een volledige halt toe te roepen aan salderen, misschien dat ze het wel gaan beperken tot een bepaald aantal kWh. Als de overheid de kassen wil vullen kunnen ze beter naar de energiebelasting voor bedrijven kijken, doe daar 1 cent bovenop en er vliegen miljoenen in de kas.

   En verder zijn niet alle keuzes die gemaakt worden gebaseerd op geld, zoals ze al had gezegd is het ook een beslissing op basis van het milieu.

   Verwijderen
 6. Meer door minder22 april 2016 om 11:08

  Gewoon doen hoor,ondanks de duurzaamheidslening blijft het een prima toekomstbestendige investering.
  Tip: probeer na aanschaf weer wat maanden van 1 inkomen te leven (zoals je reeds een poos deed toen je nog geen baan had) dan kan je weer versneld afbetalen.
  succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip. Dan ben je er snel weer vanaf denk ik.

   Verwijderen
  2. Dat is een heel goed idee, bedankt voor de tip :)

   Verwijderen
  3. Volgens mij heeft vlijtig met zuinigheid laatst ook een blog gewijd aan zonnepanelen en een lening erbij die ze versneld wil aflossen.

   Verwijderen
 7. Ach ja, mensen reageren wel vaker negatief op blogs. Mogen ze natuurlijk best doen, maar ik moet soms ook even een knop omzetten omdat het niet leuk is om te horen.

  Ik weet niet hoeveel zonnepanelen jullie willen gaan plaatsen. Maar wij hadden laatst een offerte voor 7 panelen (70% van ons verbruik) voor maar 3800€.
  En dan nog 21% btw ervan terugkrijgen, ongeveer 750€. Dus misschien loont het nog om even verder te kijken qua aanbieders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond dat bedrag buiten eigen spaargeld ook nogal hoog. Inderdaad nog even verder orienteren.

   Verwijderen
  2. We krijgen maandag de offerte pas, ik reken nu nog even met de bedragen die ik online heb gevonden.

   Verwijderen
 8. mijn (directe en dus wat negatieve?) reactie kwam vooral uit verbazing voort. ik snap het gewoon niet zo goed, misschien vooral omdat lenen ook niet iets is dat ik bij jullie verwacht had. Maar natuurlijk ga ik ervan uit dat je je berekeningen echt wel op orde hebt hoor...
  Ga ik nu ook niet nóg een lans breken voor zelf sparen versus lenen :p

  Gefeliciteerd met de aanstaande zonnepanelen! Het zijn mijn liefste en makste kindjes :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lis, ik 'ken' jou dus ik weet een betje hoe je jouw reactie bedoelde. Maar als iemand anoniem zonder naam reageert vind ik dat erg vervelend en bovendien zaten er reacties tussen waarvan de honden geen droog brood lusten. Jouw reactie stond daartussen en werd per ongeluk meeverwijderd, maar dat was niet omdat je het niet met me eens was... ;)

   Overigens vind ik lenen ook niet zo geweldig bij ons passen, maargoed. We gaan het gewoon zo snel mogelijk aflossen ;)

   Verwijderen
 9. Wij hebben ook zonnepanelen...en het bevalt super goed..wij hebben 18 stuks heel veel en halen ons verbruik eruit..nu anderhalf jaar al het spaargeld er in gestoken maar we merken het wel in de vaste lasten...en tja ook wij zeggen de ene dag we willen de woonkamer opknappen en de volgende dag een veranda tja...we willen zo veel lekker wikken en weg en en soms kiezen voor het ene en dan weer voor het ander...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is wel een leer voor me: voortaan pas iets neerzetten als ik de knoop heb doorgehakt. ;)

   Verwijderen
 10. Wij gaan er dus bijna gelijktijdig aan beginnen. Ik ben erg benieuwd. Wij zijn nu een 2 weken aan het wachten op toestemming van de provincie. Wij krijgen 14 panelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb op mijn blog een bericht geplaatst over onze auto en het feit dat we daarvoor lenen. Toen viel me ook al op dat, zeker bij de blogs waar wij 'tussen' zitten, men erg weinig op heeft met lenen/leningen. Ik zie het probleem niet zo, zeker niet als je leent terwijl je genoeg inkomen hebt en dus niet leent om bijv. geld te genereren omdat je schulden hebt. Jullie plan lijkt me een prima plan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kunnen jullie in Nederland de BTW voor zonnepanelen terugvragen of is dat één of andere tijdelijke actie of gemeentelijke energiepremie die jullie kunnen aanvragen ?liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja we kunnen de btw terug vragen, omdat je energie kunt terug leveren wordt je als het ware gezien als ondernemer en mag daarom de btw aftrekken

   Verwijderen
 13. Ik heb ook wel eens over panelen gedacht maar vond het rendement eerlijk gezegd nogal tegen vallen tenzij je er veel hebt. Dat laatste vereist weer een grote investering die ik gewoon niet zie zitten. Uit milieuoogpunt zou ik het best graag willen maar zou ook graag een financieel voordeel ervan willen en dat laatste zie ik nog niet zo. Dit is mijn persoonlijke mening en vind het best stoer dat jullie het wel doen. Ik haal het milieuvoordeel dan maar uit zo min mogelijke energie verbruiken en dat lukt in mijn goed geisoleerde huis gelukkig prima. Ik hoop dat het jullie helemaal goed gaat 'bevallen'. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hebben jullie al gekeken of er in jullie gemeente niet ergens een subsidie potje is voor zonnepanelen?
  Misschien kun je dan nog een gedeelte gesubsidieerd krijgen, hoef je weer minder te lenen :)
  Of is dat niet mogelijk omdat je al van de BTW-regeling gebruik maakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had niet de bedoeling om anoniem te posten, maar toen ik op versturen klikte moest ik inloggen op mijn Googleaccount dus zal daar iets mis zijn gegaan. En verder bedoelde ik mijn bijzinnetje over de lening ook niet zo zwaar. Ik heb verder volgens mij vooral je beslissing voor zonnepanelen toegejuicht en je tips gegeven, hoop dat je die nog wel hebt gelezen. Succes verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Marleen, misschien heb ik jouw reactie dan net als die van Lis per ongeluk weggeklikt, want als iemand gewoon een nette reactie geeft dan plaats ik het gewoon, ook al is het anoniem. maar het gaat om echt heel negatieve reacties die ik heb weggeklikt, dus denk niet dat het over jouw reactie ging hoor :)

   Verwijderen
  2. Ok, dankjewel voor je antwoord.

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)