donderdag 9 juni 2016

Verspilling van ziektekosten

Is het jullie ooit wel eens opgevallen hoeveel medicatie er weg wordt gegooid?! Ik vind het zo ontzettend zonde! Er wordt veel gepraat over dat de ziektekosten zo hoog zijn, maar tegelijkertijd word er ook zoveel verspild!

Gister in het ziekenhuis bijvoorbeeld. Ter voorbereiding van de operatie moest Tobias neusspray. Een keer sprayen per neusgat. De rest van het flesje zou vervolgens gewoon worden weggegooid! Een heel flesje neusspray dat slechts 1 keer gebruikt wordt! Bizar toch?! En dan te bedenken dat er gister alleen al 8 kindjes op die zaal lagen. Dat is dus 8 flesjes prima neusspray die na openen nog een jaar houdbaar is die weggegooid worden! Overigens heb ik de mijne gewoon meegenomen. Wie weet komt het ooit nog wel van pas, want het is ook gewoon te gebruiken bij neusverkoudheid.

Maargoed, zo kan ik nog wel even doorgaan qua voorbeelden.... Enorme tubes zalf die vervolgens maar een paar keer worden gebruikt omdat blijkt dat het toch niet de goede medicatie is, bijvoorbeeld. Of een hele strip pijnstillers, terwijl de pijn na een paar dagen alweer weg is.

Tegenwoordig bewaar ik gewoon alle medicatie. Eens per 3 maanden bekijk ik wat er nog houdbaar is. En als de dokter dan iets voorschrijft kijk ik eerst of ik het nog in mijn medicijnkastje heb liggen van een vorige keer. Ik gebruik nu bijvoorbeeld Tobias' zalfje tegen eczeem, omdat ik zelf ook eczeem heb momenteel.

Op termijn bespaart mezelf dit kosten qua eigen risico en daarnaast zou het ook veel besparen aan ziektekosten als meer mensen dit zouden doen. Wij weet kunnen de premies dan ooit weer naar beneden! :)

En weet je helemaal niet wat je met overgebleven medicatie moet?! Soms zijn ze er heel blij mee bij de straatdokters. Sommige daklozen hebben zelf geen zorgverzekering of kunnen echt geen eigen risico betalen. Zij zijn erg blij met de medicatie die ze kunnen krijgen...

22 opmerkingen:

  1. Heel herkenbaar! Dochter heeft tijdje oogpleisters gebruikt, die kosten 1€ per stuk. Je krijgt ze per 100. Nu is ze klaar en nog 70 over! Weggooien zonde! Maarja, wat dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien inleveren bij het oogziekenhuis? :) Daar zullen ze vast wel iemand weten die ze ook gebruikt.

      Verwijderen
    2. Misschien kan het lilianefonds of een ander goed doel voor operaties in ontwikkelingslanden er iets mee?
      Lara

      Verwijderen
  2. Medicatie doorgeven aan derden is verboden, en om goede redenen. Als je zelf geen dokter bent kun je onmogelijk een inschatting maken van de gevolgen van medicatie op specifieke gevallen. Combinatie met andere middelen, overgevoeligheden, fysieke verschillen, besmetting, enz... Allemaal factoren die van belang kunnen zijn. Zal met een neusspray van je zoon zo'n vaart niet lopen, maar overgebleven medicijnen uitdelen aan derden zou ik zeker niet doen...
    Je kunt je overgebleven medicatie inleveren bij de apotheek, dan wordt het op de juiste manier verwerkt. De kern van verspilling zit verder vooraan in de keten, kleinere doseringen zouden soms een groot verschil kunnen maken, maar waarschijnlijk wegen de kosten daarvan al niet op tegen de baten. Of in ieder geval niet voor de farmaceutische industrie... tja...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lis, een straatdokter is gewoon een huisarts met een diploma, hoor ;) Dus dat is absoluut niet hetzelfde als je medicatie delen met derden :)

      Verwijderen
    2. Inleveren bij de aptheek betekend dat ze vernietigd worden.
      Ze mogen ze niet aan iemand anders gevennomdat niet te controleren is of ze wel goed bewaard zijn geweest.

      Verwijderen
    3. Het gaat vaak ook om hoe de medicatie bewaard is. De dokter kan aan de buitenkant niet zien of jij het pilletje/zalfje/spraytje in de vriezer hebt gelegd of juiste in de volle zon maar het kan wel zijn dat de medicatie dan niet meer (goeeld werkzaam is. Dat open verpakkingen niet doorgegeven.mogen worden vind ik (als verpleegkundige) alleen maar goed. Sommige mensen dragen besmettelijke bacterien bij zich of gaan.niet hygienisch met de medicatie om. Een volgende kan daar ziek kan worden en 1 dagje opname ivm een infectie kost meer dan dan de besparing van 100 flesjes neusspray hergebruiken.
      Kleine verpakkingen zijn vaak duurder dan grote (niet alleen relatief maar ook.absoluut)
      Als privepersoon vind ik overigens ook zonde. Maar ik denk toch dat dit onder de streep goedkoper is.
      Lara

      Verwijderen
    4. Ik weet wat de straatdokter is, maar ik blijf erbij, doorgeven aan derden is niet de bedoeling. En in dit geval zijn die dokters gewoon derden die niet kunnen overzien wat de gevolgen zijn. Fijn dat die straatdokters iets proberen te betekenen voor daklozen, maar door ze onbetrouwbare medicatie te verstrekken... Zo'n arts kán helemaal niet beoordelen of de medicatie nog van samenstelling is zoals hij bij de apotheek vandaan kwam. Overigens mág een arts helemaal geen medicatie verstrekken, alleen een apotheker mag dat.
      Ik vind het nobel hoor, dat mensen zo proberen te helpen... En ik geloof wel in hun beste bedoelingen, maar dat is niet wat goede gezondheidszorg behelst.
      Beter het systeem aanvechten/verbeteren, dan (op eigen houtje, met of zonder organisatie) het systeem omzeilen.
      Er is een (imho goede) reden waarom apotheken dit vernietigen en niet doorgeven aan straatdokter/buitenland/etc. initiatieven.
      Zou je zelf medicatie van derden gebruiken als een straatdokter je deze verstrekt?

      Verwijderen
  3. Ik ben heel blij met je opmerking over de straatdokters. Inderdaad kunnen zij vrijwel alles gebruiken.
    Aan de andere kant weet ik hoe kostenbewust men nu meestal in de zorg is. Voorraadbeheer in een ziekenhuis werkt anders dan in een huishouden. Zo kan het zijn dat voor ieder kind een eigen neusspray die je vervolgns weggooit veel goedkoper is dan iedere andere oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit valt mij ook op, helemaal nu ik vaker met de kinderen bij de dokter zit. Vorige week kregen we antibiotica waar uiteindelijk de helft van over was, slaat eigenlijk nergens op, want je kunt daar niks meer mee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het om tabletjes gaat is dat inderdaad vreemd want het is toch meestal een afgepaste kuur die je af moet maken?
      Jolanda

      Verwijderen
    2. antibioticakuurtjes moeten altijd helemaal afgemaakt worden. Lidy

      Verwijderen
    3. dit wilde ik ook zeggen! Helemaal opmaken!

      Verwijderen
  5. Wat goed dat je die straatdokter noemt! Die zal er hier bij ons wel niet zijn, maar vast wel in Rotterdam.
    Tja, vanwege de hygiene is het logisch in het ziekenhuis. Gelukkig geeft de verpleging hier het overgeblevene (bv. een half rolletje verband of restant vetgaas) aan de patient mee want eenmaal aangebroken kunnen ze het niet bewaren. Dat vind ik al redelijk bewust, maar het kan altijd beter natuurlijk.
    Groet, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb nog nooit van een straatdokter gehoord... En ja, ik doe ook wel eens een hergebruik van een eczeem of schimmelzalfje. Aan de andere kant, je moet wel nadenken over hygiëne en mogelijke gevaren van verkeerd gebruik. Ik kende ook iemand die als ze niet zo lekker was de medicijnen van de hond nam ("want die knapt er ook zo lekker van op" :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik bewaar altijd veel en vooral de zalfjes blijven jaren goed alleen is de werkzaamheid iets minder volgens mijn huisarts.
    Op bijsluiters schrijf ik altijd de datum en waarvoor ik het precies heb gebruikt want soms is het voor meerdere dingen te gebruiken.

    Met oogdruppels moet je altijd wel erg voorzichtig zijn.

    Straatdokter had ik nog nooit van gehoord, prima doel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die verspilling is inderdaad wel kwalijk. Zeker omdat de ziekekosten zo hoog zijn en problematisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als je de protocollen van een ziekenhuis kent en de strenge controles dan zou je begrijpen waarom neusspray (bijv) niet hergebruikt wordt. Ik zou zelf ook geen neusspray willen als het al gebruikt was voor een ander. Meegeven met de patient vind ik dan wel een goede oplossing. Maar vergis je niet in de regels die moeten worden gevolgd.

    Het zou fijn zijn als verpakkingen kleiner waren wellicht, maar je kunt met 1 flesje neusspray ook niet acht kinderen doen. Da's toch niet hygienisch.

    Suzan

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb eens voor een huiduitslag (allergische reactie op medicijnen) 3 grote tubes creme gekregen. Ik heb een halve gebruikt. ...
    Terugnemen doet de apotheek niet omdat ze niet weten hoe je het hebt bewaard.
    Ik snapte toen niet waarom ze me niet gewoon 1 tube gaven met eventueel een herhaal receptje. Echte verspilling.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. straatdokters heb je hier in t dorp niet.. :p kende t niet eens eigenlijk...
    supergoed van je dat je daaraan denkt en dat noemt. vast meer mensen die het niet kennen. hier kijk ik ook regelmatig de doos medicijnen door op datum idd. bewaar veel te veel, maar vind het ook zonde om alles nieuw te kopen. nu weer een berg hooikoorts medicijnen van de huisarts, terwijl ik al had van de drogist (maar dat hielp niet meer met die extreme pollenhoeveelheid...) en zal je zien dat t volgend jaar net over datum is voor ik het nodig heb;) had zelfs nog een antibioticakuur liggen.. ze dachten dat ik net na bevalling een blaasontsteking had omdat er bloed in de urine zat.. eh ja ben net bevallen, tuurlijk zit er bloed bij ;) (had ook wel hele erge pijn, maar leek uiteindelijk niet van blaasontsteking te komen dus geen kuur begonnen.. niet zo dol op ivm candida..)maar uiteindelijk niet nodig gehad dus kon ook weg... zonde idd.. en premie omlaag? veel medicijnen betaal je zelf van je eigen risico.. ben met gemak 75/100 euro kwijt aan iets simpels als hooikoorts... :S

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik denk dat het grootste probleem is dat de medicijnen kunstmatig hoog worden gehouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Van veel medicijnen kan ik begrijpen dat ze niet doorgegeven mogen worden. Toch gaat het heel ver, zoals het nu gaat. Ik had eens een gesprekje met een apothekersassistente die me vertelde dat zodra de meegegeven medicatie bij hen de deur uit is, zij het alleen maar terug kunnen nemen ter vernietiging.....en het niet meer aan anderen gegeven mag worden....Letterlijk zei ze : als het over de drempel is gegaan', mag dat niet meer....Protocol, hè.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)