woensdag 20 april 2016

Zonnepanelen

Vandaag hebben Sander en ik een knoop doorgehakt: we gaan voor zonnepanelen!! Ik besef me dat dit voor sommige mensen echt als een donderslag bij heldere hemel komt, maar het is iets wat we al heel, heel lang willen. Alleen schuiven we het elke keer maar weer op de lange baan, omdat er altijd wel weer iets belangrijker is dan die zonnepanelen. Een nieuwe vloer, een nieuwe badkamer etc. Elke keer gaat het potje voor het huis weer leeg en is het weer niet voor zonnepanelen. En dat terwijl toen we dit huis kochten tegen elkaar zeiden: wow, eindelijk kunnen we dan zonnepanelen plaatsen, want dit huis is van ons en we kunnen ermee doen wat we willen.

Voor mij persoonlijk begon dat nogal te irriteren. We willen graag milieubewust zijn en ook besparen op onze energiekosten, maar laten eigenlijk alles voorgaan op deze wens. Als we zo doorgaan dan komt het er gewoon nooit van! En dat zou ik echt heel erg jammer vinden.

Wat ook meespeelt is dat we nu weer druk bezig waren met nadenken over het kopen van een auto. Weer een wens die we dan voor zouden laten gaan op de zonnepanelen. En ja, natuurlijk is een auto hartstikke fijn en leuk, maar de kans zit er dik in dat we na die koop toch een stuk minder snel kunnen sparen en dat de zonnepanelen nog verder de toekomst in worden geschoven.

Bovendien: elke keer als iemand over zonnepanelen tegen me praat voel ik een steek van jaloezie, terwijl het me niks doet als ik iemand hoor praten over zijn automobiel! Toen we ook nog eens lazen over de energiebesparingslening was de keuze snel gemaakt: we gaan voor zonnepanelen!

Natuurlijk moesten er dan nog wel even wat vrienden en familie geplaagd worden dus plaatste ik dit berichtje op Facebook. ;)

** In blijde verwachting **
Na lang wikken en wegen hebben Sander en ik dan eindelijk een beslissing gemaakt. Het was best lastig, moet ik zeggen. Eigenlijk al sinds de geboorte van Tobias werden we het maar niet met elkaar eens..... Het is wel leuk, maar tegelijk: willen we al dat gedoe wel? Is het niet ontzettend duur? Hebben we er wel ruimte voor? Is het wel echt zo leuk als we ons nu voorstellen? Of kunnen we beter gewoon blij zijn met wat we nu hebben en op de oude voet doorgaan. Vooral ikzelf maakte me er heel erg druk over en bracht het onderwerp elke keer weer ter sprake. Sander zag het wat minder zitten, maar wierp toch wel vaak een verlangende blik naar mensen die de knoop WEL hadden doorgehakt. Als zij het kunnen dan moeten wij het toch ook kunnen?! Het grootste struikelblok bleek toch echt de financiƫle kant te zijn. We hebben genoeg liefde en passie in ons hart om ervoor te gaan, maar wat doet het met je portemonnee? Maar nu uiteindelijk toch de knoop doorgehakt: WIJ NEMEN ZONNEPANELEN. De aanvraag voor een offerte is de deur uit en wij zijn nu in blijde verwachting!

20 opmerkingen:

 1. Rente voor 7 jaar is 2,1 % zie ik die is behoorlijk gedaald en de regels zijn ook iets veranderd. In het begin was het zo dat je maar 50% mocht gebruiken voor zonnepanelen inmiddels 75%. De overige 25% moet je elders aan besteden.

  Al met al ga je maandelijks dus bij een bedrag ad 5000 euro die je in 7 jaar betaald per maand 61 euro aan vaste lasten meer betalen.

  Zullen die kosten opwegen tegen de lagere lasten die je zal hebben?

  Misschien sceptisch hoor vanuit mijn oogpunt maar wellicht hebben jullie dit al helemaal uitgerekend.

  Ooit komen hier ook zonnepanelen maar dat duurt nog wel even. Eerst andere zaken aanpakken. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een groot gedeelte van die kosten is natuurlijk aflossing, en een kleiner gedeelte is aflossing. Anders zouden we dat bedrag toch ook extra moeten gaan sparen om over 7 jaar dan alsnog zonnepanelen aan te kunnen schaffen. Ik koop ze liever nu, eigenlijk :)

   Overigens het rendement ligt een stuk hoger dan wanneer we het geld op een spaarrekening zouden zetten. Zelfs met die 2,1% rente zouden we alsnog meer terugverdienen dan dat het ons oplevert als we het op een spaarrekening zetten.

   Sorry als het er wat krom staat, ben een beetje moe.

   Verwijderen
 2. Hoi Daantje,

  Heb je wel goed onderzoek gedaan naar de "salderingswet" die in 2020 afloopt? Stel deze wordt niet verlengd dan is de kans groot dat je die zonnepanelen nooit terug gaat verdienen. Dit is ook afhankelijk van je energiemeter. Mocht je nog een traditionele analoge energiemeter (met draaischijf) hebben is dat risico een stuk lager aangezien je daar altijd mee kan salderen ook al wordt de wet afgeschaft.

  Voor meer info zie ook https://www.zonnepanelen.net/slimme-meters-na-2020/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aangezien de overheid duurzaamheidsdoelstellingen moet halen die vanuit de EU worden opgelegd verwacht ik niet dat die wet er helemaal uitgaat. Zo wel, dan nog vind ik het vanuit het milieu belangrijk en zullen we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk wordt terug geleverd. Wie weet een accu of een elektrische auto tegen die tijd ;)

   Verwijderen
 3. Hahaha zo'n berichtje vind ik echt humor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk, hopelijk valt de offerte in de smaak en kunnen jullie die panelen snel laten plaatsen! Wel de stekker erin doen dan ;-) (Ik las van de week iets over een wijk in Almere waar al tig jaar opgewekt had kunnen worden, als bij het installeren de stekker niet was vergeten...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt me laten lachen vanochtend met je berichtje. Ja, het is inderdaad belangrijk voor het milieu en als jullie daarna goed verder gaan met sparen, zit er misschien straks een elektrisch autootje voor jullie in. Kun je je eigen stroom gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Lis sorry per ongeluk op verwijderen ipv op plaatsen geklikt. We kiezen voor lenen, omdat we niet al ons spaargeld kwijt willen zijn, maar wel die zonnepanelen willen gaan plaatsen. En omdat we anders elke keer wel weer andere dingen voor laten gaan willen we het gewoon nu plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik zou niet gaan betalen voor een lening om spaargeld te behouden, zeker niet voor 7-10 jaar... zonde van je rendement ook. Wij plaatsten ze in 2014, en zouden nu de leningkosten dan nog niet terugverdiend hebben.
   Maar ieder z'n afweging, ik ben gewoon ouderwets in schulden vs. sparen denk ik... zou ook nooit voor een auto lenen, of op afbetaling shoppen.

   Verwijderen
  2. Dit vind ik ook wel een rare redenering. Je spaargeld willen behouden en daarom een lening nemen. Het is toch juist veel makkelijker om dat spaargeld weer op te bouwen ipv rente/aflossing over te maken naar iemand anders?

   In het kader van consuminderen en hypotheekaflossen enzo slaat dit kant nog wal. Sorry

   Verwijderen
  3. Dat is jouw mening, Anoniem. Wij denken daar anders over. Als we nu al ons spaargeld opmaken en volgende maand gaat de wasmachine kapot dan zullen we alsnog een lening moeten afsluiten tegen een veel minder gunstig rente-percentage dan dat we voor deze lening krijgen. Bovendien zullen we een gedeelte ook van het spaargeld doen, maar we gaan onszelf niet helemaal schoon uitgeven.

   Verder zou ik zeggen: als je niet eens de moeite kan nemen om je naam bij een reactie te zetten, neem dan ook niet meer de moeite om te reageren.

   Verwijderen
  4. Een lening afsluiten voor een wasmachine zou ik zo gauw niet doen. Je kunt als alternatief altijd nog naar de wasserette of wassen met de hand of vrienden/ familie lief aankijken. Ik weet niet of je al eens een overzicht hebt geplaatst van de inkomsten en uitgaves of percentages, ik ben heel beniewd of het voor jullie niet loont om nog een paar maanden door te sparen en het dan volledig zelf te bekostigen. Misschien liggen er nog wat leuke subsidie regelingen van de overheid op de plank waardoor je maximaal profiteert.

   Verwijderen
  5. Ik wil met liefde mn naam erbij zetten, maar hoewel ik ingelogd ben met google-account post ik schijnbaar soms toch als anoniem. Ik heb daar na het posten niet opgelet.

   Gezien de huidige prijs van bijv wasmachines kun je binnen twee maanden wel weer een mini-reserve hebben om dit soort noodgevallen op te lossen. Nu ga je een lange verplichting aan. Mocht je situatie veranderen heb je dus relatief hoge lasten waar je aan vast zit. Op termijn vind ik dat een groter risico en op geen enkele manier passen in het aflossingsbeleid dat je voert. Vandaag mijn verbazing.

   Voor de duidelijkheid: als je je hele leven aan elkaar financiert moet je dat vooral zelf weten. Zolang je een ander er niet mee lastig valt is veel geoorloofd. Maar als je een blog als dit schrijft, dan geven mensen ook hun mening. Soms wel ongenuanceerd. En misschien wil je soms liever gewoon iets positiefs horen, dat begrijp ik ook.

   Verwijderen
 7. Voor mij is dat blij worden precies omgekeerd. Als ik iemand hoor praten over zonnepanelen wordt ik niet heel blij. Zal zeker milieutechnisch goed zijn maar ik vind ze ook nog lelijk. Van financiĆ«l voordeel op langere termijn ben ik niet overtuigd. Zeker niet bij mij als heel kleine gebruiker. Ik zou maar heel weinig besparen op mijn verbruikstarief. Teruglevertarief is lager. Mijn buurman (2 onder 1 kap) heeft ze ook maar betaald maar iets minder dan ik aan energie. €20 minder ofzo per maand. Nu heeft hij ze gekocht voor €2.000,00 en gewoon zelf geplaatst. Ik doe wel weer andere dingen die goed zijn voor het milieu.
  Tja van autobezit wordt ik wel blij. Al hoef het niet duur en flashy.
  Ik kocht dinsdag een nieuwe auto. Suzuki Celerio. Maandelijkse lasten eerste paar jaar. Afschrijving €85. Verzekering all risk €20. Belasting €20. Onderhoud €20. Benzine 1000 km €70. Voor deze kosten kan ik los van het gemak het openbaar vervoer niet betalen. Alleen 4 dagen per week met bus naar werk zou €140,00 kosten. Met auto naar werk is 30 min van deur tot deur. Met de bus 65 min. Ik gebruik hem ook voor vakanties in Nederland of Duitsland. Maar jullie wonen ook stedelijker. Dat is gemakkelijker. Ik ken hier in het dorp echt helemaal niemand onder de 65 jaar zonder auto. Van de stellen 90% denk ik twee auto's. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan ook anders. Wij hebben 2800 euro betaald voor onze zonnepanelen en "verdienen" daar zo'n 50 euro per maand mee. Eigenlijk coveren we daar ons volledige verbruik mee

   Verwijderen
  2. Goede keuze. Heb je bij 1 partij een offerte aangevraagd of bij meerdere? Zou sowieso dat laatste doen zodat je wat te vergelijken hebt. Verdiep je verder goed in wat je wilt qua hoeveelheid panelen, stem dat af op je verbruik.

   En die salderingsregeling, ik denk hetzelfde als jij. Zal vast wel iets beperkt worden, maar helemaal afscheid nemen zullen ze nooit doen. Ik denk dat als je rekening houdt met dat je niet meer zonnepanelen koopt dan dat je verbruikt, je wel goed zit

   Verwijderen
 8. Ik zie nergens staan dat je een lening ervoor gaat afsluiten. Wel in een reactie. Blijkbaar heb ik wat gemist ;)
  Waar ga je dat doen & tegen welke rente?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan voor een gedeelte van de kosten gebruik maken van de energiebesparingsregeling. De rest doen we van de spaarrekening. Een groot gedeelte daarvan kunnen we dan vervolgens direct weer aflossen, omdat we de BTW kunnen terugvragen.

   Verwijderen
 9. Wij hebben onze zonnepanelen met een doe-het-zelf pakket geplaatst. Dat scheelde bijna 1000 euro op de aanschafprijs. Als je de naam van ze wilt hebben, mail even (dan kunnen we de doorverwijsbonus delen). Scheelt dan in hoeveel lening je nodig hebt.
  Kunnen jij en Sander denk ik wel, zo handig zijn jullie wel, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben de offerte inmiddels goedgekeurd. Ook wij maken gebruik van de duurzaamheidslening. 3% subsidie van de provincie. De BTW wordt direct teruggestort en einde dit jaar 2500 en volgend jaar ook. Weg lening, en zoals ook jij schrijft, eindelijk de knoop doorgehakt. Door stomme beslissingen in het verleden hebben wij maar een klein deel van ons spaargeld vrij opneembaar. Dat blijft staan voor zoals nu ook aangeschaft een ketel en onvoorziene andere zaken. De lening is in 2017 in ons geval afgelost.
  Gewoon doen waar je je goed bij voelt.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)