donderdag 21 februari 2019

Naar de "overgangsconsulente"

Vorige week ging ik naar de overgangsconsulente die met mij mee zou gaan kijken welke stappen ik kan zetten qua voeding om nog verbetering te krijgen in de PMDD klachten.

Ik heb nu een paar richtlijnen mee naar huis gekregen waar ik me aan probeer te houden:

  • Elke dag 2 liter water
  • Geen melk meer drinken
  • 400 gram groentes per dag eten
  • Minder suiker, snoep enzovoort
  • Een goede natuurlijke multivitamine gaan slikken (overgangsconsulente raadde deze aan)
  • Krachttraining gaan doen - vooral armspieren trainen (dit schijnt te zorgen voor een boost in testosteron, waardoor de andere hormonen minder gaan "klieren")
  • Elke dag 30 tot 60 minuten bewegen in de buitenlucht (wandelen of fietsen)
  • Stress vermijden
Ik weet niet of ik alles precies op de letter ga volgen, maar ik doe nu in elk geval wel mijn best om erop te letten dat ik wat extra groentes eet. Of dit helpt is pas op langere termijn te bepalen, maar het kan in elk geval geen kwaad, dus het is de moeite om het te proberen. 

Tot nu toe in elk geval geen effect, maar ik ben ook (alweer!) snipverkouden en nu zelfs een holte-ontsteking erbij te pakken, dus dat is wel even balen. Hopelijk is dit de laatste keer deze winter, want ik ben er wel een beetje klaar mee hoor. 

12 opmerkingen:

  1. Voeding kan veel uitmaken. Suiker ontregelt allerlei hormonale processen. Zie het niet als jezelf dingen ontzeggen, maar jezelf het beste gunnen. Smaak kan veranderen. Ik at laatst een bonbon en vond het echt niet lekker meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraag volgende keer eens of je wel andere suikers kan nemen zoals erythonol, daar kan je goed koekjes mee bakken bijvoorbeeld en toetjes maken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die Google home mini moet je dan maar niet gaan gebruiken zoals Sander met "doe alle lichten uit", als je zelf naar de lampen loopt blijf je bewegen, dat is zeker van belang! Naast voeding uiteraard, ook dat kan veel invloed hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom mag je geen melk meer drinken? En mag je dan nog wel kaas en yoghurt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet zegge dat ik dat niet heb gevraagd,maar ik vermoed omdat er hormonen in zitten die dan je eigen hormoonbalans weer kunnen verstoren. Yoghurt kwark en karnemelk mocht wel.

      Verwijderen
    2. Kan goed hoor, de ene zuivel is de andere niet. Yoghurt, kwark en karnemelk zijn door de zuren heel anders van samenstelling geworden dan melk.

      Hopelijk doen deze tips iets voor je. Zou zo fijn zijn!

      Verwijderen
    3. In Europa mogen geen hormonen worden toegediend. Weer zo'n ding dat rücksichtslos uit Amerikaanse literatuur wordt overgenomen. Hetzelfde geldt voor antibiotica.

      Verwijderen
    4. In melk zitten ook gewoon natuurlijke hormonen hoor. Maar ik zal het volgende keer vragen, wellicht heeft het een andere reden

      Verwijderen
  5. Hormonen in de melk? Ik denk dat het om de lactose, de melksuiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat zijn best veel regels, zal niet altijd even makkelijk zijn. Maar als het helpt...
    Succes ermee!

    Groetjes Gina

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben voor de overgang fanatiek gaan sporten. Toen ik rond mijn 45e in de overgang kwam ben ik hier mee doorgegaan. Tevens ben ik veel gezonder gaan eten dan ik daarvoor deed. Ik eet al jaren vegetarisch, met veel groente, peulvruchten en ook zuivel. Verder doe ik niets bijzonders, eet af en toe wat lekkers. De klachten die ik had tijdens de overgang waren niet groot, af en toe nachtzweten, soms somber en humeurig. Nu ben ik 51 en heb ik geen klachten meer, de overgang is voor mij nu afgelopen. Mijn leefstijl is nog dezelfde, gezond eten en veel bewegen. Ik sluit geen voedselgroepen of voedsel uit, behalve vlees. Hoop dat jouw klachten met de adviezen die je hebt gekregen minder worden. Groet Niekster

    BeantwoordenVerwijderen


  8. Melk bevat lactose,de natuurlijke melksuiker De hoeveelheid lactose verschilt per zuivelproduct. Yoghurt en karnemelk bevatten bijvoorbeeld minder lactose dan melk. (Half)harde kazen bevatten vrijwel geen lactose. Lactose kan ook – in kleine hoeveelheden – voorkomen in producten waarin melk, melkpoeder of bepaalde bestanddelen uit melk zijn verwerkt, zoals chocoladeproducten, koffiecreamers en koek.
    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)