Tobias is nu anderhalf, dus het wordt tijd om te gaan oriënteren voor een peuterspeelzaal. Aangezien Tobias bijna altijd thuis is en niet naar de kinderopvang gaat vind ik het toch wel erg belangrijk dat hij zo snel mogelijk naar de peuterspeelzaal toegaat om ervaring op te doen met spelen met andere kindjes. Bovendien merk ik dat hij daar zelf ook wel behoefte aan heeft; als hij andere kindjes ziet wordt hij vaak ontzettend enthousiast en wil er direct op af rennen.
Maar hoe kies je nu een goede peuterspeelzaal uit?! Bij ons in de stad zijn 2 organisaties actief. De ene heeft meerdere peuterspeelzalen die allemaal aan verschillende scholen zitten gekoppeld. Bijvoorbeeld een peuterspeelzaal hier op de hoek van de straat die gekoppeld zit aan de protestantse school hier in de buurt. En een montesorri-peuterspeelzaal die gekoppeld zit aan een montesorri basisschool. Nadeel van deze organisatie: één ochtendje peuterspeelzaal per week kost al €60 per maand, en aangezien we hem graag 2 ochtenden willen laten spelen wordt dit wel erg duur!
De andere organisatie heeft maar één peuterspeelzaal die gekoppeld zit aan een katholieke basisschool hier in de buurt. Deze school heb ik wel een goed gevoel bij en bovendien is de peuterspeelzaal ook iets betaalbaarder: €40 per maand voor 2 ochtenden per week. Alleen is deze peuterspeelzaal pas vanaf 2,5 jaar.... En Sander is tegen onderwijs op geloofsbasis.
Iedereen aan wie ik het vraag geeft aan geen gebruik te maken van de peuterspeelzaal. Hun kindjes spelen al genoeg met andere kinderen op het kinderdagverblijf, zeggen ze dan. Het lijkt er dus op dat dit een écht thuisblijfmoederdilemma is?? Dus ik ben benieuwd: hoe hebben jullie een peuterspeelzaal uitgekozen?! Is het een probleem om hem op de ene peuterspeelzaal te doen en dan naar een andere school?? Mij lijkt dat zo zielig, als al zijn vriendjes dan wél naar de school gaan die bij de peuterspeelzaal hoort.... Of hebben ze daar op 4jarige leeftijd nog niet zo'n last van??
Ik heb meerdere pszalen bezocht. Gewoon bellen en een afspraak maken. De gene waar ik het beste gevoel bij had hebben we gekozen. Dit was niet de gene om de hoek. Ik fietste er 4,5km voor maar liet/ laat mijn kind er met een Gerust hart 2 ochtenden in de week achter. Ik vind het niet Belangrijk welke school er bij aan gesloten zit. Hierbij heb ik ook gekozen oo gevoel. Beter gezegd zoontje koos zijn eigen basisschool. Dat we daarna gingen verhuizen en dat hij naar een andere school moest was helaas niet anders. Kinderen in de peuter leeftijd spelen niet echt met elkaar, wel naast elkaar. En als ze eenmaal naar een andere school gaan maken ze daar ook heel snel vriendjes is mijn ervaring. Bij ons kost het 70 euro voor 2 ochtende in de week. volg je gevoel!
BeantwoordenVerwijderenIk was veel en veel te laat met orienteren voor een psz, J was al 2,5. Dus ik koos voor de enige psz waar hij direct kon beginnen. Die ligt helaas op 15 minuten rijden met de auto.
BeantwoordenVerwijderenNu is hij bijna vier, en gaat wel op loopafstand naar de basisschool. Ik geloof niet dat hij er veel last van heeft dat er in zijn nieuwe klas allemaal kindjes zitten die hij niet kent. Hij is nu een paar keer een ochtendje gaan oefenen en tot nu toe vind hij het alleen maar leuk.
Mijn kinderen zijn altijd naar het kdv geweest en dus niet naar de psz. Onze kdv zit in hetzelfde gebouw als de openbare school, maar mijn zoon is naar de christelijke school gegaan op basis van gevoel en hoe ze met mijn kind omgingen op de open dag. Wat een wereld van verschil in beleving. Zijn vriendje en vriendinnetje woonden in een ander dorp dus die ging hij sowieso niet meer zien. Mijn dochter heeft een vriendinnetje die naar de openbare school gaat na de zomer, maar dit zou absoluut geen reden voor mij zijn (als dochter de 1e was) om haar daar dan ook maar naar toe te laten gaan. Ik heb geen fijn gevoel bij deze school en wat de rest van de ouders doen moeten ze zelf weten. Maar op 4-jarige leeftijd vind ik dat geen reden. Op school ontmoeten ze wel weer andere kindjes. Je moet Tobias naar een school sturen die bij jullie past. Ik vind dit voor een psz iets minder van belang omdat dit maar over maximaal 6-7 uurtjes per week gaat, voor 1,5 jaar. Hier is het de regel dat ze 2,5 moeten zijn voor dat ze naar psz mogen. Bij onze psz kun je volgens mij ook nog geld terug krijgen van de belastingdienst, zoals ook met kdv en bso. Dus dat zou je ook nog na kunnen vragen, maakt de keus misschien weer wat makkelijker. Maar zoals ik net al aangaf ik zou bij een psz niet alvast rekening houden met de basisschool, maar jullie gevoel en ga langs met Tobias en waar wordt hij aangesproken en voelt hij zich thuis.
BeantwoordenVerwijderenEn mijn man is ook absoluut geen voorstander van christelijk onderwijs maar wij hebben 2 scholen in het dorp en hij wilde zoon naar de openbare hebben tot de open dag toen gaf hij aan dat zijn kinderen niet op de openbare school terecht kwam. Het was toen gewoon niet prettig voor ons alle drie. En manlief doet verder niks met het geloof laat zoon wel in zijn waarde hierin maar als het niet hoeft doet hij niet mee met vieringen mbt het geloof. En dat vind zoonlief tot nu toe ook prima.
groetjes
Janneke
Vergeleken met het KDV is de peuterspeelzaal spotgoedkoop : ) Ik zou op beiden gaan kijken en zo jullie keuze maken. Onderwijs op basis van geloof, zou ik niet zo zwaar aan tillen. Mijn kinderen zitten op een protestante school, maar wij zijn zelf niet gelovig, zoals de helft van de school. In al die jaren zijn ze met pasen 1 keer naar de kerk geweest voor pasen. Dit is naar mijn idee alleen maar een verrijking, want zelf gaan wij daar niet naar toe. Ja tijdens de vakantie om een kerkje te bezoeken. Godsdienstles is niet meer zoals vroeger. Meer les over diverse culturen e.d. De sfeer op de openbare scholen is veel minder prettig hier dan op de protestante, of katholieke. Dus zou eerder daar naar kijken.
BeantwoordenVerwijderenMijn kinderen zijn vanuit het kdv naar school gegaan. Het feit dat ze opnieuw vriendjes moesten maken, is hier nooit een probleem geweest. Kinderen zijn daarin zo flexibel. Zou daar niet te moeilijk over denken. Succes met jullie keuze.
Ik maak er zelf geen gebruik van omdat mijn dochter 1 dag in de week naar het kinderdagverblijf gaat en 1x in de week met kindjes zwemles heeft, maar als ze straks 4 is gaat ze naar een andere school, zoals alle kinderen die daar zitten. Zou mij daar niet druk om maken. Als hij echt 1 goede vriend maakt kan je altijd nog met de moeder en het kind afspreken.
BeantwoordenVerwijderenDat heb ik ook nog een tijd gedaan met mijn oudste dochter en een vriendin van het kinderdagverblijf. dat is nu verwaterd en ze heeft er veel vriendinnen voor terug gekregen.
Zou gewoon gaan kijken en op basis daarvan een beslissing maken. ik vind het prijsverschil tussen de twee genoemde peuterspeelzalen erg groot.
De peuterspeelzaal gekozen ( jaren geleden) op basis dat deze in een kinderboerderij zat en dat de kinderen zo elke keer ook in contact kwamen met dieren. Alleen brak er landelijk een ziekte uit onder de dieren en mocht de kinderboerderij ook niet meer bezocht worden. De peuterspeelzaal werd tijdelijk verplaatst.
BeantwoordenVerwijderenToen de kinderen eenmaal op de basisschool zaten waren ze enorm veel ziek. De huisarts merkte al op dat de meeste kinderen dit ziek zijn al in de kinderopvang hebben gehad en doordat onze meiden hier niet naar toe gingen een inhaalslag maakten om weerstand op te bouwen ( blijkbaar komen kinderen op de peuterspeelzaal toch nog 'te weinig' onder de kinderen om ziek zijn op te lopen).
De basisschool uitzoeken is erg belangrijk. In elke klas wordt gepest. Overal zijn pestprotocollen maar dat is mooi op papier. Als ouder zit je niet in de klas en het is jouw woord tegen die van de leerkracht . We hadden helaas een leerkracht getroffen die ontkende dat er in haar klas gepest werd. Hierdoor kan het pesten door gaan. Ik denk dat het schoolafhankelijk is hoe er met pesten om gegaan wordt maar zeker ook leerkracht afhankelijk.
Het pesten geeft vaak de basis van de sfeer weer welke in de klas of op school heerst.
Het is in mijn ogen heel lastig om van de buitenkant te bepalen welke school goed is, de ervaring leert het meestal.
mijn ervaring.. als thuiswerkende moeder :p bewust voor psz gekozen. en bewust voor de psz vlakbij. er zitten 4 scholen naast en dochter gaat nu naar de openbare basisschool van die 4 scholen (de andere zijn idd met een geloof) maar wel blij mee. zoontje gaat er nu ook heen en dat is wel t handigst met de schooltijden van dochter.. ;)
BeantwoordenVerwijderenqua vriendjes/vriendinnetjes.. mijn ervaring is dat er verschil in zit bij oudste kindjes thuis.. die de eerste zijn van t gezin qua afspreken of een 2e of later kindje.. dus bij tobias zou ik me daar niet druk om maken of je moet zelf actief zijn met afspreken.. maar er verandert zoveel bij t naar de basisschool gaan.. enkele kinderen krijgen echt al een vriendschap op de psz of kleuterschool.. maar meestal is t nog erg los op die leeftijd..
qua kosten informeer eens of die 60 euro is op basis van kinderopvangtoeslag en aangezien jij daar geen recht op hebt, of er dan nog een korting of toeslag via de gemeente mogelijk is ?? onze psz is onderdeel van het kdv en hanteert sinds 2 jaar kdv tarieven en hierover krijg ik dus KOT (ik betaal idd 108 euro voor 2 ochtenden per maand en we krijgen 71 euro per maand toeslag hiervoor.. hierdoor betaal ik minder dan toen de oudste net naar psz ging.. toen betaalde ik 65 per maand voor een ochtend en middag... )en wel blij om ook.. hierdoor hbben ze geen vaste combi's meer van dagdelen, maar kan je elk dagdeel kiezen.. hierdoor kon ik 2 ochtenden kiezen omdat J nog slaapt smiddags... erg blij ojm! dat kon bij M niet toen..
hier komen kindjes trouwens ook vaak niet bij elkaar in de klas.. we hebben geen instroom klassen, maar in sept/nov/mrt en soms nog in mei starten ern nieuwe volle klassen... dus afhankelijk van wanneer je jarig bent kom je in een klas.. en op de psz zitten maar 15 kids tussen de 2 en 4 jr.. kleine kans dus dat ze bij elkaar in deklas komen als de school zo groot is als hier.. maar ook dat verschilt per psz/school
VerwijderenEr viel niks te kiezen, er is hier maar een. Alle kinderen gingen daarna naar verschillende scholen, keuze uit vier. Wilden ze nog afspreken om te spelen dan was dat prima, maar in de praktijk kwam dat amper voor. Allemaal nieuwe vriendjes en vriendinnetjes op de basisschool!
BeantwoordenVerwijderenIk vind wel dat als je kiest voor onderwijs op een gelovige school dat je dan ook instemt met vieringen, gebed en liedjes. Als je daar principieel op tegen bent dan moet je ook zo principieel zijn je kind daar niet naartoe te brengen. Ook vanwege de boodschap die je overbrengt naar je kind, alleen maar met iets meedoen als je zelf iets belangrijk vindt.
Succes met kiezen! Het prijsverschil is groot zeg!
Afz. PK
Bij ons was er geen keuze. Je werd afhankelijk van het postcode-gebied ingedeeld bij een peuterspeelzaal. De montessori-speelzaal was er toen nog niet, inmiddels wel. Ze mochten ook niet eerder dan 2 1/2 jaar beginnen en dat vond ik ook een prima leeftijd. Ik zou, als ik jullie was eerst eens open en onbevooroordeeld gaan kijken op de peuterspeelzalen, sfeer proeven. Wat zijn Sander's argumenten tegen geloofs-gebaseerd onderwijs? Het zou ook niet mijn eerste keuze zijn maar bij de peuterspeelzaal en de eerste basisschool waar mijn zoon opzat hebben we niks gemerkt van de katholieke achtergrond. Sterker nog, er zaten heel veel allochtone kindjes daar op school, dus hij kreeg meer mee van de islam ;-) Dat we later kozen voor de Montessorischool had te maken met een verplaatsing van de schoollocatie. Maar ik vind Montessori-onderwijs wel een fijne manier van onderwijzen.
BeantwoordenVerwijderenToen de kinderen klein waren was ik thuisblijfmoeder. Ik heb er bewust voor gekozen om pas met 3 jaar mijn kinderen te sturen. Dan pas zijn ze echt toe aan samen spelen en niet aan naast elkaar spelen. Ik heb nu in mijn klas een meisje dat nooit naar een PSV is geweest en die doet het prima. Verder is mijn mening dat je naar de kwaliteit moet kijken en niet naar de geloofsovertuiging. In de huidige tijd i s dat meestal niet overheersend, zeker niet op katholieke scholen ( en ik ben zelf katholiek).
BeantwoordenVerwijderenHet is niet alleen een thuisblijfmoederdilemma. S. ging naar een gastouder als wij werkten. Omdat ik het belangrijk vond dat hij wel ging wennen aan iets meer structuur (om de overgang naar school kleiner te maken) ging hij vanaf 2,5 jaar naar de psz op mijn thuisblijfdagen, hij ging 2 keer 4 uur. Er viel hier trouwens niets te kiezen, dus dat was makkelijk.
BeantwoordenVerwijderenVoor wat betreft de geloofskwestie: jullie zouden kunnen uitzoeken in hoeverre het geloof een rol speelt bij de psz in kwestie. Mijn eigen ervaring na S. 8 jaar naar een katholieke lagere school te laten gaan is dat je daar alleen iets van merkt tijdens kerst en pasen, maar dat zijn ook feestdagen waar op een gewone school aandacht aan wordt besteedt. Ik ben niet gelovig maar vind het niet verkeerd als S. mee krijgt dat andere mensen wel gelovig zijn. En niet elk geloof probeert ook zieltjes te winnen, zeker niet op een school of psz. Maar daar zal jij zelf ook zeker over hebben nagedacht aangezien jij wel gelooft en Sander niet.
Kies vooral voor de psz waar je een goed gevoel bij krijgt, En die kosten, ja die ga je maken en die gaan alleen maar meer worden....
Ik heb mijn kinderen nooit op een peuterspeelzaal gehad. Ze speelden in de crèche van de kerk wel met andere kinderen en tussendoor spraken wij als moeders ook eens per week af...zo speelden de kindjes met elkaar en wij dronken koffie terwijl een van de moeders wat voor zichzelf ging doen.
BeantwoordenVerwijderenGroet,Greet
Mijn ervaring is dat 2,5 jaar een mooie leeftijd is om te starten op de psz maar je moet je kind wel op tijd inschrijven.Kosten kunnen inderdaad flink oplopen.Soms heb je voordelige speelochtenden in het buurthuis met een gekwalificeerde leidster en dan betaal je een klein bedrag per ochtend.Een vriendin van mij heeft zich aangesloten bij een knutsel/handwerkgroep waar je nog niet schoolgaande kinderen ook mee mogen komen, de leden stellen daar om de beurt hun woonkamer voor open.Onze kinderen gingen niet naar de basisschool die bij de psz hoort.
BeantwoordenVerwijderenZomaar een paar kreten!
BeantwoordenVerwijderen-Kies voor de school die het best "aanvoelt".
-Godsdienst is tegenwoordig niet meer zo sterk als vroeger op PC-scholen is mijn ervaring, tenzij je een reformatorische school uitkiest.
-De godsdienstopvoeding zal van jouw kant moeten komen begrijp ik. Met het jaarrooster op de PC-school heb je een beetje structuur aan de feestdagen met liedjes e.d.
-Bedenk dat je zoon met wat hij ook aan godsdienst meekrijgt toch later zelf een keus moet maken. Als je niet weet van wat er te kiezen valt, kan je niet kiezen.
Samen met de school geef je hem dan een basis om te kiezen.
Qua methodes kiezen scholen uit hetzelfde aanbod, alleen reformatorische hebben soms eigen boeken.`
Kinderen van een PSZ gaan wel vaker naar verschillende scholen.
Ik vind het belangrijk dat onze dochter leert naar andere volwassenen te 'luisteren', dat ze iets moet delen en op haar beurt moet wachten of heel praktisch een jaar lang alle kinderziektes en verkoudheid meeneemt zodat ze hier straks op de basisschool een weerstand voor heeft opgebouwd. Ik merk ook dat haar ontwikkeling een stuk sneller gaat dus breng haar met alle liefde drie ochtenden per week. Ze hebben hier een organisatie met meerdere zalen die vooral veel vve locaties hebben. Wat betekent dat ze met vaste groepen werken. Voor drie ochtenden betaal ik 57 euro dus daarvoor hoef ik het niet te laten.
BeantwoordenVerwijderenOnze kinderen hebben zowel op het kdv als psz gezeten. Vanaf dat de oudste drie werd zijn we gefaseerd steeds meer naar de psz gegaan. We hadden een prima kdv maar de psz is meer gericht op ontwikkeling. Zowel de kinderen als wij vonden dat nóg leuker dan het kdv. In ons geval waren beiden overigens van dezelfde organisatie (antroposofisch) maar niet op dezelfde locatie. De psz was op de locatie van de vrije school, waar ze inmiddels op school zitten. Dat laatste was trouwens ook een reden om naar de psz te gaan: alvast wennen. Dat was voor de oudste (hooggevoelig) goed; voor de jongste was dat veel minder een issue, maar die vond het juist zo vreselijk veel leuker op de psz.... Het idee dat ze dan alvast speelkamaraadjes kenden als ze naar school gingen kwam niet zo uit de verf; daar zijn peuters nog te veel op zichzelf voor, zo bleek.
BeantwoordenVerwijderenHet is voor iedereen anders, dus ik denk dat je vooral zelf een afweging moet maken wat voor jezelf het zwaarste weegt. Overigens is het op de meeste scholen zo dat de religieuze achtergrond niet meer zo prominent wordt aangezet. Voor ons was het trouwens niet iets wat meespeelde maar: psz is inderdaad een stuk voordeliger dan kdv! Zeker als het gesubsidieerd is (was bij ons niet zo).
Onze tweede ging naar het 'schooltje', een groepje kinderen, 1 juf én twee moeders om te helpen. Zelf was je dan ook af en toe aan de beurt, maar het kostte maar 15 euro voor 1 ochtend in de week. E. genoot! Helaas mocht het schooltje niet blijven bestaan van de gemeente omdat het teveel weg had van een psz. Onze jongste gaat dus niet. Onze oudste is ook niet geweest, hij ging wel naar de creche van de kerk.
BeantwoordenVerwijderenWat je ook kunt doen is een paar kindjes uit de buurt zoeken en een groepje vormen met de ouders. Om de beurt bij iemand thuis + 1 extra moeder. Dan ben je zelf ook af en toe aan de beurt maar kost het weinig én Tobias kan met vriendjes spelen!
wij konden kiezen uit 8 basisscholen hier in de wijk, 4 katholieke, 3 openbare en 1 islamititsche school. waarvan zes met gekoppelde psz. Gekozen voor een school die alleen zit (dus niet twee onder 1 dak), daarmee vielen er 2 af. Een continurooster, daarmee vielen er nog eens twee af, en uit de laatste twee hebben we gekozen voor de school die het meest aansprak (prima onderwijs, leuk en fris gebouw, gevoelskwestie). De kindjes gaan daar nu naar de psz. Dat kost hier voor alle scholen (behalve de vrije school en de internationale school) hetzelfde, een inkomensafhankelijk bedrag per kind. Nu betalen we 45 euro voor 1 kind, en 3 euro erbij voor elk volgend kind op de speelzaal. Dat bedrag is wel gewoon x12, terwijl ze er echt niet elke week zijn. En wij hebben in deze tijd van het jaar de slechtste dagdelen gekozen, namelijk maandagochtend en donderdagmiddag (pasen, hemelvaart, pinksteren ;)
BeantwoordenVerwijderenZe beginnen klokslag 2, dat vond ik wel een fijne leeftijd. 2,5 lijkt me aan de late kant als ze verder weinig speelkameraadjes hebben. Groepje proberen te maken heb ik ook geprobeerd, maar is niets voor mij: ik zoek geen vriendinnen, ik wil dat zij even kunnen spelen en ik zelf iets kan doen, of even tijd voor de kleinste heb... niet koffiezetten voor een stel (vriendelijke hoor) dames waar ik eigenlijk niets mee heb :)
Mijn advies, zoek een school uit waar jullie een goed gevoel bij hebben. Tobias zal het toch wel naar zn zin hebben, met wat vriendjes en een lieve juf :)