woensdag 4 mei 2016

Consuminderen en je neus

De laatste dagen heb ik helaas last van een voorhoofdsholte-ontsteking. Gelukkig begint de pijn inmiddels wel flink af te nemen, maar ik ruik nog steeds niks. En da's best lastig als je alleen thuis bent met een peutertje die nog niet zindelijk is! Gelukkig bleek hij mijn uitleg te begrijpen over dat mijn neus ziek is en dat ik niks kan ruiken! Dat scheelt enorm. :)

Maar nu ik dus zo verkouden ben besef ik me ook opeens hoe belangrijk je neus is bij het consuminderen. Doordat ik nu niks ruik maak ik andere beslissingen dan anders:


 • Alle kleding gaat na 1 keer dragen direct in de was. Normaal kies ik er nog wel eens voor om kleding te laten luchten, maar nu neem ik het risico gewoon niet. 
 • Zelfde geldt voor eten. Melk die een dag langer openstaat dan normaal kun je op geur vaak nog wel bepalen of het nog goed is. Maar nu gooi ik het dan toch maar liever weg.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere dingen te bedenken:

 • Je ruikt niet dat je het gas aan hebt laten staan (trouwens nog gevaarlijk ook!)
 • Je merkt minder snel als je eten staat aan te branden
 • Doordat je minder proeft kun je geneigd zijn om te kiezen voor bijvoorbeeld tussendoortjes met een uitgesproken smaak, bijvoorbeeld chocolade
 • Of juist andersom: het eten smaakt je niet, dus je gooit sneller eten weg

Nja, ik denk dat jullie de boodschap wel begrijpen. Als je gewoon kunt ruiken sta je er totaal niet bij stil en dit is voor mij de eerste keer dat ik zo heftig verkouden ben dat ik echt helemaal niks meer ruik. Erg apart en ik hoop dat het snel over is. 7 opmerkingen:

 1. Je kunt een netipot kopen om je neus en holtes te spoelen met lauw zout water. Werkt als een tierelier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps... aanvulling over de netipot.. die gebruik alleen als ik verkouden ben, niet bij een ontsteking

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet kunnen ruiken en dus ook je smaak kwijt zijn is waardeloos. Ik vond het ook altijd lastiger om dan te functioneren. Dan merk je pas hoeveel je je neus gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elke dag stomen en neusspray gebruiken.
  Als dat niet helpt fluticason neusspray bij de huisarts vragen. Werkt echt super!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat laatste advies zou ik voorzichtig mee zijn Daantje, fluticason is een neusspray met corticosteroïden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Of gewoon uitzieken, genoeg drinken (iets meer dan anders), en niet bij elk wissewasje 'ziek' zijn en naar 'oplossingen' zoeken in de drogist of apotheek... Maar dat ismeestal geen populaire mening

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal mee eens Lis, dat is ook mijn mening! De meeste klachten verdwijnen vanzelf weer. Een leuke uitdrukking in deze is : als je dit gebruikt duurt het zeven dagen, als je niks neemt een week :)

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...