dinsdag 27 september 2011

vega of niet? - deel 2

Gister was mijn eerste werkdag na een weekje vrij. Een collega bood me smeerworst aan en zo kwam ter sprake dat ik nu écht geen vlees meer eet. Er volgde direct een lachsalvo van een paar collega's; ze vroegen zich af hoe lang ik het deze keer vol ga houden. Dat bewijst maar weer dat ik niet zo gedisciplineerd ben helaas.

Toch denk ik dat het me deze keer zeker wel gaat lukken. Na het zien van de film Food Inc. heb ik namelijk helemaal geen behoefte meer aan vlees. Als ik denk aan kipsate, de moeilijkste verleiding, dan kan ik nu alleen nog maar denken aan zielige kippen die door hun pootjes heen zakken en vervolgens geschopt worden omdat ze niet meer kunnen lopen. Verschrikkelijk toch?!

In deze documentaire kwam ook een ander onderwerp naar voren: de gezondheidsrisico's van vlees. Dit is voor mij, naast het dierenwelzijn, een belangrijke reden om geen vlees meer te eten. Vandaag wil ik daarom schrijven over de gezondheidsrisico's van vlees eten.

Er wordt in de Nederlandse vee-industrie enorm veel antibiotica gebruikt. De reden hiervoor is dat het vlees dan goedkoper kan worden geproduceerd. Bovendien bevordert antibiotica ook de groei van de dieren. Dit is echter verboden sinds een paar jaar; daarom wordt het tegenwoordig vaker als geneesmiddel voorgeschreven door dierenartsen.

Met antibiotica moet echter heel voorzichtig worden omgegaan. Antibiotica doodt namelijk éérst de zwakkere bacteriën en verzwakt de sterkere. Pas als die sterkere bacteriën voldoende zijn verzwakt, gaan die ook dood. Dit veroorzaakt een soort 'natuurlijke selectie', waarbij de sterkste bacteriën over blijven. Net zo lang tot er een bacterie evolueert die resistent is en niet meer te bestrijden is door antibiotica.

Dankzij het antibiotica-beleid in de vee-industrie is dit eigenlijk al zo ver. 100% van de plofkippen, die worden gebruikt voor goedkope aanbiedingen, zijn besmet met de ESBL-bacterie. Deze bacterie kan dodelijk zijn voor mensen.

Het eten van vlees met resistente bacteriën erin kan ervoor zorgen dat bacteriën in het menselijk lichaam ook resistent worden voor antibiotica. Dit betekent dus dat antibiotica dan niet meer helpt wanneer je ziek bent.

Ook andere stoffen die in vlees zitten kunnen schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Eigenlijk is het gewoon téveel om op te noemen. Als je op Google gaat zoeken kom je hier ontzettend veel informatie over tegen. Ook raden we dus de documentaire Food Inc. aan, een stukje van deze documentaire gaat over een moeder die haar zoontje verloor door een bacterie die in hamburgers zit. Hartverscheurend!

Kortom: alweer een tweede reden om geen vlees te eten. Volgende week volgt reden nummer drie!

1 opmerking:

  1. Dag Daantje,

    Ik denk dat ik binnenkort maar eens een blog schrijf over de zin/onzin van consequent vegetarisch zijn. Leuk onderwerp, met veel verschillende invalshoeken.

    Wat mij betreft had je de boterham gewoon moeten aannemen. Zelf koop ik sinds een jaar geen vlees meer (daarvoor was het al minimaal) maar ik val een gastheer/vrouw niet lastig met mijn "dieet". Ik behoor niet tot die groep die de uitgedeelde broodjes gezond tijdens een lange vergadering, openklapt om het plakje ham weg te gooien. Zinloze actie wat mij betreft.

    Ik breng het wel ter sprake, dat geeft ook weer een leuk gespreksonderwerp tijdens de maaltijd. Het afgelopen jaar heb ik misschien op deze manier 5 keer een vlees tijdens de maaltijd gehad. En verder de meest geweldige groente maaltijden gegeten

    Ben wel heel nieuwsgierig naar het boek "het keerpunt', waarom wordt iemand radicaal en helpt dat beter dan genuanceerd overal tussendoor laveren. Ik hoop altijd dat ik met mijn blog de wereld een beetje mooier, vriendelijker. vrolijker maar ook kritisch maak.
    Merlijn
    http://stadsakker.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)