woensdag 2 december 2015

Zakgeld voor volwassenen

Mom4life vroeg hoe wij het aanpakken met zakgeld. Hoeveel we onszelf geven en wat we ervan kopen. Ik dacht dat ik hier wel eens iets over had geschreven, maar toen zag ik dat dit niet het geval was, dus Mom4life: bedankt voor het leuke onderwerp!

Toen Sander en ik gingen samenwonen (inmiddels alweer / pas 4 jaar geleden officieel! ) zijn we eens goed voor de financiƫn gaan zitten. We hebben op een rijtje gezet wat we aan inkomsten hadden en wat de uitgaves waren. Toen hielden we nog best een leuk bedrag over, dus dit hebben we ook verdeeld over verschillende kostenposten, waaronder dus geld waar we beiden vrij over kunnen besteden; ons "zakgeld".

Dit "zakgeld" is in de loop van de tijd wel een keer van hoeveelheid verandert. In het begin hadden we beide €100 aan zakgeld. Toen ik stopte met werken hebben we dit een klein beetje naar beneden bijgesteld en kregen we elk €75 op onze eigen rekening gestort. Toch weer €50 per maand bespaart. ;-) (Als ik trouwens ergens een ;) bijzet dan betekent dat, dat ik het al een soort van grapje bedoel. Even je hoofd een kwartslag draaien en dan zie je dat het een knipoog smiley is ;-) )

En wat betalen we daar dan van? Gewoon de dingen waarvan we geen zeggenschap willen afleggen aan de ander. Chocolade, in mijn geval. ;-) Sander koopt er wel eens een computerspelletje van. Of een cadeautje dat hij in het geheim wil kopen voor mij. Zulke dingen doen we van het zakgeld, zodat de ander zich er niet mee hoeft te bemoeien. (Al bemoeit Sander zich nooit met mijn uitgaves, maar ik andersom wel ;-) )


Verder betaal ik er ook mijn telefoonrekening van en dingen als een drankje doen met collega´s... Gewoon de dingen die ik ook zou kunnen doen met het geld dat "gewoon" op de rekening staat, maar op deze manier voelt prettiger voor ons :-) 

16 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen! Ik worstel hier zelf nogal mee. Heb je ook een afzonderlijk potje voor kleding en/of de kapper? Of betaal je dat ook van je zakgeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo doen wij het ook, 75 euro per maand is ook het bedrag wat wij hebben als zakgeld, wij kopen er ook nog kleding van voor ons zelf omdat we het kleding budget hebben weg bezuinigd, misschien volgend jaar weer,,, vorige maand was het wat krap ik had helaas nieuwe schoenen nodig, dus boekte ik nog 20 euro over van de spaar omdat ik net niet uit kwam. Maar ja daar is het ook voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ai, ik krijg altijd een beetje jeuk van 'zakgeld voor volwassenen', no offence.
  Zelf hebben we gewoon een bedrag per maand te besteden aan alles wat niet vaste lasten is, dus boodschappen, kleding, huisraad, speelgoed, boeken, en al wat ons hartje verder begeert (en de portemonnee niet al te ernstig bezeerd). Bedrag is nu 600-700 euro per maand trouwens, al pakken we soms ook schaamteloos een hap geld uit de spaarpot voor iets dat we graag willen hebben. Meestal is het iets dat 1 van ons graag wil en hoeft het van de ander niet... maar dat is andersom niet anders, dus waarom moeilijk doen? als het geld op is, is het klaar voor die maand, zien we volgende maand weer verder...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben dit een aantal jaren geleden eens een jaar gedaan. Maar nee, niets voor ons. Als we wat willen kopen we het gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het wel handig inderdaad, uiteindelijk is het ook gewoon een soort budgetje voor de duidelijkheid. Ik heb 70 per maand die vaak niet eens op gaat. Maar ik ben niet zo van de losse dingetjes kopen onderweg. Bij mij gaat het meer zitten in uit eten met vrienden of een drankje doen en dat doe ik niet wekelijks. Verder hoef ik er eigenlijk niks van want daar heb ik weer andere bugetten voor. Het is eigenlijk ook het enige geld wat ik nog cash pin en in mijn portomonee zit, voor de rest maak ik alle andere dingen over of pin ik. Ik vind het wel handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons werkte het niet. Man bemoeit zich nooit met geld en ik koop chocolade gewoon bij de boodschappen. Wensen worden ingepland of meteen vervuld. In de 22 jaar dat we samen zijn is er nog niets voorbij gekomen waarvan ik dacht daar sta ik niet achter of wil ik niet verantwoorden. Man en ik hebben allebei een gloednieuwe mobiel van het werk en ik heb nog een eigen mobiel met een abbo van EUR 8. Zijn de kosten niet. Een tijdje hadden we zakgeld en toen boekten we het aan het eind van het jaar maar over naar de spaarrekening. Nu heeft man alleen nog een eigen rekening waar een paar honderd op staat. Voor noodgevallen en als hij in het buitenland is voor zijn werk. Gaan we op stap met vrienden (meestal samen maar af en toe apart) dan pin ik gewoon van de gezamenlijke rekening. Nooit een probleem. Geld is voor ons gelukkig geen issue.
  Mooi dat het voor jullie werkt ik kijk altijd alleen een beetje op van het idee dat je zeggenschap moet afleggen over bijvoorbeeld een reep chocolade.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben alleenstaand moeder en al mijn geld is mijn zakgeld. Heerlijk om alles zelf te bepalen:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen!
  Wij hebben ook 'zakgeld' en ik ken ook veel mensen die dat hebben. Wij kopen er ook kleding van, verder vooral uitjes/etentjes met vrienden en soms een cd of boek.
  Pakken koopt mijn man van gezamenlijke rekening en mijn telefoonabonnement gaat ook van gezamenlijk. Kapper etc ook.
  We zijn niet altijd super strikt maar zo houden we uiteindelijk meer spaargeld over. Daarom doen we het zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De laatste keer dat ik zakgeld kreeg was in de maand van mijn eindexamen (ik was toen 17) Daarna altijd mijn eigen geld verdiend en besteed zoals ik het wou en nog wil! Inmiddels bijna 45 jaar getrouwd dus je begrijpt: geld al-of-niet uitgeven is nooit een issue geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij doen niet aan zakgeld. Als we iets groots willen kopen wordt het overlegd. Iets lekkers gaat gewoon van het boodschappengeld. Voor kleding hebben we een aparte pot. Wel hebben we kleine spaarrekening (waar elke maand 50 euro naartoe gaat) waar we dingen van doen als ergens koffie drinken, hapje eten, bioscoop. Samen, maar we kunnen hier ook apart gebruik van maken, op is op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee, geen zakgeld hier! Ik ben wel een controlerend typje hoor, maar roep mezelf gewoon terug als manlief iets koopt wat ik niet als direct nodig acht (een cd bv.). Hij zal er ook nooit wat van vinden als ik iets voor mezelf koop. En we springen ook nooit ernstig uit de band, en zo wel, dan gaat dat in goed overleg. Snoepgoed zou ik nooit voor mezelf kopen, dat koop ik wel maar altijd voor ons vieren samen.
  Begreep ik het nu goed dat Sander zijn rijlessen van zijn zakgeld betaalde? Dat was dan wel een flinke hap uit zijn budget of niet? Ik zou dat dan zelf eerder als investering in jullie gezin hebben gezien, want daar profiteren jullie beide (en Tobias) toch van?
  Verder: doen als het voor jullie werkt hoor! Maar mijn man zou hier acuut een scheiding voor aanvragen, vrees ik! Nou ja, als we getrouwd zouden zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mij lijkt het wel wat, heerlijk, 75 euro boekengeld per maand ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ga je het zakgeld nu ook weer verhogen nu jij ook betaald werk hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik werk niet, heb geen inkomen en we leven met het inkomen van mijn man. Sinds de geboorte van ons eerste kindje heb ik mijn job opgezegd om fulltime voor het huishouden en de kinderen te zorgen. Het loon van mijn man wordt sindsdien gestort op een gemeenschappelijke rekening en daarvan wordt alles betaald. Hebben we iets nodig of willen we iets dan wordt er meestal overlegd en gaat het geld gewoon van de gemeenschappelijke rekening. Ik zie, voor ons gezin, het nut niet in van 'zakgeld', 'kleedgeld',..... hebben we iets nodig dan wordt het gewoon van de rekening afgehaald. Ik werk niet met 'potjes' waarin geld gereserveerd wordt voor een bepaald doel.
  Na aftrek van alle vaste kosten, variabele kosten,.... versluis ik het 'teveel' op de rekening naar spaarrekeningen . In de goede oude tijd dat geld op termijnrekeningen, kasbons,.... meer opbracht of nu tekende ik regelmatig op dergelijke producten in zodat we daar dan op regelmatige basis intrest van ontvingen (die op zijn beurt dan weer gespaard of vastgezet werd)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zakgeld werkt voor mij nooit zo heel goed. Meestal is het bedrag dat ik apart wil zetten niet echt toereikend voor wat ik dan wil kopen, maar wil ik niet zo'n groot bedrag standaard apart houden, als dat logisch klinkt. Als ik weer zou gaan samenwonen, dan vind ik alles op een rijtje zetten wel een heel goed idee, maar ik denk dat dat dan meer zou zijn met de bedoeling de verdeling van de gezamenlijke lasten helder te krijgen. Daarnaast 'moet' ik ook gewoon mijn eigen geld hebben, om uit te geven, van te sparen, of wat dan ook. En dat hoeft niet megaveel te zijn, maar ik heb daar liever wel ruimte in tot vermeerdering, niet dat het een afgebakend zakgeld-bedrag is.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...