maandag 2 mei 2016

Update zonnepanelen

Vandaag zal ik jullie ook even een update geven over de zonnepanelen. We hebben inmiddels een aantal offertes ontvangen en hebben ook een akkoord gegeven op 1 van deze offertes. Weer een stap dichterbij de zonnepanelen, dus!

Opbrengst van de panelen

We gaan voor 8 panelen met een totale opbrengst van rond de 2.500 kWh. Dit is ruim voldoende in onze huidige situatie, maar we verwachten dat we in de toekomst meer stroom zullen gaan verbruiken, omdat Tobias ook steeds meer gebruik zal gaan maken van elektronica. Ze zijn dus gekocht op de groei.

Lening of toch niet?

Uiteindelijk hebben we besloten dat we de zonnepanelen toch van de spaarrekening gaan betalen en dit zo snel mogelijk terug aanvullen. De belangrijkste reden hiervoor is eerlijk gezegd dat we vonden dat je wel door bizar veel hoepels moet springen om voor zo'n lening in aanmerking te komen. Ik moest meer gegeven aanleveren dan voor de hypotheek!!

Daarnaast kunnen we het ook gewoon zo bekostigen, dus misschien is het toch beter om het dan ook op deze manier te doen. 

Kortom...

Ze komen er nu echt. Superspannend en ik ben er enorm naar aan het uikijken!

22 opmerkingen:

  1. Spannend! En misschien ook ergens wel fijn dat jullie nu moeten 'aflossen' aan de spaarrekening, in plaats van aan een andere partij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien een brutale vraag maar wat gaan de panelen kosten? Wij zijn ook aan het oriënteren voor 8 panelen. Vandaar mijn interesse.

    En wanneer worden jullie panelen geplaatst? Echt heel erg leuk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wij betaalden in zomer 2014 voor 8 panelen 250kWh en omvormer, incl. installatie 3500 euro, kregen ruim 500 btw terug, dus iets onder de 3000 netto aanschaf. Terugverdientijd 7,5 jaar.

      Verwijderen
    2. Hoi Amandjuh, als je het wilt weten mag je me altijd een mailtje sturen :)

      Verwijderen
  3. 2500 Kwh vind ik aan de lage kant. Juist nu je de kans hebt zou ik meer laten leggen, en dan bijvoorbeeld op den duur meer gaan stoken met infraroodpanelen en koken op inductie. Ik zit met 1 persoon al op minimaal 3000 Kwh, maar heb hier 2 Boilers (een voor de douche en de andere in de keuken) en kook ceramisch!.. Juist die aspekten worden nogal eens vergeten, en kunnen op den duur meer rendement brengen want geen gas of stadsverwarming..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is aardig wat. Wij koken al via inductie en zitten met zijn drietjes nog niet op 2.500 kWh per jaar! En stadsverwarming is altijd nog milieubewuster dan elektrisch stoken. We doen het niet alleen voor het geld, maar grotendeels voor het milieu

      Verwijderen
    2. Het verbruik is inderdaad hoog, maar zoals ik al schreef 2 Boilers. Die in de badkamer laadt op met nachtstroom en op is op.. Die in de keuken heeft al een schakelaar, en gaat aan als het echt nodig is. Vor de afwas een vaatwasser, die is qua stroom voordeliger dan de boiler. Verder zitten er al overal al schakelkasten (TV, decoder) en tijdsklokken op (modem etc). Nog verder naar beneden qua verbruik gaat niet, alle opties en tips heb ik al bekeken. Wat mij wel opviel, vooral de pomp van de CV ketel is echt een grote slurper, en het kan veel geld sparen om een A++ pomp te installeren!

      Verwijderen
  4. 8 panelen en dan 2500 kWH opwekken is wel redelijk knap, dan moet je ongeveer de duurste panelen die er op dit moment zijn kopen en daarbij de meest ideale ligging hebben. Ter vergelijking, wij hebben 12 panelen en wekken ongeveer 3.000 kWh op. En dat is vrij efficiënt. Hoeveel wattpiek komt er op jullie dak te liggen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben een plat dak, dus we kunnen ze inderdaad zo neer laten zetten dat ze perfect staan ;)

      En onze panelen zijn inderdaad wel een stukje duurder dan de meeste prijzen die ik hoor, maar daarentegen inderdaad ook erg goede kwaliteit :)

      Verwijderen
    2. Dan nog denk ik dat het je iets te zonnig wordt voorgesteld.

      Waarom trouwens zo geheimzinnig over wat je precies besteld hebt en voor welke prijs?

      Verwijderen
    3. Eerlijk? Omdat ik ff geen zin heb in gezeur en om mezelf te moeten verdedigen waarom wij voor een duurder merk en een duurder bedrijf kiezen dan wat de gemiddelde persoon doet.

      Verwijderen
    4. Maar je mag uiteraard best weten wat we hebben besteld hoor:

      8 zonnepanelen Sunpower, 327 watt, 1046 x 1559 mm
      Omvormer SB 2.5 (producent SMA)
      Montagemateriaal Flatfix 30
      Vermogen systeem 2616 Watt piekvermogen
      Verwachte opbrengst 2459 kWh per jaar
      CO2
      reductie 1677 kg per jaar

      Verwijderen
    5. Goed spul, prima keuze. Prijs hoef ik ook niet te weten, maar dit soort info is wel handig. Met ruim 2600 wattpiek aan vermogen zou die 2500 kWh aan daadwerkelijke opbrengst er wel in moeten zitten.

      Verwijderen
  5. Mooie stappen, hoe zit het nu met de slimme meter, kan je daar nu niet meer het overschot teruggeven en verdienen? Of is dat al achterhaald.
    Toch mooie investering. Wij zullen dit jaar ruim onder de 2000kwh komen met elektriciteit met z'n 2 en als we de lijn van deze 4 maanden weten vast te houden dan wordt 1600 een makkie.
    8 panelen is aan te bevelen, bij ons kan dat heel krappies op het dak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja mag nog steeds terugleveren, dan wordt het verrekend met je verbruik (saldering). Alles wat je meer teruglevert dan wat je zelf verbruikt wordt tegen een lager tarief terugbetaald, waardoor de terugverdientijd van je panelen dan langer wordt...

      Verwijderen
    2. Onze panelen leveren meer op dan verwacht. Een maand geleden hebben we een oven gekocht en het gebruik is decadent te noemen :-) en dan nog komen we niet aan de opbrengst van de te verwachten 3100 KwH.
      Wij hebben twaalf panelen van 250 watt op een dak gericht op het zuiden. In december en januari hebben we wat last van schaduw van de buren.

      Verwijderen
    3. Nog een aanvulling. Onze te verwachten opbrengst was 2500.

      Verwijderen
  6. Het rendement wordt wss ook superoptimistisch aangegeven. Bij zeer warm weer daalt het rendement nl ook. En dat zijn dingen waar je weinig invloed op hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Valt best mee, mijn ervaring is juist dat ze vrij terughoudend zijn met inschattingen. Bij mijn installatie gaven ze een verwachting van 2600 kWh. In de praktijk lijkt het meer op 2.900 a 3.000 kWh per jaar te zijn.

      Verwijderen
  7. Ik denk dat het een goede beslissing is om te financieren vanuit eigen middelen. Van zonnepanelen heb ik geen verstand, maar gezien wat ik al gelezen heb hier denk ik dat je een weloverwogen beslissing neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk dat jullie de stap nu echt zetten. Wij blijven nog steeds hangen in het stadium van offertes...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie stap! Slim om voor te schieten uit buffer. Wanneer worden ze ongeveer geplaatst?

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)