dinsdag 31 maart 2015

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Ik word pas over 9 maanden 30, maar toch ontving ik twee weken geleden een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Met een glossy magazine erbij, alsof ze het daarmee opeens leuk maken dat je zo'n onderzoek moet ondergaan!! ;)

Eerst was ik het een beetje voor me uit aan het schuiven, want ik vond het een eng idee, maar uiteindelijk heb ik toch maar een afspraak bij de huisarts gemaakt. Ik was vanmiddag om 13:00 aan de beurt.

De hele ochtend was ik toch wel een beetje nerveus, omdat ik nog nooit zo'n onderzoek had meegemaakt. Gelukkig is het me enorm meegevallen. Ik dacht dat het daadwerkelijke onderzoek nog moest plaatsvinden toen ze alweer zei dat het klaar was. Dus ja... Dat viel heel erg mee. Over 5 jaar ga ik me er echt niet weer zo zenuwachtig over maken!

Nu nog 2 weekjes wachten, dan weet ik ook of de uitslag goed is. Maar ik verwacht eigenlijk van wel :)

21 opmerkingen:

  1. Het is een uitnodiging he! Je hoeft niet te gaan, je mag.. Ik kreeg dezelfde uitnodiging toen ik enkele dagen 29 jaar was (dat vanaf 30 nemen ze blijkbaar erg ruim?). Omdat er geen enkele familie achtergrond is die het aannemelijk maakt dat ik dit al op jonge leeftijd zou moeten laten checken, heb ik het toen mooi aan mij voorbij laten gaan.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, weet ik ook wel ;) Maargoed, mijn oma heeft het dus gehad. En je kunt het ook krijgen door een besmetting met een virus dat door je partner wordt meegedragen. Dus ja, ik ga gewoon, want je kan er beter vroeg bij zijn en het is een heel kleine moeite.

      Verwijderen
    2. Daantje je hebt helemaal gelijk. Je moet niet naar je familieachtergrond kijken maar naar jezelf. Je krijgt het vaak via een virus die overgedragen word door je partner.
      Dat wil echt niet zeggen dat je partner er op los gaat een eenmalig iets voor dat hij jou kende kan al genoeg zijn. Of een partner die jij hebt gehad voor hem.
      Ik ben jaren werkzaam geweest op een gynaecologie afdeling en als ik voor iedereen die rond de dertig was en daar lag met een slechte uitslag een dubbeltje gekregen had dan had ik daar een mooie auto voor kunnen kopen. Waarom dan niet zo'n onderzoek wat echt niet zoveel voorstelt. Dan ben je er in elk geval tijdig bij.
      Eva

      Verwijderen
    3. Helemaal met je eens, Eva. Ik heb maar 1 partner gehad in mijn leven, mijn man twee. Geen kanker in de familie. En toch beginnende baarmoederhalskanker, ontdekt door het uitstrijkje. Zonder uitstijkje (en uiteraard de nodige behandelingen) leefde ik niet meer, nu was ik er inderdaad op tijd bij.

      Verwijderen
    4. Geen erfelijke component?....even lezen dan maar:

      http://www.avl.nl/kankersoorten/baarmoederkanker-erfelijk-en-familiair/

      Natuurlijk moet je naar jezelf kijken, maar je voorouders zijn een deel van jezelf. Bovendien volgde op dat naar mezelf kijken bij mij de conclusie dat ik het verspilling vond van (gemeenschaps- / ) onderzoeksgeld. Ik weet hoe groot de kans op besmetting met het virus is (ook in mijn persoonlijke situatie, die ik niet het internet op ga slingeren). Ook weet ik dat er lang niet altijd uit dat virus baarmoederhalskanker ontstaat. Daardoor wordt er soms al behandeld in een stadium waarin het ook mogelijk was geweest dat het lichaam het zelf had kunnen oplossen. Vandaar ook het bevolkingsonderzoek nieuwe stijl vanaf 2016. Veel gerichter en in zekere zin zorgvuldiger. Tegen de tijd dat ik 34 ben en daarvoor een uitnodiging krijg, maak ik wel weer een nieuwe afweging. Tot die tijd weiger ik mij allerlei angsten aan te laten praten..want gewoon onder de bus terecht komen kan ook nog steeds hè ;).

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    5. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken. Verspilling van gemeenschapsgeld vind ik onzin want als je echt ziek word is de gemeenschap veel meer geld aan je kwijt. Ik zou er als het moest zelfs zelf voor willen betalen. Ik heb door mijn ervaringen natuurlijk een vertekend beeld maar dan nog zou ik niet willen dat ik over een jaar moet zeggen "had ik me toch maar laten testen". Dat jij weet hoe groot de kans is vind ik erg knap. Ik kan me een jonge vrouw die nog maagd was en waar niemand in de familie iets had, herinneren die overleden is hieraan. Dus je weet nooit precies waardoor een besmetting komt. Natuurlijk zit er ook een familiair component in maar dat is het niet alleen. En helaas is het nog steeds zo dat veel mensen denken het komt niet voor in de familie dus waarom zou ik het dan krijgen nou om de dood eenvoudige reden dat er ook een virus meespeelt. Een virus kan het lichaam soms ook zelf bestrijden maar om het daar nu op te gokken vind ik persoonlijk wel erg riskant. Ik vind het dan ook geen angst aanpraten maar gewoon reëel blijven. Natuurlijk gebeuren er in het verkeer ongelukken en daarom ben je normaal gesproken ook voorzichtig en oplettend in het verkeer. Waarom dan niet op je eigen lichaam letten?
      Maar gelukkig mag iedereen zelf over zijn lichaam beslissen en zullen er altijd verschillen in mening zijn en dat is maar goed ook.
      Eva

      Verwijderen
    6. @Lily de link die je aanhaalt gaat over het Lynx syndroom, waar baarmoederkanker uit kan ontstaan. Niet baarmoederhalskanker waar het bevolkingsonderzoek op gericht is (het wordt wel vaker door elkaar gehaald). De oorzaken van baarmoederkanker en baarmoederhalskanker zijn erg verschillend.

      Verwijderen
  2. ik heb t vorig jaar voor t eerst gehad, dat onderzoek. maakte me er ook enorm druk om en viel idd mee. en blij dat ik nu weet dat er waarschijnlijk niets is :) toch een geruststelling idd. stelde het ook uit, vond het lastig met mn werk als gastouder (kleine kids allemaal mee lijkt me niet erg handig bij zo'n onderzoek :p en zoontje of dochter mee ook niet haha. maar toen we eind aug samen vrij waren, maar gewoon thuis, heb ik een afspraak gemaakt zodat de kids bij man konden blijven. wou voor een afspraak van 5 minuten schoonmoeder ook niet laten oppassen nl, dus dit was ideaal :) volgende x gaan ze beiden al naar school, veel makkelijker haha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat het meeviel! Ik heb Tobias wel meegenomen. Hij zat rustig in de buggy gelukkig :)

      Verwijderen
    2. haha ja die leeftijd hebben ze hier niet meer.. en als ik buiten zicht ben, blijven ze niet stil zitten denk ik op zo'n rare onbekende plek.. ook geen plek voor trouwens.. :p klein hok haha. en zo'n onderzoek wil ik niet dat jonge kids dat zien :p dus kids mee is hier geen optie ;) maar zo jong kan dat prima idd!!!

      Verwijderen
  3. Ik heb het nu twee keer gedaan en het is mij beide keren meegevallen. Ik zou voor zo'n kleinigheidje niet denken laat maar, wat net als ze hierboven hebben gezegd je kunt er maar beter op tijd bij zijn. En het is geen erfelijke kwestie.
    Ik zelf zou meer opzien tegen het borstbevolkingsonderzoek. Ik hoor van iedereen die het moet ondergaan dat het behoorlijk pijnlijk is. Gelukkig ben ik nog lang niet zo oud en misschien tegen die tijd ook andere onderzoeksmogelijkheden.

    Groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had over het borstonderzoek ook vreselijke verhalen gehoord. Het viel mij alles mee dus dat gaat niet voor iedereen op dus.

      Verwijderen
  4. Op je dertigste je eerste uitstrijkje? en om de 5 jaar maar? Lijkt me niet echt een waterdicht systeem. Op 5 jaar kan je van niks naar uitzaaiingen gaan lijkt mij. Ik ga om de 2 jaar voor een uitstrijkje naar de huisarts. In België betalen ze het nu nog maar om de 3 jaar gratis maar ik denk dat ik mijn 2 jaar toch ga aanhouden. Dan betaal ik wel €30.
    En aan zo'n onderzoek is inderdaad niet veel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beide keren dat ik kon gaan, was ik zwanger en nu op eigen verzoek gegaan.
    Na 5x geprobeerd te hebben, had de dokter mij naar het ziekenhuis verwezen omdat het niet lukte.
    Gelukkig was het daar zo gelukt. Het is niet het leukste wat er is maar soms zijn er zaken in het leven die je niet aan je voorbij kunt laten gaan.

    Een vrouw die ik ken van school is 27 jaar en heeft 2 kinderen. Helaas heeft ze die rotziekte en is uitbehandeld. Dus alleen daarom zou ik het doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben in januari 30 geworden, en heb een paar weken later de brief gehad. Ik vond het eigenlijk heel logisch om het te laten doen. Nee, het is niet verplicht, maar het is niet voor niets dat ze voor zo'n bevolkingsonderzoek gaan lijkt me. Ik weet liever gewoon wat zekerder dat er (waarschijnlijk) niets aan de hand is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kreeg de brief ook een paar dagen na of voor m'n 30e verjaardag en stond er nu niet echt om te springen. Maar goed, ik vond ook niet dat ik het voor mezelf kon maken om niet te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. mijn ervaring is dat ik nadat ik jet uitstrijkje liet doen dat daarna mijn baarmoeder in de kramp schoot en ik toch zeker een dag op de bank moest liggen van de buikpijn. Het voelde als heel zware menstruatiepijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In mijn omgeving ook iemand die niet ging want "zij kreeg dat toch niet"... Nu toch beginnende baarmoederhalskanker ontdekt.. Ik begrijp werkelijk niet waarom je niet zou gaan. Met angst heeft dat toch niks te maken. Gewoon met goed zorgen voor jezelf. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik kan iemand die is gestorven aan baarmoederhalskanker, helaas is zij maar 26 jaar geworden, een zoontje achterlatend, Nee hoor gewoon doen ! liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het niet laten doen van dit onderzoek heeft soms hele persoonlijke redenen. Zoals bv misbruik in het verleden en zo'n onderzoek kan dan voor hele heftige herbelevingen zorgen, als het al uberhaupt mogelijk is om zo'n onderzoek te doen.
    En ook zo'n onderzoek biedt maar een korte zekerheid. Als er op dat moment niets gevonden wordt ben je dus schoon maar voor hetzelfde geldt is er drie maanden later iets aan het ontstaan wat, als je niet op je lijf let en pas weer gaat bij de volgende oproep want ik er is tenslotte niets gevonden, pas 5 jaar later wordt ontdekt. Hoe vaak hoor ik niet dat vrouwen hun borsten laten controleren met die oproep waar niks gevonden wordt om bij de volgende oproep vergevorderde kanker te hebben. ja ze hadden wel iets gevoeld maar er was toch niks gevonden.
    Dat de onderzoeken er zijn is denk ik wel goed maar voor elke vrouw is het een persoonlijke afweging of ze wel of niet gaat en ga er nooit van uit dat als je gaat en het oke is dat het dan zeker oke is tot het volgende onderzoek.
    En baarmoederhalskanker kan veroorzaakt worden door het hpv virus maar dat is maar een van de oorzaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik mocht twee weken geleden ook voordat onderzoek. Het is voor mij inmiddels de vierde keer. .ik heb 1x moeten terug komen omdat het resultaat niet zo goed was. Gelukkig was het na 3 maanden wel weer goed. Je kunt het beter laten testen. Deze onderzoeken zijn er niet voor niks.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)