vrijdag 14 mei 2021

Keukenspul: generatiedingetje?

 Vanmorgen zaten Sander en ik te genieten van een stukje carrot cake dat nog over wat van gisteren, toen het gesprek toevallig kwam op gebaksvorkjes. Mijn moeder heeft namelijk gebaksvorkjes met 1 dunner puntje, en ik mijmerde een beetje: waar zou dat eigenlijk voor dienen en waarom hebben onze gebaksvorkjes dat niet? Natuurlijk hebben we het gelijk opgezocht, en wat blijkt? De vorkjes die wij 'gebaksvorkjes' noemen, zijn eigen fruitvorkjes / dessertvorkjes, en die vorkjes met zo'n gek puntje, dát zijn echte gebaksvorkjes. Nooit bij stilgestaan dat hier allemaal verschillende vorkjes voor zijn, eerlijk gezegd. 


Dit deed me denken aan iets dat mij al langer opvalt: wij hebben niet zoveel verschillende soorten bestek en servies en gebruiken wat we hebben dus voor meerdere dingen. We gebruiken bijvoorbeeld soepkommen ook om een sausje in op te dienen, als bakjes voor vla enz. Terwijl mijn ouders dan bijvoorbeeld soepkommen, een juskom, sausbakjes en dessertschaaltjes hebben. We gebruiken onze ontbijtborden en dinerborden gewoon door elkaar, al naar gelang wat er op dat moment in de kast staat. Limonade kan de ene dag in een bierglas worden gedronken en de volgende dag uit een sapglas. Een grote lepel kan de ene dag dienen als lepel om pasta mee op te scheppen en de andere dag als "sla couvert".  Kortom: wij lappen "de regels" aan onze laars. 


Dus waar ik nou al een tijdje benieuwd naar ben: is dit een generatie-dingetje? Hecht jij nog waarde aan het juiste servies / bestek of let je er ook niet zo op? Ik ben erg benieuwd. Wij zijn zelf van 1985 / 1986 

20 opmerkingen:

  1. Wij hebben ook nog ontbijtborden/dessertborden, soepborden en bestek voor het avondeten en kleiner bestek voor het brood eten. Wel gebruiken we tegenwoordig de glazen door elkaar en we hebben 2 soorten gebaksvorkjes ! (Ik ben 73 jaar )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Af en toe lees ik je blog weer. Fiets ik op de busbaan en dan denk ik aan je. Toen ik trouwde was dat inderdaad heel normaal volledig servies, bestek, glaswerk. Van het meeste 6 stuks. Ook nu gebruik ik nog steeds waar het toen voor bedoeld was. Servies staat zo goed als compleet in een grenen servieskast. Het is inmiddels 55 jaar oud. Arzberg met een ribbelrand. Voor dagelijks gebruik heb ik ikeaborden. Hoop dat het goed met jullie gaat. Wij gaan gewoon door. Groetjes Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb zelf koffielepels en theelepels, dessertlepels en soeplepels. Botermessen, broodmessen en diner messen. Ik het opscheplepels, speciale opschepset voor salade, ik heb zelfs een sauslepel, schuimspaan.

    Wij gebruiken onze diner borden nooit bij het ontbijt of de lunch.

    Wel gebruik ik soepkommen ook als sausschaal, chipsbak. Ik heb schaaltjes waar ik een koekje, handje pepernoten, wat druiven of een bonbon op kan leggen en ze zijn ook perfect voor een schijfje citroen of een clipje melk, suikerstaafje, lepel of gebruikt theezeefje of zakje.

    Eigenlijk gebruiken we alleen schaaltjes multifunctioneel. En onze waterglazen zijn ook sapglas en frisglas. Witte wijn, rode wijn, port, likeur, whisky.. allemaal een eigen glas. Bier niet, dat drinken we niet.
    '85/'88

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik interesseer mij totaal niet voor hoe het zou horen (is dat überhaupt nog een punt van belang als de meerderheid er geen acht op slaat?), ik ben alleen geïnteresseerd in handig of niet. Ik betwijfel of die voorkeuren generatie afhankelijk zijn. Wel is er wat mij betreft een iets ander duidelijk verschil: mijn oma heeft een net servies en bestek (voor zon- en feestdagen zeg maar) en een alledaags servies en bestek. Mijn ouders hebben dat altijd in mindere mate gehad (alleen in de keuken is er apart kook bestek en servies, vrij uitgebreid) en ik heb het onderscheid helemaal niet. Wel vind mijn schoonmoeder het vreemd dat het meeste servies en bestek (op een paar vorken, scherpe mensen en een paar (thee-)lepels na in de keukenla) in de woonkamer ligt ipv de keuken. Bij mijn schoonmoeder ligt alles in de keuken en is er geen verschil in gebruiksdoelen voor servies en bestek, alles is voor alles.
    Mijn oma: 1920
    Mijn ouders: ongeveer 1950
    Mijn schoonmoeder: ongeveer 1950
    Ik: 1983

    Een verschil tussen jou en mij is dan wel weer dat er hier kleine borden zijn voor brood en grote borden voor het avondeten. Met een klein bordje zou mijn vriend totaal niet uit de voeten kunnen tijdens de avondmaaltijd en ik vind het weer niet fijn als mijn ene boterham 'zwemt' op een veel te groot bord. Maar zoals ik al schreef hoe het hoort zal mij een worst wezen, het gaat mij puur om wat ik (niet iemand anders ;) ) handig vind.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de ruim 50 jaar eigen huishouding heb ik al veel versleten en gebroken. Bestekcassette kreeg ik toen we 12,5 jaar getrouwd waren en de restanten heb ik kort geleden weggegeven omdat partner nog een nieuwe inbracht van zijn moeder.
    Ik gebruik vooral wat praktisch is, voor een boterham een klein bordje, voor cake-gebak een kleiner bordje omdat het er anders minder leuk uitziet.
    Ik heb echt veel, zeker 10 koekenpannen en 4 maten stoofpannen en 4 ovenschalen een vd verloving van mijn ouders in 1947, allemaal wat het beste past voor wat ik maak

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe het hoort maakt ons niet uit maar we maken wel onderscheid tussen lunch en diner borden en cake/gebak leg ik ook op een gebakbordje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor gebak maak ik inderdaad een uitzondering, dat gaat echt altijd op een gebaksbordje!

      Verwijderen
  7. Ik denk dat het grootste verschil er ook in zit dat meisjes vroeger spaarden voor hun uitzet en als ze trouwden dan kregen ze vaak een bestekset cadeau in een luxe kist. En in welke omgeving je geboren bent, je achtergrond. Althans dat is wat ik zie bij mijn ouders & oom/tantes. Die hebben ook een doordeweeks en zondags servies. Die kregen ze vaak ook op hun trouwdag. En tegenwoordig heb je dat niet zo extreem, althans dat is wat ik om mij heen zie. Mijn moeder heeft bijv. 3 of 4 serviezen en ik zelf heb er 1. Mijn ouders hebben ook opdekschalen bij het diner. Ik zet gewoon de pannen op tafel. Ik vind het bij hun gezelliger aan tafel, maar minder praktisch want alles moet ook weer afgewassen worden. De pizza wordt hier geknipt met een schaar, ideaal. En wij eten, inhakend op Marleen, aan tafel het ontbijt en diner. De lunch is afhankelijk wie er thuis is, als ik alleen ben en aan het werk achter de computer. Maar met kinderen en de man aan tafel. Het is trouwens wel een dingetje dat de tafel wel goed gedekt moet worden, het bestek moet goed liggen op de juiste volgorde. Ik heb er echt een hekel aan dat degene die de tafel dekt het bestek zo op tafel gooit en zoek het maar uit. Diegene kan terugkomen en het alsnog goed doen.

    groetjes Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, de afwas. is voor ons ook wel een grote reden om dingen niet in aparte schalen op te dienen maar gewoon in de pan 🤣

      Verwijderen
  8. Ik ben 58 en doe het precies als jullie. Gebruik de spullen soms voor het één en dan weer voor het ander. Ik hou niet van zoveel spullen in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat van die gebaksvorkjes wist ik niet. Ik heb ze gekocht rond jullie geboortejaar en ik zie dat ze bij mij ook zo'n puntje hebben. Nooit opgevallen. Waar dient dat dan voor? N.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ach natuurlijk, om je taart of cake te "snijden", het is gewoon een snijvlak voor rechtshandigen. (Ze blijken er trouwens ook te zijn voor linkshandigen.) Ik heb dat al die jaren onbewust gedaan en nooit nagedacht dat de vorkjes daarvoor zo zijn ontworpen. Zo heb ik wel meer keukenspullen die ik ongemerkt op een bepaalde manier gebruik. Wel slim die kleine handingheidjes! N.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben geen zondags servies ofzo. Toeva9wel 2 serviezen en 2 bestekset. Wegens een erfenis. 1 bestekset en 1 serviesset staat in de zomer in de buitenkeuken, dan hoef ik niet zover te lopen. Verder heb ik niet zoveel aparte dingetjes. Alles dat je kunt gebruiken op meerdere manieren is voor mij juist handig, want ik heb maar een klein keukentje als 't aankomt op bergruimte.
    Overigens heb ik van gebaksbordjes en vorkjes een echte overvloed. Dat komt door de Limburgse vlaaien die we standaard met véél mensen eten op verjaardagen. Nahja, pre corona dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk, hopelijk kan het snel weer! Wij moeten altijd halverwege de verjaardag de bordjes weer afwassen voor de volgende lading visite

      Verwijderen
  12. We hebben 1 servies, en dat is niet eens allemaal precies hetzelfde. De kleine bordjes gebruiken we voor ontbijt en lunch, maar ook wel voor gebak. We hebben ook nog wel ergens kleine ovale bordjes voor gebak enzo, maar die gebruik ik weinig want staan hoog in de kast en ik kan er niet bij. We hebben veeeeeel schalen. Dat zijn van die mooie oosterse. Die gebruik ik voor vanalles: om een curry in te serveren, voor chips, voor een keer brood enzo bij een ‘zondags ontbijt’, maar ook gerust voor pasta etc. Ook kleinere bakjes en schaaltjes kunnen voor vanalles dienen. Glazen: we hebben van die picardieglazen, grote en kleinere. Die gebruiken we ook voor alles: sap, frisdrank, water, thee, wijn, cappuccino, bier etc. Hoewel mijn man ook bier uit ‘ echte’ bierglazen drinkt. En we hebben ook wel wijnglazen (en champagneglazen, en portglazen) maar gebruiken die niet zo veel. De picardieglazen zijn praktischer. Soms zet ik pannen op tafel, maar ik vind schalen leuker :) Onze borden enzo verdienen wel een upgrade, er zijn er veel met een stukje er af, en her en der is het nodige vervangen dus echt 1 geheel is het niet meer. Het idee is om een ratjetoe in oosterse stijl te verzamelen, Vind ik mooi en gezellig en als niks echt bij elkaar past, is het gek genoeg ook een soort van geheel :))

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Toen ik met eerste wederhelft ging samenwonen (20jr geleden) hadden we wel zo'n keurige uitzet bij elkaar gespaard, maar na de scheiding, tijdje alleen en weer samen met nieuwe wederhelft is het een samenstelling van van alles geworden. "Hoe het hoort" is tegenwoordig volgens mij totaal niet interessant meer. Ik zie juist veel mensen allerlei leuke kringloopvondsten combineren.

    Maar ja, vroeger was natuurlijk ook veel vaker schone schijn voor de buitenwereld, met alles, dus ook met het nette servies bij gasten enzo. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat is ook een leuke vraag inderdaad! Wij eten zelf allemaal tijden nog aan tafel, maar ik heb wel het idee dat steeds minder mensen dat doen ook

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)