Weetjes over de houdbaarheidsdatum
Wist je dat iedere Nederlander gemiddeld 50 kilo eten per jaar weggooit?! Dit komt neer op een waarde van zo´n €150! Kortom: er valt zo´n €3 per week te besparen door minder voedsel te verspillen! Super toch?! Er zijn uiteraard allerlei verschillende manieren om minder voedsel te verspillen, en verstandig omgaan met de houdbaarheidsdatum is er één van.Deze weetjes over de houdbaarheidsdatum zijn dus alvast een beginnetje bij het minder voedsel verspillen!
First in, first out....
Bij de supermarkt werken ze met een first in, first out systeem. Dit houdt in dat de producten met een langere houdbaarheidsdatum achteraan worden gezet, zodat de producten met een kortere houdbaarheidsdatum als eerste gepakt worden. Dit doet de supermarkt om te voorkomen dat ze met onverkoopbare producten blijven zitten.Als je boodschappen gaat doen kun je dus het beste producten van achterin het schap pakken, zodat je een product hebt met een langere houdbaarheidsdatum. Op die manier loop je minder risico dat je (een restje) weg moet gooien! (Edit: als je zeker weet dat een product snel op wordt gegeten of gedronken, dan hoef je dit natuurlijk niet te doen!)
THT of TGT?
Op producten kunnen twee soorten houdbaarheidsdatum staan: THT en TGT:- THT staat voor tenminste houdbaar tot. Dit wordt gebruikt bij producten die niet bederfelijk zijn. Na de THT datum zijn deze producten nog prima te eten. De smaakkwaliteit gaat op den duur wel achteruit, maar je zult er niet ziek van worden. Kom je dus een product tegen met een THT erop die een maand geleden was? Je hoeft het product dan niet weg te gooien!
- TGT staat voor te gebruiken tot. Dit wordt gebruikt voor bederfelijke producten zoals vleeswaren. Als dit over de houdbaarheidsdatum gaat moet je het wél weggooien, want anders kun je er flink ziek van worden!
Natuurlijk blijft het zaak om je verstand erbij te houden. Op yoghurt staat vaak ook een THT, maar die kun je bijvoorbeeld minder lang over de datum eten dan bijvoorbeeld rijst! Blijf dus altijd kritisch, maar gooi tegelijkertijd ook niet zomaar klakkeloos iets weg omdat het over de houdbaarheidsdatum is!
Interessant. Trouwens, jij hebt ooit too good to go getipt. Gebruik ik nu bijna wekelijks en vind het zo leuk!!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Gina
Wat leuk om te lezen! Ik vind het zelf ook nog steeds leuk om wel eens te gebruiken :)
VerwijderenAls iedereen altijd producten achterin het schap neemt, blijven de warenhuizen met de onverkoopbare producten zitten en is dit ook voedselverspilling. Ik moet wel bekennen dat ik er mij ook schuldig aan maak.Bernadette
BeantwoordenVerwijderenDa's waar. Ik kijk zelf altijd kritisch naar hoe lang we ergens mee doen. Als ik weet dat een pak melk binnen 1 dag opgaat dan pak ik gewoon de voorste, bijvoorbeeld :)
VerwijderenJa precies, dat is een beetje kortzichtig... ik kijk ook wel altijd, als ik iets de dag zelf bijvoorbeeld op wil eten doet de datum er niet zo veel toe.
VerwijderenAls ik producten lang wil bewaren, dan haal ik ze inderdaad van achterin het schap. Vaak maakt het helemaal niet zo veel uit, want dan ga ik het snel gebruiken en dan pak ik de voorste of de bovenste.
VerwijderenIk zet zelf thuis ook spullen op datum. Kijk geregeld in de groentenla van de koelkast. Denk ik ik heb nu toch te veel, dan maak ik het klaar voor in de diepvries te doen. Verder schrijf ik op aan geld wat ik weggooi, gevolg ik werd gestimuleerd om dit niet te doen.
BeantwoordenVerwijderenik geloof zeker dat er veel weggegooid wordt maar zeker geen 50 kilo per persoon,hier al helemaal niet hoewel het met enige regelmaat fout gaat omdat de oogst te groot is(grote moestuin en beetje kwakkelen waardoor het niet altijd soepel verloopt) te weinig op tijd bewerken of weg te geven
BeantwoordenVerwijderenIk pak juist graag de pap bijna aan de houdbaarheidsdatum. Dan zit er vaak een sticker op, kan geen kwaad met drie papmonsters in huis. 😉
BeantwoordenVerwijderen