zondag 5 juli 2020

Niet meer te volgen

Doordat de regels rondom corona telkens worden aangepast vind ik het eerlijk gezegd af en toe niet meer te volgen. In het begin hield ik het allemaal netjes bij, maar na zoveel wijzigingen vind ik het geen doen meer en heb het ook een beetje opgegeven om alles bij te houden. Liever iets te streng dan niet streng genoeg, want het gaat om allerlei versoepelingen waarvan ik blijkbaar niet op de hoogte was.

Dingen die ik bijvoorbeeld had gemist:

 • Dat verkouden kinderen gewoon weer naar school mogen
 • Dat je weer met meerdere huishoudens in de auto mag
 • Dat je ook weer voor minder belangrijke dingen met het openbaar vervoer mag
Kortom: wij zijn momenteel wat strenger in de regels dan gemiddeld. Ik voel me ook nog niet echt prettig bij de huidige drukte die weer ontstaat in de winkels. Mensen komen ook veel te veel in "mijn" ruimte, merk ik. Ik denk dat het nog wel een lange tijd zal duren, ook nadat de 1,5 meter regel is afgeschaft, voordat ik me er weer comfortabel bij voel om mensen in die ruimte toe te laten.

Hoe zit dat bij jullie? 

20 opmerkingen:

 1. Je kan beter een tijdje te streng dan te losjes zijn, vind ik.Ik heb een kwetsbare gezondheid dus ben sowieso strenger voor mezelf dan de standaardregels toelaten.
  RIVM en overheid hebben duidelijk overzicht van de regels, daar kijk ik regelmatig. De persco's sloeg ik over...teveel blabla, en na een persco werden de pagina's met nieuwe regelgeving altijd meteen gepubliceerd. Ik heb ze niet gemist,maar ben dus zelf strenger "in de leer".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik neem ook nog steeds geen mensen van buiten ons gezin mee in de auto hoor... En spelen met vriendjes is gewoon nog buiten.

  Overigens is de overheid voor volwassenen heel duidelijk in die anderhalve meter, maar daar houden veel mensen zich niet meer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deel je gevoel! Ik val helemaal niet in de kwetsbare groep (niemand in ons gezin), maar wij houden ons nog graag aan de oorspronkelijke regels en zijn dus ook strenger dan de "regels". Maar we denken ook: wie zegt dat die regels ok zijn??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ik niet. Blijf het een soap vinden. Winter 2017/2018 zijn er 12.000 mensen overleden en inmiddels hebben we al weken een ondersterfte. Hoe heftig ook voor de mensen die zijn overleden, maar de meeste hadden anders later overleden aan iets anders. En dan heb je die mensen die roepen had je op de IC moeten kijken? Die mensen hebben hun voeten uit hun lijf gelopen en dat is geweldig, maar die mensen die er nog zitten hebben heel veel collega's de afgelopen jaren verloren door de dikke bezuinigingen in de zorg. Ziekenhuizen die zijn gesloten en IC bedden die zijn verdwenen. Allemaal geregeld door hetzelfde kabinet. Iedereen is nu vol lof over het kabinet, maar er is heel kapot gemaakt in de loop van de jaren. Hoe slecht als er gewoon geen voorraden zijn van beschermingsmiddelen. Dat de mensen in de verzorgingshuizen geen materiaal geleverd krijgen, terwijl daar alle kwetsbare mensen zitten.

  Ik ben en blijf een nuchtere Nederlander en laat mij niet alleen leiden door de RIVM. Ik laat mij ook imformeren dan andere bronnen. In het begin schrok ik van de cijfers, zoveel mensen overleden. Toen ging ik uitzoeken hoeveel mensen er normaal gesproken per dag overlijden. Toen ging de knop om. Ik respecteer mensen die 1.5 meter afstand wensen waar dat mogelijk is, maar een gangpad in de supermarkt die die breedte niet heeft, kan ik ook niet aan de wens voldoen.

  Ben heel blij dat mijn opa dit niet meer mee hoeft te maken. In het verzorgingshuis opgesloten zitten zonder zijn familie. Want familie mocht er niet komen, maar de verzorgers verzorgde wel onbeschermd de kwetsbare oudere, maar na hun dienst deden ze ook gewoon hun boodschappen en gingen de dag er na gewoon weer onbeschermd de kwetsbare mensen verzorgen. Daarnaast hoeveel mensen zijn er overleden door eenzaamheid? Wij zijn niet gemaakt om zo te leven.

  Mijn ouders waren daarin ook duidelijk we willen jullie gewoon blijven zien. Contact met derden heb ik ook niet gedaan, maar met mijn collega's heb ik gewoon doorgewerkt (wel conform de regels), ondanks geen vitaal beroep. Geen baan waar alles digital beschikbaar is.

  En voor nu denk ik dat mensen de schade nog niet overzien, maar in september/oktober zullen er gigantisch veel faillissementen worden uitgesproken en eem nieuwe recessie zal volgen. Alle geldbuideltjes zijn geleegd en steun van kabinet is klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo mee eens met jouw verhaal.
   Zo denken wij er ook over.
   Groetjes Dirkje

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens!

   Lees ook dit artikel eens: https://www.erasmusmagazine.nl/2020/07/02/nederlands-coronabeleid-veroorzaakt-meer-leed-dan-het-voorkomt/

   Verwijderen
  3. Juist vanwege de recessie en de kwetsbaarheid van bedrijven houd ik dus afstand. Als het virus weer op zou leven, dan zijn het niet alleen de kwetsbare mensen die de klappen krijgen, maar ook de bedrijven in de kwetsbare sectoren...

   Verwijderen
  4. Die bedrijven zijn al aangetast. Nu lijkt er niks aan de hand, maar dat komt door de sponsering van de overheid. Die is straks voorbij. Hoe zie jij festivals nog terugkomen met 1.5 meter? Pretparken met 1/3 van de mensen wat ze normaal binnen halen? Ze betalen niet 1/3 van de rekening en zo rolt het balletje door.

   Verwijderen
  5. Wauw. Ik val bijna om van zoveel naïviteit. Nee, de maatregelen zijn niet perfect. Maar ga even kijken naar de landen die maatregelen niet nodig vonden (in zuid-Amerika bv). We konden het op deze manier onder controle houden. Maar ik zie inmiddels aan alle kanten dat afstand houden al losgelaten wordt, zowel met bekenden als vreemden. En een serieuze groep gaat alweer op vakantie, onder andere naar Italië, waar het bestemmingspercentage momenteel razendsnel stijgt.

   Ik hou mn hart vast voor na de vakantie. Niet omdat ik bang ben het zelf te krijgen (al zou ik daar ook niet blij van worden), maar omdat we zo nooit van die maatregelen af komen. Daar wordt de economie ook echt niet beter van.

   Ik hou dus nog steeds afstand, blijf binnen de RIVM-richtlijnen en geniet gewoon van wat wel mogelijk is. Het is wat het is.

   Ik werk overigens in een ziekenhuis, misschien helpt het dat ik de ellende van dichtbij zag.

   Verwijderen
  6. Hier ene bericht uit Tilburg, u weet wel, ground zero. Eind maart, toen de lockdown net begon, had ik 24 vrienden en kennissen in het ziekenhuis liggen. Niet allemaal op de IC (totaal 'slechts' 5), maar wel zwaar gedrogeerd en aan de beademing. Dit zijn waren voornamelijk jonge mensen, de oudste was weliswaar in de zeventig, maar de jongste 6 waren onder de veertig hoor. Doodziek, de longen uit hun lijf hoestend. De verpleging in het ziekenhuis werkte zich uit de naad, en nog stroomde de nieuwe zieken binnen. Zonder lockdown was die stroom doorgezet en waren de volgende 24 vrienden die ziek geworden waren dood geweest. Dood, wegens geen IC capaciteit, geen beademingsapparatuur, geen bedden met simpele zuurstof op de verpleegafdelingen. Nu stagneerde de nieuwe gevallen, en bleef het binnen de capaciteit. Niet door 5gmasten in brand te steken, niet door fuck corona feestjes, niet door willem engel en niet door maurice de hond. Door de lockdown. Hadden we niets gedaan dan hadden de doden hier nu in de straat gelegen, zoals in zuid amerika. Hoax? nou dacht het niet. Mijn zusje is ontwikkelingsmedewerker in Honduras en de lijken stapelen zich op terwijl de zorg, de staat, het systeem hulpeloos moet toezien.
   Het gelul over bezuinigingen in de ziekenhuizen: 1. dat veranderd niets aan de capaciteit op dit moment, en 2. er is simpelweg niet voldoende skilled personeel om zoveel ic capaciteit te bieden. En wie had er moord en brand staan schreeuwen als we de afgelopen 50 jaar een 100voud van de hoeveelheid ICpersoneel in dienst hadden gehad zonder werkzaamheden uit te hoeven voeren ivm totaal overbodig? Precies, ook jij de de jouwen. Reservebank met IC personeel? Kost ook klauwen met geld en zijn hun credentials kwijt na een jaar of wat geen ICdiensten gedraaid te hebben. Jeweetwel, er verandert weleens iets in de zorg.
   Echt, ik word zo ongelooflijk moe van dat verwende hollandse zeikvolkje dat zelfs geen dankbaarheid kan opbrengen dat ze niet de hele maatschappij door een virus kapot hebben zien vreten. Nee, rutte en het rivm hebben het vast niet perfect gedaan, en ja, de economische gevolgen zullen desastreus zijn, maar ik ben toch benieuwd welke mensen u zou aanwijzen als expendable als de cijfers van zuidamerikaanse landen op nederland losgelaten waren. Vast niet u en de uwen.

   Sorry voor deze rant op je blog Daantje, maar zoveel domheid en onbegrip maakt mij boos en verdrietig. Ik ben gewoon dankbaar dat er wél ingegrepen is en ik 'slechts' vier begrafenissen heb bijgewoond de laatste maanden. Vier sterke vitale mensen die letterlijk kapot gegaan zijn in een paar dagen tijd. ze waren 54, 58, 67 en 72 jaar, en laten 13 kinderen en 28 kleinkinderen na.

   Verwijderen
  7. Toch wil ik een klein deel aanhaken aan je verhaal, het verzorgingstehuis stukje, de rest is even niet relevant hierin, ik ben namelijk juist voor mijn vader nog extra voorzichtig.

   Maar ik ben net 35, mijn vader is net 70 geworden (tijdens de heftige Corona periode) in het verzorgingstehuis waar hij dit jaar 10 jaar woont, met dementie.

   En hoewel je niet wilt weten hoe machteloos ik me de laatste maanden gevoeld heb, en nog, ben ik blij dat het verzorgingstehuis van mijn vader, de regels zo goed heeft na gestreefd.

   Zij zijn 1 van de weinige waar tot op heden nog geen Corona gevallen zijn.

   Sinds 3 weken mag ik hem weer zien als 2e mantelzorger, en mijn moeder ook.
   Maar mijn zus nog niet. Dat is overigens een keuze in het beleid die het verzorgingstehuis heeft.
   En weet je? Dat doet me echt enorm pijn!

   Ik heb overigens de keuze niet gemaakt, dat hebben mijn zus en mijn moeder voor me gedaan.
   Mijn vader herkent mij al ruim 1,5 jaar lastig, maar vaak aan het eind van het bezoek dan ging het wel weer.
   En nu? hij heeft geen flauw idee meer wie ik ben.
   Hij denkt dat mijn net 7 jarige nichtje mij is. Hij denkt dat zijn dochtertje hem niet op komt zoeken.
   Terwijl ik elke week op het tijdstip er stipt ben als het mag, en mijn werkgever zich hierin ook nog eens enorm schikt gezien ik geen keuze in tijd heb, en dit (uur heen, uur terug) niet om de hoek ligt.

   Wat ik wil zeggen, hoe het in verzorgingstehuizen is gegaan is zorgelijk, en dat is iets wat nooit meer mag gebeuren.
   Maar anderzijds ben ik ze verdomd dankbaar dat mijn vader nog gezond is.

   Tuurlijk ben ik enorm verdrietig dat hij me niet meer herkend, maar ik kom nu elke week daar (net zoals voor Corona uiteraard), en ondanks dat hij voor zijn gevoel een vreemde een glimlach geeft, geeft die glimlach mij wel veel kracht. Ik zie dat hij voor zijn doen gelukkig is, ondanks dat hij dit nooit had gewild.

   En voor hem doe ik het! Voor hem beperk ik mijn contacten nog enorm.
   En ik ben al het verpleging daar dankbaar die dat ook heeft gedaan, want zij hebben er de eerste 3 maanden met zijn allen voor gezorgd dat Corona daar buiten de deur bleef.

   Even een extra erbij, afspreken in de Quarantainer was geen optie, bellen was geen optie, video bellen was geen optie.. Dat zijn dingen die met hem al jaren geen optie meer zijn, het verward hem, maakt hem onrustig.
   Mensen begrijpen niet hoe machteloos je je ook voelt als familie van.
   En eerlijk, ik ben blij dat mensen het niet begrijpen, want dat houd in dat zij op geen enkele manier in een zelfde soort situatie zitten.

   Verwijderen
 5. Voor wat betreft verkouden kinderen, alleen de kleuters mogen verkouden naar school. Zo had ik mijn kinderen thuis de afgelopen dagen.

  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met 70 jaar val ik al in de kwetsbare groep. Het is in mijn regio niet zo druk overal maar merk inderdaad in winkels al wat meer onoplettendheid.
  Daarom let ik zelf maar goed op en neem er de tijd voor zodat ik uit de weg kan gaan als anderen het nodig vinden zich overal tussen door te wringen.
  Kringloop kom ik erg graag en ga nu laatste of eerste half uurtje dan is het nog rustig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind de regels ook niet altijd even duidelijk maar sommige dingen vind ik erg belangrijk (en prettig) Afstand houden, heerlijk! Heb altijd de pest gehad aan onbekende mensen die te dicht bij me komen. Nu hoest ik in mijn elleboog en iedereen neemt afstand 😂
  Was mijn handen als ik buiten geweest ben en doe boodschappen met handschoenen aan. Winkelen doe, en deed, ik zoveel mogelijk online.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Boodschappen worden nog steeds gebracht, wel gaan we naar de weekmarkt.
  Visites binnen familie nog steeds met maximaal 3 mensen en anderhalve meter. Nog steeds geen hobby avonden en visites
  Een bekende van ons werkt in een ziekenhuis, in een "rustige" regio. Ook daar psychologische ondersteuning voor de mensen in de zorg, veel uitvallers verwacht door de langdurige stress en de confrontatie met het lijden van de COVID patienten.
  Inmiddels kan ik voor mijn niet urgente maar wel zeer nodige zorgbehoefte weer naar arts en ziekenhuis. Ik ben daar heel blij mee, want er kan erger mee worden voorkomen. Maar onze kinderen ontzeggen zich activiteiten en contacten om mij en ons te ontzien. Het zou heel ondankbaar van me zijn om dan zelf veel risico te nemen. Kortom we blijven in onze vrijwel coronavrije regio en knuffelen alleen in de kring van het huisgezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het viel mij tijdens de hele lockdown op dat de mensen helemaal geen afstand hielden.
  Niet de looproute volgen maar achteruit met je kar door het gangpad persen. En dan 70+ zijn he.
  Verontschuldigend kijken dus ze weten het wel.
  Ikke ikke. En dan zei minister Rutte dat we allemaal zo ons best deden.
  Dan dacht ik je zou eens een half uurtje met mij moeten gaan winkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een mondkapje opdoen helpt. Het is een signaal aan mensen dat je voorzichtig wil zijn (of mensen denken dat je misschien besmettelijk bent en willen dan zelf voorzichtig zijn). Mocht er dan toch iemand te dichtbij komen, ben je (zij het niet 100%) beschermd door het mondkapje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De regels zijn niet voor niks zo superstreng geweest in het begin. Nu lijkt corona bijna voorbij, maar in andere landen is het dramatisch.
  De lagere sterftecijfers zijn misschien wel omdat andere nare ziektes (griep) ook minder slachtoffers maken nu mensen op hygiëne en afstand letten.

  Wij zijn voor de kinderen soepel: wel school, vriendjes en muziekles. Maar na een (buiten!) kinderfeestje brengen we niet iedereen thuis.
  Winkelen is geen uitstapje en openbaar vervoer mijden we. Boodschappen doe ik dus alleen en funshoppen doe ik niet.
  En ik hou zoveel mogelijk de afstandsregels vast.

  Beter te streng dan opnieuw in lockdown.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook een beetje de draad kwijtgeraakt inderdaad. Het is zo'n wirwar van regels nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik probeer me waar mogelijk te houden aan de richtlijnen. Maar er zijn zeker rare dingen gaande; zo mag er op mijn sportschool gebokst worden maar moeten de deelnemers aan deze lessen bij het koffiedrinken na afloop (het is op zondagochtend en te vroeg voor bier!) 1,5 meter afstand houden!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...